Panowie, jak w tytule, jak się reguluje te światełka? U mnie świecą ciut za nisko. Autopoziomowanie chodzi. Jest jakieś pokrętło przy lampie czy DIS się kłania?
Wersja do druku
Panowie, jak w tytule, jak się reguluje te światełka? U mnie świecą ciut za nisko. Autopoziomowanie chodzi. Jest jakieś pokrętło przy lampie czy DIS się kłania?
-----------
w bagażniku gdzie klucze pod apteczką masz taki długi pręcik sześciokątny.Łatwiej jest im ustawić światełka.We wzmocnieniu czołowym nad lampami masz takie otwory w które wkładasz ten pręcik i regulujesz lampy.Drógi koniec pręcika ma nakrętke na kluczyk 10 co ułatwia regulacje.Jak sie nie myle to ten Pręcik też służy do zwalniania awaryjnie ręcznego.
Światła najlepiej ustawiać na stacji kontroli pojazdów.
Bak do pełna, ciśnienie w kołach ma być ok, kierowca za kierownicą.
Jak jest xenon to trzeba wprowadzić system w tryb ustawiania kompem. Wtedy lampy ustawiają się w odpowiednią pozycję do regulacji.
Wtedy to ma sens. Na oko to różnie bywa a tym bardziej że xenon razi i to mocno po oczach innych kierowców. Tu nie chodzi o kierowcę tylko i innych użytkowników dróg.
Przy zwykłych lampach koszt to 20 zł a ma się poprawnie ustawione.
jak ja lubie jak sie ludzie wypowjadają na forum nie mając zielonego pojęcia o czym piszą:suicide2:bak do pełana:frusty:niby po co ???
A ja myślę sobie nikogo wypowiedzią nie obrażając: "Nie musisz wszystkiego wiedzieć, lecz musisz wiedzieć gdzie zaglądnąć!
TIS BMW
Cytat:
Test requirements for headlight vertical aim adjustment http://tis.spaghetticoder.org/images/1/04/39/68.gif
- Car parked on level ground.
- Replace faulty glass and mirrors and blackened light bulbs.
- Check tyre pressure and correct if necessary.
- Apply load equivalent to one person on driver's seat (approx. 75 kg).
- Vehicle with full fuel tank or appropriate additional weight in luggage compartment.
- Correct adjustment of headlights in relation to engine hood (gap dimensions).
- Manual headlight vertical aim control: Turn handwheel to 0 position.
- Automatic headlight vertical aim control: Wait approx. 30 seconds after switching on lights.
- Version with xenon headlights: Wait 80 seconds after switching on lights. During this time, do not move the vehicle and avoid vibrations.
- Align headlight aimer with vehicle longitudinal axis and parallel to parking surface. Set marking line (M) on aimer to distance (e). Scale graduations on aimer are equal to a gradient in cm at a distance of 10 meters.
Na pl przez wujka google:
Cytat:
- Pojazd ustawić na płaskiej powierzchni.
- Wadliwe szkła i luster i poczerniałe żarówki wymienić.
- Sprawdź i prawidłowe ciśnienie w oponach.
- Obciaz siedzenie jedną osobą (75 kg).
- Pojazd z pełnym zbiornikiem paliwa lub równoważny ciężar dodatkowy w bagażniku.
- Właściwy montaż świateł do drzwi (luki).
- Ręczne Zakres regulacji reflektora: przynieść pokrętło na pozycję 0.
- Automatyczna regulacja zasięgu reflektorów: Poczekać po włączniku światła na około 30 sekund. Wersja z ksenonem: Po włączeniu światło 80 sekund czekać. Nie przesuwa w tym czasie pojazdu i uniknąć wstrząsów.
- Dopasuj urządzenie pomiarowe reflektora pojazdu wzdłuż osi i równolegle do powierzchni parkingowych. Ustaw oznakowania linii (M) na celownik na odległość (e). Skala podziałki na celownik są równe gradient w cm w odległości 10 metrów.
to co podałeeś Greg38 to ogólnikowa istrukcja.iest tam też wspomniane o RĘCZNYM ZAKRESIE REGULACJI....i wtedy wiadomo że należy coś tam obciążyc.Przy samopoziomowaniu to nie ma znaczenia czy jest kierowca czy kpl.ludzi w autku.
