Moi Drodzy mój Kolega ma BMW jak w tytule z przebiegiem 195 tyś km i na 2-2.5 tyś km spala mu około 0.5 litra oleju...czy to normalka w tych silnikach czy raczej powninien sie martwić,że coś jest nie tak?
Wersja do druku
Moi Drodzy mój Kolega ma BMW jak w tytule z przebiegiem 195 tyś km i na 2-2.5 tyś km spala mu około 0.5 litra oleju...czy to normalka w tych silnikach czy raczej powninien sie martwić,że coś jest nie tak?
Czy kopci mu auto na czarno jak doda gazu?
Są jakieś wycieki - spod uszczelki itd?
Podpinał kolega auto pod komputer?
Świeci się może zółta kontrolna na BC ?
Jak z tempereturą nie skacze na czerwone pole?
Powodów może być kilka:
- uszczelniacze zaworów - powinien chwile po odpaleniu puszczać niebieski dymek
- pierścienie
Silnik pracuje idealnie...żadnych skoków temperatury ani kopcenia na czarno,bialo czy różowo...gdyby tak było nie zakladałbym tego watku:D...jedyne co faktycznie może wpływać na ten ubytek oleju to to,że poci się lekko spod jednej uszczelki pokrywy zaworów...uszczelki wymienione na nówki.Ja zapytałem się tylko czy to normalka w tych silnikach bo jezeli u Was wcale nie ubywa oleju to generalnie zdaje sobie sprawę,że coś jest nie tak.
Ja mam 740i V8 a to jest chyba poliftowe 735i z tego co kojarzę, trochę tylko zmienili ten motor, i absolutnie nie ma takich ubytków oleju.
Silnik w dobrej koncycji nie powinien zuzywac oleju.
Piszesz ze zostaly wymienione uszczelki pokryw zaworow - a czy zostaly wymienione takze rurki swiec pod deklami - numer 12 ?
http://static.bmwfans.info/images/epc/MTE5NzE2X3A=.png
Nie wiem o tych rukach czy zostały zmienione ale wymiana robiona byla w Niemczech w ASO więc chyba pomyśleli o tym...chociaż pewności takiej nie ma...wiem za to,ze wymienili też śruby dociągające pokrywę bo stwierdzili,że istnieje taka potrzeba...trochę dziwne.Prosilbym aby Ci którzy posiadają w swoich BMW takie właśnie silniki czyli N62...napisali jak u nich jest z braniem oleju...czy wogóle coś takiego występuje.Pozdrawiam.
Czy pomysleli to niewiadomo.
Moja e65 ma ksiazke serwisowa wedlug ktorej ASO robilo regularnie wszystko a rok temu zauwazylem ze filtr powietrza nie byl zmieniany od nowosci ;D
Niech Twoj kolega sciagnie cewki, wykreci swiece i sprawdzi czy nie wypycha mu oleju.
Te rurki to czesta przypadlosc i powinno sie je zmieniac przy wymianie uszczelek.
Każdy silnik bierze trochę oleju, to normalne. Ale nie aż tyle
miałem w 745 lekkie ubytki 1 litr na 5000, po wymianie sparatorów i oleju mobil 5w50 silnik nie bierze ani kropli
Mi tam V8 2sprężarki bierze 1L/1000km...ponoć norma...
Dokładnie mam tak samo. Zupełnie nic nie ubywa ani oleju ani płynu chłodzącego.
Powiem mu,żeby sprawdził czy wymienili mu te rurki...
czyli jak te rurki będą zalewały się olejem to będzie ślad np. pod autem tak? Ja wyeliminowałem wszystkie wycieki ale z rurkami nic nie było robione.. Po wymianie uszczelniaczy też problem z olejem wyeliminowany.
Jak rurki beda nieszczelne to olej bedzie wypychalo do tych kanalow gdzie siedzi swieca i gumowe "czapki" cewek.
Ostatnio miałem sprawdzane cewki, świece więc jak by coś było nie tak to by to raczej wykryli .
Przy biturbo tak jest.. np. Audi 2.0 TFSi ma napisane nawet w instrukcji, żeby dolewać co jakiś czas oleju bo silnik sam bierze!
"TFSI wciąga olej i to całkiem sporo, trzeba mieć zapas w bagażniku, dolewa się po 1 litrze, mi wychodzi co kilka tysięcy kilometrów (zależy jak mocna jazda, teraz co 3-5 tys."
ale w wolnossących V8 na pewno nie powinno tak być.
Witam mam pytanie ponieważ przymierzam się do zakupu 735i i pytanie jest następujące ile oleju wchodzi do tego silnika ?
Równo 8 litrów.