Witam mam problem z niedziałającymi wycieraczkami, nie wiem gdzie znajduja sie bezpieczniki jakies inne niz te pod maską , o ile wogóle są . Chciałbym sprawdzic proste rzeczy zanim rozkopie pół auta :). Z góry dzięki za pomoc
BMW e38 TDS '96
Wersja do druku
Witam mam problem z niedziałającymi wycieraczkami, nie wiem gdzie znajduja sie bezpieczniki jakies inne niz te pod maską , o ile wogóle są . Chciałbym sprawdzic proste rzeczy zanim rozkopie pół auta :). Z góry dzięki za pomoc
BMW e38 TDS '96
Twój temat zostanie na pewno zaraz przeniesiony:Da druga skrzynka z bezpiecznikami znajduje się z tyłu obok akumulatora.
W skrzynce z modułami/przekaźnikami, na dnie masz słynny przekaźnik wycieraczek. Jeśli pływa w wodzie to sprawę masz jasną.
Parę miesięcy temu ratowałem koledze wycieraczki -- mam temat opanowany.
Są 2 przekaźniki do wycieraczek. Jeśli dowolny z nich padnie, system nie działa. Ale częściej awaria spowodowana jest korozją połączeń (wsuwek).
Tu masz dokument PDF traktujący o awarii wycieraczek:
http://www.princeton.edu/~sdepasqu/b...agesFailed.pdf
Po pierwsze - WDS. Po drugie - nie bądź bezkrytyczny dla WDS :!!:
Tu masz schemat:
http://wds.spaghetticoder.org/en/svg...0332.svg?m=e38
Uwaga: w WDS jest błąd -- terminal 30 zawsze powinien być zasilaniem obwodu, a na powyższym schemacie nie jest.
Oba przekaźniki mają ten sam numer części, więc jeśli na diagramie jeden z nich ma inny rozkład terminali niż drugi, to jest to błąd.
Przekaźniki tu użyte mają 5 terminali (bolców):
85, 86 - cewka
30 - zasilanie
87 - styk NO (normally open)
87a - styk NC (normally closed)
Wyjaśnienie co do czego:
85, 86 - zasila cewkę elektromagnesu, tu podajesz prąd sterujący przekaźnikiem
30 - zasilanie obwodu, czyli terminal, który jest przełączany. W spoczynku powinien być zwarty z 87a -- zalecam zawsze sprawdzać multimetrem
87 - styk zwierny NO (normally open) - jak nie zasilisz cewki, jest otwarty -- jak zasilisz cewkę, zwiera się
87a - styk rozwierny NC (normally closed) - jak nie zasilisz cewki, jest zwarty - po zasileniu cewki otwiera się
W lewym przekaźniku pokazane jest, że 87 i 87a są zwarte. To oczywisty błąd.
Załączam rysunek.
Jeśli byś połączył przewody wg oznaczeń z tego diagramu, to przepali się bezpiecznik.
Podłączasz +12V do 30, który jest zwarty z 87a, a 87a jest połączony z masą...
EDIT: Raczej nikt nie produkuje przekaźnika, w którym 87 i 87a są kiedykolwiek zwarte.
Zasilanie w tym przypadku musisz podłączyć do 87, a 30 musi iść do drugiego przekaźnika, żeby było dobrze.
hatecraft, link do pdf nie dziala :/
Bede wdzieczny za niego bo moje wycieraczki raz czy dwa sie zawiesily na kilka minut, idzie wiosna i zacznie sie garazowe dlubanie, to dam ten zabieg jako no1 na liscie :)
załączam PDF
dzieki wielkie za pomoc moze uda mi sie znaleźć chwile na naprawe
cześć wszystko spoko ale co wam powiem to wam powiem jestem laikiem jeżeli chodzi o elektryke a mam taki sam problem moze ktos ma jakis inny opis podlaczenia tych kabelkow np. kolorami czy jakos tak bede wdzieczny pozdro dla wszystkich
Jeśli jesteś laikiem, to właśnie masz okazję zdobyć trochę wiedzy. Przestaniesz być laikiem, resztę zaczniesz ogarniać sam.
