Witam
Czy może ktoś mi udostępnić przetłumaczone komunikaty błędów ??
Jest dostępny cały zestaw ??
Wersja do druku
Witam
Czy może ktoś mi udostępnić przetłumaczone komunikaty błędów ??
Jest dostępny cały zestaw ??
Proszę
1 BREMSLICHT - przepalona żarówka światła hamowania
ABBLENDLICHT - światło mijania (przepalona żarówka, uszkodzony bezpiecznik lub obwód)
ANHANGERLICHT - światła przyczepy (uszkodzony bezpiecznik lub obwód)
BETRIEBSANLEITG – instrukcja obsługi
BREMSBELAGE - zużycie okładziny hamulców
BREMSFLUSSIGKEIT - poziom płynu hamulcowego osiągnął MIN
BREMSLI. ELEKTRIK - brak świateł hamowania (stopiony bezpiecznik lub obwód)
CHECK CONTROL - usterka w układzie elektronicznym
GETRIEBEPROGRAMM - usterka w elektronicznym sterowaniu automatycznej skrzyni
HANDBREMSE LOSEN - zwolnić hamulec ręczny
KEIN BREMSLICHT - brak świateł hamowania (przepalone żarówki lub bezpiecznik)
KENNZEICHENLICHT - oświetlenie tablicy rejestracyjnej (jak wyżej)
KOFFERRAUM OFFEN – bagażnik otwarty
KUEHLWASSERSTAND - niski poziom płynu chłodzącego
KUHLWASSERTEMP - za wysoka temperatura płynu chłodzącego
LICHT AN? - włączone światła
NEBELLICHT HONT. - światła przeciwmgielne tył
NIVEAUREGELUNG - samochód przeciążony
OEIST. LENKHILFE – płyn wspomagania kierownicy
OELDRUCK MOTOR - za niskie ciśnienie oleju w silniku. Natychmiast wyłączyć silnik
OELDRUCK SENSOR - czujnik oleju nie działa nie podłączony
OELSTAND MOTOR - poziom oleju w silniku osiągnął MIN
RUCKLICHT – światło cofania (jak wyżej)
NEBELLICHT VON - światła przeciwmgielne przód
SENSOR OELSTAND - uszkodzony czujnik poziomu oleju
SPEED LIMIT - informacja o przekroczeniu zaprogramowanej prędkości
STANDLICHT – przepalona żarówka światło postojowe
TANDLIHT – przepalone żarówki świateł pozycyjnych
TUR OFFEN – drzwi otwarte
WASCHWASSERSTAND - niski poziom płynu do spryskiwaczy
google czynią cuda ;) Pozdrawiam
;) Dziękuję bardzo :]
Czarek przygotowany jak zawsze!
Jak ktoś ma wyświetlane w języku angielskim, to moge zapodać.
mam na kartce wydruk po niemiecku i angielsku, więc musze zeskanować lub przepisać
Mi po włosku by się zdał bo Neuf-a i jego kumpele morduje ;) Chyba że zwalczymy to na nasz rodzimy ;D język niemiecki co Sylwek na to ;)
W E32 zmiana jezyka jest prosta. Kluczyk na 1-sza pozycje, trzymasz 10 sekund prawy przycisk na desce i jest nastepny jezyk. Jesli przycisk zwalony, to nie ma innej mozliwosci. Tak dochodzimy do zadanego. Mi osobiscie bardziej podoba sie niemiecki, bo sa duze i male literki, a w angielskim tylko duze. Innych nie znam.
chwila co chcesz ode mnie ?? :P
to dawaj te po angielsku. od przybytku głowa nie boli.
Zeskanowałem to co mam.
Załączam plik
No to jeszcze raz i inaczej
http://img227.imageshack.us/img227/6...ybdwbz6.th.jpg
Nie mogę podpiąć pliku jako załącznik :?
Witam!
