-
3.0d ciezko pali
Witam od pewnego okresu mam problem z moim e65 mianowicie na zimnym ciezko pali.Sprawdzalem akumulator,niby wszystko z nim ok.Sprawdzalem rowniez alternato i ma dobre ladowanie.Nie wiem co jest przyczyna tego problemu,np dzis rano wogole nie mial sily krecic.Z ciekawosci zabralem akumulator do domu podladowalem z 3h i zapalil,nie tak jak nalezy ale odpalil.Mieliscie kiedys taki problem ??
-
niby??? Aku ma jedyny w swoim rodzaju dźwięk gdy sie kończy :)
-
Piszac sprawdzalem, mialem na mysli serwis akumulatorowy......wg nich wszystko z aku ok ;/
-
Żeby dobrze sprawdzić aku i wiarygodnie należy go naładować i odstawić na 24 godziny. Dopiero po tym czasie określa się jego stan. Nie ma opcji poprawnego sprawdzenia aku zaraz po ładowaniu.
Zrób test. Zdejmij klemę na noc i zobacz jak zapali po nocy.
-
No dzis cala noc ladowalem aku i dzis rano pieknie odpalila............chyba ewidentnie aku ?? tylko dlaczego mowili ze jest sprawny ??
-
Ciężko jest sprawdzić stan aku zaraz po ładowaniu.
Napisz czy widziałeś jak oni to sprawdzali?
-
No kurcze nie widzialem bo aku zaniesli na zaplecze..........
-
Jak ma dobry sprzęt do sprawdzania to nie trzeba aku wyjmować z auta.
To co Ci zostało to sprawdzenie ładowania i poboru prądu.
Po tym będzie można określić czy aku jest dobry.
Są tematy na forum dotyczące poboru prądu przez autka i są tam opisane metody pomiaru.
-
a robiłeś w domu ten test, że ładujesz. Wyjmujesz, albo odpinasz klemy na 24h. Wkładasz z powrotem i sprawdzasz czy odpala? To jest najlepsza metoda. Jak odpali gładko to znaczy, że problem jest gdzie indziej. Może szczotki alternatora.
-
Dziś całą noc ładowałem i po podłączeniu pali ok.....czyli dziś na noc odłączyć aku i jutro podłączyć i zobaczyć czy odpali ??
-
To, ze po ładowaniu odpala nic nie znaczy! Bo naładowany był, ale nie wiadomo jak z jego utrzymywaniem napięcia. Odłącz akumulator na całą noc, nie ładuj go. Rano odpal.
-
Skoro jesteśmy przy akumulatorach,mam pytanko.
Czy po odpieciu akumulatora i ponownym podłaczeniu nie bedzie błedów? Wszystkie systemy zadziałaja i autko normalnie odpali?
Zbliża sie zima,robie krotkie odcinki,akumulator fabryczny w czarnej obudowie z 2004r. Puki co nie mam problemów.
-
Ja nie miałem żadnych błędów :)
-
No i dziś po podłączeniu aku auto odpaliło ale z dużym trudem.....co ciekawe pochodził trochę i po ok minucie pali idealnie.
Dodam że te problemy z paleniem pojawiły się po dłuższym postoju auta ( ok 2 tyg)
-
Ja bym stawiał na padnięty aku.
-
Też to obstawiam. Oczywiście nie na pewno, ale raczej tak. Skoro stał odłączony i słabo zapalał to znaczy, że utracił trochę napięcia. A nie wyładowuje go nic z samochodu bo był odłączony od klem. Po kilku minutach zapalił lepiej, bo alternator go trochę podładował.
-
Ok dzięki za rady :) na dniach wymienię aku i napisze co i jak. Pozdro
-
Poszukaj info na temat zameldowania nowego aku.
-
witam jesli moge pomóc to pierwsze padniety akum a po drugie wtryski ci leja napewno....wymien wtryski albo zregeneruj lecz najpierw ten akum i komputer do fachowca ....zobaczysz ze wyjda wtryski...no i podstawa czujnik walka rozrzadu
-
Z tymi wtryskami to nie do końca tak jest. Nie mają wpływu na kręcenie rozrusznikiem. Jak by były padnięte to silnik by długo kręcił i tylko przy niskich temp po dłuższym postoju.
-
wiem ze nie do konca...ale maja wplyw bo jak beda laly to na cieplym bedzie go kresil 5 min
-
ale tutaj chodzi o problem z odpaleniem na zimno po nocy - wiec nie wiem co Ci przyszlo do glowy z tymi wtryskami. Zauwaz ze jak pochodzi pare minut to odpala bez problemu.
-
aha to sorki nie doczytalem wyraznie wychodzi na to....sorki za wprowadzenie w blad...
-
ja jak miałem problem z wtryskiwaczem to zawsze na ciepło :)
-
Ja tam przy okazji to bym świece żarowe też sprawdził bo lubią imitować padnięty aku! Ale w tym przypadku to też bym obstawiał raczej aku.
-
No i dziś wymieniłem aku i problem dalej występuje....... nie wiem czy to wina tego ,że nie zarejstrowany w systemie czy przyczyny szukać gdzie indziej ?? :/
Jeszcze dodam że po ciężkim odpaleniu, zgaszę i znowu odpalam to pali miodzio.....dodam jeszcze ,że na luzie jak auto chodzi to jakby światła oraz oświetlenie kabiny przygasało i rozjaśniało.
Przesyłam filmik może coś pomoże :
http://www.youtube.com/watch?v=rb6tHHOOlew
-
ja nie meldowałem aku i chodzi super :)
Widziałem filmik i przypomniała mi się stara Warszawa sąsiada :D:D:D
-
Jak dlamnie to sterownik świec żarowych padł, miałem podobnie i po wymianie wszystko oki.