Pytania podstawowe:
- Czy zaglądałeś tam? Jak to wygląda? Zielone, zaśniedziałe przewody? Skorodowane konektory (wsuwki)? Spalona podstawka przekaźnika?
- Czy na dnie puszki stoi woda?
- Czy masz odpowiednie narzędzia? Miernik napięcia, lutownicę, zaciskarkę do konektorów? Topnik do lutowania, koszulki termokurczliwe?
No chyba że chcesz to zrobić jak najłatwiej i najszybciej byle tylko działało...
To wtedy nie umiem pomóc, bo takie pomysły a la McGyver to pojawiają się w trakcie pracy z problemem, na miejscu, a nie na odległość.
Jeśli chcesz się nauczyć co-nieco, to mogę dać parę wskazówek.
Sprawdzanie przekaźnika:
a) potrzebne narzędzia i części
- podstawka pod przekaźnik - koniecznie z kabelkami
- oprawka bezpiecznika z kabelkami + bezpiecznik 5A lub 7,5A (większego lepiej nie stosować)
- oprawka do żarówki z kabelkami + żarówka 12V 21W (żeby obciążyć obwód)
- trochę przewodów typu samochodowego (0,5 - 1,5 mm2 linka, a nie drut tak jak w budowlance)
- izolacja
- kostka elektryczna
- nożyk lub przyrząd do zdejmowania izolacji
b) sprawdzanie
- odizoluj końcówki kabelków około 1cm
- podłącz do kostki
- podłącz do masy
- podłącz do +12V
- możesz sprawdzać przekaźnik zwierając odpowiednie kabelki ze sobą
UWAGA na zwarcia +12V do masy.
Załącznik 5219
Podepne się co do wycieraczek ale troszke z innej strony nie działa regulacja włączania się wycieraczek oznaczona I,II,III na dźwigni od wycieraczek czy to jakiś częsty problem bo pierwszy raz się spotkałem z tym , wycieraczki chodzą lecz nie ma reakcji.
Gdzie szukać , dżojstik czy gdzieś dalej może jakiś przekaźnik za to jest odpowiedzialny albo sensor jest padnięty.
Witam:) Panowie od niedawna jestem posiadaczem e38 i jak inni mam problem z wycieraczkami nie działają,a spryskiwacze tak,jeśli ktoś ma schemat podłęczania kabli z pinami bo mam urwane cztery przewody nie chcę robić metodą prób i błędów bo boje się,że jeszcze coś spalę.Wiem,że na przekaźniku są numery może ktoś pomoże bo jazda bez wycieraczek jest trochę kłopotliwa :)
Sprawdź dwa przekaźniki fioletowe na dnie skrzynki bezpieczników pod komputerami. Często stoi tam woda i padają od korozji. Co do przewodów, to nie napisałeś które i w którym miejscu masz poprzerywane. Może wtedy ktoś prędzej się odezwie.
Witam, patrzałem te przekaźniki oczyściłem oby dwa piny były całe zaśniedziałe,ale jak wcześniej mówiłem mam odlutowane cztery kable i są to kolory dwa czerwono brązowe,brązowo niebieski i brązowo biały nie wiem gdzie jaki ma przychodzić na przekaźniku jest numeracja może ktoś się spotkał już z takim problemem i podpowie jak się uporać z tym problemem.Pozdrawiam:)
Koledzy proszę o pomoc czy ktoś wie pod jakie konektory podłączyć te kolory kabli dodaje fotkę tych upalonych kabli.
Siema. Odgrzewam kotleta. Mam problem z wycieraczkami i dzięki temu wątkowi dowiedziałem się gdzie szukać. Znalazłem problem.... Mam ugnite kable od przekaźników pod komputerami... Z 7 sztuk chyba. Ma ktoś jakiś schemat żebym wiedział jaki kolor gdzie?
