Czy może mi ktoś powiedzieć ile średnio na miesiąc wydaje sie na utrzymanie E38.
Konkretnie chodzi mi o 735i i 740i. 2000-2001
Wersja do druku
Czy może mi ktoś powiedzieć ile średnio na miesiąc wydaje sie na utrzymanie E38.
Konkretnie chodzi mi o 735i i 740i. 2000-2001
Trudno okreslic - wszystko zalezy od ciebie - w sumie troche glupie pytanie ;D
Na pewno nie malo.
Zalezy od skladki ubezpieczenia, ile jezdzisz, jaki masz styl jazdy, ile bedziesz inwestowal w zmiany w aucie plus naprawy (tutaj zaleznie czy bedziesz odstawial auto do ASO czy gdzie indziej), (jakich czesci bedziesz uzywal orginalne czy nie).
Do tego dochodzi kwestia czy bedziesz na biezaco usuwal usterki czy nie.
Trudne pytanie. Poszukaj na forum - jest duzo wypowiedzi na temat kupna e38.
A poza tym przedstaw sie w odpowiednim dziale - widze ze nie czytales Regulaminu przy rejestracji.
Pozdrawiam
sebek
Realnie przy pokonywaniu 15tyś km rocznie jakieś 1500zł na miesiąc powinno wystarczyć :)
Jak to dobrze ze mam gaz hehehehehe pooniosło mnie wiem ale sie powstrzymac nie mogłem przepraszam Tristeza ;)Cytat:
Zamieszczone przez tristeza
1) jak zadbana, to nie powinna się psuć...Cytat:
Zamieszczone przez Bosio
2) ile spalisz, tyle wlejesz...
3) myjnia to wiadomo
4) opony w każdym wymieniasz...
5) najwięcej chyba kosztują nasze (maniaków) "widzi mi się"...
to tak w skrócie.... :D
zgadzam sie z prezesem :) widzi misie :D hehehe
No 10 000 zl rocznie to jest minimum :D
No ale nie przejmuj się, ja też przecież mam gaz :DCytat:
Zamieszczone przez MiBhell
a własnie tristeza jak tam twoja instalacja lpg? juz wszystko w porządku?
Niestety jeszcze nie - z prawnikiem formułujemy oficjalne pismo :D
Siemka! A propos wydatków. Jakie polecacie towarzystwo ubezpieczeniowe za OC co by było najtaniej, oczywiście przy pełnej zniżce itd. bez Auto-casco bo to już lepiej mieć w jakiejś "renomowanej" firmie.
Pozdro!
Wszystkie z wyjątkiem PZU. Polecam Warte- czy jest najtańsza- tego nie wiem. Ja jestem zadowolony z ceny i usług.Cytat:
Zamieszczone przez jasko1969
Do tego oczywiście ubezpieczenie prawne w D.A.S. żeby nie musieć użerać sie o swoje (stłuczki, wypadki, kupno części zamiennych, robienie w konia przez mechaników, gaziarzy, sprawy z policją itd).
ile miesiecznie wydajemy?? a to zalezy od felg :what: :what: :hah:
Hmm ;) z DAS nie korzystalem nigdy!!! Ale mysle ze ubezpieczalnia to w sumie obojetnie jaka! Wystarczy troche cierpliwosci i dobry adwokat :D u mnie wszystkie szkody konczyly sie w sadzie! ;D
Tak tak 7ka masz calkowita racje :D to zalezy od felg :D
Ja ubezpieczam się w Cigna :) rocznie płace około 720zł a nie mam 25 lat auto nie ma poniżej 10lat i nie ma poniżej 2.5litra :) a na zniżki jakieś tam już się indywidualnie dogadałem bo chyba każdy ma jakiegoś kumpla w ubezpieczalni :)
lol ;DCytat:
Zamieszczone przez 7ka
No ja powiem, że sporo... ;)
Wynika to z prostej choć może prozaicznej ale jednak dość ważnej przyczyna, a mianowicie stale jest coś co jeszcze można dołożyć lub zmienić ilość dodatków jest ogromna, więc ograniczenie jedynie to zasobność portfela... Trochę odmiennie na ten temat patrzy większość naszych połówek ale to już inna bajka... :hah:
To ile miesięcznie kosztuje utrzymanie takiej lochy to tak ciężko powiedzieć :) Osobiście miałem już 6 beemek i każda kosztowała inaczej . tak czy siak to nie chudo kosztuje taki luksusik . Musimy pamiętać że to fura z górnej półki a jak wiadomo dobre musi kosztować ;) chyba że trafimy na egzemplarz w stanie na prawdę konkretnym i jezdzimy nim tylko rekreacyjnie czyli 5000 rocznie
A propos ubezpieczalni (ponieważ temat jest mi bliski ;) )...
