Czy wiemy co jemy, czy moze ktos inny nad nami o tym decyduje ?
Poczytajcie sami:
http://wiktorinoc.blogspot.com/2011/...-drzwiami.html
Wersja do druku
Czy wiemy co jemy, czy moze ktos inny nad nami o tym decyduje ?
Poczytajcie sami:
http://wiktorinoc.blogspot.com/2011/...-drzwiami.html
Jakoś nie jestem tym bardzo zdziwiony. To co robi się teraz nie jest komentowane w stacjach komercyjnych ale dowiedzieć się o tym można z TV TRWAM oraz niezależnych źródeł internetowych. A było mówione, że GMO nie będzie w EU
"Przeciwko było PIS," - jakoś mnie to wcale nie zaskoczyło. Jak do tej pory oni w tej kadencji przeważnie są przeciw.
Olejus - przestań wypisywać te bzdury, że jedynym źródłem rzetelnej informacji jest TV Trwam !!!
Czy możemy zakończyć już tą kampanię wyborczą na forum? Niedawniej jak z 2h temu Bezi zamknął jeden podobny temat...
P.S. TV Trwam nie jest na pewno telewizją niezależną. Wszyscy doskonale wiemy kto nią zarządza.
Na pewno rzetelnych informacji w tym czy innym temacie nie ma się co spodziewać w TVN, Polsacie czy programach typu Lis. Wolność słowa w naszym kraju możemy zobaczyć po tym jak załatwiono Pospieszalskiego, a i Jaworowicz pokazuje już same historie z cierpiącymi dziećmi, tematów związanych z administracją się boi.
Brawo !!
Wojtku , Roberto nie spierajmy się o politykę ale nie wstydźmy się o niej mówić. Ja szanuje osoby które głosują w wyborach na PO czy SLD i nigdy nie powiedział bym POOwiec , ale nie szanuje tych co nie oddają żadnego głosu a później narzekają i to powinno być naszym "szlagierem". Ja również mam słowa krytyczne pod PIS bo nie zgadzam się w 100% z tą partią ale jest mi do niej bliżej niż do PO czy SLD i tego nie wstydzę się tutaj powiedzieć. Przez kilka lat jedna z telewizji robiła z ludzi głosujących na PIS "debili" i "nieudaczników" i tak zostało ludziom którzy nawet na myślenie nie maja czasu tylko łapią to co się im powie a kłamstwo powiedziane 100 razy staje się prawdą.
Olejusku !!!! proszę ... jest tyle pięknych tematów... po co robisz mi w brzuchu rewolucję...
Ja powiedziałem (co zacytowałeś)
"Przez kilka lat jedna z telewizji robiła z ludzi głosujących na PIS "debili" i "nieudaczników" i tak zostało ludziom którzy nawet na myślenie nie maja czasu tylko łapią to co się im powie a kłamstwo powiedziane 100 razy staje się prawdą."
Ty powiedziałeś :
"Wypraszam sobie takie wypowiedzi pod moim adresem!!!"
Czyli uznaje, że tak myślisz i nie obracam kota ogonem ja nie Niesiołowski :)
Myślę, że nie chodzi o wstyd. Każda taka dyskusja (rozmowa) o polityce przeradza się w katalog demagogicznych stwierdzeń. Nie ma dyskusji na argumenty, nie ma możliwości przekonania kogokolwiek do swoich poglądów. To jest po prosty nie możliwe na Forum, gdzie widzimy tylko goły tekst, pozbawiony intonacji głosu, emocji piszącego, mimiki jego twarzy. Odczytujesz suchy tekst dopinając do niego własną intonacje i własne emocje.
Takie dyskusje zawsze kończą się jatką, gdyż na Naszym Forum są pasjonaci marki o podlądach pewnie od lewackich po ultra nacjonalistyczne.
To jest powód, że staramy się unikać jak ognia dyskusji o bieżącej polityce jak również o poglądach religijnych.
Powtórzę raz jeszcze - to nie jest kwestia wstydu !!
Jedno nas łączy "Przy głosowaniu każdy z Nas chce aby w Polsce było lepiej"
Widzisz - 99% z nas nie ma pojęcia o GMO;, nie potrafi wymienić choćby trzech wad i trzech zalet, a w dyskusji natychmiast mamy TV Trwam, Pospieszalskiego i jeszcze kilka demagogicznych, zaczepnych bzdur.