Co jakiś czas wyskakuje mi na kompie błąd: CHECK COOLANT LEVEL. właśnie sprawdziłem ten poziom i jest właściwy wiec juz niewiem co jest, mysle ze albo czujnik padł albo może płyn jest stary? Może ktos wie co to może być?.....(E38)
DZIEKI!!!!!!....
A ile jusz jeździsz na tym płynie?
Jeśli jest stary i stracił swe właściwości, to też ten komunikat wyskoczy.
Nie zaszkodzi profilaktycznie wymienic płyn, a jak dalej będzie ten błąd, to niestety czujnik.
Przy wymianie płynu wskazane jest wymienić czujnik termostatu na nowy
Dzieki! Własnie mam taki zamiar powymieniac co nieco ....Przejechalem 14 tys/km od kiedy jest moja.......
Pozdrow....
witam koledzy jak ktos ma to niech zapoda po wlosku:)
Hubus - nadal nie naprawiles prawego przycisku w desce? :D
BIX - jesli idzie i sprawdzenie komunikatu Check Coolant to spodob jest prosty. Zdejmij wtyczke z czujnika ze zbiorniczka plynu, zewrzyj piny, kluczyk w stacyjke i sprawdz komunikat czy jest. Czujnik to tylko plywaczek i nawet na wodzie dziala. Zwarty - jest OK. Rozwarty obwod - blad na desce. Wymienic plyn nie zaszkodzi i polecam, ale ktory czujnik wymienic jesli np. w V8 sa trzy? Jak wymienilbym zapobiegawczo korek chlodnicy.
Pozdrawiam
A tu załączam rarytasik
WYKAZ USTEREK w/g PRIORYTETÓW
pochodzi to z instrukcji bmw e32:
Piorytet 1
Napis Informacja / Postępowanie
Bremsflussigkeit Poziom płynu hamulcowego osiągnął MIN / Uzupełnić przy najbliższej okazji
Oeldruck Motor Za niskie ciśnienie oleju w silniku / Natychmiast zatrzymać się i wyłączyć silnik
Kuhlwassertemp Za wysoka temperatura płynu chłodzącego / Natychmiast zatrzymać się i wyłączyć silnik
Handbremse losen Zwolnić hamulec ręczny - informacja po przekroczeniu niewielkiej prędkości
Kein Bremslicht Brak świateł hamowania - przepalone żarówki lub bezpiecznik / Wymienić żarówki lub bezpiecznik
Bremsli. Elektrik Brak świateł hamowania - stopiony bezpiecznik lub obwód / Wymienić bezpiecznik
Niveauregelung Samochód przeciążony (nadmiernie obciążona tylna oś) lub usterka w regulacji poziomu / Zmniejszyć obciążenie (prędkość maks. 170 km/h)
Uwaga! Na przemian z informacją Niveauregelung pojawia się ostrzeżenie max. 170 km/h, gdy nastąpi przekroczenie tej prędkości. Znika ono dopiero po zwolnieniu wyraźnie poniżej 170 km/h
Speed Limit Informacja o przekroczeniu zaprogramowanej prędkości - np. przepisowej wg kodeksu drogowego
Powyższe usterki są natychmiast sygnalizowane gongiem i pulsującymi znakami wskazującymi
Usterki występujące jednocześnie są sygnalizowane kolejno.
Informacje pozostają aż do usunięcia usterek i nie można ich wygasić przyciskiem check control (CC)
Piorytet 2
Getriebeprogramm Usterka w elektronicznym sterowaniu automatycznej skrzyni biegów
Bremsbelage Zużycie okładziny hamulców
Waschwasserstand Niski poziom płynu do spryskiwaczy / Uzupełnić przy najbliższej okazji
Bremslicht Przepalona żarówka światła hamowania
Abblendlicht Światło mijania - przepalona żarówka, uszkodzony bezpiecznik lub obwód
Rucklicht Światło cofania / Jak wyżej
Kennzeichenlicht Oświetlenie tablicy rejestracyjnej / Jak wyżej
Anhangerlicht Światła przyczepy - uszkodzony bezpiecznik lub obwód
Informacje są wyświetlane, gdy kluczyk zapłonu jest w pozycji 2 (w pierwszej kolejności są wyświetlane informacje z priorytetu 1).
