Witam mam pytanie czy w silniku m62b44 da się wyczyścić silniczek krokowy? Jeżeli tak to jak to zrobić?
Wersja do druku
Witam mam pytanie czy w silniku m62b44 da się wyczyścić silniczek krokowy? Jeżeli tak to jak to zrobić?
trzeba kupić słoik ogórków... ogórki zjeść walc do słoika k2 do mycia silnika zanurzyć korkowca do połowy na wieczór noc dzień jak wolisz... potem spłukać gorącą wodą i po problemie... stosować można tez trudno dostępną ost. czasy naftę i inne ustrojstwa rozpuszczające nagar...
A nie wystarczy np. benzyna ekstrakcyjna?
zależy od stopnia zabrudzenia..im bardziej brudny tym bardziej agresywnego płynu musisz użyć
Stachu, nurzać aż będzie czysty.
Możesz wspomagać się małymi pędzelkami modelarskimi żeby wyszorować wewnątrz.
ja wlałem nafte do przejżystego pojemniczka i użyłem małego pędzelka bedziesz widział że nafta robi się czarna wymieniałem ją aż wkońcu była czysta
Ja z kolei jak czyściłem cały dolot:
- przepustnicę
- kolektor wewnątrz i na zewnątrz
- odmę
- krokowca
- różne rurki
to użyłem 5L zwykłej benzyny w kuwecie. Schodziło aż miło przy użyciu pędzelka (ale takiego większego, do malowania okien)
A ile cudownych halucynacji przy tym...
a gdzie ten krokowiec znajduje sie w e38 w silniku 3.0?
U mnie był tutaj, ale to zależy jak kto ma auto poskładane :P
aaa więc to jest ten cały krokowiec:D myślałem, że to jakaś część od lpg hehe Czyli całość to co jest na zdjęciu wkładam do nafty, albo innego ustrojstwa?:)
brunoz dało Ci to czyszczenie jakiś efekt?
A gdzie tutaj jest krokowiec?
http://i1246.photobucket.com/albums/...ps001a8315.jpg
Niech mnie ktoś poprawi, ale po lifcie chyba nie było krokowca.
Rozeznałem sprawę. W wersjach z elektroniczną przepustnica osobnego korkowca brak.
Gdzie można w takim przypadku ustawiać parametry, którymi steruje zwykły krokowiec?
Kasując adaptację, sterownik uczy się przepustnicy.
Przepustnicę warto wyczyścić. Wprawdzie jako takiej adaptacji jak w VAG nie ma, ale mimo wszystko sterownik ją sobie adaptuje
P.S. W bmw regulator biegu jałowego nie jest silnikiem krokowym. To nie Opel lub vw
czy w DISie jest konkretna opcja adaptacji elektronicznej przepustnicy?
Sorki, ale nie widziałem tego tematu wcześniej :-) To bym już odpisał dawno.
Czyszczenie przeprowadziłem jako rutynową czynność - i tak miałem rozbebeszony kolektor i przepustnicę, to co mi szkodziło..
W R6 silnikach zawieszający się lub zatarty krokowiec powodował falowanie obrotów.
Tu z racji, że to V8, takiego efektu raczej nie będzie. Prędzej będzie dostawało się lewe powietrze wtedy kiedy nie powinno albo nie będzie dostawało, kiedy powinno. Zależy w którym miejscu się krokowiec zatrzyma. Efektem będzie 'dziura' przy wzbudzaniu z obrotów jałowych albo zamulenie albo mniejsza moc, albo za niskie obroty, albo zwiększona adaptacja itp.
Poza tym świadomość, że krokowiec czysty, że kolektor czysty i przepustnica jak nowa, zawsze poprawia humor :-)
To taka higiena osobista auta, heheh (coś jak mycie gęby i zębów)