Dzisiaj założyłem gaz. Wszystko na razie OK poza tym, że na gazie na biegu jałowym lekko kuleje. Goście poinformowali mnie że to świece.
W związku z tym pytanie jakie świece polecacie?
Wersja do druku
Dzisiaj założyłem gaz. Wszystko na razie OK poza tym, że na gazie na biegu jałowym lekko kuleje. Goście poinformowali mnie że to świece.
W związku z tym pytanie jakie świece polecacie?
Chodzilo auto wczesniej na benzynie ok ? Jezeli tak, to powinno takze na gazie dobrze chodzic.
Kup nowe swiece - jedz do nich - niech zmienia i sprawdz czy dalej to samo.
Swiece - NGK V-Line30 BKR6EQUP.
Gdzie zalozyles gaz i jaki ?
Założyłem STAG300 u siebie we Wrocławiu na Grabiszyńskiej. Myślisz, że coś schrzanili i dlatego tak jest? Na benzynie chodzi ok, a na gazie na jałowym zaczyna lekko kuleć.
Coś widać jest nie do końca jak powinno być z instalką...
Natomiast świece takie jak pisał Sebek innych nie polecam. :)
Hmm masz jakieś pomyśly? MastaKleszcze też u nich zakładał i pisze, że ma to samo.
To jest wlasnie oszczedzanie 500zl na warsztacie :)Cytat:
Zamieszczone przez tristeza
Przepraszam , ale znam wiekszosc gazownikow i wiem gdzie co potrafia itd ..
A polecalem wam dobry warsztat :)
... wtrące sie na momencik z troszkę off-topicem... ale to są właśnie pierwsze problemy z gazem....dlatego zbytnio go nie uznaje...
MastaKleszcz musi na pewno wymienic świece - chyba że już to zrobił, ale u Ciebie nie wiem..Cytat:
Ale to nie ma nic do gazu , tylko do montazu instalacji :)Cytat:
Zamieszczone przez Aldik
Wiec rownie dobrze kazdy mechanik moze ****** to samo czy benzyne czy diesla ...
To jest poprostu czyjes partactwo/nie uwaga itd ..
No dobra Trolu, ale mam gwarancję i będą mi to robić aż zrobią, albo sobie w d... wsadzą tą instalację :) A nie wiesz czym może być to spowodowane? Przez świece może być że na gazie gorzej się zachowuje na jałowym?
Cytat:
Zamieszczone przez trolu
Dokładnie Trolu ;D.
A Aldik przy każdej okazji swoje - już wszyscy doskonale znają twoją "wiedzę" nt. gazu... ;)
No i ręce opadają jeżeli gazownik przy montażu instalacji nie zadbał o wymianę świec i filtrów. W moich oczach to dyskwalifikuje po prostu taki warsztat ponieważ nie dbają o opinię, a jedynie o kasę za instalkę, a ty później radź sobie sam... :razz:
Auto nie ma prawa przerywać czy wachlować obrotami w zasadzie nie powinieneś nawet wiedzieć na czym aktualnie jedziesz - ja tak mam ale dałem za instalkę 6 tys.
Cytat:
Zamieszczone przez Pablo_gl
Aldikowi to ja chyba zaczne dawac ostrzezenia :D
Bo zaczyna mnie powoli irytowac to ze posiada calkowity brak jakiej kolwiek wiedzy na temat gazu oraz instalacji a zawsze jak najwiecej sie udziela .
Kupiles sobie diesla - a raczej twoj tato ;D
Wiec prosze Cie grzecznie nie zawieraj glosu w instalacjach gazowych , bo tylko przez takich ludzi jak ty instalacje gazowe oraz sam wyraz "gaz" ma zla opinie .
