Dzisiaj przeglądałem sobie e32 na tablica.pl i trafiłem na coś takiego :D
http://tablica.pl/oferta/bmw-e32-2-5...21c804a3;r:;s:
Trochę zwątpiłem ale jedna to prawda :P
Wersja do druku
Dzisiaj przeglądałem sobie e32 na tablica.pl i trafiłem na coś takiego :D
http://tablica.pl/oferta/bmw-e32-2-5...21c804a3;r:;s:
Trochę zwątpiłem ale jedna to prawda :P
Fajowy ma wydech:D
Swap swapem, ale z ceną go mocno fantazja poniosła :]
Taki smutny, a smutny bo mu serce za słabe wstawili i pałowaniem nie ma jak końcówki wyprostować http://7er.pl/images/smilies/lol.png
Usunąć - dubel
Cena wynika chyba ze wspomnianego prestiżu :D
no cena jak na takiego wymyślańca zajebioza :P
ogólnbie ta rura pokazuje co czuje jak widze ten swap jednym słowem... impotencja :D
Ja jestem zwolennikiem różnych prób wkładania silników od czegoś do czegoś. Tu koncepcja nie jest zła, przecież chciał dobrze ;).
Eeech...czepiacie się,wydech do wymiany i jazda...tak jak już kiedyś wspomniałem,ten silnik doskonale radzi sobie w E34 a w E36 może pogonić dobre benzyniaki...miałem okazję pojeździć E36 z tym silnikiem w manualu i moja 730i,którą wtedy miałem mogła pomarzyć tylko o takim przyspieszeniu...tylko nie wiem czy ta E36 nie była dodatkowo chipowana bo moc miała niesamowitą...w każdym bądź razie myślę,że w e32 do normalnej jazdy spokojnie się nadaje.Przecież nie wszyscy muszą jeździć 740stkami...prawda?
W e32 TDS do doskonały pomysł ,jeśli nie jest zajechany.
E32 jest lżejsze od e38 więc w tej budzie TDS da spokojnie radę :)
może i da rade ale na pewno nie pogoni ZDROWEGO M30B30 bo z jakiej paki 143KM ma być szybsze od 188KM????
Diesel czasem z mniejszą ilością koników pogoni nie jedną benzynkę ...
Schludnie ulokowany TaDeuSz,ale czy faktycznie eksploatacja jest tańsza niż m30b30 z lpg,wątpie.
w końcu konie to nie wszystko. liczy się rownież moment obr. a ten w dieslach na ogół jest sporo wyższy.
Tds ma taki sam moment obrotowy jak m30b30,co prawda na niższej prędkości obrotowej,ale różnica w mocy jest spora,e34 tds przyspiesza do 100km/h w 11 sek,e34 z m30b30 w 8.6 sek.
TDS nie jest dobrym silnikiem i tym bardziej szybkim mam TDS-A niestety ciągłe problemy z komputerem pompą turbo i pompa regenerowane nadal dużo pali ~10l ale to norma mocy to dla mnie nie ma benzyna 80 konna w małym hathbacku bierze go od razu. Ten TDS ma pompę bez nastawnika mechaniczną nie wiedziałem ze taka pompa występuje czy to fabryczny patent? Wtedy rzeczywiście silnik nie ma komputera i może być niezły ale nie wiem jeździłem różnymi TDSami i że jest mocny powiedzieć nie mogę. Co innego 3.0D z E39. 730 jak idzie tak idzie ale napewno lepiej niż te 2.5 Moment ten diesel ma słaby bo bez gazu się ruszyć nie da w przeciwieństwie do innych diesli to ten samochód bez gazu się nie będzie toczył przy ruszaniu gazu trzeba dawać tyle co w benzynie,.
coś mi się wydaje na 80% że jakby się przyglądnąć dobrze polu numerowemu to ........... cała kasta jak i hamulce i inne są od m60 wiec co najmniej 92 bo szeroki grill ............... i pewnie kupił ktoś m60 w niemcach dla silnika i zostala kasta bez motoru i skrzyni więc się zabawili i kwity od jakies zlomu z polski chyba że się pan pomylił i nie ten rok jest co w ogłoszeniu poza tym fajny projekt ......... i faktycznie tds na linke tez jakiś mezalians z pompą lub nastawnikiem od 2,4 pewnie inaczej się nie dało z potencjometrem w e32 .............. ale np. do ciągania kempingu lub lawety idealny swap
Widze że bemka orientujesz się w temacie TDSa właśnie to mnie ciekawi jak z tą pompą bo już w ten silnik włożyłem za dużo a nadal nie chodzi nie chwaliłęm się tym samochodem bo takim E39 nie ma sie co chwalić.
Ale właśnie wydaje mi się że mechaniczna pompa mogła by mi ten problem rozwiązać. Ale tak patrząc na tą bmke. po 1 kiepskie wypo po 2. irracjonalny silnik po 3 nie dość że silnik irracjonalny to nie wiadomo czy dobrze mu wyszło wstawienie pompy mechanicznej ( teoretycznie dobrze zriobione naprawiło by ten silnik) czy też ta operacja stworzyła z niego jeszcze większego strupa i ulepa.