Nie, to sa warunki poprawnego ustawienia swiatel w e65. Ustawiasz wysokosc wyjsciowa manualnie a reszte robi systemProducent wychodzi z zalozenia iz bak mamy pelny i siedzimy w aucie podczas jazdy i dlatego wlasnie tak powinno sie wyregulawoac ustawienie wyjsciowe wysokosci reflektorow.
Cytat:
Test requirements for headlight vertical aim adjustment
Cytat:
Wymagania dotyczące badań reflektorów regulacji pionowej
Byłem na szkoleniu boscha i wielu producentów wymaga takiego ustawiania. te warunki powinno się spełnić.
Czyli na powiedzmy 15-20l paliwa trzeba korektę świateł robic bo będą zle świeciły? Albo jak zapakuje 3 kolesi na tył po 120kg.każdy - to też? Przecież to robi system poziomowania za nas i ten bak do pełna to wg.mnie jakiś obłęd.Nigdy tak nie robiłem.A jak jest zawias na gwincie i leży autko nisko to co wtedy? Co producent zaleca?
Mog Edit: Używaj proszę dużych liter, oraz używaj tylko jednego znaku interpunkcyjnego ( nie uzywaj 3x ??? )
Nie, masz polozenie zerowe (wlasnie z kierowca i pelnym bakiem lub odpowiednia dociazenie bagaznika zamiast paliwa). Ustawiasz recznie na reflektorach wysokosc. Potem czy z 5 ltr. czy grubaskami w tyle system sam reguluje wysokosc. Jednak ustawienie zerowe nazwe to wyjsciowe musisz wykonac w wymaganych warunkach :D
I taka jest wlasnie roznica miedzy warsztatem Pana Edka i majacym szersze horyzonty diagnosta.
jutro akurat będe ustawiał światełka bo żarniki zmieniałem i zrobie jak piszesz greg.przy okazji sprawdze na stacji diagnostycznej jak sie to ma w praktyce, czyli z ciężarem i bez.jutro zdam relacje na świeżo.
i ni jak sie ma nieraz teoria do praktyki.Po ustawieniu światełek z ciężarkiem w bagażniku wyjołem ciężarek a światełka wróciły w pozycje taką jak były ustawiane z ciężarkiem.Więc sie pytam jeszcze raz po co bak do pełna ?
Bak do pełna przyjął się przy zwykłych światłach bez samopoziomowania i tak już zostało.
Witam!
Wiem że ostatni post był w 2011 ale chcę zapytać tutaj..
Czy w e65 po włączeniu świateł ksenon powinno nastąpić samopoziomowanie? bo u mnie nie występuje próbowałem też wczoraj regulować ustawienie świateł i nic nie drgnęło, nie wiem czy mam uszkodzone regulatory w lampach czy chodzi o coś innego?
Witam.
Jest dokładnie tak jak myślisz, samopoziomowanie powinno nastąpić,. W e65 odpowiedzialny jest za to czujnik poziomowania świateł przy tylnym prawym wahaczu. Jeżeli Ci nie poziomuje to prawdopodobnie masz go uszkodzonego. Numer części: 37146784696.
Pozdrawiam.
ok a dlaczego nie mogę manualnie podnieść lub opuścić świateł regulacją przy lampie?
Nie mam pojęcia. Może przesz uszkodzony czujnik:P
Masz jeszcze czujnik przy prawym przednim kole.
Na początek to określ jakie masz lampy.
Z opisu wynikałoby, że nie posiadasz ksenonu, a więc na 99% nie masz czujników na wahaczach, tylko masz regulację w kabinie.
Powodów braku poziomowania może być cała masa. Począwszy od niewłaściwego modułu świateł jeśli już ktoś grzebał w aucie, po nie podłączone wtyczki z silniczków a lampach(małe 4-ro pinowe wtyczki).
Najlepiej byłoby zacząć od diagnostyki komputerowej
Lampa xenon tak jak napisalem w pierwszym poscie(bez bixenonu) dzis po odpaleniu zadzialalo poziomowanie ale przez wiekszosc czasu nie dziala-jestem na to wyczulony bo wymienialem regulatory w swojej poprzedniej e39 i zawsze po odpaleniu dzialalo...popsikalem dzis czarne male kostki przy lampach sprayem do elektr. ale watpie czy to pomoze
U mnie też nie zawsze się poziomują. Na początku się też bałem, że coś jest popsute. Potem jak zauważyłem, że jednak potrafi spoziomować, uznałem, że tak ma być.
