Mam problem, objawia sie tym że jak gasze silnik to zacina mi się "kluzyk" w "stacyjce" jak go przycisnę z dwa razy to wychodzi i pojwia sie komunikat - chyba, że aby gasić silnik na P - ale normalnie gasze na P.
Wersja do druku
Mam problem, objawia sie tym że jak gasze silnik to zacina mi się "kluzyk" w "stacyjce" jak go przycisnę z dwa razy to wychodzi i pojwia sie komunikat - chyba, że aby gasić silnik na P - ale normalnie gasze na P.
Hmmm, pojęcia nie mam, ale oby nie trzeba było wymieniać czytnika całego bo spory koszt:
http://allegro.pl/bmw-e65-745i-stacy...315026814.html
http://193.23.48.135/sterownik-dme-s...370981554.html
to P nie ma czasem coś wspólnego z ręcznym?? - nic tam nie kombinowałeś?
Raczej z ręcznym nie, znajomy podejrzewa że moze stacyjka nie dostaje sygnału o tym że jest P i stąd nie blokuje klucz przed wyjęciem hmm
Ja u siebie w 750i mogę normalnie gasić i wyciągać kluczyk gdy skrzynia zostaje na "D", a po zgaszeniu automatycznie przeskakuje na "P" więc nie wydaje mi się aby w tym tkwił problem.
Skasowałem błędy i prawie zanikło hmm
Aldik co znaczy 'prawie'? rozumiem że po skasowaniu przez chwilę było ok ale problem wrócił?
Problem znikł całkowicie - cofam słowo prawie :)
''prawie'' czasami robi dużą różnice ;). Dobrze że jest OK.
A mi się wydaje, że to nie był problem błędów, tylko wadliwie zaprojektowanego czytnika kluczyka... Gdyby problem wrócił, odezwij się, podpowiem co zrobić.
Dokladnie. Chetnie poczytamy "na zapas" :)
Źle skonstruowane jest taki plastikowy pierdolnik w CASie, na którym oparta jest sprężynka, którą wciskamy, aby wycisnąć
kluczyk. Nie mam pod ręką fotek, jak nie zapomnę w tygodniu wrzucę. Rozwiązanie jest dosyć skomplikowane, bo tak czy siak
trzeba targać CASa na stół - a żeby się do niego dobrać, trzeba rozbebeszyć trochę konsolę. Miałem już dwa takie przypadki,
że klucz nie chciał wychodzić w ogóle. Natomiast zadziwiający jest ten błąd związany z pojawianiem się komunikatu o braku
pozycji P na skrzyni. Tak czy siak, łatwo to sprawdzić. Jak w tygodniu będę miał chwilę to wrzucę fotki, co trzeba podkleić
w CASie, żeby problem nie występował.
@Aldik pojawił się u mnie ten sam problem: komunikat, że skrzynia nie przeszła na P (choć jest na P) i auto nie chce "oddać" kluczyka. Jak się kawałek przejadę to błąd znika. Problem pojawia się od czasu do czasu ale zauważyłem, że co raz częściej.
Po skasowaniu błędów wszystko od tamtej pory ok? Czy działałeś coś jeszcze w temacie?
Wczoraj problem się odwrócił, tzn auto nie chciało "przyjąć" kluczyka - stacyjka ciągle go "wypluwała". Błąd ciągle ten sam.
Siedem na lawetę i pojechało do mechanika, czekam na diagnozę.
Nie chce juz zakladac kolejnego tematu, ale meczy mnie jedna rzecz.. Czy w naszych autach jest wogole blokada kierownicy? Jakos nie zauwazylem zeby mi sie kiedykolwiek chciala zablokowac..
Ja też u siebie nie zauważyłem blokady.
E65 chyba nie ma blokady kierownicy, w 5 egzemplarzach jakimi jeździłem, polifty i przedlifty.
Nie było blokady.
BMW pewnie uznało nie potrzebna bo biegi sa by wire, nie ma mechanicznego połączenia manetki z skrzynią.