Jak ktoś coś wie na temat konwersji TDS do pompy mechanicznej i czy to dobrze działa niech da znać na pw od czego wziąć odpowiednią wtryskówkę z resztą poradzę sobie sam.
Niektórzy mówią że ten motor jest dobry ale coś mi się wydaje że mało albo wcale nie mieli z nim doczynienia bo bardzo się mylą. Zresztą wystarczy zobaczyć o ile tańsze są Bmki z tym motorem to o nim też dobrze nie świadczy tak samo.
Jeśli gość będzie twierdził że to 90r to nie dość cena kosmiczna to pachnie mi mocno szczepem bo napewno było to M60 dodatkowo wiem że B30 Bo biedne Wypo.
Fakty potwierdzające M60 oraz rocznik wyższy niż 90:
Charakterystyczny "wystrój pod maską" , Nerka-maska, 2 poduchy, konsola z drewnem klamki chrom. Wątpie że dokładane celowo i tak przypadkowo. A to standard dla M60tek.
ale mechaniczne szły chyba do 89 wiec w e39 nie bardzo to widze :-D a te e32 to szczep albo rok nie taki w ogloszeniu i tyle w temacie no cena kosmiczna bo nawet ładna zwykla m60 nie jest tyle warta chyba ze jakaś doinwestowana a po wlozeniu kopciucha to wogóle ale ..... i zawsze jest ale ...... że taka mechaniczna to może jeździć na zużytym oleju od pączków bez problemu
wiec jeśli gość ma piekarnie to lata sobie za darmo e32 ....... poniosło mnie
BMW chyba miało konkretny powód aby nie wkładać do e32 diesla i całe szczęście
Pompa z elektronicznym nastawnikiem jest nawet w silniku 2.4 znanym z E30 i E34 ale to inny silnik niż 2.5TDS może 2.4 z E28 miały mechaniczną tz lata wyraźnie to sugerują ale nie wiem i nie wiem czy nawet jeśli to da sie zaadaptować do 2.5TDS spytam sie konkretnie o silnik sprzedawcę jutro czy silnik napewno jest na mechaicznej pompie ( na pompie z linką) czy też może sprzedający jest w błędzie. Może i nie bardzo widzisz ale ja widzę tylko małe światełko w tunelu że zwykła prostrza pompa bez komputera działała by wkońcu jak należy bo dla mnie ważne jest dobre działanie a nie to czy cos jest oryginalne czy nie. Przerabiałem już Puga 406 2.1TD te silniki mają elektroniczną pompe z lukasa bardzo kiepską i wadliwą więc do nowego samochodu wsadziłem starą pompe z 405 ale BOSCH bo miał ten sam motor i było 1000000% lepiej i pewniej niż na starej której się nawet nie dało już naprawić przez to że była skomplikowana i kiepskiej firmy ( LUKAS )
Szkoda że w miare łatwo nie da się wziąć pompy do TDSa bo wszyskie są z elektronicznym nastawnikiem pompy. Ale cóż zadzwonie jutro i może wyjaśnie kilka kwesti lub jak ktoś mnie ubiegnie to jeszcze lepiej
widziałem kiedy e34 z mechaniczna pompa i koleś zachwalał że latała idealnie zero problemów
Hm. obadam temat szeroko bo myślałem że w TDSie takie nie wychodziły a może jednak wychodziły a moze taka pompa to swap z innego silnika.
Maniac - kaczy ,juz nie umiem czytać tego co piszesz ,zwłaszcza o TDSach ,litości:(
Tak...ale tylko na allegro czy auto moto...wiec trzeba sobie jeszcze dodać sporo przebiegu do tego,który jest wpisany.W Norwegii E38 z tym silnikiem wcale nie jest tanie ale przebiegi tutaj sa prawdziwe i jezeli kupujesz 725TDS z przebiegiem 230 tyś to on tyle ma a nie 550 tyś...chocby ten http://www.finn.no/finn/car/used/obj...nkode=36662878 Wcale nie jest taki tani...nawet jak na Norwegię.
nie no pewnie to po pierwsze co arturo piszesz tj. że nie musi byc tańszy za granicą i bywają z niewielkim i prawdziwym przbiegiem, a po drugie w polsce wiele ludzi myśli że to głupi diesel nie trzeba o niego dbać i wystarczy wlać co kolwiek żeby jechał przez duże przebiegi i zaniedbania te silniki bywają bardzo problematyczne i niekiedy brakuje pomysłów co by tu jeszcze zrobić bo silnik nadal nie działa ok. nie twierdze że każdy jest nie udany i kiepski ale taką opinię u nas sobie wyrobił.
