Witam kolegow szukam jakiegos magika w temacie programowania licznIkow w e38 z 2000r tzn szukam tylko w anglii najlepiej wschodnie tereny jezeli jest ktos ktory to ogarnie niech sie odezwie oczywiscie nie za darmo pozdro
Wersja do druku
Witam kolegow szukam jakiegos magika w temacie programowania licznIkow w e38 z 2000r tzn szukam tylko w anglii najlepiej wschodnie tereny jezeli jest ktos ktory to ogarnie niech sie odezwie oczywiscie nie za darmo pozdro
A co ty chcesz kodowac ? Wymieniasz licznik ipo sprawie . Jedyny proiblem t zeby miec swoje plecki od starego licznika .
W licznikach po lifcie nie ma plecków. To jeden element ;)
Żeby licznik zaczął poprawnie działać to wystarczy NCS Expert i kabelek za 50zł.
Kopiujesz do licznika dane ZCS z wcześniej odczytanego modułu EWS, a później od nowa odczytuje wspomniane dane ale już z licznika. Następnie przekodowujesz licznik i jest przekodowany pod auto. Jedynie czerwona kropka będzie świecić(sugerując różnicę w numerach VIN, między modułami). Do tego celu używam PAsoft
no wlasnie nie jest to u mnie takie łatwe mialem stare zegary i zmieniałem je ponieważ miałem problem wyskoczyly mi w przebiegu same 9 czyli 999999 postanowilem kupic inne zegary zaprogramowac je pod moje autko (mam kabel pasoft 1.4 i inpe zainwestowalem w te zegary troche) po zapieciu tych nowych zegarów działały ale byl problem z esp po przejechaniu 25km/g załaczała sie kontrolka esp mowa o tych nowych zegarach jak zakładałem stare wszystko wracało do normy esp nie swiecilo wszystko ok tylko te 999999 mi przeszkadzały i tak komunikowałem sie z sebanem z forum (dzieki dla niego za poswiecony mi czas) dokodowalismy zegary ale ni h..a nie moglismy zmienic VIN-u w nowych zegarach pasoftem potem zakupilem inpe to samo i co najgorsze to podmienilo mi nr vin w starych zegarach na vin z nowych i teraz mam taki problem ze czy mam stare czy nowe zegary kontrolka esp zaswieca mi sie po przejechaniu 25km/h i juz szukałem pomocy u GREGA38 I Z SEBANEM przerabialismy kilkanascie razy to i dzis bylem u mechanika z doooobrym sprzetem za parenascie tys funto i on sie komunikował z bmw i dupa bmw powiedziało ze licznik (ktory zakupilem od GRABOLA dzieki za zafundowanie zabawy z pixelami bo niestety nie swecily niektore)sa od 728 z 99 roku i tam był silnik rzedowy a ja mam v8 ize tych zegarow nie da sie zaadoptowac do mojego auta i nie moga mi pomóc a za nowe zegary 720funtow bez zakodowania mi zaspiewali i teraz nie wiem co dalej robic wie ze sa tacy co to ogarnął i bedzie działac ale musze podstawic samochod i dopiero wtedy musza kodowac (np SEBAN by sie tego podjoł tylko ze on jest w polandii a ja w anglii wiec dlatego szukam tutaj kogos kto to by ogarnął TAKI MAM NIESTETY PROBLEM BUUUUUUUUUUU!!!!!!
Dzisiaj kodowałem licznik z E39 540i w 525tds i wszystko działa bez problemu. świeci się kropka, ponieważ nie zmieniałem vinu(rozwiązanie tylko na chwlie, żeby klient mógł jeździć jak jego się naprawia - piksele). Kodowanie przeszło bez problemu w ten sposób jak opisałem wyżej i wszystko działa poprawnie.
tak w Newmarket kolo Ely a czemu??
Musisz rozrozniac pewne rzeczy. Kodowanie i zmiane vin/korekcja km. Zaczalem robic takie rzeczy i niektore czynnosci wykonasz tylko na stole. Najgorzej jest, jesli niektore liczniki (napis jaki jest SW licznika i czy High/Low) potraktuje sie poprzez obd pasoftem itp. Niestety niektore trzeba na punkty programowac lub wylut i do programatora.
