Witam.
Mam seryjne zawieszenie w mojej bestyjce. Przód normalne amory, tył nivo. Chciałbym lekko położyć przód, wkładając sprężyny Jamex.
Czy to dobry pomysł?
Wersja do druku
Witam.
Mam seryjne zawieszenie w mojej bestyjce. Przód normalne amory, tył nivo. Chciałbym lekko położyć przód, wkładając sprężyny Jamex.
Czy to dobry pomysł?
A nie lepsze będą sprężyny AP?
Joe, tylko nie JAMEX. Włóż chociaż AP. Jamex to tragedia podobna do TA Technix i temu podobnych shitów
Ja do wczoraj jeździłem na zestawie K.A.W. (wg producenta -60/25) + seryjne amortyzatory. Producent podaje że tak powinno to działać. I wczoraj na przód założyliśmy gwint Lowtec'a (tył jeszcze musi poczekać na wolną chwilę). I teraz to ja czuję auto. Wcześniej było mega nieprzewidywalne.
A Jamex'a znam z innych aut, zestawianego z amorami seryjnymi, sportowymi (markowymi) i zawsze było słabo, dużo gorzej niż choćby na Lowtec'ach czy FK (które za ekstraligę też nie uchodzą). Nie wspominając już o KW na przykład.
Więc ja już definitywnie mówię NIE jakiemukolwiek obniżeniu na seryjnych amortyzatorach, bez względu na to co pisze producent sprężyn. A jeśli któś ma wątpliwości to polecam pojeździć na kompletnym kicie dobrej firmy.
Więc Wojtku odpuść sobie te Jamexy, a jak już chcesz obniżyć przy seryjnym amortyzatorze to załóż chociaż jakieś porządniejsze sprężyny ;)
szajboos nie każdy lubi jeździć taczką, założyłem teraz AP bo miało komfortu nie stracić, ŻART. Obniżony jest w sam raz jak dla mnie ale razem z AP pożegnałem się z komfortem, więc współczuję lowteca, pewnie w służbowej blaszance mam większy komfort niż ty w 7er teraz.
Jeździłeś kiedyś samochodem z dobrym sportowym zawieszeniem? Jeśli nie to polecam spróbować, zdziwisz się.
W starym kadecie kompletny kit KW powodował, że auto drogi trzymało się jak przyklejone, ale nadal wybierało nierówności. Na sprężynach jamexa(nawet obniżenie nie było takie jak na KW) auto zachowywało się jak taczka.
Załóż markowe sportowe amortyzatory do tych sprężyn AP, a przekonasz się, że odzyskasz komfort prowadzenia. Zawieszenie na pewno nie będzie wybierać nierówności jak seryjne, ale będzie sporo lepiej niż na obecnym setupie.
Amortyzator ma za zadanie tłumić pracę sprężyny. Jeśli sprężyna jest twardsza a amor nie przygotowany do tego to praktycznie nie pracuje.
W przypadku wspomnianych KAW u szajby pojawił się jeszcze jeden problem, amor po prostu dobijał dna i auto potrafiło podskoczyć na nierównościach.
Zresztą, zakładajta. A potem zróbcie spota gdzieś, gdzie my z cursorem nie będziemy mieli 180-200 w 2 strony i potestujemy kto ma lepiej:p
Hej :) Ja kupiłam auto w takim zestawieniu nivo tył + niższa i wtardsza spężyna przód (nieznanej mi firmy w kolorze niebieskim) na seryjnym amortyzatorze. Nie dość , że wyglądało to tragicznie to komfort jazdy podobny do wozu drabinistego połączony z ciekawym efektem bujania tyłu - tragedia :faint: szybko przez sztywniejszy przód poleciały poduszki nivo. Pewnego dnia dostałam szału i zamówiłam całe nowe zawieszenie oczywiście również pompę z wersji bez nivo i polecało wszystko do kosza.
Nie polecam ;D !
Nie jeździłem autem na sportowym zawieszeniu, ale nikt mi nie wmówi że komfort jest jak w serii, jeździłem półtora roku na Jamexach z przodu w e38 i nie róbcie jaj że auto było nieprzewidywalne czy podskakiwało, ludzie co wy piszecie. Oczywiściwe obniżenia wielkiego na nich nie było, ale nie o to chodziło przy ich zakupie wtedy, były poprostu najtańsze, a przynajmniej komfortu w porównaniu do AP miałem duuuuużo więcej.
Nikt nie pisze że na sportowym zawiasie komfort jest jak w serii. Po drugie po założeniu gwintu narazie tylko z przodu mogę powiedzieć, że przód stał się przewidywalny, prowadzi się jak po sznurku, nie dobija amortyzator i wcale nie jest strasznie twardo. Ale zaznaczam że mam narazie założone 16".
A ty lockbud masz już 19", czy nadal 16"?? Bo jeśli przy okazji robienia zawiasu założyłeś 19" to mamy winowajcę. Druga sprawa to to, że zapewne AP są niższe niż Jamexy, co spowodowało przeniesienie zakresu pracy amorka i pewnie zdarza mu się dobijać. Co niestety pogarsza mocno komfort.
