Tak z ciekawosci co my¶licie o oleju opa³owym??
Wersja do druku
Tak z ciekawosci co my¶licie o oleju opa³owym??
Aldik odwazny jestes ;) co do pytania to opa³u coiraz mniej w obiegu etc.. jak chesz przyoszczedzic to kup 750 w gazie :hah: :what: ;D opcjonalnie wyczaru sobie jakiegos truckera co ci taniej legalne paliwo sprzeda.. ehh
Sam na to wpad³e¶ ?? :razz:
Aldik lubi byc kontrowersyjny ;)Cytat:
Zamieszczone przez Anatol
Widzê, ¿e fantazja ciê ponosi czasami... ale my¶lê, ¿e mo¿esz zyskaæ stanowisko testera dla naszego forum... bêdziemy ¶ledziæ na bie¿±co w napiêciu twoje mro¿±ce krew w ¿y³ach relacje z eksploatacji 7er na tym "paliwie"... :hah: :hah: :hah:
powodzenia czekam na 1 relacjê ;D
znam pare osob co smiga na opale i zadna z nich nie ma zadnych problemow z wtryskami i innymi sprawami mechanicznymi. po pare lat jezdza na tym i mowia ze to samo jak na ropie... leja to do tds i tak samo do nowszych d.
To ja powiem tak, mojego brata kolega ma mietka S klase chyba 2,7 disel, jest bardzo cieply finansowo i leje opal do takiego cdika, moj brat zajmuje sie transportem, od 2000 roku leje ta czerwona rope do aut i jest naprawde rewelka, kompletnie nic sie nie dzieje, a na 1000 litrow zostaje mu przeszlo tysiac zlotych, wiec naprawde sie to oplaca, ale nikogo do tego nie namawiam mimo ze wiem ze ten opal jest lepszy i czystszy niz ropa z woda na cpn'ach, bo jak wiadomo nie wolno na tym jezdzic, grozi to mandatem dla prywatnej osoby do ok 500zl, a jesli auto firmowe to kilka set zl.
ja ogolnie nie lubie disli, no chyba ze to ciezarowka lub bus, to wiadomo, ale osobowka.. ?nie!!!
wiec wybor nalezy do was samych, z autem napewno nic sie nie stanie.
acha i moj przyjaciel na kumpla ktory pisal prace doktorska na temat ropa VS opal :P i wynik taki ze procz bardziej sexownego koloru nie ma zadnej roznicy.... :D cos w tym musi byc bo znam troche ludzi na tym alterntywnym paliwie jezdzacych i zaden z nich jeszcze nie narzekal....
a na lpg sa wieczne zastrzezenia i dodatkowe przeglady czestsze wymiany swiec itd a na opale tego nie ma....
nikt oficjalnie nie powie tego w TV bo na opal nie ma akcyzy :]
a w tym temacie sie w zupelnosci z Toba zgodze :)
oczywiscie mam na mysli ta rope :)
Prawda jest taka ze "opal" to zwykla ropa tylko barwiona w oczywistym celu. Znajomy leje to nawet do AUDI A6 (2004) i nie ma najmniejszego problemu. Jedyne czego mozna sie obawiac to kontroli.
Ja siê troszkê nie zgodzê z tym... Jak sama nazwa wskazuje s³u¿y do opa³u czyli do grzania .Id±c dalej tym tokiem my¶lenia to jego warto¶ci sa zupe³nie inne niz ropy.Co za tym idzie mog± byæ przypadki przegrzewania siê ... Na marginesie to mo¿na i lotnicze paliwo (nafte) laæ bêdzie szybciej je¿dzi³ ... A co do nowych aut do chyba kompy s± na tyle wra¿liwe ,¿e maj± fochy na nasze cepeenowskie paliwo a co dopiero takie ..... Ale to tylko moje wywody :D
nie mam zbyt duzego doswiadczenia w tym temacie.. ale obilo mi sie o uszy ze w nowych furach ( nie wiem jak nowych ) -> komp w jakis sposob testuje rodzaj paliwa i na opale nie ruszy:)
pisze to co slyszalem, ale nie wiem ile w tym prawdy:)
e39 525d 2002r smiga jak zloto na opale :P
ja troszke wyzej opisalem to bo sa to sprawdzone fakty, namacalnie, a nie jakies plotki czy domysly
opa³ jest czerwony bo jest zabarwiany ze ma mniejsza akcyze, w rafinerii idzie z tego samego kurka, tyle ze brakuje uszlachetniaczy np na zime, jak juz lac to czysty/czerwony. najbardziej szkodzi wybarwiony olej ze wzgledu ze dodaje sie kwasu aby wywabic kolor pozniej dodaje sie wapno aby olej stracil odczyn kwasny, a wiadomo wapno = czastki stale ktore zacieraja pompe i wtryski,
