Czy ktoś wie przy jakich temperaturach załącza się wiskoza w M30B35?
Wersja do druku
Czy ktoś wie przy jakich temperaturach załącza się wiskoza w M30B35?
generalnie wiskoza powinna ci chodzic caly czas na tzw biegu jalowym czyli krecic sie razem silnikiem i powinno dac sie ja zatrzymac doslownie jednym palcem natomiast calkowicie zapieta wiskoza powinna ci sie zalczyc po przekroczeniu 90stopni wtedy ci nie radze tam wsadzac palcow bo moze ci je obciac...pozatym przy zapietej wiskozie powinies slyszec taki potezny szum nawet przy lekkim dodaniu gazu jesli nie zapina ci sie wiskoza po przekroczeniu 90stopni radzilbym ci pierw sprawdzic czy masz dobrze odpowietrzony uklad chlodzenia bo jak masz zle odpowietrzony uklad samochod moze ci sie przegrzewac a wiskoza i tak sie nie zapnie...kolejnym krokiem jest sprawdzenie tzw sprzegla wiskotycznego w wentylatorze czyli wiskozy
to w pionie na cyferblacie jaka jest temperatura silnika?
tak w jakim polozeniu masz wskazowke od tempertury silnika? stoi pionowo na polowie?? jesli stoi i jednoczesnie nie przegrzewa sie silnik to radze sprawdzic wiskoze....a raczej ja wymienic bo wiskozy nie da sie sprawdzic czy jest sprawna bo ona sie zapina jak jest dobra albo nie :P jesli jest zepsuta moze tez byc tak ze np wiskoza moze sie zaciac na wlaczonym i calu czas bedzie chodzic bo ona dziala na zasadzie tzw bi-metalu
pozatym sprawdz czy masz termostat bo przy braku termostatu silnik dluzej sie nagrzewa i wiatrak chodzi tylko na jednym biegu pozatym brak cisnienia plynu chlodzacego spowodowane przez brak termostatu nie załacza wyzszego biegu wiskozy
hedanos, chodzi o to że chcę zamienić wisko na elektryczny wentylator, tylko nie wiem jaki czujnik muszę kupić 80/88, czy 91/99
a dlaczego chcesz zmienic
mam dosyć szwankującego wiska ;)
kris a jakie masz auto?
aha doczytałem
w czym masz to m30?
hedanos pisze:
pozatym sprawdz czy masz termostat bo przy braku termostatu silnik dluzej sie nagrzewa i wiatrak chodzi tylko na jednym biegu pozatym brak cisnienia plynu chlodzacego spowodowane przez brak termostatu nie załacza wyzszego biegu wiskozy
wiekszych bzdur nie slyszalem o dwoch biegach wiska i wywody na temat termostatu
w m30 termostat jest dwudrozny nie mozna bez niego wogole uzytkowac silnika.
a wisko da sie sprawdzic,wystaczy sobie kupic pirometr lub wlaczyc test na obc i odlaczyc wentylator klimy w celu sprawdzenia.
u mnie wisko załączało sie i silnik chodził na 88 stopniach a jak założylem wisko od m73 to temperatura na wezach byla okolo 96 stopni. ja korzystalem z pirometru.
wisko musi praktycznie odrazu soe zalaczyc po otwarciu termostatu i pod obciążeniem rozłączać sie powyzej 4 tys obr. a w dizlach okolo 3,5 tys obr.
jak masz to m30 w e30 to zastosuj wentylator elekt z wlacznikiem 80/88 a jak w e32 e34 e24 to wymien wisko na nowe behr lub sasch tylko koniecznie zamontuj osłonę chłodnicy(tunel)
luki 730i Amen...i nic dodać !