Pacjent to e38 750 z 94 roku.
Witam, również mam problem z wycieraczkami, na dole skrzynki bezpieczników jest woda, jak się jej pozbyć? Jak dostać się do tych przekaźników na dole skrzynki? Pozdrawiam.
Widzę, że temat stary, ale dorzucę swoje parę groszy bo ostatnio przerobiłem sprawę kompleksowo i może komuś się przyda:
Najpierw oczywiście bezpieczniki wycieraczek (są trzy - dwa pod maską i jeden w bagażniku).
Po wyjęciu sterowników skrzyni i silnika na dole są przekaźniki od wycieraczek. Może być kilka albo jeden, zależnie od rocznika. Pod przekaźnikami jest odpływ, który często bywa zapchany. U mnie od góry wszystko wyglądało na suche, a od spodu trochę mokro i wystarczyło, żeby małe przewody od sterowania cewkami w przekaźnikach się poukręcały. Można wymienić całe podstawy przekaźników. Ja zrobiłem wersję szybszą, bo było jeszcze co ratować. Porozwiercałem od góry "chore" gniazda i wrzuciłem tam żeńskie wsuwki, które bardzo ładnie pasują na nogi przekaźnika i dalej można spiąć złączkami wago lub lutować. Górny (biały) dekielek podstawy sobie już odpuściłem - do góry nie poleci.
Jeśli chodzi o podłączenie zupełnie poodrywanego przekaźnika to z tego filmiku fajnie to wynika:
https://www.youtube.com/watch?v=FEXM7y6nL0c
Oczywiście patrzymy na oznaczenia przekaźników, a nie lokalizację pinów (to akurat się różni).
Generalnie cienkie przewody do sterowania cewką, a grube to przelot od aku do silnika wycieraczek. Zamienienie cienkiego z cienkim lub grubego z grubym nie powinno być kłopotem.
Żeby lepiej się robiło można wyciągnąć szynę, na której montowane są przekaźniki (2 wkręty) i poodpinać od niej podstawy przekaźników (są na plastikowym klipsie i łatwo wychodzą).
Jeśli z przekaźnikami wszystko w porządku to warto sprawdzić manetkę wycieraczek, tylko trzeba potem dobrze poskładać bo mogą np. się wycieraczki nie wyłączać. Manetka wychodzi na klipsie i nie trzeba zdejmować kierownicy. Wystarczy dolna i górna osłona.
Można też sprawdzić sam silnik na krótko. Niestety trzeba zdemontować podszybie (a przynajmniej kawałek od strony kierowcy. Dojście jest za/nad pompą hamulcową . Czasami też urywa się masa na silniku wycieraczek.
Poza ww. jest gdzieś moduł, przez który idzie sygnał wycieraczek (zdaje się, że moduł komfortu, w którym też jest wycieraczkowy przekaźnik), ale tego akurat mocno nie przerabiałem. Jeśli moduł komfortu, to jest na prawo od prawego kolana pasażera, przed drzwiami. Trzeba zdemontować listwę na progu i trochę pod schowkiem oraz odchylić kawałek wykładziny.
Tyle wiem i tyle pomogło mi naprawić moje wycieraczki.
Wyedytowałem żeby były polskie znaki ;)
Dzięki. Jakoś tak czułem, że 'samo' :anonymous: się zrobi (bo mi czasu już zabrakło, żeby myśleć jak to poprawić).
Ręczna robota, słowo po słowie, nie ma na to automatu [emoji2369]
To tym bardziej dziękuję. Jak ktoś z podobnym problemem wpadnie na ten temat, na pewno doceni (bo tam była sterta 'chińskich' krzaków nasadzona wszędzie gdzie polskie znaki) - dla przyszłych czytelników.