-
jak wyj±æ radio z E38
witam...mimo usilnego przeczesywania forum nie znalaz³em odpowiedzi na pytanie...jak wyj±c ca³y panel MKII, chce dostaæ siê na ty³y do przewodów gdy¿ gdzie¶ znikn±³ mi d¼wiêk...mo¿e tam siê co¶ roz³±czy³o?...pewnego dnia po prostu zaleg³a g³ucha cisza w g³o¶nikach, radio dzia³a, cd dzia³a, navi dzia³a, tv dzia³a...tyle ze bez g³osu...w baga¿niku posprawdza³em co mog³em, po³aczenia itd...z góry dzieki za jakas pomoc...
-
-
Do³±czam siê do pytania bo mam podobny problem :)
Bartek co do d¼wiêku to warto te¿ sprawdziæ BM24 http://7er.pl/showthread.php/10126-B...%C3%B3wki-mocy
u mnie raczej odpada bo jak kupi³em samochód to panel by³ obluzowany na jednej ¶rubie i lata³ sobie i byæ mo¿e wtyczka siê poluzowa³a, bo d¼wiêk ginie czasami, ostatnio coraz rzadziej.
Ja wiem tylko tyle:
1 listwê od strony kierowcy trzeba podwa¿yæ i wyjdzie
2 listwê drewnian± od pasa¿era trzeba wykrêciæ, w tym celu otwieramy schowek, odkrêcamy os³onê od góry schowka (ten plastik) wk³adamy rêkê i szukamy plastikowych nakrêtek na wysoko¶ci listwy drewnianej , jest ich chyba 4, tylko by siê nie pomyliæ bo ta czarna os³ona pod listw± drewniana tez jest przykrêcana.
3 jak zdejmiemy listwê toi mamy ju¿ na wierzchu ¶ruby którymi jest przykrêcony panel. No ale by go odkrêciæ w pe³ni trzeba chyba zdj±æ drewniana os³onê panelu i tutaj problem bo nie wiem jak ona jest przykrêcona,na pewno jedna ¶rubka jest od spodu panelu, na ¶rodku
-
dziekuje kolegom.jutro przy odrobinie czasu biore sie za wybebeszanie bo juz mam dosc tej ciszy.gdybym jeszcze mial V8 tto co innego...o efektach poinformuje..
-
No i jak? wyj±³e¶ radio? dopi±³e¶ kable? jest lepiej?
-
Wyjalem radio.wszystko bylo ladnie podlaczone.porozlaczalem.powpinalem powtornie i doopa...bez efektu a dodatkowo teraz nawet nie wlacza sie radio przyciskiem na panelu przy ekranie..masakra jakas...chyba trzeba bedzie do elektronika jakiegos jechac...
-
mia³em to samo, radio w³ przyciskiem wyjmowania kasety a przyciskiem 3 wchodzi³em do menu, po prostu jak roz³±cza³em ta¶mê i potem j± wpina³em to nie docisn±³em i st±d te efekty, wyj±³em jeszcze raz docisn±³em piny na p³ycie wpi±³em ta¶mê i dzia³a,
no ale d¼wiêk te¿ czasami ginie wiêc s±dzê ¿e trzeba bêdzie lutowaæ piny w tunerze BM24
-
Czy ogarniety elektronik bedzie wiedzial co to sa piny BM24 czy to raczej zagadka tak jak dla mnie...
-
w linku powy¿ej poda³em ci info nt. modu³u BM24, masz tram zdjêcia, sam polutujesz, niektórzy elektronicy bior± po 200z³ za naprawê tego modu³u, czyli przelutowanie paru pinów/ ¶cie¿ek
-
to jest cena do zaakceptowania bo ja do lutowania jestem totalne beztalencie.....
-
jak ju¿ chcesz, to oddaj do znajomego elektronika rtv i wydrukuj zdjêcie co ma poprawiæ, gdzie postawiæ nowe luty i po sprawie.
-
no i tak chyba trzeba bêdzie zrobiæ...chocia¿ zastanawiam siê nad ca³kowicie nowa zabudowa audio z radiem 2-Dinowym...poprowadziæ nowe okablowanie, g³o¶niki, piece...ewentualnie radio 1 Din schowane do schowka tak aby nic nie demontowaæ i aby wygl±da³o wszystko na ori...
-
no tutaj to juz twoja decyzja, mnie tak bardzo podoba siê oryginalny wygl±d ¿e zrezygnujê z udogodnieñ, nawet z MP3 bo mam DSP a zmieniarka pod DSP to koszt ok 1000z³