Aaa tak ciekaw by³emodpowiedzi, wpisa³em we wyszukiwarce opa³ i ani jeden temat nie wyskoczy³, wiec czemu mam nie byc pierwszy :DCytat:
Zamieszczone przez MiBhell
Co do jazdy na opale, hmm mia³bym problemy ze spaniem jeszcze wieksze ni¿ mam, wiec wole laæ rope na stacji. Chociaz wiele jest twierdzeñ ¿e op³a mo¿e byc nawet lepszy bo nie chszczony na stacjach hmm
Mój tata jest chemik, coprawda zajmuje siê polimerami, ale chyba kiedy¶ mu zlece jakie¶ badanie ropy np z Neste i op³au, ciekaw jestem wyniku. Jak (daj Bo¿e), opa³ wygra to juz przestane je¼dziæ na CPN'y :D
A tak Ogólnie MiB znamy sie ju¿ hmm pare lat i chyba a¿ taki tragiczny ni ejestem :) Mam swoje zdanie ale te¿ nikomu si³± go nie wbijam :)
nigdzie nie napisa³em ze jestes z³y ;) tylko bardzo orginalny raz a dwa za wszelka cena chcacy miec inne zdanie ;) bardzo czesto inne od mojego ;)
pzdr
Ehh wydaje Ci sie :DCytat:
Zamieszczone przez MiBhell
olej opalowy jest LEPSZY od ropy, przede wszystkim czystszy. Prawda jest taka, ze predzej zarzniesz auto jezdzac na ropie niz na oleju opalowym. Oczywiscie kazdy mowi ze odwrotnie, zeby ludzie tego nie robili. Tak samo jak "fachowcy" z tv mowili o tym ze olej roslinny jest dla silnika zabojczy, ze zbiera sie nagar, a to dlatego tylko zeby ludzie lali paliwo na stacjach :D taka jest prawda, a nagar zbiera sie zawsze, bo co powiecie np o instalacach gazowych?? Dla niektorych mam ciekawostke: wiecie, ze nasze paliwo jest jednym z najlepszych paliw w Europie??? Problem polega na tym ze jest chyba najabrdziej zanieczyszczone...i tyle ;D
zgadzam sie szwed
masz racje w tym co piszesz
stu procentowa racje :)
To i ja dodam swoje trzy grosze.
Jak mia³em MB W123 la³em opa³ bo te silniki by³y niezniszczalne.
Ró¿nica miêdzy opa³em i ON ze stacji.
Vmax na ON z CPN-u 160km/h,za chwilê na opale na tym samym odcinku 170km/h.Rozpêdza³em siê w taki sam sposób z tego samegomiejsca ¿eby w³a¶nie zrobiæ test.Czyli teoretycznie opa³ ma wy¿sz± warto¶æ oktanow±,wy¿sz± temperaturê spalania.Jak to wp³ywa na silnik - nie wiem.Podobno to paliwo jest bardziej suche i co kilka tankowañ dobrze jest dolaæ miksolu,ile w tym prawdy nie wiem,ja nie dolewa³em.Auto chodzi³o mi bez problemów.
Pó¼niej mia³em kilka benzyn,kupi³em diesela do którego la³em paliwo tylko na markowej stacji Orlen bo o opale nawet siê ba³em my¶leæ ze wzglêdu na ewentualne koszty remontu i jeden wielki XXX !!! Auto siê posypa³o a by³o w stanie idealnym,sprawdzane w ASO,moc trzyma³o idealnie,wszystko super i by³o moj± pere³k±.Podejrzewam ¿e jak bym la³ opa³ to bym do dzi¶ dnia je¼dzi³ bez problemu.
To tak z mojego do¶wiadczenia,nie to ¿e co¶ s³ysza³em od kogo¶.
Znajomy do Vito CDI leje opa³ robi±c ponad 100kkm rocznie auto ma przejechane na opale ponad 500kkm i nic siê z silnikiem nie dzieje !!!
Tak przynajmniej twierdzi ale nie mam powodów aby mu nie wierzyæ.
Co do porównania paliwa naszego i niemieckiego.Mój ojciec czêsto w Niemczech przebywa.Czêsto tj. jakie¶ 2 tygodnie na miesi±c.Ja te¿ by³em kilka razy.
Niech mi kto¶ wyja¶ni dleczego na niemieckim paliwie mam szybsze auto ni¿ na polskim ???
¯eby to potwierdziæ i wyeliminowaæ efekt palcebo zrobi³em taki sam test jak opa³ vs. ON i oczywi¶cie opinia siê potwierdzi³a.Na niemieckim paliwie auto jest szybsze.Nawiasem mówi±c trochê mniej pali ale tego nie jestem w stanie zweryfikowaæ tak dok³adnie,mo¿na przyj±c ¿e jest to w granicach b³êdu pomiaru.
Co do oleju ro¶linnego to nie wiem kompletnie nic o tym jak to wp³ywa na silnik i je¶li ma kto¶ jakie¶ do¶wiadczenia to chêtnie pos³ucham.
