Panowie ma któryś z was doświadczenie z ubiegłej zimy z tymi oponkami głównie interesuje mnie jak idą w śniegu na podjazdach
Wersja do druku
Panowie ma któryś z was doświadczenie z ubiegłej zimy z tymi oponkami głównie interesuje mnie jak idą w śniegu na podjazdach
Co prawda sam tych Michelinów nie mam, ale mam znajomych z Bielska, którzy podobnie jak i ja uważają, że jedynie słuszne zimowe opony to Nokian, a szczególnie hakkapellitta. Co prawda mają Mercedesy, ale mówią, że w Bielsku zima ciężka dla tylnonapędówek. Rozważyłbym zatem zmianę marki. W testach w Skandynawi Alpiny Michelina zamykają stawkę niestety.
Od siebie mogę dodać, że we wszystkich autach na zimę mam już te Nokiany, a w BMW wreszcie zapomniałem co to śnieg i lód, coś niesamowitego.
Szczerze polecam.
Nokiany miałem z kolcami rewelacja ale od dłuższego czasu nie mogę dorwać 2szt w niezłym stanie i w miarę młodych a nowych z kolcami w sprzedaży u nas nie spotkałem
a no nie można wole zapłacić mandat a czuć się bezpiecznie chociaż przez dwa lata nie miałem tej przyjemności
Mandat to pół biedy ale słyszalem o przypadkach,że auto stop i policja wzywa lawetę...czytałem na forum Norwegia jak chłopaki przy zjeździe z promu w PL nawet kolce usuwali aby jechać dalej a to już totalne nieporozumienie...trafi sie na idiotę i nie przeskoczysz.Pozdrawiam.
to się zgadza każą wyciągnąć albo zabiorą dowód ale u nas policja to nie to co w norwegi za przekroczenia 30 -40km/h prawka nie zabierają i wypłatę też nie jesteś w plecy
Powracając do tematu, ja mam alpin a4 po dwóch sezonach nie mam powodu do narzekań, chodź nie powiem że jak wjedziesz w zaspę to lipa - ale to raczej bolączka napędu a nie opon.
michal a4 mega opona, a nokiany... sredniaki i robione u ruskich chyba ze nokian na skandynawie a nie jakis tam wrg2 czy W+
głównie chodzi o podjazdy na zajeżdżonym śniegu w zeszłym roku zciągneło mnie z połowy 500metrowego podjazdu mało zawału nie dostałem dobrze że nic z tyłu nie jechało miałem godyery ultra grip czy coś takiego wyrzuciłem następnego dnia kupiłem pirelli p sotto zero w210 rewelacja ale zostało 5.5mm bieżnika a to za mało abym czuł się komfortowo wiec rozglądam się za czymś świeżym a te wyglądają na tzw kopaczki
nokiany sprzedawane w polsce to sredniaki, zle sie wywazają, szybko sie scieraja i mają kilometry do michelina, sprzedaje rocznie okolo tysiaca opon i raczej mam pojecie, a w temacie wlasnie opon robie 6 lat wiec niewiem czy ktos moze cos wiecej powiedziec....
zawsze słyszałem że michelin robi średnie letniaki a w zimówkach jest doskonały mam micheliny x-ice na skandynawie je sobie strasznie chwale je montuje na przód i mam nadzieje że alpin 4 na tyle zda egzamin tak poza tematem przed 750 miałem 740 z starym asc to auto wyjeżdżało dosłownie wszędzie inni stali a ja miałem banana na gębie w 750 dsc działa jakoś inaczej może moment obrotowy dużo większy powoduje ciągłe poślizgi i tu trzeba ruszać ze steptronika z 2-3 a i tak nie zawsze czuje się tak pewnie jak w 740 nawet myślałem że miała szpere ale mnie uświadomili że e38 w żadnej konfiguracji jej nie posidało
Artur niestety w Polsce w ogóle nie można kupić Nokianów Hakkapellitta, bo nie występują w ofercie. Ja swoje też ciągnąłem z Finlandii.
ktoś wystawił 20 szt nowe ale rocznik 2005/2006 albo 2007 po 350zł sztuka gdyby z 2-3lata mniej pewnie bym się skusił
Takie starocie to tylko na śmietnik a nie jeszcze po 350 ktoś woła...za te pieniadze wolę już jakieś nówki sprawdzone czajniki na zimę...np. Goodride'y...Zatem napewno sa świetnej jakości...te w Norwegii są po prostu rewelacyjne...Moja żona ma tez takie z kolcami na 4Maticu...po samym lodzie śmiga sie jak po suchym asfalcie:D...Pozdrawiam.