pablo dales 6 tys za instalke i nie masz problemow ,
ja sobie do 2,8 wstawilem staga 300 i mnie kosztowalo to 1700zl - montazu nie licze bo wykonalem go sam z kolega :)
I nie ma czegos takiego jak falowanie obrotow , nie ma czegos takiego jak zastanawiane sie na czym ja jade :D
Wiec jest to dowodem ze poprostu instalacja gazowa oraz jej montaz wiaze sie z tym ze jest tu potrzebne skupienie oraz bardzo wielka uwaga w tym czym sie robi , zamontowany gaz na szybko czyli tak zwane "DLA KLIENTA" w byle jakim warsztacie wiaze sie z takimi o to roznymi problemami z autem
i problemow nie mam zadnych
Tristeza tam gdzie ja wam polecalem warsztat tez bys mial gwarancje :)
A to ze oni beda robic Ci auto w nieusrana smierc lub w dupe sobie wsadza to nie jest dobre podejscie :)
Bo wlasnie przez to i ty nabierasz leku do instalacji :D :)
a powodow moze byc wiele ...
Zaczynajac od swiec konczac na zlym wysterowaniu instalacji :)
Spoko wymienię świece i zobaczę. Jak będzie dalej to samo to się wk... i grzecznie poproszę o staranne podejście do sprawy.
Poza tym na razie jest OK. Podczas jazdy zero róznicy w jeździe, zbiera się ładnie, zobaczymy ile spali.
Trolu jak ktoś w tym siedzi to na pewno dołoży pełnej staranności i zrobi sobie instalkę za małą kasę, ja zaś chciałem jedynie powiedzieć, iż miałem pewne obawy przed założeniem gazu za np. 3 tys. i wybrałem jedną z droższych opcji ponieważ uważam że na tym nie da się zaoszczędzić nie znając dogłębnie tematu... Nie jestem specjalistą od montażu instalacji, więc oddałem autko tam gdzie uznałem, że jest szansa na profesjonalne potraktowanie mojego autka... I powiem, że nie żałuję wydanej kasy bo jedyne zastrzeżenie jakie mam na razie to fakt , że nie wcisnęli mi zbiornika 88, a jedynie 74 litry co dla moich potrzeb ma zasięg przy tej pojemności wystarczający. Świece zostały wymienione i filtry, wszystko dokładnie sprawdzone jeszcze przed montażem instalacji i ostatnio miałem miłe zaskoczenie u znajomego mechanika, który sprawdzał mi PDC tisem był pod wrażeniem, że komputer nie łapie błędów od instalki gazowej... Stwierdził, że to jest sztuka tak podłączyć instalację aby kompletnie nie ingerowała w parametry spalania benzyny... ;)
Ja to ujmę tak ... tak samo mi kuleje silniczek na benzynie jak i na gazie i zauwarzyłem to od razu po kupnie autka od aldika ale wiem, że mam po prostu do wymiany świece, które już kupiłem i czekają na założenie ale czekam jeszcze na olej i jadę kupić jeszcze filtr oleju ... W moim przypadku jeśli kulał tak samo na benzynie to raczej nie wina gaziarzy ... Bo jak na razie wydaje mi sie że swoją robotę wykonali bardzo dobrze :) I jestem pewien że tristeza również będzie zadowolony ... Ale nie chce zapeszać :) Pozdrawiam
Natomiast jeśli u tristeza-Y na benzynie chodzi dobrze a na gazie kuleje to już inna kwestia ... Sam sie jeszcze temu dokładnie u siebie przyjrze jak założe świece ... Pozdrawiam
tzn u siebie zauważyłem, że na benzynie też kuleje, ale minimalnie, a na gazie jest to już wyczuwalne.
A gdzie kupiłeś świece i jakie?
Panowie nie znam sie na gazie pewnie tak jak Wy, chociaż chciałbym sie wogóle nie znać na aucie bo to by oznaczało że nic się w nim nie dzieje - nie psuje. Miałem już dwa auta z gazem do własnego użytku, a jeździłam dziesiątkami i pomijając to czy gaz jest do dupy czy też nie jest to chyba jednak nie powiecie że koledzy nie mają problemu z instalacją i pal licho czy to wina samej instali, czy tych co zakładali czy też jakości gazu na stacji... ważne że jest problem - i o to mi cały czas chodzi... nie wdaje sie w szczegóły...
