Co ile wymieniać świece w E65 745. Może głupie pytanie, ale producent mierzy wymianę świec co 100tyś km, ale z tego co kiedyś mi się przy Alfie obiło o pamięć to taki przebieg wytrzymują świece platynowe a te zalecane do w/w E65 to są zwykłe !?
Wersja do druku
Co ile wymieniać świece w E65 745. Może głupie pytanie, ale producent mierzy wymianę świec co 100tyś km, ale z tego co kiedyś mi się przy Alfie obiło o pamięć to taki przebieg wytrzymują świece platynowe a te zalecane do w/w E65 to są zwykłe !?
do beem tez mozesz przeciez dac platyny lub irydy
Im częściej tym lepiej wg mnie, ale mozna też np przy co 2 wymianie oleju albo przy 60-80 tys km a przy zagazowanym silniku podobno co 20 tys km - wszystko zalezy od stanu silnika,jakości tankowanego napedu (pb,ON) i wielu innych czynników
moga byc np NGK iridium lub denso iridium
Moim zdaniem nie ma co kombinowac tylko montowac takie jak nakazuje ETK i wymieniac takze po zalecanych kilometrach.
Nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu :D
No tak ale czy producent miał na myśli montaż platynowych świec czy zwykłych !?
Przeciez ETK wszystko mowi:
BOSCH FGR7DQP
lub
NGK BKR6EQUP
i wszystko jasne.
Czy moze te swiece wychodza w dwoch wersjach, platyna i zwykle ?
wydaje mi sie ze wychodzą jako dwa rodzaje
http://allegro.pl/swiece-ngk-audi-bm...613178607.html
http://allegro.pl/swieca-ngk-v-line-...574010348.html
Świece w e65 wymienia się co 100 tyś razem z cewkami - stosuje się świece wskazane przez ETK - świeca BOSCH FGR7DQP kosztuje w granicach 32-40 zł za szt.
Ostatnio zmieniałem komplet po 240 tyś km (pierwsza wymiana była po 122 tyś) - kosztowało to mnie 1800 zł (sam zmieniałem)
Cewek to ja bym raczej nie zmieniał - hmm - chociaz dwie mam nowe bo sobie padlu, jedna chyba z mojej winy...
Moim zdaniem po co zmieniac cewki jak sa jeszcze dobre! Skoro wszystko chodzi jak powinno zostawic to w spokoju ewentualnie swiece wymienic na nowe jak juz wygladaja kiepsko lub po prostu jest zluzyta i kuleje silnik,Pozdro
Świece można wymieniać zapobiegawczo, ale jeśli nie ma problemu z wypadaniem zapłonu na jakimś garze to cewek bym nie ruszał, komplet kosztuje sporo, po co robić sobie koszt jeśli nic nie wskazuje na problem z cewkami. Jeśli auto nie będzie chodziło na jakimś garze to wyczujesz to, a komputer pokaże błędy: Misfire detection cyl 1 2 3 4 5 6 7 lub 8 i prawdopodobnie Misfire detection, Checksum failure, które wskazują na problem z cewką lub świecami. Jeśli pojawią się te błędy na jakimś cylindrze i wymienisz jedną cewkę to prawdopodobnie za jakiś czas będą wywalały na kolejnych cylindrach i do wymiany będzie cały komplet cewek.
Panowie a jakie świece lepiej dać do zagazowanego silnika n62 BOSCH FGR7DQP czy NGK BKR6EQUP ?
witam temat podobny wiec nei bede zakladał nowego a wiec do rzeczy przyszla pora na wymiane swiec w moim zagazowanym e65 740i problem w tym ze nie wiem na jakie sie zdecydowac kazdy mowi co innego zeby brac te a nie te bo te sie popsluly z jakoscia i mieli z nimi problemy inni zwnou na odwrot . to samo dotyczy modelow np wjednym sklepie sprzedawca twierdzi ze Denso Iridium IK20TT bedzie pasowac w drugim sklepie zas sprzedawca powiedzial ze ida z denso vk20 . Sam juz nei wiem kogo sluchac moze tkos poleci jakie zakladał u siebie i czy nei bylo z nimi problemow
Gdzieś czytałem, że gówniana albo zużyta świeca wykończy szybciej cewkę. Jak kupujecie świece, to w ulotce jest co ile je wymieniać. Same cewki... Też uważam, że przesadą jest wywalać 1600zł co 100.000km, jak nie ma oznak jakiś problemów.
Pytanie w tym wątku żeby nie pisać kolejnych...
Co sądzicie o świecach DENSO Iridium IK20TT
http://allegro.pl/swiece-denso-iridi...623787193.html
Ile osób ma je u siebie,w jakich silnikach, jakie są spostrzeżenia bo na innych forach coraz więcej osób je poleca
Ja je mam u siebie bo przymierzam się powoli do gazu i te mi polecili. Szczerze to nie wiem co miałem wcześniej ale po wymianie nie czuję różnicy ani na plus ani na minus. Przed wymianą świece nie sprawiały żadnego problemu z zapłonem.
ile przejechałeś na nich? czy to są te IK20TT?
Narazie niedużo bo koło 1000km
Tak dokładnie te.
Denso bardzo dobre świece. Naprawdę nie ma się co rozczulać nad tematem.
Licznik pokazał 120 tyś km. Myślę że już pora na wymianę świec i cewek (?). Ktoś z forumowiczów robił to w V12? Z jakimi kosztami trzeba się liczyć?
Trzeba zdejmować kolektory dolotowe?