Ja opisuje tylko moje spostrzeżenia jeżeli ktoś ma inne zdanie ok, ale dyskusja nie polega na nazywaniu czyjejś tezy bzdurą, w programie u Lisa to pewnie normalne
To nie jest spostrzeżenie. To jest subiektywna ocena z zabarwieniem demagogicznym. Co oznacza "załatwiono". Równie dobrze ja dla odmiany mogę powiedzieć, że wywalenie tego gościa z TVP było objawem obrony wolności słowa bo dął bez przerwy "w jedną trąbę" aż robiło mi się niedobrze. Ale powstrzymam się ( ;D ) by nie dolewać oliwy do ognia :)
Wchodzę se w temat "Czy wiemy co jemy" a tutaj opis głosujących na PiS :]
Ja osobiście mogę powiedzieć, PiSów nie jem.
I zaraz zamknę następny temat....poczekam sobie ,zrobię kolację i popatrzę co jeszcze mi tu w temacie nawiwijacie. :D :D
Spokojnie Panowie, temat dotyczy GMO i jego wplyw na nasze zdrowie i tego sie trzymajmy.
Zostawmy prosze kwestie polityczne calkowicie za nami.
Na temat samej ustawy mozna przeczytac takze z innych zrodel, tych mainstreamowych jednak nie:
http://biokurier.pl/aktualnosci/991-...ylnymi-drzwami
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll...CTWO/880472646
http://januszzagorski.pl/2011/07/05/...naszym-krajem/
Temat zainteresowal mnie po ogladnieciu pare tygodni temu w niemieckiej telewizji publicznej filmu dokumentalnego na temat GMO jak i przodowniku tej technologii, koncernie monsanto.
Naukowcy w filmie jednoznacznie potwierdzili szkodliwosc i ryzyko jakie niesie za soba ta technologia.
Zastanawia mnie po co poprawiac cos co dziala przez tysiace lat i odsuwac rolnikow od naturalnych nasion ...
Na pewno w temacie GMO wkrótce będziemy mogli oglądnąć jakiś ciekawy reportaż
http://www.youtube.com/watch?v=ePhDyDbbO-M Obejrzyjcie daje do myślenia . Ogólnie szybko tłumaczac chodzi o to że :
zboża modyfikowane są w celu redukcji chorób i w celu nadania odporności na środki ochrony roślin, a najpopularniejszym u nas i na świecie środkiem ochrony roślin jest Rundap ( nie wiem czy dobrze napisałem ), w zboża zaszczepiane są elementy które zawiera rundap i stają się one odporne na ten środek, do niedawna sprzedawany był on w Polsce jako Biodegradowalny, niestety okazało się że tak nie jest , że jest on wysoce szkodliwy i wpływa na płód dziecka, między innymi na mózg i układ nerwowy, sprawę nagłośniono w jakiejś telewizji, ale potem ucichło. Rundap zaszczepiony w ziarnach zbóż chroni je w fazie wzrostu przed działaniem środka rundap w oprysku, wystarczy spojrzeć na okoliczne pola jak czyste są zboża i rzepaki - brak chwastów pokrzyw itp, wszystkie pryskane są Rundapem. Mieszkam na wsi i mam trochę doczynienia z czymś takim gdyż koło mnie 1000 hektarowe gospodarstwo posiada duńczyk a tam Rundap idzie tonami - zboża są piękne czyste, bez chwastów zarazy i innego gadziejstwa, a my potem jemy chlebek, pyszne bułeczki smażymy na oleju Kujawskim .......
Ciekawy artykul, rozmowa z dr. Zbigniewem Halatem:
http://www.eioba.pl/a/1qua/gmo-bron-masowego-razenia
Hmm .. gdzieś kiedyś przeczytałem ,że to wszystko jest tworzone po to , by nas powolutku niszczyć . Dlaczego ? Jest nas poprostu za dużo . Nie wiem czy w to wierzyć ,czy nie , gdzieś kiedyś czytałem na temat ' NWO - New World Order' , inaczej - NPŚ : Nowy Porządek Świata . Na czym to dokładnie polega , to należy doczytać. Jest to jakaś organizacja , która jest ponad wszystkimi innymi,ale może ktoś jeszcze wie o co chodzi i opowie , bo ja w tym zbyt dobry nie jestem ;) .