Właśnie ja też jeszcze na 16" czy dobija nie wiem za mało pojeździłem, napewno jest niżej niż Jamex i twardziej, ale większość żeby nie pisać 100% twierdzi że do AP -35 nie trzeba zmieniać amortyzatora i jest robiony pod seryjne amortyzatory więc nie powinno być problemu. Zobaczymy co będzie jak pojeżdżę, w każdym razie AP jest dużo mniej komfortowe od Jamex i serii, ale bardziej obniża niż Jamex i seria co za tym idzie myślę że w przypadku Wojtka gdzie nie spodziwa się obniżenia -35 i więcej, Jamex nie jest zły. Przynajnmiej nie słyszałem o przypadku pęknięcia Jamexa a w serii przerobiliśmy to obydwoje i między innymi dlatego wtedy kupiłem Jamexa :)
W E38 na sprężynach VOGTLAND (http://www.vogtland.com/en/ oraz http://shop.vdf-springs.com/media/pd...23180-B-74.pdf), komplet (sprężyny przednie i nieco niższe tylne) w zestawie o oznaczeniu -35mm przód i tył (przód i tył z EDC oraz u mnie tył z NIVO na sprężynach niższych VOGTLANDa), felunek 18 cali przód 245/50 R18 BRIDGESTONE , tył 255/50 R18 TOYO
Fajnie ale auto twardsze plus nivo na seryjnym regulatorze 1cm zakres regulacji było mało, trzeba było dorobić poprzez płaskownik skale regulacji nivo 2cm dalej niż się kończy pozion mi nimalny i jest dopiero ok, pozatym że z regulacją NIVO bawiłem się tydzień (plus wizyta na zbieżności 2 razy). Relację dodam jak ogarnę się po przeprwadzce bo na interneci mobilnym to fotki przesłać by niecoooo czasu zajęło. Ale tył zachowuje się normalnie (nie buja itp.,plus nowe zawieszenie wstawione było odrazu na całe auto LEMFORDER).
Auto mam obniżone i efekt jak chciałem, działa z NIVO bez problemu itp.
Na temat obniżania E32 się nie wypowiadam bo 8 lat temu to był niezły HardCore z tym i nie był tani.
to jak w końcu obniżyć ten przód bo też o tym myślę
Najlepszym wyjściem jest kit czyli amortyzator + sprężyna przygotowane do danego modelu. Wtedy dopiero zyskujemy na trakcji a nie traci wiele z komfortu
.http://img38.imageshack.us/img38/1203/gwintr.jpg
podlacze sie do tematu a co sadzicie o tym zestawie?? zna ktos to?? chce obnizyc swoje e38 ale calym kompletem bo ja tez nie widze sensu wymiany samych sprezyn...moge dodac ze kiedys sprowadzilem z niemiec mercedesa 190 z calym obnizonym zawieszeniem robionym w jakiejs firmie tuningowej mialem wszystkie dokumenty i samo zawieszenie w papierach bylo wystawione na cos kolo 2,5tys e a moj kumpel mial taka sama 190 tke i sobie tylko sprezynami wlasnie obnizyl to powiem wam ze nie wiem do czego porownac ale moja jezdzila jak gokart to bylo najlepsze auto jakim jezdzilem do tej pory nigdy sie nie balem ze wylece z zakretu...ale jak to w pl i tych drogach nie moglem go sprzedac dopiero jak na standart zawias przelozylem wlasnie z tym kumplem sie zamienilem udalo mi sie sprzedac...
http://img856.imageshack.us/img856/2129/motorunion1.jpg
teraz mieszkam w de i najbardziej cos takiego by mnie interesowalo :)
halunnn piszesz to samo już chyba w trzecim temacie
pisze w tych w ktorych jest na temat zawiasu bo nikt mi nic nie napisal na tych wczesniejszych...ale chyba odpuszcze ten moj temat zawieszenia......
Nie musisz odpuszczać, poprostu załóż temat i czekaj na rozwój sytuacji, a ty wklejasz swój wątek do czyjegoś tematu, w ten sposób nie osiągniesz celu. Jeżeli nikt ci nie odpowiada to znaczy że nie ma wiedzy w tym konkretnym przypadku, zresztą nie wiem w jaki sposób miał by ci ktoś odpowiedzieć na twój post, nie zadajesz w nim pytania tylko stwierdzasz że miałeś problem ze sprzedażą merca na niskim zawiasie, większość przyjeła do wiadomości i po stresie :) :) :)
podlacze sie do tematu a co sadzicie o tym zestawie?? zna ktos to?? chce obnizyc swoje e38 ale
to moje pytanie bylo...a o mercu bylo na temat wymiany samych sprezyn swoje doznania przectawilem bo mialem z tym styk...
Ok umkneło mi, ale nie róbmy więcej OT, Wojtek się wkór.. i zrobi jadkę :D :D :D :D
Jestem już po zabiegu. Efekt pozytywny, przód usiadł lekko i wygląda teraz dobrze. Komfort prawie ten sam, przód jest minimalnie twardszy. Różnicę miedzy seryjnym tyłem a obniżonym przodem wyczuwam. Generalnie jestem zadowolony.