Czy w czujnikach ciśnienia opon są jakieś baterie ?
Wersja do druku
Czy w czujnikach ciśnienia opon są jakieś baterie ?
z tego co kiedyś wyczytałem do pewnego roku czujniki miały baterie wewnątrz, później wykorzystywały pole magnetyczne. w czujnikach w e38 raczej są baterie.
niedawno wymieniałem u siebie dwa, koszt ori to 50zł szt.
A to w BMW są czujniki ciśnienia? Z tego co ja czytałem w E71 czujnikiem ciśnienia w oponach nazywa się licznik prędkości obrotowej koła. Koło z flakiem obraca się szybciej niż pełne. Czy to dopiero do jakiegoś rocznika tak sprawdzają?
Z różnych zaczytanych opowieści wiem, że w czujnikach ciśnienia zazwyczaj są bakterie bo upraszcza to znacznie konstrukcje tego systemu.
Zmieniając nieco temat: czy da się doinstalować do E38 system pomiaru ciśnienia w kołach?
System czujnikow cisnienia w e38 nazywa sie RDC.
Czujniki montowane oryginalnie pochodza od firny BERU i kosztuja nowe ok, 200 zlotych za sztuke.
Z systemem RDC byly i sa czeste problemy w e38 i w e65.
Baterie w czujnikach sa zalane na stale i nie mam mozliwosci ich zmiany.
System RDC mozna dolozyc - sterownik + czujniki lecz wieksza czesc uzytkownikow ten system demontuje lub deaktywuje.
Musze potwierdzić ze e38 ma problemy z tym systemem. wczoraj padły mi dwa kolejne czujniki :/
Niby pierdoła ale denerwuje.
Muszę skorygować swoją wcześniejszą odpowiedź. Pisząc o cenie 50zł za szt. miałem na myśli zaworki/wentyle
http://farm3.static.flickr.com/2395/...e3b81a2e_z.jpg
z tego co słyszałem problemy z czujnikami częściej dotyczą samych zaworków które nie wytrzymują wstrząsów spowodowanych stanem naszych dróg.
Ee to nie chcę... :-/
Ja przekrecalem stare zaworki na nowe czujniki i wszystko chodzilo.
Czyli jak wymienię zaworki to mi zacznie RDC chodzić? Co się w tych zaworkach psuje, że cały czujnik nie działa?
EDIT:
O, a chłopaki z bratniego kraju bateryjkę wydłubały...
http://3eka.com/2010/07/20/bmw-rdc-sensor-preparation/
U mnie pojawia się komunikat, 'Tyre Control Inactive'. Może to oznaczać ten wentylek? Czy uszkodony wentylek może przepuszczać powietrze?
WTF?
A musisz często dopompowywać koła, że pytasz o przepuszczanie powietrza?
Jeśli chcesz się dowiedzieć, czy RDC działa, podepnij pod komputer. Tam jest dokładnie pokazane który nadajnik pracuje, a który nie. Jeśli chociaż jeden działa, to jest szansa na naprawę -- jeśli żaden nie działa, to po prostu zdechły baterie w nadajnikach i niewiele da się wykombinować.
W jednym kole raz na miesiąc zejdzie sobie troche powietrza. w różnym odstępie czasu. Sprawdzę na kompie i wyjdzie, a potem zajadę na wulkanizację.
jak można wyłączyć system RDC. Czujniki już zdemontowałem, pozostał wyskakujący co jakiś czas komunikat "TIRECONTROL INACTIVE".
ja mam ten sam komunikat, jakie kola bym nie zalozyl. wiem ze czujnikow nie mam, myslalem ze inactive oznacza ze sa wlaczone...
sorki za OT ale ja mam poprzednie alufelgi z dosłownie zaspawanymi wentylami do takich czujników, teraz pytanie jak je usunąć bo chciałbym sprzedać te alu bo mi są zbędne ?
podejrzewam, że tak jak u mnie, nie są zaspawane tylko aluminium się utleniło. W moim przypadku wulkanizator odciął wentyle od środka felgi, poprosił lekko młotkiem i po kłopocie.
PS. jakie masz te felgi bo może byłbym zainteresowany.