Generalnie - nie ma jakiegoś jednego, najlepszego (czy z najlepszą ofertą) towarzystwa, które możemy sobie przekazać na ucho i każdy będzie szczęśliwy... :roll:
Każdy ubezpieczyciel inaczej kalkuluje sobie ryzyko jakim dla niego jesteśmy - więc normalne jest że jedna osoba dostaje lepszą ofertę tu a druga gdzie indziej.
Tym niemniej co to w ogóle za problem?
Wystraczy zwrócić się do jakiegoś multibrokera (polecam MotoBank) - tam wybiorą nam najlepszą ofertę spośród większości towarzystw działających w PL. Do tego dzwonimy z prośbą o kalkulację składki po ubezpieczycielach direct, których brokerzy nie prowadzą (jest ich zaledwie kilka - Link4, Liberty Direct, Commercial Union Direct, Axę można odpuścić). Jak ktoś bardzo zacięty, to może sprawdzić jeszcze czy są jakieś "tradycyjne" towarzystwa których MotoBank nie prowadzi - i do nich zadzwonić.
Po wykonaniu tych czynności wszystko wiemy. Proste jak grabie.
Moim zdaniem 1500-2000 zł/miesiac pozwala utrzymać, użytkować i cieszyć się z posiadania buni tak, że ona nie powinna na nas narzekać :D
Tyle to ja zarabiam.. miesiecznie buhehehehheheCytat:
Zamieszczone przez tomcad
przy takim zalozeniu dziwie sie ze jezdzisz 2,8 ;D ;-)Cytat:
heh :) ja zarabiam 1200 :) powinienem na kredytach jechać chyba aby utrzymać bunię :)
Trafiła się ładna 2,8, to wziąłem, ale nie powiem, że nie myślę o większym silniku :DCytat:
Zamieszczone przez trolu
Cytat:
nie no stary... :hah: :what:
gdyby tyle kosztowala mnie miesieczna przyjemnosc uzytkowania e38 to zrezygnowalbym z niej...
jak powiedzialem ...nie mozna okreslic miesiecznych wydatkow..
.jesli masz dobre auto to wlasciwie wydajesz na paliwo,jesli masz szrota to ciagle ladujesz kase..
.i inna sprawa..
. moj przypadek i napewno wielu innych tutaj.. :what:
.zobaczysz cos w ebay,allegro,i cyk... i tak bez konca.. :D ja nawet nie chce liczyc ile wydalem na takie moje finezje przez ostatnie pol roku :x
Ja te finezje właśnie wliczyłem również.Cytat:
Zamieszczone przez 7ka
Taka kwota mi wyszła, bo ja wiele części i podzespołów po prostu wymieniłem ostatnio.
Lubię mieć sprawny samochód i pewne podzespoły wymagały wymiany po 330 tys przebiegu.
Do tego dodam kosmetykę: felgi, listewki, lampy i inne takie i sie nazbierało.
Teraz napewno nie będę wydawał więcej przez miesiąc jak 900 zł
Zresztą czy to ważne...
Chodzi mi tylko, żeby ktoś kto czyta to forum i chce siobie kupić 7er,
był świadomy, że kupno takiego samochodu to dopiero początek wydatków...
Aha idac takim tokiem myslenia ...
To u mnie koszt miesieczny by chyba wyszedl z 10 tys ;D ;D
No bo felgi .. Opony .. monitory .. lampy nowe .. i milion innych gadzetow ;D ;D
Dokladnie tak jak ktos wyzej napisal jak ma sie dobry samochod zadbany to koszty paliwa czyli tyle ile jezdzisz :)
A jak cos padnie to jakas tam sporadyczna suma
mi na samo paliwo miesiecznie idzie 2000-3000zl
To zapewne robisz tyle samo KM co ja tylko ze ja wydaje 1500 max ;DCytat:
Zamieszczone przez hrabia81
Gazownicy gora ;D ;D
juz powiedzialem co mysle na temat gazu w samochodzie.
