Proszę o podpowiedź co do wymiany oleju w skrzyni automatycznej.Czy wymieniac i co ile km.Jaki olej? :?:
Wersja do druku
Proszę o podpowiedź co do wymiany oleju w skrzyni automatycznej.Czy wymieniac i co ile km.Jaki olej? :?:
Witam,
moze pare slow o sobie i o aucie ?
Temat byl juz na forum poruszany - nastepnym razem uzyj funkcji "szukaj" - a dopiero pozniej zadawaj pytanie 8-)
Tutaj ten temat:
____ LINK ____
Khe, khe... Tak, tylko, że w tym linku napisane jest jaki olej ale nie ma JAK go wymienić... Może mi oczy emblematami BMW pozarastały bo przekopałem 2 fora i nic na ten temat nie znalazłem 8/ . Podobno w e38 automat olej wymienia się ciśnieniowo - koszt około 700 zł. Z kolei kolega w Audi A4 automat strzykawką sobie nasikał i lala :) . Mówi, ze jak podjadę to mi wymieni, hehe. Sam nie wiem. Poradźcie coś albo pokażcie palcem gdzie szukać :roll:
tak tak pan romek w garażu wymieni tylko sie nie zdziw jak ci biegi znikną bo z wymianą ciśnieniową to prawda - ja mam manuala i se strzykawką zmieniłem i po bulu - nic trudnego za automat to zaden z moich mechaników by się nie brał - to jest temat tylko dla ludzi naprawde wiedzących o co chodzi ...
Cytat:
Zamieszczone przez Wiktor3103
Przede wszystkim sprawdz kolor naklejki na skrzyni biegow (tam tez podane jest jaki olej do twojej skrzyni idzie)- moze sie okazac ze masz olej o kolorze "krwi predatora" (w 735 czesto byl stosowany)- koszt samego oleju do pelnej wymiany to niestety ale jakies 1600zl :( w uklad wchodzi 20Litrow 20Eur/Litr (pelna wymiana wraz z demontazem kasety).
nie chce sie kłucić ale z tego co mi wadomo to wchodzi 8 L.
akurat przerabiam remont skrzynie z uwagi na brak wstecznego ale to długa historia...
tak czy sie widziałem już nie raz jak do mojego auta pec od automatów wlewa olej.
opcja jest tylko taka że trzeba od dołu auta wykrecic ze skrzyni śrube i pompować olej do środka, jak sie przelewa dopiero odpalić silnik i lać dalej. po czym znowu wyłączyc i jak sie zacznie przelewać to znowu odpalić i powoli włanczać biegi że by olej wszedzie dotarł. Jak już bedzie sie przelewać cały czas, dopiero migiem wkręcić śrube.
Nie wiem co za modra głowa wymyślił taki głupi sposób i do tego brak bagnetu że by sprawdzić poziom.
Tu BMW e 38 mnie naprawde zaskoczyło 8/
w e32 750 miałem bagnecik i była pełna kontrola, teraz paciorek pozostaje czy jest dosć czy nie.
To ja załatwie ESSO LT za 20zł/litr :)Cytat:
Zamieszczone przez boss740i
dokladnie banka 20 l esso 429zl :)
To co opisujesz to dynamiczna wymiana oleju.Cytat:
Zamieszczone przez max
Przy wymianie statycznej (= spuszczasz olej ile dasz radę i wlewasz ile wejdzie) wymienia się tylko część oleju a część zostaje nieruszona (m. in. w konwerterze).
Dlatego warto zrobić dynamiczną co jakiś czas.
Natomiast rzeczywiście nie znam innego auta które nie miałoby bagnetu :? Sam kupując swoją 740 przez 15 min. szukałem tego ustrojstwa żeby sprawdzić olej... :hah:
Cytat:
Zamieszczone przez trolu
Widze ze nie do konca wiecie o co chodzi...
Wszystko pieknie ale do skrzyn w E38 jest kilka jesli nie kilkanascie rodzajow oleju- jak ma ktos szczescie to moze i trafi w zamiennik Esso za 2dychy, gorzej z tym co trafi na skrzynie smarowana niestety tym kosmicznie drogim olejem- wtedy na tym za 2dychy polata moze z miesiac :P
Po to wlasnie na kazdej skrzyni sa naklejki i podana specyfikacja oleju zeby "pan Zdzichu" nie walil byle czego do skrzyni.