Jeden z ciekawych artykułów na temat 'działalnośći NWO ' :
http://www.apokalipsy.fora.pl/aktual...ykul,3129.html
co do GMO - niby szybciej , więcej ,ale jednak , jak już ktoś napisał , przez tysiące lat było normalnie i jakoś nikomu to nie przeszkadzało .
Polecam w tym momencie również przeczytać (z innej beczki nieco) film , który powoduje u mnie mega dużą refleksję - 'HOME- S.O.S ' . Jest w całości po angielsku na YT ,ale gdzieś też znajduje się w internecie .
P.S
Nie kłóćmy się kto jest za PO , a kto za PiS -bo to nie ma znaczenia . Jeden woli córkę ,drugi teściową ;)
Kiedyś interesowałem się kto co wybory itp, ale po tym jak zostałem potraktowany przez lokalną władze nigdy już nie będę głosował. Władza może wszystko nawet jeździć pod wpływem alko i nic za to nie mieć tak jak u mnie. Co do tematu od dłuższego czasu nie jadam nić co jest związane z fast foodami itp dużo lepiej się czuje. Produkty ekologiczne sto razy lepiej smakują jak w marketach
Panowie, dziennikarz [?]pospieszalski to czlowiek bardzo poraniony, kiedys podczas wakacji zginelo mu dziecko, syn, jak opisywano przy wybuchu spalin motorowki , ktora plyneli, od tego czasu redaktor pospieszalski mowi i pisze rozne rzeczy na ktore trzeba patrzec czesto z przymruzeniem duzym oka...majac na uwadze, ze absurdalne sady , nienawisc trudna do skomentowania bierze sie z jakichs nieszczesc rodzinnych , przemian wewnetrznych i zaburzen psychicznych...wtedy jak spojrzymy na caloksztalt to nas nie dziwi , ze w filmie pospieszalskiego posmolenskim wzieli udzial aktorzy statysci , a nie zwykli ludzie itd...takze byc moze absurdalne sady wielu osob na swieczniku moga nas bulwersowac ale miejmy swiadomosc , ze albo sa one skierowane do innej czesci [najczesciej bardzo slabo wyksztalconego] elektoratu albo sa wyrazem zaburzen psychicznych, wewnetrznych problemow polityka...bo trudno pana pospieszalskiego nazwac dziennikarzem po tym co nie raz wyczynial...
Właśnie niedawno stwierdziłem podobnie, że warzywa czy owoce z marketów nie mają zapachu.Cytat:
Produkty ekologiczne sto razy lepiej smakują jak w marketach
Bardzo bym prosil o zakonczenie wywodow nie na temat GMO, w szczegolnosci politycznych.
GMO - Przykłady zagrożenia dla zdrowia w żywności genetycznie modyfikowanej -Jeffrey M. Smith
http://www.gmo.icppc.pl/index.php?id=294
1.1.GM Potatoes Damages Rats - GM ziemniaki szkodzą szczurom. Powodują rozwój potencjalnie rakotwórczych komórek w układzie pokarmowym, zahamowanie rozwoju mózgów, żołądków, jąder, częściowy zanik wątroby, powiększenie trzustki i jelita, załamanie systemu immunologicznego.
1.2. Rats Fed GMO Tomatoes got bleeding stomachs, several died - Szczury karmione GM pomidorami dostały krwotoku żołądka, kilka zdechło. Szczury karmiono GM pomidorami FlavrSavr przez 28 dni, 7 z 20 dostało krwotoku żołądków, inne 7 z 40 zdechło po 2 tygodniach, wzięto inne do eksperymentu. Pomidory dopuszczono do konsumpcji choć nie było odpowiedzi na pytania naukowców z FDA /Federalny Urząd ds.Bezpieczeństwa Żywności i Leków, USA/
1.3. Rats Fed Bt Corn had multiple health problems – Szczury karmione 90 dni kukurydzą Monsanto Mon 863 Bt miały liczne problemy zdrowotne. Wyniki wskazywały na ważne zmiany we krwi, wątrobie i nerkach, mogące świadczyc o procesie chorobowym. Eksperci żądali wyjaśnień, Monsanto odmówiło, podnosząc nienaukowe, fałszywe argumenty.