Hej, mój komplet z BMW jest z 2007 roku, bieżnik 7 mm i zachowują się jak w dniu zakupu, więc rozważył bym te opony jednak.
Kolegę z pracy namówiłem kiedyś na Hakka 1, miały chyba z 12 lat, ale komplet był za 200 PLN. Do tej pory mi dziękuje, a jeździł już dwa sezony, mówiąc, że nigdy w życiu auto tak nie jeździło po śniegu.
Jednakże decyzja należy do Ciebie.
Sam miałem na maxa stare Hakki II i były mega.
Wcześniej miałem Semperity Speeg grip i sa mega za rozsądne pieniądze.
Teraz mam FULDY jakieś najnowsze i są do d....py :cool:
Elvis, czyli masz opony na "nudną imprezę" :D:D:D
nie uznaje opon powyżej 3 lat zawsze kupuje używane klasy premium z bieżnikiem nie mniejszym jak 7mm dotyczy to 16 jak i 20 i też stąd pytanie o świeży model opony teraz można jeszcze wyrwać za rozsądne pieniądze
No to faktycznie Hakka odpadają, raczej tak świeżych nikt nie sprzeda za bezcen, tym bardziej, że w 2007 za jedną 215/65R15 płaciłem prawie 800 PLN. Ale byłem tak oczarowany tym co BMW kolegi robiło na śniegu, że nie mogłem się oprzeć.
Mam M70 przed liftem bez kontroli trakcji, a śmiało śmigałem w Alpach zimą z łańcuchami w bagażniku. To wszystko bez kolcy.
A przypadkiem te Nokiany nie maja kolcow??
Wiadomo ze u nas nie mozna i nawet nie ma co porownywac kolcy do gumy
Osobiscie przelatalem sezon na nowych miskach alpin 4 ale na przodzie i nie mialem problemu ze skrecaniem jak w wielu innych przypadkach jeszcze moja stara 5erka i na ten sezon znowu je takie kupie
Na tyle mialem pirelli sotto zero uzywki ok 5mm i nigdnie nie stanalem w sniegu ale raz mi sie zdazylo na lodzie pod gorke nie wyjechac
Co do nokianow to nawet w se na porsche widzialem tylko ze letnie:p ale to pewnie calkiem inny wypust na skandynawie
Widzialem sporo roznych opon w szwecji i miski ktore kupilem byly tak samo mieekkie jak i szweckie
Ktoś miał do czynienia z Yokohama V902B ?
Szukam czegoś dobrego i zaproponowano mi ten model za 770 zł brutto za szt(245/55/17)
- Continental 790 V za 950 zł
- Michelin Pilot Alpin 4 za 1060 zł
Jakieś sugestie?:)
ja się na nie zdecydowałem dorwałem 2sz po 7.5mm z dot 4611 po 200za szt wyglądają kozacko a czy się śniegu się boją to się okaże
Nie wiem jak to się odnosi do sam. osobowych ale np w busach opony Michelin dają radę.
Mam kilku klientów co nie chca innych opon jak Michelin.
Zakładali Goodyear i twierdzą, że są słabe.
Głównie to busiaże "latający" na trasach np Zamość - Kraków.
Co do opon starszych niż 3 lata...
Opony można sprzedawać max 3 lata od daty produkcji z pełną gwarancją więc 3 - 4 letnia używka z sensownym bierznikiem wcale nie jest jakimś wielkim badziewem.
ja już zamówiłem Michelin Alpain Pilot 4, podziele sie opinią :)
Roobs i jak wrażenia z pierwszych kilometrów w zimowych warunkach ja na razie mam trochę mieszane odczucia co prawda w bielsku są dość trudne warunki drogowe szczególnie na bocznych drogach trochę testowałem możliwości opon na podjazdach generalnie dopóki się nie stanie to opona ciągnie ale przy próbie ruczenia na podjezdzie zaczynają się schody odnoszę wrażenie że ten kierunkowy bieżnik nie za bardzo radzi sobie z wypadaniem sniegu z pomiędzy kortów [opona się zabija śniegiem ] i koniec frajdy na mokrym idzie świetnie hałasu nawet przy 200 specjalnie nie słyszałem ogólnie wydaje mi się że w poprzedniej zimie na pirelli sottozero w 210 dsc miał miał mniej roboty podziel się swoimi odczuciami
...jeszcze nie było takich ostrych warunków aby powiedzieć czy na podjazdach "nie idą" . Co do komfortu jazdy- są bardzo ciche, póki co to na plus :)