Po zgaśnięciu napisu pozostają znaki wskazujące. Znak plus oznacza, że są jeszcze inne informacje, które należy wyświetlić naciskając przycisk CC.
Uwaga: Przyciskiem CC można wygasić informacje przed ich automatycznym wygaszaniem lub wyświetlić z pamięci informacje sygnalizowane znakami wskazującymi.
Piorytet 3
Oelstand Motor Poziom oleju w silniku osiągnął MIN / Sprawdzić poziom oleju, uzupełnić przy najbliższej okazji
Kuhlwasserstand Niski poziom płynu chłodzącego / Uzupełnić przy najbliższej okazji
Sensor Oelstand Uszkodzony czujnik poziomu oleju / Przy najbliższej okazji zgłosić się do ASO BMW.
Uwaga! Aż do naprawy nie będzie ostrzeżenia, że poziom oleju osiągnął MIN!
Check Control Usterka w układzie elektronicznym - informacje nie mogą być wyświetlane / Przy najbliższej okazji zgłosić się do ASO BMW
Licht an? Włączone światła - informacja po wyłączeniu silnika i otwarciu drzwi kierowcy
Najważniejsza informacja jest wyświetlana po zakończeniu jazdy w pozycji O kluczyka zapłonu (w razie kilku informacji są one wyświetlane kolejno - informacje priorytetu 3 następują po informacjach priorytetu 2 i 1). Informacje można przywołać przyciskiem CC w ciągu 3 minut po zakończeniu jazdy - nawet po wyjęciu kluczyka zapłonu i zgaśnięciu wyświetlacza.
Informacje są wyświetlane także przed jazdą, gdy kluczyk zapłonu jest w pozycji 2, ale po krótkim czasie lub po rozpoczęciu jazdy znikają teksty i nie świecą znaki wskazujące. Informacje są wyświetlane ponownie dopiero po obróceniu kluczyka zapłonu w pozycję 0.
Znak plus oznacza: Wyświetlić dalsze informacje naciskając przycisk CC.
Wskazówki ogólne:
Gdy pojawi się napis >> Betriebsanleitg << należy znaleźć wyjaśnienie w instrukcji obsługi pod nagłówkami Informacja / Postępowanie
Napis >> Betriebsanleitg << można wygasić przyciskiem CC.
Sprawdzanie wyświetlacza check control (tylko, gdy nie są wyświetlane informacje): Obrócić kluczyk zapłonu w pozycję 2 i nacisnąć przycisk CC. Musi pojawić się napis CHECK CONTROL OK.
Witam!! A wie ktoś co to dokładnie znaczy Betriebsanleitg ??? Pozdrawiam
Instrukcja skrzyni biegówCytat:
Zamieszczone przez MichałS
ale nie wiem co dokładnie oznacza
No to jak instrukcja skrzyni to dziwne, bo ja mam Manual , ciekawe co Bunia chce mi powiedzieć :D
Eee. Nieprawda. To bylo juz wyjasniane i byly niewielkie spory. Betriebsanleitung oznacza sprawdz w instrukcji obslugi albo postepuj zgodnie z instrukcja. Getriebe to skrzynia.