Popieram!!!!!!!Cytat:
Zamieszczone przez hrabia81
Ja też wydaję miesięcznie na paliwko około 2000zł.
Ale 90% miasta.
Natomiast po trasie bajeczka, jak jadę sobie spokojnie, to schodzę na 8 literków nawet do 7,6 ostatnio, przy silniku 4,4.
Hrabia my to się kiedys musimy spyknąc bo widzę że jesteś kimś godnym e38. Może zaprezentuję ci tąś obiecaną e31 w kolekcjonerskim stanie.
Pozdrawiam wszystkich
Kazdy z nas na forum jest godny użytkowania E38 .. Prosze bez takich postow ..Cytat:
Zamieszczone przez Adam740
Kazdy robi w swoim aucie to co uważa za sluszne ..
Jest to moja prywatna opinnia. NIEnapisałem że hrabia to JEDYNY godny..... (ale nie każdy)*
Więc proszę się nie bulwersować. Mam konstytucyjne prawo do swojej opinni. Jeśli kogoś to uraziło proszę wybaczyć.
* nie musi tyczyć się forum, nie chodzi tylko o e38.
No chyba wyjaśniłem moje prywatne myśli.
jezeli chodzi o gaz to jezeli kogos stac na jazde na gazie to jego sprawa mnie niestety nie stac dlatego jezdze na benzynie. nie mowie ze ktos na tym forum jest nie potrzebny ale jest kilka osob ktorzy przesadzaja i zamiast na koncu polozyc wisienke na tort klada kartofla. czasami jeden maly szczegol moze posuc caly efekt ciezkiej pracy ktora wlozylismy w upiekszenie naszego samochodu.
Panowie,
dyskusja na temat Lpg to nie tutaj i nie na temat, piszemy o wydatkach. Niech sobie przeciwnicy i zwolennicy Lpg odpuszcza, bo to dyskusja bez konca.
Napiszcie lepiej ile wydajecie w jakiej ubezpieczalni kaski na swoje auto. Zamierzam zameldowac swoja w PL...
Pozdr.
@Greg - w moim przypadku najlepsza składka OC jaką znalazłem to ok 1400 PLN w PTU. Z tym że ja nie mam żadnych zniżek i mieszkam w Warszawie.
Ale generalnie - polecam postępowanie które opisałem kilka postów wyżej... ;)
Ja place 1000€ na rok ubezpieczenia OC + czesciowe AC (kradziez, szklo,szkody po gradzie i wichurze, wypadki ze zwierzetami). Oc mam 49% znizki a na czesciowe Ac nie ma procentow w DE.
Do tego 294 € na rok podatku. Paliwo Lpg 10 €/100km.
Cytat:
Zamieszczone przez trolu
> Chyba nie wytrzymam :hah: a co to znaczy "GODNY UZYTKOWANIA E 38 ? " a co to jest e 38, tytuł szlachecki ? Błagam nie pijcie tyle :) :) Dyskusja ogólna ile wydajemy na nasze bmki jest kompletnie bez sensu ,bo na to sie składa paliwo i inne rzeczy ,jedni jezdzą swoimi e 38 w niedziele na lody ,a ja uzywam jej w celach zarobkowych ,wiec jest to całkiem inna eksploatacja i inne koszt części i paliwa ,więc nie ma porównania ,chyba ,ze któs chce sie dowiedziec ile kto tutaj ma kasy ,albo sie nią pochwalić. Skorzystałem z mojego konstytucyjnego prawa wyrazania opini :)
> Greg ,ja z max znizka w PZU place za OC z NW 370 zl chyba za pól roku ,ale mam mniejszy silnik ,na pewno Ci sie opłaca płacic ubezpieczenie w PL ,no a AC w PZU mi policzyli przy okreslonej wartosci auta 22000, 1400 zl ,chyba dobre pieniadze ,pozdrawiam
ja w ptu za caly pakiet ubezpieczenia bez znizek place 2300. dla porownania w warcie za to samo musialbym wybulic 5700.