Witam od paru dni mruga mi ta "czerwona kontrolka" podczas jazdy. Miał ktoś podobny problem ?
LINK do krótkiego filmiku: http://imageshack.us/clip/my-videos/34/poq.mp4/
Wersja do druku
Witam od paru dni mruga mi ta "czerwona kontrolka" podczas jazdy. Miał ktoś podobny problem ?
LINK do krótkiego filmiku: http://imageshack.us/clip/my-videos/34/poq.mp4/
sadze ze mozesz miec problemy z ladowaniem ale moge sie mylic
Jeżeli masz dostęp do zwykłego miernika, zmierz napięcie na akumulatorze na postoju i podczas pracy silnika przy włączonych światłach mijania i ew. jakaś dmuchawa powinieneś mieć pomiędzy 13.8 a 14- 14.2 jeżeli masz mniej to albo aku umniera, albo nie ładuje alternator i wtedy albo pasek napędu alternatora, albo wolnobieżka(o ile jest), albo problem tkwi w samym alternatorze.W każdym razie jeżeli zmierzysz napięcie i będzie ono poniżej 13.5 albo powyżej 14.4 to czeka Cię chyba wizyta u elektryka. Pozdrawiam!
najszybciej test nr. 9 na zegarach
"wm" test nr 9 ? możesz coś więcej powiedzieć o tym ?
zapalasz auto - naciskasz prawy przycisk zegarów i trzymasz tak długo, aż pojawi sie komunikat " test 01". Następnie puszczasz prawy przycisk i naciskasz go ponownie tak długo aż pojawi się "test 09". Gdy się pojawi to teraz lewym przyciskiem zegarów naciskasz raz aby zatwierdzić ten test. Na wyświetlaczu przy pracującym silniku wskazuje Ci poziom ładowania akumulatora w Voltach.
ok dzięki jutro zrobię testa.
jeżeli nie masz odblokowanych testów to po wyborze nr. 9 będziesz musiał wprowadzić kod: suma ostatnich 5 cyfr vinu.
Jeżeli ładowanie będzie w normie to oznacza że aku umiera ?
... też tak może być - właśnie akumulator lub jakis inny układ w samochodzie.
Miałem sporo do czynienia z padniętymi akumulatorami i nigdy mi się nie zdarzyło że mrugała kontrolka ładowania.
Powodem zapalania się tej kontrolki może być uszkodzony alternator, licznik, sterownik silnika lub instalacja. Aku nie zapali kontrolki chociaż nie wiem jak by był padnięty.
pracowałem trochę w ASO Ford i tam wyświetla kontrolkę ładowania aku przy np. spięciu wewn. akumulatora - a to tylko Ford i te przypadki byly częste.
Jeśli samo ladowanie jest sprawdzone i jest OK, to polecałbym sprawdzić stan akumulatora testerem po wprowadzeniu danych prądowych do testera. W każdym ASO jest (powinna być) taka usługa lub w lwpszych serwisach elektro mechanicznych.
Z fordami też miałem do czynienia i to co oni tam namieszali to w żadnym innym aucie nie ma. Kolega z pracy się zajmuje naprawą alternatorów i sporo trzeba było odesłać z powodu głupich rozwiązań i braku sprzętu.
Ford to inna bajka.
zgadzam się z przedmówcą. Wracając do tematu - przede wszystkim diagnostyka.
Od paru dni kontrolka przestała świecić, zapaliła się może 2 razy. Wczoraj jechałem i ani razu.
U mnie tez ta sie katrolka zapala jak jest na kickdown to zaczyna czasami migac przy ostrej jezdzie tylko ze zazwyczaj nie mysle wtedy o mierniku .Gaz posiadam a moze cos jasniej co ma gaz z tym wspulnego
Panowie - no i u mnie też sie to dzieje - z tym, że nie mruga tylko sie zapala od czasu do czasu i gaśnie. Przy zapalonej sprawdzałem ładowanie i jest 14,2V (sprawdzane multimetrem bezpośrednio na akumulatorze) - identycznie jak na teście nr 9.
Najgorsze, że jestem na wakacjach i nie mam jak sprawdzić, a przedemną ponad 600 km do domu. Może ktoś rozkminił o co biega z tym. Nie ma znaczenia predkość i raczej temperatura - może trochę na dziurach się włącza lub wyłącza ale w naszym kraju to ciężko sprawdzić bo wszędzie dziury.
A to nie może być przypadkiem wina luźnego paska ? jakiś może napinacz walnięty czy coś w tym stylu. Ja kiedyś jak miałem przed E38 , E39 to miałem właśnie podobny problem i wymieniłem napinacz i było wszystko ok... ale ciężko stwierdzić. Jeżeli się mylę z góry przepraszam Pozdrawiam
każdy pomysł dobry, dzieki
jednakże po zapaleniu "siła ładowania" by spadla a tutaj caly czas ma mniej więcej 14,2 V - nawet w momencie zaswiecenia
dodatkowo sprawdzilem dzisiaj ładowanie przy różnych prędkościach obrotowych i temp. silnika ok 70 stopni C, a mianowicie:
1500 obr/min - 14,14 V
2500 obr/min - 14,16 V
3000 obr/min - 14,16 V
mierzyłem miernikiem jak i sprawdzałem na teście zegarów - dane się pokrywaly ze sobą.
Na palącej się kontrolce przejechałem ponad 700 km ciągłej jazdy.
z tego co zauważyłem nie ma zalezności w stosunku do stylu jazdy, temperatury, itp. Kontrolka w dalszym ciagu raz świeci, raz mruga, raz gaśnie.
Krotko mowiąc HELP!!!