Dziwny problem, auto generalnie nie odpala, jak sie krêci rozrusznikiem to robi zap³on w kolektorze ss±cym tak bardzo ¿e dymi sie a¿ z filtra powietrza.
¦wiece nowe, kolejno¶æ kabli poprawna, luzy zaworowe ok,
co to mo¿e jeszcze byæ ?
Wersja do druku
Dziwny problem, auto generalnie nie odpala, jak sie krêci rozrusznikiem to robi zap³on w kolektorze ss±cym tak bardzo ¿e dymi sie a¿ z filtra powietrza.
¦wiece nowe, kolejno¶æ kabli poprawna, luzy zaworowe ok,
co to mo¿e jeszcze byæ ?
Wypalony zawór ss±cy lub problem z kopu³k± i palcem. Ja stawiam na kopu³kê i palec. A pewnie na dodatek zatrzymuje silnik lub odbija w drug± stronê. Mo¿e jeszcze byæ zamieniona kolejno¶æ przewodów.
Kopu³ka i palec zmienione, kolejno¶æ kabli sprawdzona i jest ok, faktycznie czasami cofa silnik w drug± strone
Uda³o sie odpaliæ silnik, chodzi tak jakby na 3 cylindry strasznie bardzo strzela w wydech, nie reaguje prawie wogule na gaz, klient co przyprowadzi³ auto mówi ¿e jecha³ do warsztatu na wymiane oleju, po drodze zaczê³a mu strzelaæ troche ale ogólnie dojecha³ i wjecha³ normalnie, po wymianie oleju ju¿ nie wyjecha³....
Mog± byæ te¿ d¼wigienki zaworowe urwane bedzie strzelaæ nie równo chodziæ i brak mocy
b±d¼ co¶ z³ego z zaworami sie dzieje
Patrzy³em pod dekiel, nawet ustawi³em zawory bo my¶la³em ¿e na jakim¶ nie ma luzu i zawór sie nie zamyka ale by³o w miare ok
- Zmieni³em te¿ przedchwil± listwe wtryskow± z wtryskami bo z ty³u wali³o beznzyn± i my¶la³em ¿e mo¿e wtryski ³aduj± zadu¿o wachy ale niestety nic sie nie poprawi³o, podmieni³em przep³ywke i kompa i bez zmian , jutro mam plan jeszcze zmierzyæ ci¶nienie w cylindrach
Istniej wogule taka mo¿liwo¶æ ¿e ³añcuch móg³ sie przestawiæ ???
mia³em ten sam problem cofa³o przy próbie odpalenia jak odpali³ to strasznie strzela³ ogólnie kaplica po wymianie kpl uk³adu zap³onowego przesz³o ja stawiam na kable wysokiego napiecia
podmieni³em kable z kopu³k± + palec i dalej to samo, dzisiaj wcale nie chce zapaliæ tylko ca³y czas robi zap³on w kolektorze ss±cym
Na moje oko rozrz±d siê przestawi³.
Jak by³ spuszczony olej to napinacz nie naci±ga³ ³añcucha i móg³ siê ³añcuch prze¶lizgn±æ po ko³ach. Tym bardziej ze m30 i ci¶nienie oleju to dwa tematy. Jak jest rozrz±d zu¿yty to ma tendencje do przeskakiwania.
jest gdzie¶ na forum opis znaków na rozrz±dzie ¿eby sprawdziæ ?
Chyba sie uda³o, ukrêcony by³ klin na kole pasowym na wale korbowym, sta³o sie tak bo nakrêtka ta du¿a na klucz 36 by³a nie dokrêcona, w palcach sie odkrêci³a...
http://img860.imageshack.us/img860/9563/dscn2362.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us
A mia³em w³a¶nie pisaæ o klinie ale zmyli³o mnie kilka ¶rubek na kole tych do oko³a tej du¿ej centralnej.