Witam,
moim autem a dokładnie tylnim prawym kołem mogę grać w kosza..
Moje pytanie brzmi, jakie amortyzatory założyć?
Przy okazji pytanie nr 2:
Za co dokładnie odpowiadają ósemki tylniego zawieszenia?
Z góry dzięki za odpowiedzi,
pozdrawiam Jarek
Wersja do druku
Witam,
moim autem a dokładnie tylnim prawym kołem mogę grać w kosza..
Moje pytanie brzmi, jakie amortyzatory założyć?
Przy okazji pytanie nr 2:
Za co dokładnie odpowiadają ósemki tylniego zawieszenia?
Z góry dzięki za odpowiedzi,
pozdrawiam Jarek
nie warto kupowac badziewia z allegro i np. hatrow gdyz szybko sie zuzyja, godne polecenia sa kyb i sachs te drugie sa w lepszej cenie do dostania w ic wiem bo niedawno kupowalem, odrazu wymien odboje, oslony i gorne mocowania.
Co do drugiej czesci pytania jak to nazwales osemki tylnego zaieszenia to nic innego jak laczniki tylnego stabilizatora badz tez lacznik wachacza tez jest w ksztalcie osemki musisz dokladniej sprecyzowac o co chodzi z ta osemka czy jest zamocowana poziomo czy pionowo co do firmy to w tym wypadku polecam lemfordera.
Nie chodzi mi o łączniki stabilizatora tylko o właśnie te łączniki wahacza. Za co one odpowiadają? I jak możesz to pochwal się ile muszę szykować kasy na amortyzatory?
ja za sachsy w ic po rabacie placilem cos ok. 300 zl za sztuke do tego kupowalem oslony, odboje, sprezyny i mocowania gorne za wszystko zaplacilem ok. 1tys.
co do lacznikow to co od nich chcesz luzy masz jakies ?
Górne mocowania wymieniałem razem ze sprężynami jakieś 6m-cy temu więc wymienię tylko amorki i odboje. Co do łączników to poprostu chciałem wiedzieć za co odpowiadają.
Ja kupiłem amortyzatory Meyle ok 180zł za sztuke, sprężyny CS, odboje i osłony sasch, poduszki meyle hd, Cały zestaw śmiga jakieś 18 tyś km już i sprawuje sie bardzo dobrze a częśto jeżdzę z dużym obciążeniem na tyle.
Podczepie się pod temat.
Od jakiegoś czasu firma Meyle sprzedaje swoje produkty z dopiskiem HD. Czy one faktycznie są bardziej wytrzymałe i niby tak dobrze wykonane? Moze ktoś potrafi wykazać różnice pomiędzy HD a zwykłymi elementami zawieszenia tej firmy?
Zależy o które ósemki chodzi,jeden to łącznik stabilizatora przechyłów,a drugi koło progu to łącznik wahacza,ma na celu utrzymywanie wahacza w jednej pozycji podczas sił poprzecznych (pokonywanie zakrętów).
Ja wiem z własnego doświadczenia, miałem uczucie jakby cały przód mi uciekał na koleinach i nierównościach prawie nie dało się panować nad autem przy szybkiej jeździe. Wymieniłem te tylne łączniki wahaczy i jak ręką odjął:)
Michael aż takich ugięć koła nie będzie,ale o to chodzi z tymi siłami poprzecznymi tak jak rozrysowałeś,jeszcze brakuje strzałek :).Wahacz jest podtrzymywany przez łącznik,gdyby nie było tej "ósemki" (jest zużyta) wtedy cały wahacz przesuwałby się na dwóch tulejach przy silnym skręcie lub koleinie,nr 2:
http://autolech.com.pl/galerie/l/lac...mw-e32_392.jpg
Objawy opisał kolega wilk9585.
Panowie co powiecie na amortyzatory Delphi? Mam okazje kupić nowe za 450zł? Nie miałem z nimi kontaktu więc wolę zapytać..
edit:
co powiecie jeszcze na meyle za 184zl?
http://motoallegro.pl/amortyzatory-b...4.html#gallery
Nie polecam tylnych górnych poduszek amorów meyle HD wybiły się po około 10tyś km,,,założyłem stare orginalne które wymieniłem profilaktyczne i smigają już kolejne 3 lata bez zarzutu.
A łącznik o którym tu mowa spełnia kilka funkcji pierwsze to to że utrzymuje wachacz w prawidłowej pozycji zwłaszcza jeśli posiada tuleje pływające
drugie to to że zmniejsza obciażenia przenoszone na tuleje podczas gwałtownego przyspieszana lub hamowania
Pozdro
Panowie pytanie:
Miałem założone amory edc z tyłu wymieniłem je na amory TRW i sprężyny KF wiadomo osłony odboje mocowanie amora i podkładki pod sprężyny nowe. Wymieniełem ponieważ amorki edc zużyły sie kompletnie i w stosunku do przody tył siedział niesko. Po wymienie na nowe jest to samo a nawet ciut niżej z tym że lepiej sie prowadzi powiedzcie mi co może być nie tak.
nowe spreżyny sa shit kupiłem nówki springi po rozebraniu okazało się ze nowe spreżyny są takiej samej długości jakiej była uszkodzona sprężyna czyli jakieś póltora zwoju krótsza
Porównywałeś długość nowej i starej ?
tak stara była dłuższa ale amortyzator edc był niższy od tego co kupiłem. do zawieszenia edc są ine springi.