Przy okazji problemów z gazem wyszło, że obie strony silnika pracują na różnych czasach wtrysków.
Sekcja 1-4: 4,12-4,16
Sekcja 5-8: 4,32-4,39
Z czego to może wynikać?
http://img820.imageshack.us/img820/4...nshot012fk.png
Wersja do druku
Przy okazji problemów z gazem wyszło, że obie strony silnika pracują na różnych czasach wtrysków.
Sekcja 1-4: 4,12-4,16
Sekcja 5-8: 4,32-4,39
Z czego to może wynikać?
http://img820.imageshack.us/img820/4...nshot012fk.png
A jakie masz czasy wtrysku na benzynie?
Pozdrawiam
Kuba
Podane czasy dotyczą właśnie Pb. Gaz jest wyłączony i wszystkie są na 0,00.
AAAA teraz zauważyłem. Na 100% różnice wynikające z korekt sond lambda. Wg mnie to bardzo małe różnice... na granicy sterowalności wtryskami.
Pozdrawiam
Kuba
Lub przestawionego rozrządu
0,2 ms w wyniku przestawionego rozrządu?? EEEEE COOOOOOO? Chyba o śladowym stanie zużycia. Ile zębów jest na kołach w rozrządzie M60?
Prędzej uwierzę w różnicę sprawności wolumetrycznej obu polówek silnika wynikającej z róznicy ciśnień barometrycznych, spoodowanych tym, że auto akurat wtedy krzywo stalo, niż w przestawiony rozrząd. :D
Pozdrawiam
Kuba
Miałem wymieniany łańcuch rozrządu :(
No to zapomnij o rozrządzie... Mówimy tu o 0,2 ms różnicy w czasach wtrsyku. Dme 3.3 jest taki sprytne ze koryguje dawkę dla każdej połówki silnika oddzielnie. A masz jakiś problem z silnikiem czy poprostu zaintrygowała Cię, będąca tematem dyskusji, różnica?
wydaje mi się, że nie powinno jej być. A że mam w najbliższe perspektywie regulację LPG chciałbym doprowadzić układ Pb do ładu i porządku, bo to jest fundament dla LPG. Zastanawia mnie też ta symetria. Dlaczego jedna strona jest różna od drugiej. Jaka jest (może) być tego przyczyna...?
Źle Ci się wydaję. Różnica wynika z korekt dawki przez ECU. Pamiętaj że silnik M60 jest sterowany jako dwie "polówki". Przyczyną tak niewielkiej różnicy w czasach wtrysku, może być praktycznie wszystko. To niecałe 5 %. Jakie masz trimy paliwowe dla poszczególnych banków?
Niedawno składałem M62 do Reynarda (formuły 3000) i mimo, że silnik poskładany był perfekcyjnie, produkował tyle mocy ile powinien, mimo tego na niskich obciążenia różnice w dawkach paliwa dla stechiometrycznego składu wynosiły niecałe 3%. W rzeczywistym świecie symetria nie istnieje.
Integratory paliwowe dla 1 i 2 sondy.
W INPIE nazywa się to chyba "Fuel Integrator additive Bank X" i "Fuel Integrator multiplicative Bank X" gdzie X oznacza nr sondy (połówki silnika)
Yyyy, mamy więc problem bo:
a) nie posiadam aktualnie żadnego interfejsu do auta (oprócz tego LPG)
b) nawet gdybym miał to niestety INPA kompletnie ignoruje E32. Nawet nie ma jej w wykazie aut :-P
c) różnica mówisz niewielka, ale --> http://7er.pl/showthread.php/22668-K...l=1#post310580
A możesz zalogować czasu wtrysku i ciśnienie w kolektorze? Logi z wolnego obrotu, delikatnych obciążeń, pelnego obciążenia?
ps. Nie chce mi się czytać całego tamtego tematu.
Mogę to zrobić ale już jutro wieczorem po pracy.
P.S. Nie chodziło mi o cały temat tylko dokładnie tego posta, którego podlinkowałem, a dokładniej o część zaczynającą się zaraz po 1. zdjęciu ;)
Z gazem niestety nie pomogę, screeny z softów do gazowni nic mi nie mówią. Poza tym do dziś jest dla mnie niezrozumiałe jak można poprawnie zestroić auto bez używania sondy szerokopasmowej...
To podrzuc mi te logi to chetnie je zobacze.
Mogą byc. Wystarcza.
Wolne - jałowy
Średnie - 1500-5000 z gazem wciśnietym nie wiecej niż połowa
Pełne obciążenie - 1500rpm (auto na 3 biegu) i wciskasz pełny gaz i pełnym gazem do obrotów które uznasz za stosowne.
Zrób to na PB i na LPG i poprosze o logi.
Cały dzień dzisiaj leje :-/ W takich warunkach nie chce mi się wyruszać z domu. Jak tylko ogarnę te screeny to wkleję natychmiast. pewnie dopiero w sobotę lub niedzielę, bo jutro mecz przecież :]
wygląda tak jakby na lewej połówce silnika nie dostawał odpowiedniej ilości paliwa , możesz sprawdzić czy chodzą wszystkie cylindry odłączając kolejno każdą cewkę , jak po odłączeniu którejkolwiek zauważysz brak reakcji to wiadomo , że tym cylindrem trzeba się zająć. Z doświadczenia wiem , że zacierają się wtryski i wszyscy potem zwalają , że sondy są złe. Możliwe też , że świeca nie domaga, bądź fajka czy cewka . Bez macania nie da rady zdiagnozować a Inpa też potrafi nie pokazać wszystkiego.