wypadanie zap³onów i dymienie
Od 3 miesiêcy posiadam BMW E65 745i z 2001 roku N62. jak kupi³em to sie wydawa³o wszystko ok skusi³ mnie przebieg 117 tys km po stanie auta ksi±¿ce przegl±dów i po sprawdzeniu w serwisie kiedy byly robione przegl±dy sie zgadza³o. Teraz mam kilka problemów zaczê³o siê od nie równej pracy silnika na postoju i to nie za kazdym razem przewa¿nie na ciep³ym. i od jakiego¶ tygodnia auto zaczê³o dymiæ wydaje mi sie ze na bia³o na ciep³ym silniku i to nie zawsze. po pod³±czeniu pod kompa wychodz± b³êdy wypadania zap³onów w 8 cylindrach i ta pompka powietrza. je¿d¿ê na oleju liqui moly 5w30 nie ubywa i plyn ch³odniczy tez nie ubywa. cewki byly sprawdzane jedna nówka sztuka ¶wiece mia³em 4 elektrodowe a teraz jedno elektrodowe na obu typach ¶wiec efekt taki sam. ¶wiece wygl±daj± prawid³owo czyli odpowiednia barwê maj± i spalanie jest dobre w cylindrach. ci¶nienie sprê¿ania tez równe na wszystkich. po opinii kilku mechaników dym nie ¶mierdzi p³ynem ani olejem tak jakby sie cos pali³o katalizator od ubogiej mieszanki na wolnych obrotach. analiza spalin nic nie wykazuje CO 0,00 HC 8 lambda 0,999. i jeszcze jedno pytanko jak na pokrywach zaworowych s± te seperatory odmy to na nich jest taki dzióbek (dziurka) na ¶rodku i zatkam to zaczyna co¶ syczeæ czy to prawid³owo??? dziêkuje za wszelkie sugestie.