Wydaje mi sie ze albo powinny poziomowac sie caly czas albo....cala reszta onzacza usterke
A jak są wypoziomowane, to po co mają się poziomować?
W e39 nawet jak byly wypoziomowane to szly w dol i do gory po wlaczeniu swiatel
Pewnie test silniczków jest wykodowany w LMA.
Dokładnie. To co widziałeś w E3 to był test silniczków a nie poziomowanie. Robi to każda czy ma xenon czy nie. @Scott masz wykodowane testowanie silniczków tak jak @LogiHuś Ci napisał. Poziomowanie zapewne działa poprawnie bo miał byś error w inpie
Poza tym co stoi na przeszkodzie, żeby zrobić ten test silniczków jak światła są jeszcze zgaszone? Więc gdy je zapalasz wszystko jest wypoziomowane. Dodatkowo nie wiem czy wiesz, ale w E65 jest też dynamiczne poziomowanie podczas gwałtownego przyspieszania i zwalniania i gdzieś (tu nie potwierdzę) czytałem, że podjazdy i zjazdy też są uwzględniane.
@Damned ma rację. E65 do E39 to lata świetlne :biggrin1:
Podłacz inpe i jak nie ma błędu z tego tytułu to szkoda Twojego czasu.
E39 ma taką opcję
"TESTBETRIEB"
E65 tez ma coś podobnego, wiec może mieć wykodowane.
Nie ma to jak w F.2 razy wyjmowałem lampy,byłem na sprawdzeniu iiiiii zero poprawek.Te to się dopiero ustawiają same. Przy każdym kole mam czujnik i same robią korekty po wyjęciu lamp.
A jakim niby cudem lampy mogą poziomować się do właściwej pozycji zawsze?
Lampy mimo wszystko należy ustawiać na stacji diagnostycznej.
To, że demontujesz swoją lampę i wkładasz ją z powrotem, nie oznacza, że coś musi się przestawić
Seria F nie ma nic ponadto rozbudowane aniżeli E65 w kwestii poziomowania.
Mamy dwa czujniki, jeden z przodu, drugi z tyłu.
Przy pneumatycznym zawieszeniu danej osi, był czujnik przy każdym kole danej osi, ale służyło to do regulacji wysokości zawieszenia, a nie poziomowania xenonu.
Przykładowo mając poziomowanie tylnej osi, to mamy na tej osi dwa czujniki. Jeden jest tylko do zawieszenia, drugi pełni podwójną funkcję. Jedna część steruje zawieszeniem, druga część czujnika podaje informację do modułu świateł.
Skoro raz na jakiś czas pojawia się ruch kontrolny lamp, to jak może być to wykodowane? Wtedy nie byłoby tego wcale.
Na początek zwróć uwagę czy lampy nie robią ruchu już po włączeniu pierwszej pozycji lub zapłonu. Zwłaszcza jak masz np. dzienne, ale tzw. funkcję "tagfahrlicht", czyli na pozycji "włączone" i wyjęciu kluczyka światła gasną całkiem.
Wtedy po włączeniu pierwszej pozycji potrafią zapalić się już światła pozycyjne i moduł już wtedy wykonuje ruch lamp.
Otwórz okno lub drzwi i posłuchaj. Ruch lamp najczęściej słychać
Jeśli nic się nie dzieje, to należałoby połączyć się z modułem świateł i sprawdzić czy nie ma błędów z tym związanych, np. błąd silniczka w lampie
cursor ja mam przy każdym kole czujnik a nie mam poziomowania zawieszenia.Więc jednak coś więcej wymyślili niż w e65.
haha Bo @Jaro5 widział teraz z lewej strony ,że są a z prawej nie patrzał bo tam zawsze były w E65 więc stwierdził ,że są 4 sztuki :bump2::laugh:
Ach wyyy jutro padam na cyce i patrze
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
W F01 sa po dwa na kazda os, tez nie mam poziomowania zawieszenia
W E65 po prawej stronie z przodu i z tylu