1.4. Mice Fed GM Bt Potatoes had intestinal damage – Myszy karmione GM Bt ziemniakami miały zniszczony układ pokarmowy. Karmienie GM ziemniakami które produkują toksynę BT zapoczątkowało nienormalny i nadmierny rozwój komórek w jelicie krętym. Podobne objawy u człowieka powodują nietrzymanie moczu lub symptomy grypy, świadczą też o stadium przedrakowym. Badanie obaliło tezę jakoby toksyna Bt była niszczona podczas procesu trawienia i nie jest biologicznie aktywna u ssaków.
1.5 Workers exposed to Bt cotton developed allergies – Pracownicy eksponowani na Bawełnę Bt mają alergię. Pracujący przy zbiorach i transporcie bawełny w sześciu badanych wsiach cierpieli na choroby skóry, oczu i układu oddechowego. Niektórzy byli hospitalizowani. Pracujący w fabrykach bawełny biorą histaminę co dzień. / Nasze pytanie: Kto zbadał, czy ta bawełna może być stosowana w odzieży, zwłaszcza dla dzieci i niemowląt?! /
1.6 Sheep died after grazing in Bt cotton fields – Gdy bawełna dojrzeje, pasterze czasem wypasają nią owce. Raporty z 4 badanych wsi mówią, że ok. 25% owiec po tygodniu zdechło. Badania wykryły zatrucie.
1.7 Inhaled Bt corn pollen may have triggered disease in humans – Wdychanie pyłków Bt kukurydzy może powodować schorzenia u ludzi. W 2003 r., około 100 osób mieszkających w pobliżu pól kupurydzy na Filipinach miało dolegliwości skóry, trudności z oddychaniem i zaburzenia trawienia w czasie pylenia kukurydzy. Krew u 39 wykazała reakcje na truciznę Bt. Symptomy powtórzyły się w 2004 r. w conajmniej 4 wioskach gdzie ją uprawiano. Były przypadki padnięcia kilkunastu zwierząt karmionych tą kukurydzą.
1.8 Farmers report pigs and cows became sterile from GM corn – Farmerzy twierdzą, że świnie i krowy karmione GM kukurydzą stają się bezpłodne. Ponad 20 farmerów w Płn. Ameryce mówi o trudnościach z zapłodnieniem, rzekomych ciążach i przedwczesnych porodach.
1.9 Twelve cows in Germany died mysteriously when fed Bt corn – Dwanaście krów zdechło na farmie Hesse w Niemczech po karmieniu dużą ilością GM kukurydzy Bt 176. Inne w stadzie zabito z powodu nieznanej choroby. Syngenta, producent Bt 176, zrekompensowała częściowo straty farmerów. Pomimo żądań i publicznych protestów, nie udostępniono raportów o przyczynie śmierci.
1.10 Mice fed Roundup Ready soy had liver cell problems – Myszy karmione soją RR miały zmienione komórki wątroby. Komórki były poważnie zmienione. Nieregularny kształt jąder i jąderek, zwiększona ilość otworów jądrowych i inne zmiany, wszystko to wskazuje na zwiększoną przemianę materii i zmiany w genach. Przyczyną mogła być trująca toksyna. Większość objawów ustąpiło po zaprzestaniu karmienia GM soją.
1.11 Mice fed Roundup Ready soy had problems with the pancreas – Myszy karmione RR soją miały zmiany w trzustce… problemy w procesie trawienia za pomocą enzymów. Wydzielanie przez trzustkę Alfa-amylazy, najważniejszego enzymu trawiennego, zmniejszylo się o 77%. Razem z innymi zmianami w trzustce, dowodzi to, że soja może działać na przyswajanie i asymilację żywności oraz na zmiany w genach.
1.12 Mice fed Roundup Ready soy had unexplained changes in testicular cells – Myszy karmione GM soją RR miały niewytłumaczalne zmiany komórek jąder. Struktura i układ genów w komórkach były poważnie zmienione. Przyczyna niedorozwoju pozostała nie wyjaśniona, choć jest wiadomym, że jądra są wrażliwe na działanie trucizn. Takie zmiany mogą w wieku dojrzałym decydować o płodności i zdrowiu potomstwa. Embriony myszy u karmionych GMO matek, miały czasowe opóźnienia w formacji genów.
