Czym sie rozni fotochrom zolty od bialego procz koloru i ceny na allegro? zolty 400, bialy 170 :?
Wersja do druku
Czym sie rozni fotochrom zolty od bialego procz koloru i ceny na allegro? zolty 400, bialy 170 :?
A żółty to nie oznacza ,że już fotochrom umiera ???
Zgadza się fotochrom umiera, czyli zmienia kolor coraz bardziej na brązowy. Na Allegro heh ci ludzie sami niewiedza co sprzedają. Mówią że kolory do wyboru:), a tak naprawde fotochrom jest biały, a jak się kończy to zmienia kolor na zółty-aż do brazowego.
Informacje dostałem z Autofus_BMW. I z własnego doświadczenia.
Dzieki za odpowiedz :)
A mi chcieli ostatnio buchnąć szkiełko. I zaczyna mi teraz "uciekać" zawartość lustra :(
Czyli trzeba szukać białych
Jeżeli mówicie o wkładach lusterek, to fotochrom może byc złoty (żółty), biały i niebieski.
Ja w swojej 735i (1998r) mam złote. Ostatnio padł mi fotochrom w lewym lusterku i zaczął „wylewac” się olej. Od góry szkło lusterka robiło się białe (jak zwykłe lusterko), a dół był brązowo - fioletowy.
Kupiłem na allegro dwa złote wkłady za 400 zł.
Niedawno nabyłem 730d (2001r) – ta ma wkłady białe.
Przy wymianie szczególnie prawego wkładu lusterka polecam zwrócic uwagę, czy kupowany wkład jest prosty, czy wypukły (wkłady bez „paska asferycznego”). Lepiej założyc wkład wypukły – oddala perspektywę.
Witam ,w swojej mam wkłady fotochromowe i sa ciemno złote i wszystko działa :cool:
Oj 7ka.... jak zwykle sie czepiasz :hihi:Cytat:
Zamieszczone przez 7ka
Czyli zapewne te zolte kosztuja dwa razy tyle co biale na alllegro bo sa rzadziej spotykane.... ehhh....
:) Chciecie mieć zółte to kupcie sobie biale o wiele tańsze bo niby bez "bajera" jak to na allegro mówia chopaki. Tylko najlepiej jakieś z poczatku liftu(są już stare) i zrobia się żólte same ot tak ze starości, i bedziecie mieć z "bajerem". Zanim ktoś sie wypowie o kolorkach może lepiej niech zadzwoni do ASO i tam mu powiedzą.
Ja u siebie juz też mam zółte a jeszcze rok temu były biale, Jak ktoś che odemnie w zamian za białe to smialo:D
A niebieskie wkłady też się same ściemniają? Bo już zgłupiałem... U mnie prawy fotochrom jest ciemno żółty i nie rozjaśnia się wcale, a lewy jest rozbity brzegiem i jest jasnobrązowy, ale on zmienia barwę zależnie od oświetlenia. Dodam że prawe lusterko podgrzewa się ale nie składa elektrycznie...
Dziwne to wszystko bo ja mam fotochromy i do tego jak by to powiedziec koloru zielonego tak bardziej jak klin na szybie czolowej
i co przyciemniają się?
wg. mnie czasami az za bardzo :)
to może kolega fiacior ma rację... Ale dlaczego taka różnica w kolorach że jedne są niebieskie, inne żółte
Są jeszcze białe..... I też się ściemniają... ;)
No cóż, jaki kolor komu pasuje, taki zakłada i już. Nie ma tu żadnej ukrytej filozofii poza indywidualnymi preferencjami.
A jak odróżnić fotochrom od nie-fotochromu?
Szkoło fotochromowe ma z tyłu dodatkowe złącze na kabelku. Poza tym patrząc z zewnątrz fotochrom ma czarną obwódkę.
aha, czyli fotochrom jest w plastikowej ramce, a szkło zwyczajne jest gołe, już będę wiedział :)
Dla 100% pewności trzeba sprawdzić, czy działa. Bo fakt, że lusterko nie jest rozlane, jeszcze nie gwarantuje powodzenia.
mozna to zrobić jakoś bateryjką tak na biegu bez samochodu? jest na to jakis patent? np. stojac na gieldzie chce sprawdzic?
Akumulatorek paluszkowy ma odpowiednie napięcie do sprawdzenia działania fotochromu. Polaryzacja dowolna.
akumulatorek AA czy AAA
Zupełnie bez znaczenia. chodzi o napięcie robocze.
Jeszcze jedna rzecz, czy lusterka (całe) z modelu poliftowego wejdą do przedliftowego czy wymagać to będzie przeróbek?
Lift nie zmienił lusterek, pasują bez problemu.
O ile nie są z anglika ;)
Wkłady lusterek od anglika nie różnią się od wersji zwykłej. Jedynie różnią się lusterka, które są mniej lub więcej wysunięte. Wkłady fotochromowe można tylko sprawdzać bateryjką, gdyż występuje tam niskie napięcie. Wkłady fotochromatyczne działają w zakresie 0,1-0,5 V.
Więc trzeba uważać na napięcie !!!
Pozdrawiam
Sprawdzałem przynajmniej w trzech samochodach i napięcie podawane przez lusterko wewnętrzne wynosiło 1,2V przy maksymalnym ściemnieniu.Cytat:
Zamieszczone przez Marcin_BMW
OK. Ale dolna granica zaczyna się poniżej 1V, a to bardzo mało w stosunku do 12V :)
Z nabytą tu wiedzą przyjżałem się mojej 7-ce i chyba mam fotochromy zewnętrzne, tzn są takie żółtawe, może trochę złote no i wkłady maja dość grubą ramkę. Wewnętrzne nnie bardzo mi się ściemnia, musiałem używać roletki :-)
Czy jest do tego osobny bezpiecznik albo jakiś wyłącznik, programowy np czy mam to poprostu zwalone?
Jeśli nie działa lusterko wewnętrzne, to tym bardziej nie będą działać zewnętrzne (wewnętrzne lusterko steruje zewnętrznymi). Bezpiecznik lusterka fotochromowego jest w bagażniku.
Dzięki!!!
To kolejny znak, że powinienem zdobyć jakąś serwisówkę, mam nadzieję, że znajdę coś na Forum.
pzdr