A ironia ze auto kupił sobie tata, hmm taa, ale pisze o tym jawnie i nie kozacze że moja to po pierwsze, a po drugie ja wpłaciłem na to auto 27 tyś z czego 10 jeszcze mi ojciec jest winien, ja je znalazłem i ja się nim (jak i poprzednimi) zajmuje. Nie mam swojego auta tylko dlatego że robimy za mało kilometrów... Jak się komuś wydaje że jestem gorszy od innych z tego powodu, to jego sprawa! Ja juz miałem swoje beemki... nie muszę posiadaniem tego auta udowadniać jak dresiarz że jestem lepszy, ważne że mogę nim jeździć sobie do kościoła......
A Tobie juz pisałem że olej był wymieniany ! nie wiem czemu uparcie chcesz go zmienic... hmm... chyba ze wciągu 3 tygodni zrobiłes juz z 10 tys km..Cytat:
Zamieszczone przez MastaKleszcz
Kupiłem NGK dwu elektrodowe ... 11 zł za sztuke takie jakie mi chłopaki polecili na forum ... Miałem do wyboru platynówki ale w rezultacie wziąłem te zwykłe ... Do aldika : Gdzie można kupić i jak sprawdzić czy coś jest nie tak z tymi cewkami czy fajkami ?? Za bardzo się na tym nie znam gdyż jeszcze nie rozbierałem :P Pozdrawiam
Gdzie można kupić to nie pamiętam ale hmm nie na tym forum ktoś mi dawał linka na allegro po ok 20zł sztuka jak sie nie myle - mowa o fajkach, co do cewek to nie wiem jak je sprawdzić a fajki musisz dokładnie obejrzeć czy nie są hmm sparciałe, ale ostatnio mechanik je oglądał wiec nie wiem dokładnie a nie chce Cie w bład wproadzić... Świece kupiłeś tte same co ja kiedyś, wiec 10-20tyś i nowe...Cytat:
Zamieszczone przez MastaKleszcz
Dodam do tematu tez swoje trzy grosze - chociaz juz duzo w tym temacie powiedzialem.
Moim zdaniem to na 100% nie swiece - skad wogole ta diagnoza - czy gazownicy sa jasnowidzami - najwidoczniej tak - a szczegolnie ci ktorzy nie znaja sie na fachu ......
Przerabialismy na forum juz raz historie uzytkownika Tomig´a - ktory zalozyl takze instalacje - identyczna jak Stag300 tylko pod inna nazwa - i ponad pol roku walczyl z warsztatem - bo auto zle chodzilo - a ci go zbywali ciagle z nowymi wyssanymi z palca diagnozami ....
Tomig polecial przez tych (pozwole sobie) FRAJEROW - na koszta ktorych nie odzyska z powrotem - a goscie co chwile wymyslali cos nowego - ze to nie instalacja tylko cos z autem.
W pewnym momencie skwitowali sprawe ze to juz stare auto (jak sie nie myle 740ia z 1999) i czego on oczekuje.
Auto wyjezdzajac z warsztatu po przerobce powinno chodzic jak zegarek - a jezeli twierdza ze swiece - to niech zmienia - przy pierwszym montazu i udowodnia ze to jest to. Jezeli moje auto po przerobce by nie chodzilo tak jak trzeba - wlasciciel warsztatu nie dostaje ani grosza az do usuniecia usterki !
I tak wlasnie powstaja mity o gazie - ktory pieprzy silniki - moge sie zalozyc ze gdy np. Tristeza - bedzie mial z ta instalacja (odpukac :D ) w przyszlosci problemy - lub stanie sie cos z silnikiem - tez dolaczy do grona "narzekaczy" - a ja sie bede smial - i dalej jezdzil na gazie ;D ;D
Dostaliscie adres na prawde dobrego - sprawdzonego warsztatu z Lubania - bo o to w tym temacie pytaliscie - a i tak pojechaliscie gdzie indziej ......