Malo tego nawet w skrzyniach manualnych sa rozne typy oleju- roznica w dacie produkcji 1mies a olej calkiem inny i calkiem rozne ceny za litr :(
....dlatego ja pojade ze zmiana oleju do ZF na servis, a nie do Aso lub innego warsztatu zajmujacego sie skrzynia.... a koszt to okolo 200-300 € w zaleznosci jaka skrzynia.
Pozdr
Nowy adres na ten link:Cytat:
Zamieszczone przez Marcin978
http://www.zf.com/na/content/media/i..._PC_102307.pdf
Ogolnie i teoretycznie masz racje. Jeden olej, dwie butelki i dwie rozne naklejki...i dwie rozne ceny.
Tyle tylko, ze jak pojade do ZF i tam wyleje olej, to mam nadzieje, ze widza wiecej jak jakis Pan Zdzisio, ale ok Pan Zdzisio moze i wiecej skrzyni rozlozyl jak kto inny.
Tyle tylko, ze jak Pan Zdzisio sie pomyli i wleje cos nie tak, to reklamacji juz potem nie przyjmnie...a ZF moge z adwokatem za leb brac.
Moj znajomy mial taki przypadek, ma Nissana Almere, w servisie Aso w Polsce (jezdzi na DE blachach) zrobil przeglad, wymienili miedzy innymi swiece...przyjechal do domu na 2 stopionych swiecach. Telefon do Aso i chcieli rzeczoznawce. ok, pojechal na nowych swiecach do Polski, dal w innej firmie sciagnac glowice, okazalo sie ze swiece byly za dlugie (jego silnik byl po przejsciu, wlasnie miesiac produkcji zawazyl i nissan dawal inne swiece, ale w dokumentacji brak informacji).
Na szczescie glowica nie oberwala, ale Aso zaplacilo calutka naprawe.
Wiec i ZF moze cos spieprzyc, ale mam wieksze szanse na gwarancje, jak jakies firmy, przy ktorych potem moge klamke calowac.
A do automata czuje jak najwiekszy respekt i w sumie moglbym sam wymienic olej, ale ta jedna rzecz wole dac zrobic, bo koszty jednak nie rownaja sie ze stratami jakie moga powstac. No i w tym wypadku wole wiecej zaplacic za olej. Jak oni zaleja zle skrzynie to ich problem a nie moj...no i na szczescie moja skrzynia lata i odpukac...niech lata dalej.
A w grudniu sie chyba do monachium do zf wybieram, bo mi kolejne 150000 km po wymianie oleju stuknelo i czas cos dla skrzyni zrobic :D :D :D
Pozdr.
WITAM WSZYSTKICH ,CO DO OLEJU TO SĄ DWA RODZAJE ( CZARNA TABLICZKA TO JEST PÓŁSYNTETYK SHELLA LUB ZIELONA SYNTETYK ESSO LT 71141 I NIE INNY ) TEN DRUGI POŚADAM PROSTO Z HAMBURGA ,CENA 33 ZŁ SPRZEDAWANY TYLKO W BAŃKACH 20 L
Przywitaj się ...... :roll:
Tak jak Anatol powiedział zapraszam do przedstawienia się a potem przyjemności ;)Cytat:
Zamieszczone przez cobra
Co do ceny za LT to duża, mysle że kilku z nas może załatwić ESSO dużo taniej :x
nie, no zgadza sie. jak juz pislem, ta sama linia produkcyjna a dwie ceny i nalepki ;( ....tylko sam olej nie zalatwia sprawy :D :DCytat:
Cytat:
Marcin zalozmy ze jest tak jak mowisz- po co zatem producenci skrzyn naklejaja na nie rozne naklejki i wypisuja rozne specyfikacje oleju?? A pierwszym pytaniem w servisie w D po podaniu nr VIN samochodu jest: "jaki kolor ma naklejka na szkrzyni biegow w panskim aucie? " 8/
Ten olej za 2 dychy to zamiennik dosc czesto stosowanego Dextrona ktory w servisie BMW w D tez kosztuje niewiele wiecej jak 20zl/L o ile dobrze pamietam to jakies 6-8Eur. Olej o ktorym pisalem wczesniej zalewalismy do 735iL 97r na steptroniku- i jak pisalem wczesniej byl jaskrawo zolty (krew predatora :D ) wiec roznica nie polegala tylko na opakowaniu...
Abstrac***ac od wszystkiego- na co dzien spotykam sie czestymi defektami skrzyn 5HP18 (glownie TDS) i dosc czesto klienci informuja ze niedawno wymienili olej w skrzyni a po 1-2 mies skrzynia odmowila posluszenstwa- na pytanie jaki olej zalali pada odpowiedz "jakis ATF" niestety ale zawsze okazywalo sie ze uzyty olej to nie byl zalecany przez BMW Dextron ale jakis jego zamiennik...
dodam wywieszka na szkrzyni biegow,
www.castrol.pl
Boss to BMW zaleca Dextrona?? Bo ja wlałem właśnie Dextrona III i zostaełm zlinczowany :D choć wydaje mi się że wystarczy dobrać odpoiwednie parametry oleju i wszystko będzie oki. A co do tego oleju to Boss my mówimy o oryginalnym ESSO LT w niebieskiej beczce 20litrowej po 20pln za litr.
witam ponownie dajcie namiar na esso za 20 zł
a może macie namiary na części do skrzyni 5hp30 a dokładnie chodzi mi o kosz wstecznego bo mój padł ? :(
Napisz PW do trolaCytat:
Zamieszczone przez cobra
W mojej E36 też nie ma bagnetu a olej wymieniłem sam łącznie z filtrem odkręcając dekiel.Cytat:
Zamieszczone przez michal_5000
Olej wlałem korkiem przelewowym :papa:
jezeli i wejdziecie na bmw club pl tam jest opis jak wymienic olej i co w skrzynce zeby bylo oki podaje namiary tak mniej wiecej [E38] 5HP30-po wymianie oleju w skrzyni, fotki i porady
tego tematu trzeba szukac ladnie kolega opisal co i jak! powodzenia
Do 540 E39 manual musiałem wlać olej Dextron 3 hmm a do E38 mechanik dolał mi jakiś właśnie po 100zł/litr. A ogólnie to w instrukcji wyczytałem że oleju w skrzyni się nie wymienia hmm
To ze ten za 20zl to ESSO LT to juz od dawna wiadomo (patrz wczesniejsze posty) - olej ktorego on jest zamiennikiem kosztuje 7Eur/L w servisie BMW w niemczech!!! Wiec 20zl to zadna rewela... i do tego nie kupuje calej beczki tylko tyle ile chce- potrzeba mi przykladowo 11L i dostaje 11L wiec w sumie i tak wychodzi taniej ;)Cytat:
Ile w PL za to kroja nie wiem i nie wnikam...
Problem w tym ze nie mozna go stosowac do kazdej skrzyni w BMW E38. W wiekszosci owszem ale to NIE znaczy ze w kazdej...
Jak kiedys trafisz na inna i zalejesz sobie ten esso to pojezdzisz moze z... tydzien a potem wymienisz skrzynie ;) Po to wlasnie na KAZDEJ skrzyni sa naklejki ze specyfikacja oleju i dlatego ZAWSZE w servisie pytaja lub sami sprawdzaja jaka to naklejka (mowie o BMW w D- w PL nie wiem nigdy nie bylem).
Marcin pomysl logicznie- jaki bylby zatem sens roznokolorowych naklejek na skrzyniach biegow z roznymi specyfikacjami oleju skoro i tak do kazdej mialby byc zalewany ten sam olej???
witam wszystkich mial ktos z was kiedys problemy z elektro zaworami w skrzyni ,auto jedzie normalnie ale wyswietla getribe program sprawdzilismy na kompie kod bleu 2 elektro zawor pozdrawiam 740 4,4
;( wie ktos czy zeby dojsc do takiego elektrozaworu trzeba rozbierac skrzynie
Jak zdejmiesz miskę olejową skrzyni to zobaczysz element sterujący z filtrem, niestety nie obejdzie się bez jego demontażu bo zawory są do niego przykręcone od góry
to powinno sie udac bez wyciagania skrzyni, dzieki za informacjie
Na pewno Ci się uda jedyny problem to kapiący ATF prosto w ślipia :]
ja sam sie za to nie biore ale dobrze wiedziec o co chodzi zeby mechanik bajek nie opowiadal :shock: a wiesz moze jakie ceny na te zawory
Zerknąłem na realoem, być może da się nawet wymienić ten zawór bez ściągania sterowania przepraszam że Ci namieszałem ale sugerowałem się skrzynią 5HP18, a co do cen to jeśli wierzyć co tam piszą to 3 zawory x 90 USD i 4 regulatory ciśnienia x 180 USD, ale oto radzę Ci zapytać Olejusa bo on jest MISTRZEM w tych sprawach
niewiwm czy jest ses wymieniac wszystko bo skrzynia chodzi idealnie tak mnie to zastanawia bo blad zaczol sie pokazywac po zalozeniu gazu :roll:
Może kolesie od gazu coś spaprali w kablach :roll: Na temat gazu wypowiadać się nie będę bo mam znikome pojęcie w tej materii, :papa: