Witam.
Co powiecie na taki wynik ze średniego spalania w trasie (600 km) w m62b44TU?
http://img268.imageshack.us/img268/8994/dsc00095dw.jpg
http://img135.imageshack.us/img135/3558/dsc00100kk.jpg
Wersja do druku
Witam.
Co powiecie na taki wynik ze średniego spalania w trasie (600 km) w m62b44TU?
http://img268.imageshack.us/img268/8994/dsc00095dw.jpg
http://img135.imageshack.us/img135/3558/dsc00100kk.jpg
No pewnie że dobry zwłaszcza jak się jedzie autostradą 100km/h i czas przejazdu 6 godzin :D :D :D na 300 kilometrowym odcinku :D trasa mieszana .
mi wyszło 3.0 V8 manual trasa 16 km i troche miastem (około 6 km) e jedną stronę spalanie 9,4 l. Jeżdżę tak codziennie od zeszłego piątku (poza niedzielą)
Spoko, tylko dystans próby trochę mały. Ja mierzyłem na dystansie 600 km.
Żeby wyjaśnić nieco więcej to powiem tak.
Trasa z Rudy Śląskiej do Karpacza. A4 pod Wrocław i potem zwykłą drogą do Karpacza. Na A4 tempomat i 100 km/h, poza autostradą tempomat i 60-80 km/h. Z ręką na sercu ;D maksymalnie 10 razy wyprzedzałem kickdownem. Czas przejazdu w jedną stronę (300 km) poniżej 4h z kilkoma krótkimi postojami. Ilość osób w aucie – jedna.
Jak będę miał okazję to następnym razem będę jechał szybciej i wtedy odniosę uzyskane wyniki do powyższych.
Taka piękna droga do Karpacza, a Ty jakiś ekodriving uprawiasz :D
Dla mnie ekodriving to kastracja przyjemności z jazdy.
Zdałem sobie z tego sprawę mając subaru.
A co do wyniku to sprawdzaj Joe raczej przy tankowaniu takie wyniki, a nie poprzez wskaźnik w komputerze. On często przekłamuję.
No właśnie czekałem aż ktoś będzie marudził ;D. Może nie kastracja ale stosunek przerywany ;D.
Stan baku się zgadza.
Tu jeszcze ciekawostka. Zdjęcie zrobione pod Wrocławiem przed zjazdem z A4.
http://img13.imageshack.us/img13/6103/dsc00075je.jpg
z tego co wyczytałem to na zapiętym tempomacie spalanie będzie nieco wyższe niż z noga na gazie, więc możesz jeszcze próbować a potem wynik pokazać jakiemuś gościowi z Fiatem Punto :)
Poza tym gratulacje,
Nigdy bym tak nie katował auta ono się męczyło przy tych prędkościach :))) normalne spalanie na trasie 11 litów i polowe krócej czasu by zeszło :D
PS: jeszcze polskiego menu nie masz??
Hehehe, ja lece 650 km od domu do granicy w 3,5 godz. a od granicy do sacza w 4 (530km). Tez uprawiam eco driving - 14ltr ;D
A naszym Galaxy 1.9tdi Wrocek-Sacz 10,8 ltr, 7 osob i 3 godz. Uwielbiam eco driving, szczegolnie jak nie ma ukrytych kamer ;D
Widzę że temat troszkę kontrowersyjny. Nie traktujcie tego jako sposobu na życie tylko jako test organoleptyczny ;D co można a czego się nie da przy akurat takiej pojemności.
Gregu, już ja wiem jaki Eco Driving Ty uprawiasz ;D.
Oszczedzam czas ;D Joe, luzik, kazdy jezdzi jak uwaza. ;D
Ale ja się nie dziwie Gregu, jak bym miał takie trasy do walnięcia to też bym grzał ile wlezie szczególnie z LPG i szczególnie w E65 gdzie komfort jazdy jest większy niż w e38 i tej 2-ki z przodu to pewnie już w ogóle się nie czuje.
Cieszę się, że takie wyniki uzyskujesz, widzę, że mój ex-silnik sprawuje się jak najlepiej :-)
Ja o swoim spalaniu z trasy na zlot i z powrotem nie będę wspominał :-D
Ja tam od dystrybutora do dystrybutora najmniej jakieś 17l/100km. M70 :D Prędkość im większa tym spalanie mniejsze :P Nie mniej niż 170km/h. Trasa z Berlina do Lubeck.
Uważam że w downsizingu można bawić się obrotami, machaniem lewarkiem, hamowaniem silnikiem... Przy pojemnościach wysokich i dużej ilości cylindrów mija się to z celem.. Oczywiście można ECO, ale zupełnie inaczej niż to co znamy. Do tego jeszcze automat :/ No da się, ale po co? :D Moje credo "No replacement for displacement". :D
Jazda taka, jak z Tobą w sobotę rano i 22,2l/100km mówią wystarczająco dużo? :-D Pocieszenie jest takie, że ogranicznika prędkości jednak u mnie brak, 270 osiągnięte, dalej nie wytrzymywał pasażer, poza tym mocno daje się we znaki opór powietrza stawiany przez auto i myślę, że więcej niż 280 nie pojedzie.. Za taki wynik spalania obarczam w ogóle nieekonomiczną jazdę, a szczególnie powrotny przejazd przez autostradę, gdzie paliwo dosłownie znikało z baku. Tak w kwestii ecodrivingu, bo o tym przecież jest ten temat, innym razem jadąc autostradą z tempomatem 120km/h komputer wyliczał spalanie na poziomie 9,5-10,5l/100km, więc jednak też się da, ale trzeba mieć sporo cierpliwości :-)
http://www.youtube.com/watch?v=bdcKkc1z7lM - Greg to o nas :D
Zauważyłem, że ecodriving najczęściej "uprawiają" właściciele aut , które naprawde mało palą przy normalnie jeździe.