Witam od czasu do czasu wyskakuje mi bremslielektrik ale zaraz po zgaszeniu auta i odpaleniu znika czasami po dwa tygodnie mam spokuj a czasami kilka razy dziennie mi sie pokazuje ktory bezpiecznik sprawdzic i co radzicie moze mam gdzies przerwany jakis kabelek ale gdzie to sprawdzic i jak pozdrawiam
Jak dla mnie to coś specom z BMW nie do końca wypalił ten pomysł z komunikatami. W E34 pojawił się kiedyś komunikat że Kuhlwassertemp, czyli że za ciepło w chłodnicy się zrobiło i owszem, pękło mi mocowanie jednego węża, płyn zwiał i się grzało, ale do tego wywalało mi co chwile Getriebeprogram, czyli że coś z automatem nie halo, a ja miałem manuala, więc nie bardzo wiem co ode mnie moja bunia chciała :) Ale po naprawieniu węża wróciło wszystko do normy. Z jednej strony dobry pomysł, żeby nas auto samo informowało jak coś je boli, z drugiej zaś miałem wieczne problemy z komunikatem EML, temat opisałem chyba na wszystkich forach beemkowskich w kraju, zdzwoniłem i zjeździłem mase serwisów i nie udało się sprawy rozwiązać, tak więc ja sie troche zraziłem do tego typu patentów i był okres, że wsiadąc do auta z drżeniem rąk przekręcałem kluczyk czekając co tym razem się teoretycznie zepsuło. Do tej pory na dźwięk tego gongu skacze mi adrenalina :D
Damian
Jesli masz komunikat bremslichtelektrik to wymien sobie switch od stopu pod pedalem stopu. Jest to po prostu zespol dwoch switchy i jeden sprawdza drugi. Taki prosty patent ;). Spojrz. Jeden czujnik stopu a cztery kable
dokładnie to u mnie wyświetla Bremsli. Elektrik ale to pewnie ten sam komunikat dzieki w sobote się tym zajme pozdrawiam :)
Daj znac czy pomoglo
Czesc nr 24
http://bmwfans.info/original/E32/Lim...ll-35_0056/#24
ok dzieki w przyszlym tygodniu się tym zajme bo musze jechać do frankfurtu i wróce dopiero we wtorek pozdrawiam :)
Koledzy, a co oznacza taki błąd?:
check brake lining
i świeci się w kółeczko, a w nim wykrzyknik
Pozdrawiam.
sprawdzic okladziny klockow hamulcowych
polecam uzywac wyszukiwarki na przyszlosc!
Witam!!!!! W mojej buni też wyświetla się komunikat o zbyt niskim poziomie płynu chłodzącego ale poziom jest ok, temperatura ok(mm odchył wskazówki, ale wisko wydaje mi się już troche marne) ciśnienie w układzie jest, uszczelka głowicy oki(moc ok, relacje płyn-olej czyste) na wtyczce jest sygnał z komutera, czujnik na omomierz pokazuje przejście..... I już nie wiem gdzie szukać problemu
Mam jeszcze dwa pytanka:
1 brak komunikatu o pozostawieniu na światłach(już raz moja lepsza połowa zamordowała aku :razz: )
2 brak gongu
Serdecznie proszę o małą pomoc bo drażni mnie jak coś basi dolega, Mam ją od 3 tyg i cały czas dopieszczam :P
- podmieniłbym czujnik na inny
- głośniczek do gongu może być odpięty, odkręć lewy schowek pod deską i sprawdź
nie mam więcej pomysłów
kolego tu masz rozwiązanie swojej zagadki co do "mm" za środkiem wskaźnika temperatury.. twój termostat otwiera sie na 90 C zresztą tak jak mój...Cytat:
Zamieszczone przez dan505
http://www.nmia.com/~dgnrg/tempgage.htm
Koledzy mam jeszcze jedną zagwozdkę:
Kontrolka EML na zegarach, czy oprócz awarii ta lampka powinna sie zapalać np w trakcie diagnozowania układu tak jak np kontrolka absu. Czy w mojej e32 730 89` to wogóle ma zastosowanie? Sporo czytałem na forum ale konkretnych danych o tym EML nie znalazłem
powinna sie zapalić przy każdym przekręceniu kluczyka na II poz. (self test EML)Cytat:
Zamieszczone przez dan505