Witam jak w temacie dodam że chodzi o BMW E32 silnik 3.0 V8 M60B30. Chciałbym sprawdzić czy mam odpowiednie i czy nie łapie mi lewego powietrza. Pzdr
Wersja do druku
Witam jak w temacie dodam że chodzi o BMW E32 silnik 3.0 V8 M60B30. Chciałbym sprawdzić czy mam odpowiednie i czy nie łapie mi lewego powietrza. Pzdr
a od kiedy w kolektorze ssącym jest ciśnienie ?
Nie sprawdzisz czy masz lewe powietrze badając podciśnienie , musiała by być dziura jak nie wiem co .
Hmm w sumie racja w kolektorze występuje podciśnienie źle napisałem
A Ja myślałem że wystarczą np jakieś mini nieszczelności w okolicach kolektora np pod uszczelkami czy jakieś nieszczelne wężyki odchodzące od kolektora żeby było za wysokie podciśnienie.
Ale ktoś mógłby napisać prawidłowe podciśnienie jakie powinno być w kolektorze? Mi podczas podłączenia do kompa podczas kalibracji gazu wyskoczyło że mam ok 0,56 i ponoć jest za wysokie i twierdzili że jest właśnie za wysokie że powinno być coś około 0,33 i czy właśnie w silniku V8 też powinno tyle wynosić?
I druga sprawa czy to podciśnienie powinno wynosić tyle samo na Pb i na Lpg?
Podciśnienie masz jak najbardziej prawidłowe.
Żeby sprawdzić nieszczelności w dolocie to najlepiej kupić puszkę "zmywacza do hamulców" i sikać delikatnie po dolocie. Jak obroty się podniosą to masz miejsce nieszczelności
sprawdz to podciśnienie bez filtra powietrza,może jest problem w złej jakości filtra.
Dzięki za odpowiedź ale zdziwiłeś mnie tym to jak to w końcu jest kilka osób upiera się że w każdym samochodzie powinno być na poziomie o,29 do 0,33 to np w V8 jest inne ? Np jak u mnie jest 0,56 i takie można uznać za prawidłowe?
Ludzie wielu z was jeździ V-kami na gazie :p napiszcie jakie macie to podciśnienie u was np jakie wam pokazuje np podczas regulacji gazu. Pzdr
Ja nie mam v-ki ale mam około 0,40 na zagrzanym silniku. W normalnych silnikach na biegu jałowym to około 0,33-0,35. Wartość rzędu 0,5 to już jest coś nie tak. Nie zawsze oznacza nieszczelność. Rozjechanie korekt skutkuje tym samym.
Sprawdzone w 100%. W ciągu jednego miesiąca mam kilka aut gdzie są rozjechane korekty i dziwaczne podciśnienia. Po resecie wszystko jest ok.
Temperatura silnika ma tu durzo do powiedzenia.
Inny test to dodanie lekko gazu i trzymanie na np 1000 obrotów. Jakie jest wtedy poidciśnienie?
Powinno być właśnie w granicach 0,31-0,34 niezależnie od silnika. Omija się wtedy sterownie kompa.
Sory za moją niewiedzę :p ale co to są te rozjechane korekty? Jeśli chodzi np o mapę gazu to była sprawdzana i kalibrowana
A co do ciśnienia kolega wyżej napisał ze takie podciśnienie w V-ce jest ok więc już sam nie wiem może jeszcze jacyś posiadacze V-ek napiszą jak jest u nich ;)
Komputer się uczy stanu technicznego i tak dobiera skład mieszanki aby był jak najbardziej ekologiczny. Jak jeździ na jednym paliwie to nie ma problemu. Jak na dwóch to czasami głupieje z powodu za dużej różnicy w dawkowaniu poszczególnych paliw. Efektem jest zalewanie lub zubażanie silnika paliwem.
Aa ;) ale ogólnie to na gazie jak i na benzynie chodzi dobrze i na gazie nie zalewa jeszcze interesuje mnie to podciśnienie a raczej jaka powinna być jego wartość dla silnika V8
I jeszcze jedno pytanie bo mam zamiar wymienić odmę i dziś rano odpaliłem silnik ale wcześniej wyjąłem bagnet i silnikiem strasznie zaczęło trząść i zaczął nierówno chodzić.
Podobnie jest jak na odpalonym silniku odkręcę korek od oleju też zaczyna silnik kuleć jakby miał zaraz zgasnąć.
Po dokręceniu korka wszystko wróciło do normy.
Czy takie zachowanie jest prawidłowe czy nie? A jeśli nie to co może to powodować może właśnie uszkodzona odma ? Z góry dzięki za informacje.
a czy inpą można sprawdzić ten parametr jeśli tak to jak sie on nazywa?
Inpa tego nie pokaże. Nie ma czujnika który by to mierzył.
Jeśli odkręcasz korek lub wyjmujesz bagnet i zmienia się praca silnika to na pewno jest coś nie tak. Dziś z ciekawości zmierzyłem manometrem podciśnienie w swoim e34 na zagrzanym silniku i było -0.47Bar gdy włączyłem klimę ciśnienie rośnie do -0,42Bar co jest zrozumiałem bo silnik otwiera bardziej silnik krokowy w celu podniesienia obrotów. Dochodzi jeszcze dokładność tych urządzonek do gazu które mierzą podciśnienie , ja mierzyłem wakuometrem technicznym takim jak na zdjęciu.
http://www.sklep2.artom.com.pl/produ...IMG_4797_1.jpg
A ja się właśnie dowiadywałem że to właśnie zdrowy objaw w kilku miejscach to wyczytałem że układ podciśnienia jest zamknięty szczelny i jak się go rozszczelni poprzez odkręcenie korka lub bagnetu to właśnie zacznie falować silnik. Inaczej po odkręceniu korka do silnika dostaje się powietrze którego nie liczy przepływomierz dobrze myślę?
a ja kocham ludzi co nawet nie mieli doczynienia z silnikami i ich pracą.:D ale na forum...... pierwszy do XXXXXXX:haha:chciał bym twoje bmw zobaczyć jak pracuje motorek bez korka olejowego.pewnie idealnie :Cry:
Mod edit: Nie używaj słów powszechnie uznanych za wulgarne i obraźliwe.
:Cry:
Ile aut nie miałem w tylu jak się odkręci korek to nie ma prawa silnik inaczej pracować . Jak inaczej pracuje to znaczy , że układ odpowietrzania skrzyni korbowej nie działa poprawnie. A z silnikami trochę już miałem do czynienia więc proszę nie osądzaj mnie nie znając mnie i moich umiejętności .