1.14 Most offspring of rats fed Roundup Ready soy died within three weeks – Większość potomstwa szczurów karmionych soją RR zdechła w ciągu trzech tygodni. Karmione były RR soją przed zapłodnieniem, w czasie ciąży i karmienia potomstwa. Po 3 tygodniach 55,6% z potomstwa zdechło, tylko 9% zdechło pośród karmionych soją bez GMO. Kojarzone póżniej, żywione GMO i bez GMO, nie były zdolne do współżycia.
1.15 Soy allergies skyrocketed in the UK, soon after GM soy was introduced – Alergia gwałtownie wzrosła wkrótce po wpuszczeniu soi do Zjednoczonego Królestwa /Anglia Szkocja Płn.Irlandia, Walia/.
1.16 Rats fed Roundup Ready canola had heavier livers - Wątroby szczurów karmionych RR rzepakiem były 12-16% cięższe. Może to wskazywać na chorobę lub stran zapalny.
1.17 Twice the number of chickens died when fed Liberty Link corn – Dwa razy więcej kurcząt zdycha przy karmioniu LL GM kukurydzą. Zaniechano jednak dociekania przyczyn.
1.18 GM peas generated an allergic-type inflammatory response in mice – GM groch dał u myszy alergiczne stany zapalne. Reakcja sugerowała, że GM groch mógłby powodować zapalenie lub alergiczne reakcje u ludzi; komercjalizacja tego grochu nie została dozwolona.
1.19 Eyewitness reports:Animals avoid GMOs–Raporty świadków: Zwierzęta unikają GMO.
1.20 A GM food supplement killed about 100 people and caused 5,000-10,000 to fall sick – GM dodatek do żywności spowodował śmierć około 100 ludzi i chorobę 5 – 10 tysięcy. Producent substancji L-tryptophan spowodował śmiertelną epidemię w latach 1980-tych. Firma zmodyfikowała bakterię dla większego zysku.
Section 2: Gene insertion disrupts the DNA and can create unpredictable health problems Wszczepienie obcego genu uszkadza DNA i może wywołać nieprzewidywalne problemy zdrowotne.
Section 3: The protein produced by the inserted gene may create problems. Białka produkowane przez wszczepiony gen mogą stwarzać problemy
3.4 The Bt in crops is more toxic than the Bt spray – Gen Bt wszczepiony w roślinę bardziej toksyczny od oprysków. Toksyna Bt w roślinie ma tysiące razy większe stężenie i stale namnaża się w jej komórkach.
3.6 Pollen-sterilizing barnase in GM crops may cause kidney damag. - GM toksyna barnase sterylizuje pyłki kukurydzy i rzepaku i może niszczyć nerki. Rośliny są zmodyfikowane by produkować sterylizującą pyłki truciznę. Barnase truje komórki ludzkie i niszczy nerki szczurów. Małe jej ilości są później w żywności.
3.8 A GM corn variety is engineered to produce high levels of lysine. GM kukurydza jest zmodyfikowana by produkować dużą ilość lisyny. Kiedy kukurydza jest gotowana lub przetwarzana, może wytworzyć toksyczne substancje symptomatyczne dla Alzhaimera, cukrzycy, alergii, chorób nerek, starzenia się i nowotworów.
Section 5: Transfer of genes to gut bacteria, internal organs, or viruses - Transfer GM genów do dobrych bakterii, organów wewnętrznych lub wirusów. Przemysł utrzymuje, że GM geny są niszczone podczas trawienia. Nowe badania dowodzą, że geny te mogą przetrwać w procesie trawienia u ludzi i zwierząt. Badania dowodzą, że DNA może przedostać się do łożyska, do krwi i organów, penetrować mózg.
5.4 Transgene transfer to human gut bacteria is confirmed. Przejście GM transgenu do bakterii człowieka zostało udowodnione. Materiał genetyczny z Roundup Ready soi przeniósł się do organizmu 3 woluntariuszy spośród 7 badanych… i produkował białka GM pestycydu odpornego na herbicyd.
5.5 GM foods might create antibiotic-resistant diseases. GM żywność może wywołać choroby oporne na leczenie antybitykami.