Kodowanie ncs powinno przejsc.
sw nowego licznika jest 93S66-TACHO a starego sw jest 93S66-SW13 a gdzie sprawdzic czy high/low to nie wiem...
a High/Low nie oznacza czasem, że w High masz MID a w low jest ten samochodzik?
zrob fote naklejki zegarow
ok fotki mam
Ok mam foty to naklejka z tylu z nowego licznika http://img198.imageshack.us/i/imagebcn.jpg/
http://img839.imageshack.us/i/imagenbn.jpg/ niestety troche nieczytelna ta naklejka
A to ze starego http://img138.imageshack.us/i/imagepkq.jpg/
http://img706.imageshack.us/i/imageejt.jpg/
Spójrz tutaj
http://www.bimmerfest.com/forums/sho....php?p=4925191
Czy w E38 jest tak samo?
to jest licznik z e39 w e38 byly tylko te lepsze :)
LOW to są z małym wyświetlaczem na 2 kości i one się pojawiały w e39. Wersja uboga.
HIGH to są z dużym wyświetlaczem na 3 kości. Były w e39 i e38. To są te same zegary. Mogą się różnić co najwyżej wyskalowaniem zbiornika paliwa na blacie.
HW i SW ma znaczenie przy przeliczaniu przebiegu bo są różne algorytmy liczące i różne zastosowane pamięci. Tak się składa że kolega ma takie SW jakiego pasoft nie ma ochoty robić poprawnie.
@ magik2.7 - czy poradziłeś sobie z zegarami? Mam ten sam problem, poprzedni właściciel wymienił zegary, nie zakodował ich, więc świeci się kropka i podobnie jak u Ciebie przy 25km/h - kontrola trakcji i ABS wysiada.
Jak zakodować nowe zegary, nie mając zapisanych danych ze starych? Przewertowałem całe forum i google i nie bardzo mogę coś znaleźć.
Dane są w EWS lub na naklejce znajdującej się na pokrywie skrzynki od komputerów pod maską. Tymi danymi i ncs zakodujesz licznik. Przebiegi daj komuś i tyle chyba że lubisz kupować sprzęt.
@seban123 - Puściłem PW, będę wdzięczny za odpowiedź ;)
W E38 za pomocą NCS da się się przepisać ZCS z EWS do IKE. Później odczytujemy jeszcze raz ZCS tym razem z IKE i kodujemy licznik. Kropka zostanie bo VIN nie zgadza się, ale zegary w większości przypadków dokodujemy
kolego mialem ten sa problem z zegarami przestayl dzialac w mojej e38 735 v8 wienc kupilem zegary z 39 540 z takim samym wyposazeniem co moja e38 wszystko dziala poprawnioe tylko swieci sie kropka kolo przebiegu a kupilem zegary z 728 po wsadzeni nie dziala obrotomierz i caly czas swiecilo podswietlenie numerkow od biegow i nie moglem ich przekodowac doda ze zagar jest z duzym wyswietlaczem po lifcie
Największy problem to numer VIN w liczniku.
W niektórych przypadkach da się zmienić go za pomocą PA SOFT
W przypadku nowszych liczników, trzeba rozebrać licznik i użyć programatora, żeby zmienić VIN
Trakcja świeci się z powodu różnic w numerach VIN między LWS(czujnik kąta skrętu), a licznikiem.
Wystarczy na nowo przeprowadzić kalibracji kąta skrętu. W tym momencie wpisuje VIN z licznika do LWS
Samo kodowanie to nie problem, wystarczy przenieść ZCS z EWS do licznika. Pisałem już o tym na forum
To dopiero początek mojej drogi z NCS, mógłbyś opisać mniej więcej jak się za to zabrać żeby czegoś nie skaszanić ?
Problem ma już tu:
Uruchamiamy NSC musimy stworzyć profil tak więc klikamy File-load profile - expertmode - OK
następnie File- Edit prifl - hasło: repxet - ok
wybieramy w car/key memory przycisk Individualisierung i zaznaczamy wszystkie 3 opcje czyli :
wspisuje hasło ale nie wyświetla mi się żadne menu.
