-
wymiana p³ynu w uk³adzie
witam przymierzam sie do wymiany p³ynu w uk³adzie ch³odzenia i chcia³bym ¿eby kto¶ mnie pokierowa³ jak to dok³adnie zrobiæ czyta³em co¶ na forum ¿e trzeba jak±¶ ¶rube odkrêciæ w bloku silnika ale nie wiem dok³adnie gdzie ona jest wiêc prosze o info którêdy spuszczaæ wode z uk³adu.pozdrawiam
-
Witaj, na dniach te¿ siê zabieram za wymianê, p³yn ju¿ czeka w gara¿u! Na razie wiem tyle, ¿e spuszczasz z ch³odnicy i z bloku silnika. W ch³odnicy to znajdziesz spust, w bloku ponoæ jest to zwyk³a samotna ¶ruba gdzie¶ pod kolektorem wydechowym! Przy okazji spróbujê wyci±gn±æ ch³odnicê, przeczy¶ciæ, mo¿e przep³uczê nagrzewnice i wymieniê w koñcu elektrozawory!
-
dobry plan te¿ bedê musia³ pomy¶leæ dziêki
-
Panowie taki temat by³ ju¿ poruszany wielokrotnie i wszystko co trzeba wiedzieæ jest ju¿ napisane. Silnik V8 ma dwie ¶rubki spustowe tylko tyle podpowiem.
-
fakt znalaz³em szczegó³owy opis dziêki
-
ostatnie pytanie czy te ¶rubki spustowe maj± jakie¶ uszczelki gumowe lub miedziane które bedzie trzeba wymieniæ??
-
generalnie nie trzeba wylewac starego plynu z bloku, jesli jest to problematyczne. resztka ktora zostanie nie wplynie w zaden sposob na wlasciwosci nowego plynu.
-
jak w chlodnicy jest ze 3 litry a w bloku 7 to jak nie wplynie
-
Jeszcze dobrze jest trochê zagrzaæ ¿eby termostaty siê otworzy³y.
-
dzisiaj wymiania³em p³yn i..... panowie wymiana p³ynu w m 60 to jaki¶ koszmar jak ju¿ znalaz³em te ¶ruby w bloku silnika i zobaczy³em jak s± umieszczone to maskra..... ledwo by³o je widaæ a gdzie tu mowa o odkrêcaniu? postanowi³em to ogarn±æ inaczej. z ch³odnicy zla³em 5,5l p³ynu a z ty³u z lewej strony(od kierowcy) odpczepi³em w±¿ od bloku silnika to zlecia³ jeszcze litr po czym w³o¿y³em w±¿ od kompresora w zbiorniczek wyrównawczy i pod wp³ywem wt³aczanego powietrza wylecia³o jeszcze ok 2 litrów. Finalnie zla³em co¶ miedzy 8 A 9 litrów i zala³em nowym my¶le ¿e starczy.
-
Witam.
Ja wymienia³em wczoraj u siebie p³yn i takiej tragedii nie ma. Poradzi³em sobie nawet bez kana³u wystarczy³ lewarek, na pocz±tek spust z ch³odnicy, nastêpnie auto z jednej strony w górê klucz 13 w rêkê i odkrêcamy spust. Nastêpnie druga strona i p³ynu nie ma. Po tej operacji wla³em do siebie 12 litrów ¶wie¿ego p³ynu.
-
Te¿ uwa¿am ¿e nie am z tym wiêkszej trudno¶ci. Oczywi¶cie najlepiej gdy jest do tego kana³ ale jak widaæ lewarkiem te¿ idzie to ogarn±æ :-)
-
mia³em kana³. szkoda ¿e nie zrobi³em zdjêcia po prostu te ¶ruby ledwo by³o widaæ i nie mog³em do nich doj¶æ rêk±.
-
To dziwne u mnie by³y widoczne? Nie mo¿liwe ¿eby by³ a¿ tak brudny silnik, ¿e ¶rub nie widaæ.