5.6 The (CaMV) promoter can also transfer and may switch on random genes or viruses. Promotor CaMV może się zmieniać w różne geny i wirusy. Po transferze może być genem produkującym toksyny, alergeny lub komórki rakowe, może powodować zaburzenia w genach i ważnych organach.
5.7 Transfer of the Bt transgene could cause our intestinal flora to produce Bt-toxin. Przemieszczenie się transgenu Bt może wywołać produkcję toksyn Bt w naszych jelitach. Dłuższa ich obecność w jelitach może powodowć poważne problemy zdrowotne.
5.8 Genes may transfer to bacteria in the mouth or throat. Geny mogą przechodzić do bakteri obecnych w jamie ustnej i w gardle. GM geny mogą szkodzić zdrowiu, mogą też łatwo przenosić się od osoby do osoby. Wdychanie kurzu lub pyłków GM roślin może przenieść ich geny do mikroorganizmów dróg oddechowych.
Section 6: GM crops may increase environmental toxins and bioaccumulate toxins in the food chain-GM uprawy mogą zatruwać środowisko, akumulować toksyny w łańcuchu żywności.
6.1 Glufosinate-tolerant crops may produce herbicide “inside” our intestines – Rośliny tolerujące glifosat mogą produkować herbicydy w naszych jelitach. Są zmodyfikowane by absorbować herbicyd glifosat. Rośliny zmieniają ten herbicyd w uważane za nieszkodliwe składniki zawane NAG, które pozostają w roślinie. Kiedy ludzie lub zwierzęta zjedzą NAG, niektóre NAG mogą ponownie zmienić się w toksyczny herbicyd. Jest on trujący, działa jak antybiotyk i może zniszczyć lub zaburzyć prace potrzebnej mikroflory.
6.2 Herbicide-tolerant crops increase herbicide use and residues in food – Uprawy tolerujące herbicydy przyjmują zwielokrotnioną ich dawkę, która pozostaje w GM roślinie. Zwiększona ilośc herbicydu w roślinie może powodować toksyczne trujące działanie u ludzi, zwierząt i potomstwa.
6.3 Tiny amounts of herbicide may act as endocrine disruptors – Nawet małe ilości herbicydu mogą niszczyć gruczoły wydzielania wewnętrznego. Niektóre chemikalia, nawet w ekstremalnie niskich dawkach, mogą niszczyć pracę gruczołow wewnętrznych. Badania dowodzą, że Roundup jest taką substancją, niszczącą również aktywność hormonów decydujących o płodności. Potrzeba wiecej badań nad tym i innymi herbicydami. Zwiększone stosowanie Liberty i Roundupu w GM uprawach, nawet przy małych ilościach herbicydu który pozostał w roślinach, naraża zdrowie ludzi, bo jest obecny w żywności i wodzie.
6.4 GM crops may accumulate environmental toxins or concentrate toxins in milk and meat of GM-fed animals – GM uprawy mogą akumulować toksyny z otoczenia oraz koncentrować je w mleku i mięsie zwierząt karmionych GM paszami. Naukowcy FDA /Federalna Agencja ds.Żywności i Leków w USA/ ostrzegają, że GM uprawy mogą absorbować toksyny takie jak metale ciężkie i herbicydy. Są dowody na obecności metali ciężkich w oleju z GM soi. FDA mówi o tym, że toksyny w GM paszach mogą kumulować się w mleku i mięsie. Znaleziono fragmenty GM DNA w mleku. Za mało badań zrobiono w tych kwestiach, a nawet mała ilość Raundupu pozostająca w ciele zwierzęcia może również szkodzić jakości spermy.
6.5 Disease-resistant crops may promote new plant viruses, which carry risks for humans – Rośliny odporne na choroby mogą spowodować powstanie nowych wirusów, ktore są groźne dla człowieka. Transgeny oporne na wirusy chronią roślinę przed jednym rodzajem wirusów, ale mogą osłabić odporność rośliny na inne szkodliwe wirusy. Skażone nadmierną ilością pestycydów rośliny są zagrożeniem dla zdrowia człowieka.
Section 7: Other types of GM foods carry risks – Inne przykłady GM żywności mogącej szkodzić.
