Koledzy, czy ktoś z Was ma zamontowaną kamerę w E65 i jak to jest podłączone ? Czy w ogóle były fabrycznie montowane ?
Wersja do druku
Koledzy, czy ktoś z Was ma zamontowaną kamerę w E65 i jak to jest podłączone ? Czy w ogóle były fabrycznie montowane ?
Ja mam przebudowane audio i mam kamere cofania. Więte w audio i na AV mi się włącza jak wrzucam wsteczny.
Super, dzięki za info. Na wiosnę wstawiam auto do magika od car audio/video, to mi też przerobi. A obraz z kamery wyświetla na większej części monitora, a grafika PDC na małym, czy grafika w ogóle się nie wyświetla ?
A mógłbyś dokładniej napisać, jak masz przerobione ?
W oryginalną kostkę radia masz wpięty jakiś adapter ?
Wiesz co nie mam pojecia jak to jest zrobione ale mam wsadzony w bagażniku tuner dvd/tv cyfrowy i tam jest wpięta kamera bo jest wyjscie tam na nią. Ten caly tunerek odpowiada za tv 23 kanały i niektóre nawet w HD jak np TVN, i tam moge wpinać pena z filmami i teledyskami czy też muzą. Zrobie dziś fotki wrzuce w swojej galerii jak to wyglada.
super byłbym wdzięczny. mam ciśnienie na kamerę :-)
Dodam jeszcze, że fabrycznie kamery cofania nie były oferowanie w E65, nawet za dopłatą.
przed kupnem swojej 745 oglądałem taką co zamiast czujników parktronik miała kamerę z przodu i z tyłu. Napisz jaki masz tuner tv cyfrowy i jakim systemie odbiera oraz jak go zainstalowałeś
Dobra rzecz taka kamera cofania ;)
Nie, ale widizalłem na jednej używce. To chyba nie bylo seryjnie montowane.
Nie uważasz że takie coś wyglądałoby śmiesznie w siódemce? Tak jakby mieć nawigację na szybie.
... eee no, lipa. Jak już podłączać, to tylko na pokładowym monitorze ...
Navi na szybie wcale nie wyglądałaby tak śmiesznie, ostatnio widziałem w Porsche Panamera Turbo jak kogoś prowadziła do celu :D
Auto za prawie 800k i takie coś? Dramat, przecież seryjnie jest navi.
W sumie, to dziwię się ludziom, którzy kupują nowe auto w salonie i nie zamawiają sobie fabrycznego navi... Dziś to nie luksus, tylko wygoda ... No ale cóż, każdy ma inne priorytety.
Ja mam auto z 2006r jak wychodziło z salonu to kosztowało na fakturze 650 tysięcy zł .... a na dzień dzisiejszy najnowsza mapa dostepna (nawet w salonie czy to w PL czy zagranicą) to mapa z 2009r???
I jaki sens navi w aucie?.jak mnie kieruje to zwariować idzie... więc jeżdze czasem na doczepianym Tomtomi-e..
nie nie, ja nie uważam tego za obciach absolutnie. Po prostu jakoś tak mam, że u mnie musi wszystko na pokładzie być. Gdybym (oczywiście hipotetycznie, bo nie stać mnie na auto z salonu) poszedł do dealera i dowiedziałbym się, że nie ma najnowszej mapy na Polskę, to nie kupiłbym auta, i tyle.
A co do błędnego prowadzenia przez mapę ori, to nie miałem jeszcze przypadku, żeby wyprowadziła mnie "w pole" (ani w BMW, ani w poprzednich autach), a jeżdżę sporo z navi.
Pzdr
Odświeżam temat
czy ktoś ogarnął już może jak podłączyć kamerę cofania do e65?
Nie jest to analogicznie jak do e38?
I czy jest możliwość aby obraz z kamery był równocześnie z obrazem z czujników? np na lewej części czujniki, a na prawej kamera?