Powiem ci jak jest z moim podejżewam komputer wielu wachmanów tam grzebało jadąc tym samochodem kiedys 500 metrów blisko domu jechał pięknie normalnie pracował ok stanąłem zgasiłem wysiadłem do znajomego za 2 minuty wsiadam samochód nie chce zapalić. został zaciągnięty pod dom i tak jak stał bez jakich kolwiek ingerencji Następnego dnia rano zapalił jak gdyby nigdy nic mechanicznie jest W pełni sprawny zapowietrzanie też całkiem jest wykluczone pozostaje kiepska pompa wtryskowa mimo że regenerowana oraz program/komputer to na nie zwalam całą winę dlatego ostatnią szansą jest wymiana pompy na zwykłą. no sory ale za każdym razem boje się że mogę już nie zapalić samochodu immo też nie ma a nie jest tak że gaśnie pod czas jazdy tylko spontanicznie po odstawieniu lubi nie zapalić.
TDS nie ma więcej momentu od M30B30 chyba, że mówicie o momencie na silniku liczy sie moment na kołach a ten w dieslu pokolenia TDS na pewno nie jest wiekszy :) także zdrowe 730i złoi takiego tds-a i to konkretnie i moment mu nie pomoże bo moment TDS-a to raptem 260Nm a M30 ile ma bo nie pamiętam ale chyba 280 do tego w szerszym spektrum obrotów :)
jeżeli ma dokłade to raczej było to 740 a serwo wskazuje na silnik M60
740 ma wloty pod przeciwmgielnymi...to raczej było 730 M60.
Ma dokladnie tyle samo...
tds 260 Nm przy 2200 obr a M30 260 Nm przy 4000 obr...Tds zbiera się zatem szybciej i moim zdaniem E32 z tymi silnikiem łyknie 730...mowa o dwóch zdrowych motorach.Miałem bardzo zdrowe730i M30 po remoncie w manualu i jeżdziłem E34 tds...moim zdaniem 730i nie miałaby szans na przyspieszeniu.
Czy na jednym ze zdjęć nie widać idealnie pociągniętej linki do pompy???
Ja nie rozumiem jaka róz nica jaka ma pompę ,każda jak jest sprawna jeżdzi dobrze i tak samo sie psuje.
Po kolektorze widac że jest tam pompa z starym sterowaniem :) i to jest silnik z momentem 260Nm :)
pamiętaj o jednym arturo takie miałeś wrażenie jak sam napisałeś diesel z racji momentu na dole generuje inne wrażenia z jazdy ale jak depniesz do końca to już nic nie pomaga natomiast benzyna to, że ma wyżej moment mobrotowy to do wyścigu plus nie jeździsz na maska przeciez niskim obrotami nawet w dieslu :) zresztą dane fabryczne mówią za siebie moje 730i w e-32 jakie miałem robiło koło 9,5s do 100 tds nawet w e-34 tyle nie zrobi to co dopiero w e-32 także nie ma o czym gadać
pamiętajmy subiektywne wrażenia z jazdy to jeszcze nie osiągi samochdou bo jak tak to lepsze wrazenia od mojego 740 generuje honda civic 1,6 a lepiej nie jeździ :)
po drugie czasy e-32 to jeszcze nie były czasy mocnych diesli i tds w swojej pojemnosci szału nie robił ( choć na swoje czasy był to majstersztyk tamtejszego diesla ) skoro M20B25 generuje 170KM a M50B25 192KM dopiero w modelu e-39 wraz z rozwojem silnik M57 nastały czasy mocnych diesli co sa w stanie dorównać benzynie
Konwersja z pompy sterowanej elektronicznie na pompę mechaniczną jest dobrze znana wśród tuningujących te jednostki. Tak samo w rodzinie VAG robi się tzw: M-TDI czyli mechaniczne TDI. Wstawienie pompy z 2,4TD wymaga zrobienia koła zębatego i przerobienie wałka pompy (m21 2,4 td ma pasek rozrządu a TDS ma łańcuch) dodatkowo otwór pod pompę w tds jest większy a rozstaw śrub mocujących chyba jest ok ale nie pamiętam dokładnie. W e30 2,4td robiłem konwersję ale to bułka z masłem bo pompy nie mają tylu różnic , praktycznie plug&play.
Może i masz racje Zdzira...faktycznie kiedyś robiąc rundkę Gofem jedynką 1.6 GTI wydawało mi się,że to rakieta a było to tylko 110 koni...teraz nawet wsiadając do swojej 740iL wydaje mi sie,że jeszcze pare koników by sie przydało...apetyt rośnie w miarę jedzenia.Pozdrawiam.
tds to bardzo dobry silniczek, nie bez powodu wystepowal w tak wielu wersjach nadwoziowych BMW, pod warunkiem , że nie ma 600-700 tys. km przelecianych jak większosc tego co jeździ w Polsce...o wtedy wymaga doprowadzenia do stanu używalności, ale wszyscy sie złoszczą jak muszą te pompę czy inne sprawy ogarnąć [DLACZEGO JA?], doprowadzić do porządku, przeciez Polak jest chytry i cwany, i kupił właśnie ten egzemplarz niemiecki zupełnie nieśmigany, ze 190 tys. km przejechanych....
ja mam tak samo ciągle mało tych koników :) ogólnie tds to jak napisałem na swoje lata to był majstersztyk ale to było już 20 lat temu niestety i jak piszesz większość z nich ma taki przelot że włosy dęba stają