7.1 Milk from rbGH treated cows may increase risk of cancer and other diseases – Mleko krów którym podaje się rbGH może zwiększyć ryzyko raka i innych chorób. GM hormon wzrostu BOVINE firmy Monsanto jest podawany krowom mlecznym w USA i w innych krajach dla zwiększenia wydajności mleka. Mleko to ma znacznie większą ilość IGF-1, hormonu, który jak się uważa, zwiększa ryzyko raka piersi, prostaty, odbytu, płuc i innych postaci raka. Mleko ma zaniżoną wartość odżywczą i większą ilość antybiotyków.
7.2 Milk from rbGH-treated cows likely increases the rate of twin births – Mleko krów z rbGH zwiększa ilość urodzeń dwojaczków. To wyższy wskaźnik IGF-1 zwiększa takie prawdopodobieństwo. Dwojaczków jest dwukrotnie więcej w USA niż w UK /Anglia,Szkocja, Płn. Irlandia,Walia/, gdzie rbGH jest zakazane.
7.3 Food additives created from GM microorganisms pose health risks – Dodatki do żywnści z GM mikroorganizmow są groźne dla zdrowia. Niektóre składniki do produkcji żywności otrzymywane są z GM bakterii, grzybów i drożdży. Nawet jeśli ich transgen jest nieobecny później w żywności, samo ich GM pochodzenie stwarza ryzyko. GM białka mogą być niezdrowe, mieć odmienne właściwości, moga reagować w nieznany sposób. Proces wszczepienia mógł też zaburzyć normalny rozwój genów w mikroorganizmie.
Section 8: Risks are greater for children and newborns. U dzieci i niemowląt zagrożenie jest większe!
8.1 Pregnant mothers eating GM foods may endanger offspring – Jedzenie GM żywności przez ciężarne matki może szkodzić potomstwu. Rozwój embrionu może być zmieniony nawet przez znikome ilości GM substancji w diecie matki. Dieta taka może nawet hamować rozwój genów u dziecka, co może być dziedziczone w następnych generacjach. GM rośliny mogą zawierać substancje które szkodzą normalnemu rozwojowi dziecka, ale nigdy nie przeprowadzono odpowiednich badań by takie zagrożenie wykluczyć.
8.2 GM foods are more dangerous for children than adults – GM żywność jest bardziej niebezpieczna dla dzieci niż dla dorosłych. Dzieci są generalnie bardziej wrażliwe na trucizny, alergie i problemy z odżywianiem. Piją więcej mleka które może pochodzić od krów którym podawano GM hormon rbGH. Prawdopodobieństwo choroby opornej na działanie antybiotyków może być w takim przypadku większe, zwłaszcza przy częstych infekcjach.
Źródło: http://zielonapolska.org.pl/?mid=101&nid=505&full[/b]
Sebek! włos się jeży na głowie od tych objawów!
ja se chyba ogródek założę i kilka prosiaków kupię bo chcę trochę pożyć :D
Powtórzę prośbę jeszcze raz:
Czy znamy tekst ustawy, która została uchwalona czy nadal będziemy dyskutować w oparciu o informacje napisane przez pierwszego lepszego blogera?
ale pomijając już czy została uchwalona czy nie to nie da się zaprzeczyć że owoce i warzywa z marketów smakują jak plastik (najzdrowsze też pewnie nie są). Jak pojadę na wieś do mojej babki to jej pomidory mogę jeść ciągle i bez przerwy pod różną postacią :D z masłem i cebulą, ze śmietaną, same z solą...... pycha :D a pomidory z marketów to się nadają co najwyżej do rzucania w ...
@Tuczi
poszukam i wstawie.
Te informacje sa w roznych miejscach w necie, wpisz w google GMO ustawa 2011 polska i znajdziesz.
W miedzyczasie jeszcze jeden bardzo ciekawy i raczej wiarygodny wywiad:
http://srodowisko.ekologia.pl/wywiad...GMO,15571.html
Nie chodzi mi o GMO, bo że ono jest do dupy to wiem. Chodzi mi o to czy raban związany z tą ustawą i rzekome zezwolenie na sprzedaż roślin GMO na terenie Polski ma rzeczywiście miejsce. Chciałbym dowiedzieć o tym ze źródła a nie "w roznych miejscach w necie". ;)