No podbijam temat. Może ktoś już to dołożył. Znalaxłem tematy do podlączenia w tuner TV ale to bylo w E38.
U nas w oryginalnym dokumencie retrofitu jest dokladka poprzez Navi.
Wiadomo tylko że zestaw taki nie jest tani.
Jeśli coś wymłodzimy to może jakiś poradnik.
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Miałem w e38 i 39 i nie było problemu z podpieciem. Chętnie dowiem się jak zrobić to w e65;) więc dołączam się do pytania;)
No właśnie. Biała kostka w tunerze TV ma tyle samo pinów co te w e39/e38.
Tylko w e65 lata to po MOST. Szukam informacji na ten temat.
Było by fajnie to ruszyć.
Co to znaczy że po MOST? Bo się nie oreintuje;) szukaj szukaj fajnie by było dołożyć;)a jak by to zrobić jak w e38? Próbował ktoś?
No więc tak. Przejrzałem dziś troszkę schematy i w naszym module TV jest bardzo mało pinów które są w użyciu. Praktycznie większość z nich jest nie używana w przeciwieństwie do modułu z E38 lub E39.
Natrafiłem też na dokument retrofitu kamerki do naszego auta.
Wynika z niego że wpinamy się Navi(tą co mamy w bagażniku). Problem w tym że sygnał idzie przez moduł i swichbox(pewnie jakiś przekaźnik).
Do naszej Navi mamy się wpiąc pod kostkę X1312 pod piny 3,4,5- nie wiem tylko czemu aż pod trzy? Masa pod 13.
Według WDS na kostce X1313 na pinach znów mamy wejście na 3 i 13 a masy na 5 i 11.
Ta druga kostka x1313 jest wykorzystywana różnie. Albo dla Video Module albo dla Night Vision.
W retroficie Night Vision wykorzystywane są piny od nawigacji lub od VideoModul. I tak odpowiednio.
X1313-sygnał 3(FBAS), masa 11-to jest kostka w navi
X18804-sygnał 1(FBAS), masa 10.
Czy ktoś wie co oznacza FBAS?
FBAS: Farbbild-Austast-Synchronsignal,
synchronizacja obrazu kolor
A możesz mi to rozjaśnić. Co to?
Już wiem dlaczego są trzy pinyw kostce X1312 odpowiedzialne za sygnał. To wejścia RGB. I tu pytanie jak w tani prosty sposób zamienić sygnał z kamerki RCA na RGB?
Nie mogę tu dodać załącznika , wrzuciłem pdf'a z rozpiskami na hosting :
https://megawrzuta.pl/download/7367f...0949b1ff4.html
Niestety nie potrafię tego użyć. Tzn nie jestem elektronikiem.
Prowadząć dalej poszukiwania utwierdzam się że najlepszym połączeniem będzie wejsie na night vision.
Patrząć po schematach to PIN3 w X1313 jest wejściem analogowym czyli RCA powinno pójść.
Jutro sprawdzę tylko czy np po w kodowaniu Night Vision w MMIGT pokaże obraz z kamerki.
Może ktoś coś jeszcze podpowie.
Niestety po wymianie wyświetlacza na polift (chciałem bluetooth) nie mogę zakodować aby pojawiło się TV lub DVD(multicharger) lub Night Vision
NCS wszystko na aktiv. Tuner TV mam i wcześniej na wyświetlaczu przedliftowym było TV
Ktoś wie czemu nie chce sie to pojawić?
AUX lub DAB po zmianie na aktiv wyświetla się.
Chciałem sprawdzić czy pojdzie np zamiast obrazu Night vision.
Pewnie musisz jeszcze odpowiednie FA dodać do modułów CAS i LM, w przeciwnym wypadku parametry odpowiedzialne za włączenie/wyłączenie konkretnego wyposażenia są ignorowane podczas kodowania.
Tak jest. Zniknely mi FA. Teraz już jest TV. Niestety po podlączeniu pod wejscia analogowe nie ma obrazu z kamerki.