Eee tam ja spalanie 8,7 też mam - tyle że na 50km :)
a co by nie gadać na A2 z Evanem i ROBERTO to się poniżej 230 km/h zejść nie dało, aż Robercik 2 razy prawie odleciał od spodu hahahah
w drodze powrotnej tez 200km/h po A2 ale od Łodzi do domu to pare patroli było i mało raz mnie nie przydybali
w każdym bądż razie "LUBIE ZAP....."
Też mnie to zastanawia. Cysterny niema ale jak na longa przystało bak powiększony do 95+ l. Biorąc pod uwagę średnie spalanie jakie podał komp oraz test numer 5 wychodzi że da się teoretycznie przejechać takim stylem jazdy ponad 1000 km na baku - stąd zasięg 999. Tak sobie to tłumaczę ;D.
Zwróć uwagę jeszcze na jedną rzecz. Zdjęcie ze średnim 8,7 zrobione jest po przejechaniu 605 km i zasięg pokazuje 526 km czyli teoretycznie to co jest napisane powyżej by się zgadzało.
Z tego co sprawdziłem, to na tempomacie jest wyższe niż sterowane "z sandała" ale... choćbym nie wiem jak się starał i powstrzymywał... to eco mi się wyłącza po max pół godziny takiej jazdy i moje uszy domagają się mruczenia silnika i przestaje mnie obchodzić, że będzie 20/100 ;p
fotoradar za fotoraderem fotoradarem pogania... i jeszcze ostatnio przed karpaczem, tam gdzie są 2 pasy... i gdzie się można rozpędzić... to straszyli z suszarem za krzakami ;p a że mi koło łodzi wygrałem w promocji 10 punktów i dostałem bon na 500... to sobie chyba naklejkę na szybę walnę z opisem "szybciej nie mogę - punkty" ;p
Moja trasa testow obejmowala odcinek 2000km z przerwami roznymi rodzajami drog autostrady gorski przez wies i po takim odcinku wyszlo 13.5 srednie spalanie na gazie.Trasa z Tomaszowa Lubelskiego przez Niemcy Danie do Stavanger w Norwegi po trasie wszystko bylo i spokojna jazda i szybka kickdown jak potrzeba bez tempomatu .Auto przyprowadzili mi koledzy ktozy z moim autem niewiele jezdzili .Tylko kacowke Dani i kawalek norwegi na bezynce ja pewnie zszedl bym nizej ale malo wazne mysle ze wynik dobry bo opstawialem 15l na 100km
Wczoraj trasa w sumie mieszana z Sulechowa do Brzegu trochę ponad 220 km trochę przez miasta później w Kątach Wrocławskich zjazd na A4, ja plus Młoda i 2 dzieci więc o szaleństwie nie było mowy wyszło 9.4 l, prawie 4 godz z przystankami.
nie no... do kompletu to mi jeszcze trochę brakuje, ale z moim szczęściem.... to będę jechał z prędkością 2x większą niż dopuszczalna, dodatkowo bez pasów i gadając przez komórkę przyłożoną do ucha a z pośpiechu jeszcze nie włączę świateł i pewnie nie zauważę podwójnej ciągłej :D ten typ już tak ma ;p
dziś powrót z Brzegu do domu dokładnie 235 km, przed wyjazdem skasowany licznik zużycia paliwa, wynik 8,8 l. Na pokładzie 2 dzieci ja i Młoda więc normalna jazda bez szaleństw choć korciło.
ja jechalem raz autostradą 80 za ruską cięzarówką (opory powietrza ) i mi wysżło coś koło 7 spalanie :P ale ja mam 2.8
740i TU wersja krotka z dobrym motorem i osprzetem schodzi na trasie jadac do 140km/h (srednia jakies 110km/h) do 9L
No i odezwał się w końcu główny sprawca zamieszania ;D. Powyższy post brzmiał by jak suchy fakt nie poparty praktyką gdyby nie powyższe strony tego tematu. Z Bossem zamieniłem słówko w Ślesinie i właśnie o tych 9l mi napomknął. Cóż gadka gadką ale w rzeczywistości bywa rożnie. No ale sprawdziłem na własnej skórze i jak widać da się machnąć takie spalanie w takim silniku. Nie widzę rzeszy niedowiarków więc myślę że temat jest dla Was wiarygodny. Jak jeżdżę moim e38 tylko po mieście to spalanie wacha mi się miedzy 16-18, poza tym autem śmigam codziennie. Generalnie również lubię "zapierd..." inaczej nie kupił bym takiego potworka. Także z mojej strony temat uważam za wyczerpany. Ceny paliwa powoli maleją więc można znowu poczuć więcej swobody wciskając gaz tym bardziej jadąc po trasie. Tyle ode mnie.
tak poza tematem, na alegro jest E60 z silnikiem 3,0i 270KM, gość ładnie pisze o spalaniu,to jest dopiero eco driving :PCytat:
Miasto- 7-8l/ 100km, Trasa- 5-6l/ 100km
Dodam zatem ze przetestowalem jakies 50x na trasie ponad 1000km :D
Wersja iL ze wzgledu na wyzsza wage i rozmiary wezmie na trasie niestety srednio okolo 0,5L wiecej jak krotka.
Przy tym silniku takie spalanie to zaden problem- ten silnik w spalaniu po miescie zakasowuje hybrydy merca audi lexusa ;)
skoro tak to krótki żywot diesli BMW, a i mniejszych silników też.