Witam.Panowie jak w temacie.jaki konkretnie p³yn powinien "pracowaæ" w pompie wspomagania BMW 740 z 95'???
Wersja do druku
Witam.Panowie jak w temacie.jaki konkretnie p³yn powinien "pracowaæ" w pompie wspomagania BMW 740 z 95'???
Wspoma z nivo?
Bez niva.Do momentu zakupu innej pompy (nieznacznie cieknie) chce poprostu dolaæ oleju.Wiem ze takie praktyki nie sa najlepsze ale nie chce tez straciæ gdzies po drodze nagle wspoma;-)
Je¿eli nie ma nivo a na zbiorniczku jest napis CHF (lub CHF 11S), to zalej Febi 06161. Je¿eli nie ma nic napisane to Dextron III. Naj³atwiej sprawdziæ po kolorze oleju: czerwony 'Dextron', zielony 'CHF' :icon_biggrin:
Witam, szybkie pytanko...ile powinno byæ p³ynu w zbiorniczku wspomagania ?..na forum wyczyta³em , ¿e 1,2L z nivo ( u mnie jest) jak kupowa³em p³yn w ASO powiedzieli , ¿e 1L wystarczy...a spotka³em siê z opiniami , ¿e powinno siê zalaæ do poziomu sitka w zbiorniczku...tylko czy wtedy nie wywali p³ynu góra??
Dobre pytanie ile zalaæ. U mnie wywala jak wlejê po sitko
Jest na forum opis musisz zalaæ pe³ny zbiornik paliwa obci±zyæ samochód 2 osobami wtedy uzupe³niacz do kreski na korku .Je¿eli zalejesz do kreski na pystym zbiorniku bez obci±¿enia to w momecie gdy to uszynisz wsi±d± pasa¿erowie i baga¿ nivo wpompuje p³yn do amorów i pompa wspomagania zacznie wyæ bo nie ma ju¿ p³ynu
Tylko ten korek nie ma ¿adnych kresek. On jest na zasadzie nakrêtki do dekla, pod deklem jest sitko.
Wys³ane z mojego Nexus 7 przy u¿yciu Tapatalka
http://www.realoem.com/bmw/enUS/show...diagId=32_0691
Je¿eli masz nivo musisz mieæ który¶ z tych jak widaæ oba maj± korki z miark±
U mnie jest ten ¶rodkowy zbiornik
Na ¶rodku jest gwint tylko i zdejmuje siê sitko. ¯adnej podzia³ki nigdzie nie ma. Kto¶ pisa³ ¿e dno sitka ma byæ zakryte p³ynem ale mi zawsze wylewa jak wleje tyle.
W moim przypadku jest tak samo...te¿ mam ¶rodkowy zbiornik i nie ma w nim ¿adnej miarki...podzia³ki itd...
Mo¿e faktycznie trzeba dolewaæ na obci±¿onym tyle. I na rozgrzanym oleju bo ten olej siê sporo rozszerza jak siê grzeje
Je¿eli jest czerwony to Dextron II a nie Dextron III a je¿eli zielony to Chf11S .
Panowie.
Ten p³yn jest w ci±g³ym obiegu, ca³y czas kr±¿y i jego stan nie zmienia siê szczególnie no chyba ¿e:
- wyciek na instrumencie poziomuj±cym
- jedna lub obie hydrosfery zaczynaj± przepuszczaæ.
Je¶li z pod auta nie kapie a ci±gle ubywa p³ynu ¶wiadczy to o tym ze "gruszki" umieraj± i pompa zalewa je olejem.
koñcowy efekt jest taki ze auto bardzo twardnieje w zakresie pracy NIVO.