Czy ktoś się orientuje, co muszę zmienić w aucie, żeby mieć poliftowy soft i-drive ? Chodzi mi o tę (moim zdaniem) ładniejszą grafikę na wyświetlaczu ...
Wersja do druku
Czy ktoś się orientuje, co muszę zmienić w aucie, żeby mieć poliftowy soft i-drive ? Chodzi mi o tę (moim zdaniem) ładniejszą grafikę na wyświetlaczu ...
Idrive (jesli nie ma micro liftu), Monitor (lub jego oprogramowanie, lecz kolega nie zapodal wiecej info) oraz czytnik navi na Nav003. Do tego kodowanie, przy czym auto w aso nie bedzie juz sprawnie diagnozowane, poniewaz trzeba oszukac sterowniki. Do tego warto zmienic Ask i CD zmieniarke lub dolozyc Aux.
No to dupa zbita... gra nie warta świeczki za dużo tego, choć i-drive, zmieniarkę mam poliftową i chyba Navi też mam już nowe...
...dziękuję Greg38 za interwencję :-)
...eee sprawdziłem: monitor na Allegro kosztuje 500zł, więc taniocha, radio 900zł ... może się skuszę ...
Nie nie, Monitor musi byc poliftowy czyli po 2005, Nav03- jaki masz rocznik? Maz prawdopodobnie MicroFacelift z nowym Idrive i Nav02 jako DVD. Ale menü brazowe?
No tak, menu mam brązowe. Rocznik mam 2004, ale środek był wymieniany i jest od polifta. A czy nie wystarczy wymienić monitora, a navi zostawić ? Nie będą kompatybilne ?
Navi mam takie:
MODEL NR RMWMNA200-10
INDUS VDO:0123456789
NR BMW 6590 6 948 983-01
HW: 4.0/SW: 8.3.14
PS. a które z urządzeń jest odpowiedzialne za menu i-drive'a (to główne z wyborem opcji na starcie) ? Jak mniemam płytę z nowym softem wkłada się w napęd CD/DVD i gdzie się je wczytuje ?
Z doswiadczenia innych uzytkownikow niestety nie, wystepuja problemy. Trzeba i czytnik wstawic i manipulowac przy kodowaniu, poniewaz nie lyknie komponentow :D
Dzięki za info. W takim razie jeszcze się zastanowię, co robić. Może po prostu dołożyć kaskę i kupić poliftowego :-) ...
1 Zakładałem poliftowy monitor do przedliftowego E65. Menu było oczywiście poliftowe i nic się nie krzaczyło.Nawet bez kodowania..
2.Można przeprogramować monitor przedliftowy na poliftowy za pomocą WinKfp. Niestety jest ryzyko tego,że "coś pójdzie nie tak" przy wgrywaniu 14,5 Mb pliku do monitora...
Nie jest żadną tajemnicą ,że z programowaniem wszystkich modułów nieodłącznie jest związane takie ryzyko,że podczas procesu flaszowania może wystąpić jakiś nieoczekiwany błąd , czego skutkiem będzie "zamazanie się" w pamięci urządzenia zapisanych tam informacji niezbędnych do komunikacji się takiego modułu ze "światem zewnętrznym".
Mówiąc kolokwialnie po "takim zdarzeniu" mamy zamiast sterownika tzw trupa lub inaczej mamy sterownik "uwalony programowo". Powtórna próba programowania w takim przypadku jest najczęściej niemożliwa, ponieważ WinKfp "nie widzi sterownika".
Wiele starszych modułów ma uszkodzenia wewnętrzne ,które niezauważalne w normalnej eksploatacji auta objawiają się dopiero podczas programowania (wspomniane nagłe zatrzymanie procesu). Z tego właśnie powodu autoryzowane serwisy "niechętnie wykonują upgrade oprogramowania a jeśli już się na to godzą to albo cena jest b.wysoka albo (oraz) właściciel samochodu musi podpisać się pod tym ,że jest świadomy zagrożeń i zobowiązuje się wziąć na siebie ewentualne koszty takiego uszkodzenie sterownika.
Żeby zmienić szatę graficzna monitora na poliftowa należy wgrać za pomocą WinKfp (tryb expert) oprogramowanie poliftowe. Jest to duży plik . Z logicznego punktu widzenia większe jest prawdopodobieństwo wystąpienia błędu przy wgrywaniu dużego pliku (14.5Mb) niż np 100Kb. Żeby ograniczyć do minimum ryzyko wystąpienie tego typu awarii do flaszowania wykorzystywane są światłowody ,czyli linie transmisyjne praktycznie niewrażliwe na zakłócenia zewnętrzne..
Czyli, konkludując, żeby mieć poliftowe menu, wystarczy po prostu wymienić wyświetlacz na poliftowy bez żadnego kodowania ?
jaro alfa
Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. To czy monitor podejmie współpracę bez kodowania zależy od konfiguracji twojego auta oraz konfiguracji tego z którego pochodzi monitor. Ja szczegółowo nie testowałem "obcego" monitora w aucie.Stwierdzam tylko ,że nie zauważyłem niczego niepokojącego... oczywiście ,dla całkowitej kompatybilności należy dopisać prawidłowy VIN do monitora ( Nie zawsze udaje się to zrobić za pomocą kodowania.)
do sebek,
Do wgrania takiego pliku potrzebny jest jeszcze inny,który jest jakby "instrukcją" dla WinKfp w jaki sposób zaimplementować go do sterownika. W związku z tym sam pojedynczy plik bez tego drugiego i sprawnego WinKfp nie przyda się na nic.Te pliki są w bazach SP-Daten .