Ponieważ masz nowszą wersję programu i to hasło nie pasuje do tej wersji.Cytat:
wspisuje hasło ale nie wyświetla mi się żadne menu.
Jest w internecie modyfikowany plik, który omija hasło.
Do kodowania modułów nie potrzeba przestawiać tych opcji, które wspominasz.
Na temat kodowania w NCS jest już cała masa informacji. Samo skopiowanie klucza ZCS do licznika też opisywałem(przejrzyj moje posty).
Czy to chodzi o ten plik NCS_4.0.1_profile.rar ?
http://chomikuj.pl/BMW.Retrofit/BMW
edit:
znalazłem już ten plik, nawet udało mi się zaprogramować migające kierunki przy zamykaniu drzwi z kluczyka (moje pierwsze kodowanie :) ). Teraz pytanie jak zakodować ten licznik ? Nie mogę kolego odnaleźć tego posta, w którym opisałeś tę opcję. Podrzucisz ?
edit2: to to ?
Czyli tak odczytuje z EWS, którego modułu użyć żeby zapisać dane do licznika ?Kod:Kopiujesz do licznika dane ZCS z wcześniej odczytanego modułu EWS, a później od nowa odczytuje wspomniane dane ale już z licznika. Następnie przekodowujesz licznik i jest przekodowany pod auto. Jedynie czerwona kropka będzie świecić(sugerując różnicę w numerach VIN, między modułami). Do tego celu używam PAsoft
Odczytuje plik z EWS w formacie trc, zmieniam na .MAN, odczytuje modul IKE i koduje wczesniej stworzony plik.MAN w to miejsce ?
Po kolei:
- wybierasz domyślny profil
- po wybraniu opcji "ZCS lesen" wybierasz model(czyli e38), a następnie moduł(EWS w tym przypadku).
- klikasz F6 "zuruck", aby pojawiło się okno wyboru sterowników do kodowania
- wybierasz IKE. Następnie pod klawiszem F2 będziesz mieć do wyboru różne czynności, które można wykonać dla sterownika. Wybierasz "ZCS_Schreiben"
- po wybraniu, klawiszem F3 wywołujesz funkcję. Tak jakbyś miał ten moduł po prostu dokodować
- następnie cofasz się całkowicie, lub wyłączasz i włączasz program na nowo
- tym razem nie wybierasz EWS do odczytu danych ZCS tylko wybierasz IKE
- Zauważysz, że nr VIN pokazał się inny(ten z licznika), ale dane poniżej nr VIN są takie same jak miałeś
- teraz przechodzisz do kodowania licznika i po prostu go kodujesz, tak jak inne moduły
Taka kombinacja jest potrzebna z racji innego nr VIN w liczniku i EWS, a dzięki temu mamy te same opcje dokodowane w liczniku, ale nie koliduje to z nr VIN
Ok, tak jak pisałeś jest tylko inny vin, swoją drogą da się z tym coś zrobić ? Druga sprawa że pozostał błąd że powyzej 25 km/h wylacza mi dsc, jak się z tym uporać ? Doczytałem że trzeba skalibrowac czujnik kąta skrętu i że da się to zrobić inpą, gdzie tego szuakć mam po niemiecku i nie bardzo kumam ich język..
edit2 uporałem się z tym (chyba) za pomocą INPA, moja wersja to 5.0.6
1. Podłączamy się pod BMW
2. Wybieramy auto w moim przypadku e38
3. Układ jezdny
4. Czujnik położenia kierownicy
5. Można sprawdzić czy na pewno jest błąd więc f4 i f1, pokazuje błąd więc f10
6. Shift + F5 czyli "Nur fur Entwickler" (po ichniejszemu to jest chyba dla programistów)
7. F6 "Abgleichwerte konfugieren"
8. F4 "LWS - statuswechsel generieren"
9. Zaznaczamy Ja (z moich obserwacji wynika że trzeba mieć wyprostowane koła tak jak do jazdy na wprost), zatwierdzamy ok.
10. Odłączamy się, jedziemy się przejechać, mi jeszcze wywaliło raz ten błąd ale po skasowaniu go INPA wszystko już wróciło do normy.
Odezwę się w poniedziałek jak zrobię dłuższą trasę.