Współczuję!!Cytat:
Hahah chyba nie tylko mi się oberwie :DCytat:
Zamieszczone przez Adam740
A czego współczujesz? Rozumiem, że znasz warsztat i nie masz o nim dobrej opinii... ;)Cytat:
To ja współczuję, że jeździsz teraz 2x drożej ode mnie przy tym samym komforcie ;DCytat:
Oczywiście to żart, mam nadzieję, że ty też żartowałeś :)
Cytat:
Zamieszczone przez Sebek
oj pamietam te zimowe wieczore przy aucie Tomiga na parkingu i ocenialem fachowosc krakowskich "fachowcow"...ale zrobilismy... :D :D :D :D :D
To co napisal Sebek, nic dodac nic ujac :] :] :]
point6 ma najprawdopodobniej ten sam problem co Ja i tristeza ... mianowicie chodzi mu nie równo na jałowym biegu na gazie ... Mi osobiście i na gazie i na benzynie chodzi nierówno choć przy tym drugim wariancie daje się to mniej odczuć ... A wiec jesteśmy ofiarami partaczy albo po prostu mamy wszyscy podobny problem ... osobiście stawiam na cewki ... pozdrawiam
2x drożej hmm, niech ci będzie (a myslałem ze gazu pali zawsze wiecej). Wiesz ostatnio borykam się z wyciekami paliwa. Więc pewnie i 4X drożej. Ahh długo by gadać.Cytat:
A za co ma mi sie oberwać? Za to że stać mnie na kupno samochodu i utrzymanie go bez zbednych instalacji??Cytat:
Zamieszczone przez Aldik
Przepraszam za taka ilość postów mogłem wszystko w jednym, wybaczcie.
A współczuję np. za to że mieszkamy w Polsce i ludzi niestac na benzynę.
I jeszcze za to że mamy takich fachowcow od gazu. (Liczy sie szybko i drogo).
@Adam740 -
co za wycieki ? Ze zbiornika ?
Może nasz problem leży :
- wybite poduchy silnika
- uszkodzony separator oleju
- zła praca lamby lub przepływomierza
Co o tym myslicie ... okaże sie jak sie wymieni cewki i świece ... jesli sie okaze że dalej kuleje trzeba bedzie sprawdzić sondy może dostaje po prostu sa dużą dawke albo wtryskiwacze albo już nie wiem co :P Jest milion możliwości !!
U mnie cewki albo świece, bo kuleje jak jest wilgotno - tak przynajmniej mi się wydaje :)
Acha to kulenie wygląda tak, że i tak chodzi dużo lepiej od każdego 4-ro cylindrowca - po prostu lekko czuć jakby gubił gdzieś zapłon czy coś w tym guście.
No niestety. Ale już we wtorek bede mial kolejny, i prawdopodobnie odrazi generalny remont zawieszenia razem z podnoszeniem.Cytat:
Zamieszczone przez Sebek
Przepraszam za OT
Wieesz baardzo Cie polubiłem chłopie - wszystkie Adam740 to pożądne chłopy haha :D - i to tyle mojej odpowiedzi :DCytat:
odswiezam temat.mam zamiar wymienic swiece ngk i mam problem.wiem ze sa 2 rodzaje 2elektrodowa-bkr6ek i 4elektordowa-BKR6EQUP.Na stronce ngk jest napisane ze te drugie sa do 7er po roku 96.Czy jak zaloze do '94 to beda jakies problemy??i czy warto placic ponad 2 razy wiecej za te 4 elekotrodowe swiece??
Cytat:
Zamieszczone przez phdream
Zaloz te 2 elektrodowe bkr6ek - nie bedzie zadnych problemow.
Sebek
thx :)
aż się was nie chce czytać... głupie przepychanki na temat czy gaz jest dobry czy zły.
To wybór każdego z Nas. Ja od zawsze jeżdżę zagazowanymi samochodami, zawsze instalację zakładam w jednym warsztacie w Szczecinie i pomijając roczny serwis (ok 100zł) nie odwiedzam gazownika wogóle. A czy drożej czy taniej się jeździ? jakby się nie opłacało to bym gazu nie zakładał. Pozdrawiam wszystkich twardzieli którzy mówią, że gaz jest zły.
PS. A może kupiliście za ostatnie złotówki najtańszą Beemkę na allegro i nie macie na gaz a tutaj się robicie na gości co ich nie interesuje spalanie? :D :D
Dobra, to był głupi żarcik:):) pozdrawiam.