Co do twoich do¶wiadczeñ z niemieckim paliwem potwierdzê twoje s³owa mam takie same odczucia. Auto jest ¿ywsze i mniej pali ale co jest efektem tego zjawiska ciê¿ko mi powiedzieæ specem od rafinacji ropy nie jestem. Podobnie rzecz siê ma w Austrii autko równie¿ ma lepsze osi±gi i mniej spala.
Noo mi sie te¿ tak zdawa³o ¿e jakby lepiej auto chodzi³o i mniej pali³o hmm sam nie wiem, jade do Niemiec za 2 tygodnie to znów bêde tam la³ do pe³na i zobacze hmm
Kiedys jezdzilem na tym w saxo i nie bylo nigdy zadnych problemow obecnie oprucz 728 mam jeszcze 325 TDS tylko ze z 98 roku i tez smigam.... Podobno nawet ta czerwona jest troche czystsza , ale pewien nie jestem.....pozdro!!!!!!!!!!!!!
kiedys jezdzilem w124 E250D 20V i tam lany byl opoal do pelna i troche mixolu...smigal naprawde super...
ale szczerze powiem ze balbym sie do swojego mruczacego diesla wlac opal... to prawda ze na niemieckim paliwie auto jezdzi lepiej i mniej pali...
moze warto byloby kupic taka jakas padaczke e39 poobijana w nedznym stanie optycznym ale mechanicznym super... 530d i przetestowac ja prze 100.000 km wtedy bedzie wiadomo... ;)
Kumpel robi w serwisie Mercedesa inny w Fordzie... wiêc tylko st±d mam do¶wiadczenie. Paliwo opa³owe jest CZYSTSZE od ON na stacji.. dlaczego bo nowoczesne piece na olej opa³owy s± bardzo czu³e. nie ma tam mowy o jakim¶ syfie bo piec ma jakie¶ tam zabezpieczenia i siê wy³±cza.. ale..... olej opa³owy jest bardziej suchy.. i ma wy¿sz± temperaturê spalania.. nie jestem chemikiem ale wiem co dziejê siê z nowoczesnymi silnikami typu common rain.. siada pompa lub wtryski.. koszt wtrysku do merca cdi to 2 ko³a szt.!! widzia³em te¿ mondeo tdci zar¿niêtego przez opa³.. co do silników tdi jeszcze bez commona to silniki te piêknie na nim je¿d¿± . nic siê nie dzieje. stare diesle z pomp± wtryskow± te¿ bezproblemowo ¶migaj± na opale.
Powiem Wam ¿e ja osobi¶cie jakbym mia³ diesla w bejcy chyba ¿e tds`a to nie odwa¿y³bym siê zalaæ opa³u.
Co do paliwa niemieckiego to mam dwa przyk³ady.. e39 tds na polskiej ropie 210 to ju¿ max. to samo auto w DE 230 bez problemu..
honda cr-v 2.0 benzyna w PL spalanie na trasie przy 160 ok. 12l. rura wydechowa zalana jakim¶ takim czarnym mazistym syfem, po zatankowaniu w DE prêdko¶æ 160-180 nie wychodzi ponad 9l a rura wydechowa jest sucha...
inna sprawa ¿e widzia³em mondea focusy które takowa³y tylko np. na BP i te¿ klêka³y wtryski. po prostu polskie paliwo jest do :x :x
kiedys tankowalem e36 w essen pb95 i powiem wam ze nawet jakos inaczej smierdziala :-) a spalanie srednie bruksela bialystok + paliwo z niemiec wyszlo 6.3L!!!!!!! e36 1.6 M40
Z racji tego ¿e by³em w niemczech i wlalem 77 litrów tamtejszego paliwa stwierdzam ¿e hmm nie mam pojêcia czy lepiej chodzi i czy mniej pali ale zauwa¿y³em jedno, uda³o mi siê osi±gn±æ pod górke 240 bez wiêkszych problemów i na prostej napewno mina³ bym 250 natomiast jak jaki¶ czas temu testowa³em autko na polskim paliwie to troszkê mi na prostej zajê³o zanim osi±gno³em ok 245 hmm ........ ale zastanawiam sie czy po prostu kto¶ wczêsniej je¼dzi³ przypadkiem zbyt wolno ii ja teraz dopiero docieram to autko hehe :)
A ja dodam cos z w³asnego podworka. Przed 7 mialem audika A6 2,5 TDI v6. La³em ropke typu verva, super disel i takie tam. Nic sie nie dzialo autko jezdzilo super. Zachorowalem na BMW i sprzedalem audika. Po 4 miesiacach sie dowiaduje ze gosciu co odemnie kupil samochod wymieni³ pompe wtryskowa za bagatela 4 tys zl i cos tam jeszcze w ukladzie paliwowym. Przyczyna la³ ropke z TIRa i na tanich cpn-ach. Nie tankowal opalu.
Rodzi sie wiec pytanie czy aby parametry "palne" opa³u nie sa lepsze od ropy w naszych CPN-ach :D?
Jesli tak jest LUDZISKA jedzmy tankujmy opa³ :D:) :hah: