Mam pytanko do was!? jaki najlepiej lać olej do 7 e38 ( 2,8i) ;D
Wersja do druku
Mam pytanko do was!? jaki najlepiej lać olej do 7 e38 ( 2,8i) ;D
Witam,to zalezy jaki byl lany .
Podobno najlepiej lac caly czas ten sam co byl.
Ale ja leje do mojej Mobil 1 i jestem mega zadowolony .
oczywiscie powinien byc pelny syntetyk.
MOBIL 1 5W50 albo Castrol 10W60 pozdro :)
Na stronie Castrola polecają Edge Sport 0W-40.
Ja stoję teraz przed podobnym dylematem olejowym, z tym że wiem jedynie, iż poprzedni olej to syntetyk 5W-40. Producenta niestety nie znam.
Przebieg u mnie to 147 tys. km i żal mi zalewać jakimiś 10W....
Do M60B40 leje takie cuś:
http://img168.imageshack.us/img168/9...g5760a1bq4.jpg
High Star 5W40
Olej produkowany przez niemiecki Addinol. Posiada dopuszczenie BMW Long Life 98.
Rozprowadzany tylko przez Praktikera na terenie Niemiec.
Cena: 11,99eur za kanister 5L.
Połowa postaci z 7er.com na tym lata i sobie chwali. Ja też nie narzekam do tej pory.
Jaki olej powinno sie stosować?- Na ten temat jest mniej więcej tyle opinii ilu kierowców.
Pozdro
Witam, ja leję tylko i wyłącznie Castrola Edge Sport 0W-40 ponieważ jako jeden z nielicznych jest zalecany do naszych furek!!! Silnik chodzi znakomicie, nie mam żadnych problemów, zmieniam co 15 tyś km - polecam!!!
zrobiłem na Mobilu 5W50 60.000 km, tdsem ,wymieniałem go co 12.000 i musiałem dolać na te 12.000 0,5 litra ,więc chyba jest ok,polecam :)
Ja również leję do swojego M60 Castrola Edge Sport 0W40 i chodzi super.... ;)
Wcześniej był lany 10W40 i po zmianie poczułem, że silnik lepiej pracuje, ciszej i lżej wchodzi na obroty, także naprawdę polecam ;) Zmieniam co 10000km i nie dolewam nic między wymianami :D
Polecam MOBIL olej pełno syntetyczny i nie lej u olejarzy z beczek bo w obecnych czasach często zdarza się że to co napisane na beczce jest czymś innym niż to co w niej :> .Lej z normalnych plastikowych baniek . jeżeli twój silnik wciąga olej syntetyczny to przejdz na półsyntetyczny i następnie mineralny ;) jak wciągnie ci ten przed ostatni :D . Lej olej firmowy a nie jakieś gówno! :> za śmieszne pieniądze .Szita taniego to se można lać do poloneza :P a nie do takiego spasowanego motoru . Olej musi mieć określą lepkość lini olejowej w każdej temperaturze inaczej powoli katuje sie motor i chu :x go strzeli :( .Olej z praktikera za 11euro to taki sam szit jak te w naszych marketach np z biedronki ;D . Zalejesz taki polecisz na miasto czy trasę ogniem a reszta to kwestia czasu :> Czy jak to już nie raz było ze bejka ma 300000 km na budziku a tu motor do remontu ;D ciekawe czemu? :] .Te silniki to 500000km to bez problemu na normalnym oleju nalatają !. Pisze to wszystko ze świadomością jako mechanik samochodowy a nie napalony hipermarketowiec ;D tak więc pozdrawiam tych którzy szanują swoje bryki :)
Ja powiem więcej ,w Niemczech sprzedaja olej po regeneracji,mój kumpel zrobił na takim oleju mercem 208D chyba z 300000km i wszystko grało ,ale to jest silnik starszej konstrukcji.Przy cenach Mobila 5 w50 30 zl za litr(w czterolitrówce) ,nie ma co sie zastanawiać, :) a ostatnio była promocja na BP Castrol 10w60 1litr+litr gratis cena takiego zestawu 49 zl bajka
Do 2.8 tylko Castrol 10W60...zawsze leje to do cabrio.
Też właśnie stanąłem przed dylematem na jaki olej wymienić. Mój silnik to 2.8i i ma 250000km. Aktualnie mam zalany 10W-40. Jest karteczka przyczepiona w silniku i pisze na niej właśnie 10W-40 i BMW Long ..... Jest to chyba półsyntetyk.
Nie wiem jaki teraz olej wlać? Czy lepiej to co było tylko nie do końca wiem jakiej to firmy olej? Chociaż zastanawiam się nad polecanym wyżej Castrolem 0W-40 tylko nie wiem jak to jest ze zmianą z półsyntetyka na syntetyka? Czy to jest bezpieczne? Gdzieś czytałem to tych lepkościach itp i sam juz nie wiem jak będzie lepiej?
Ja tam zmieniłem z pół syntetyka na syntetyka i nic się nie stało.... ;) A jeżdzi jeszcze lepiej...
Z doświadczenia zauważyłem, że Castrol nie wypłukuje tak mocno wszystkiego jak Mobil.
Z Mobilem znam parę nie ciekawych historii...
Oczywiście zakładam, że silnik masz w dobrym stanie, nie bierze ci oleju itd.
Jeśli tak jest, to myślę, że śmiało możesz lać 0w40... ;)
Wydaje mi sie że silnik jest ok. Chodzi równiutko i cichutko. Nie bardzo wiem jak sprawdzić czy nie bierze oleju. Odkąd go kupiłem chyba nie ubyło oleju ale zrobiłem raptem kilkaset kilometrów. A może lepiej np 5W-30 Castrola żeby nie było od razu takiej dużej różnicy w lepkości? 5W-30 też posiada specyfikację BMW.
BMW zaleca do tego silnika 0W40....5W30 to tzw long life i nie do wszystkich silników się nadaje...
Aha. Ciekawi mnie dlaczego skoro samochód był serwisowany w ASO i tam był wymieniany olej to zalali 10W-40? Jeśli wymienie na 0W-40 i będzie cos nie tak, tzn będzie mi ubywało za dużo oleju czy coś to najwyżej wrócę do 10W. Praktykuje sie takie coś?
ja mam u siebie TEXACO 5w/40 i od zmiany do zmiany caly czas taki sam stan.Dla mnie bomba!
Sprawdziłem jeszcze raz dokładnie informację o oleju. Więc na karteczce BMW OIL .... przypiętej w silniku jest spis różnych olejów i zaznoczony jest taki: BMW HighPower Special Oil SAE 10W-40. Może mówi to cos komuś oprócz tego że to 10W-40 :)
wlej zwykly 5w40 castrola lub najlepiej
http://www.valvoline.pl/Prasa/Nowy_M...xlife_5W40.jpg
Jeździłem sporo na maxlife i jest dobry do swojej 740 zalałem syntetyk i tak powinno być w tym silniku.
ja mam u siebie castrol 10w40 ale ostatnio slyszalem nie ciekawa opinie na temat castrola i teraz przy nastepnej zmianie oleju bede lal texaco
ja tam mam syntetyk mobil 1 5w50 ;D