kolego chyba nie mas zielonego pojecia....wymontuj sobie termostat zobaczysz co bedzie sie dzialo :P wiem bo sam to przerabialem na wlasnym silniku i nie pier... ze silnik nie moze jezdzic bez termostatu bo moze tylko chodzi oto ze bedzie dluzej sie ngrzewac;p i nie kazdy burek potrafi wtedy odpowietrzyc uklad :P do chwili otwrcia sie termostatu woda zasuwa po tzw malym obiegu dopiero nagrzanie sie silnika powoduje otwarcie termostatu i puszczenia na duzy obieg czyli na chlodnice proponuje ci sie doksztacic domorosly mechaniku :) a brak termostau powoduje ze woda chodzi na duzym obiegu czyli odrazu woda zasuwan na chlodnice co powoduje dluzsze sie jej nagrzewanie
mi sie nie chce klocic, nie zalezy mi na tym ani nic nikomu nie chce mi sie udowadniac.
odpowiedz sobie na pytanie jaki jest termostat w m30
zadaj sobie pytanie czym rozni sie uklad z termostatem jednodroznym od dwudroznego
to ze bez termostatu dluzej sie nagrzewa bez wzgledu na rodzaj termostatu to masz racje niepodwazalna
witam. ja tylko dodam że bez termostatu da sie jeździć bez problemu. w wakacje zaczął mi stary szwankować podczas wycieczki do poznania więc go wyjąłem, a zanim nowy kupiłem i zebrałem sie do wymiany to minął dooobry miesiąc:) długo sie nagrzewała ale temperatura była przed pionem z 2milimetry maksymalnie:) pozdrawiam (a co do wiatraka elektrycznego to słyszałem że to super sprawa bo wisko strasznie muli auto:))
Nie będę zakładać nowego tematu.
Jak tylko chwile pochodzi nawet jak jest lekko za niebieskim wł się wiskoza i pracuje cały czas. Pora chyba ją wymienić i teraz się zastanawiam na jaką?Denerwuje mnie bo samochód głośno pracuje a po drugie czuć wyraźnie ze jest słabszy.
Febi 219zl
Behr 430zl
Co polecacie?
Zdecydowanie Behr, oczywiście możesz próbować Febi, ale pewnie skończy się to Febi x 2... :)
Dodam tylko, że visco można spróbować samemu "zregenerować", zanim wyląduje na śmietniku.
Mi się udało w ten sposób dwa visco uratować.
http://sam-naprawiam-bmw.com.pl/napr...racja-wiskozy/
Wskazane jest ścisłe zastosowanie się do wskazówki wytłuszczonym drukiem.
Natomiast co do reszty, wcale nie musi być rozgrzane. Dolewając oleju i podgrzewając visco, skutek był odwrotny... olej zaczęło wyciskać.
Użyłem oil silicon nr. 08816 - 03001 (kupiony w serwisie Toyota).
Ja 12 lat temu jak jeszcze czasy były inne to do mojej E32 kupiłem visco firmy OTSA http://www.amazon.de/MS-Autoteile-13.../dp/B00O560AX2
Dziś gdzie wybór jest duży kupiłbym Behra . Febi to chinol, przynajmniej tam fabryki ich są. Co chwila ktoś narzeka na różne częsci febi . W Niemczech to im już tylko konto w banku zostało :)
A moja wiskoza ma taką fazę, że zaraz po uruchomieniu zimnego silnika jest załączona i po jakimś kilometrze się rozłącza. Jak silnik się nagrzeje mocno to słychać, że się zasprzęgla. Już ze 3 lata tak mam.
No i to jest prawidłowa praca visco, tylko co to znaczy jak sie mocno nagrzeje ? Co pokazuje wskaznik ? Pion ,czy juz w prawo idzie ?
Pion pokazuje. Wskazówka ani drgnie w lewo czy prawo. Tylko irytuje mnie to na zimnym.
Bardzo często Visco tak się zachowuje i jest to traktowane jako poprawna praca sprawnego visco a podobno wręcz wskazana.
Bardzo często Visco tak się zachowuje i jest to traktowane jako poprawna praca sprawnego visco a podobno wręcz wskazana.