Replay 1999
Dziękuję za info. W takim razie kupię monitor poliftowy i podłączę. Może będzie działał...
Pzdr
jaro_alfa,
Jak już będziesz gotowy na zmianę monitora ,jaszcze przed jego zakupem przyślij do mnie pełny VIN swojego samochodu oraz numer katalogowy BMW monitora ,który chcesz kupić. Ja w swoich dokumentach sprawdzę ,czy nie ma jakichś przeciwwskazań do zakupu tej konkretnej sztuki.
ok. Niebawem podam. Bardzo dziękuje za zainteresowanie
No i kupiłem, czekam na przesyłkę od gościa, który zajmuje się bmw 7-er. Twierdzi, że monitor będzie na 100% działał, tylko trzeba dokodować niektóre komponenty. Jak już zmienię, to oczywiście podzielę się informacją, co i jak.
... no i nowy wyświetlacz zamontowany !!! Działa elegansio, tylko jeszcze jadę na dokodowanie zmieniarek i telefonu, bo nie widzi ...
...i już zakodowane... działa.
Jestem juz tez po zmianie monitora i nawigacji. Musze powiedziec iz warto bylo :D
Kłopoty mogą się pojawić ,gdy trzeba będzie przeprogramować cały samochód w ASO .Wówczas urządzenie diagnozujące sprawdzające system przed flaszowaniem może wskazać monitor jako moduł ,który należy wymienić przed przeprogramowaniem samochodu.
Ja na programowanie do ASO nie jeżdżę. Jakoś nie ufam tamtejszym "fachowcom". Ostatnio przy okazji zamawiania części, zapytałem się gościa w serwisie o upgrade softu, to odparł, że nowe mapy na Polskę oczywiście mają. W żaden sporób nie mógł pojąć, co oznacza soft, he he.
Chyba, że pojawi się jakaś akcja serwisowa dotycząca programowania, to wtedy będę się martwił.
Pzdr
i co wystarczy przelozyc wyswietlacz i juz sie ma poliftowe menu ? Nie trzeba montowac dodatkowych klawiszy do i drive ?
O jakich Ty "klawiszach do idrive" piszesz? Przecież w tym co piszesz nie ma żadnych zmian w stosunku do wersji przed 03 2005
Ja oprocz poliftowego monitora i czytnika nawigacji zmienilem zmieniarke takze na poliftowa i mam teraz MP3 wraz z tytulami plyt i kawalkow na monitorze.
Teraz to mozna sluchac muzyki ;D
Sebek a ciezko bylo to wszystko dokodowac ?
Wie ktoś jak zrobić żeby było mp3 i tytuły piosenek na wyświetlaczu? Mam auto z 2007 roku, i niestety czyta mi tylko audio
Nie, tylko przy wymianie monitora trzeba przed kodowaniem zmienic rok na poliftowy rok produkcji w sterownikach.
Pozniej kodujesz monitor do wyposazenia i wszystko hula.
NCS sobie z tym radzi bez problemu.
A nie gra ci MP3 z ASKa i zmieniarki ?
Jezeli nie to trzeba zawartosc plikow takze NCSem zmienic.
Nie gra ani z zmieniarki ani z tego pojedynczego czytnika. Na internecie oferują się ludzie, którzy potrafią to "odblokować"
poradzi coś ktoś?
jesli masz fejsa i neta w aucie, to ci zrobie przez internet.
nie mam niestety internetu w wozie
Gdyby ktos byl zainteresowany to mam komplety poliftowych zmieniarek NOWYCH po 750 PLN.
W komplet wchodzi zmieniarka, kaseta na CD, kable do podlaczenia jezeli ktos nie ma wogole zmieniarki, kompletna przednia blenda z klapka zmieniarki i guzikiem.
W polaczeniu z monitorem poliftowym zmieniarka odczytuje MP3 z tytulami itd.
Wszystko NOWE w oryginalnym opakowaniu BMW AG.
A czy przed liftowa zmieniarke albo czytnik da rade zakodowac na mp3 ?
jak to, ja mam poliftową zmieniarkę i nie czyta MP3, a już na pewno nie wyświetla tytułów ...czy w takim razie wystarczy coś ustawić NCS'em ?
PS. co to jest ASK ?
po latach dopisuję info: źle miałem nagrane płyty. Trzeba nagrywać w trybie JukeBox MP3 i gitara gra ...
Tak, NCSem.
Wejdz w MMIGT (monitor) i ustaw ocpje MP3 na aktiv i to wszystko.
Tytuly pokazywane sa dopiero z plikow MP3.
ASK to urzadzenie z pojedynczym czytnikiem CD.
http://www.freeimagehosting.net/newuploads/9x3n8.jpg
A jak wymienie sam monitor i ask na poliftowy to będę mogl odtwarzac mp3 ? Bez wymiany zmieniarki i navi ? :)
Musisz wymienić zmieniarkę.
Możecie rozwinąc temat neta w e65 ? jak gdzie co jak ? kodowanie przez ??
... że niby jak, chcesz mieć WiFi w aucie ?
Widziałem gdzieś w Internecie zestaw do montażu - oryginalny BMW. Ewentualnie kup sobie router GSM z funkcją WiFi i już.