Witam, ktoś wie jak zrobić negatyw w e32? Taki nie za duży. Bumer jest już autem wyłącznie weekendowym więc chce sobie coś takiego zapodać :D Aha, jak ktoś ma pisać że to nie pasuje/wypada/godzi się i takie tam to niech sobie od razu daruje
Wersja do druku
Witam, ktoś wie jak zrobić negatyw w e32? Taki nie za duży. Bumer jest już autem wyłącznie weekendowym więc chce sobie coś takiego zapodać :D Aha, jak ktoś ma pisać że to nie pasuje/wypada/godzi się i takie tam to niech sobie od razu daruje
infran view jest taka opcja
mirek czy tobie chodzi o program komputerowy?
tak się właśnie zdziwiłem :D dla jasności, nie chodzi mi o VT
Wracając do tematu: poszperaj na syndykacie. A co do samego pomysłu - żeby to miało sens i wyglądało konieczna jest ogromna gleba i szerokie felgi. Inaczej nie będzie to wyglądało dobrze.
~wysłane poprzez Tapatalk
tuczi, gleba z przodu jest ok -80, tył jeszcze do obniżenia, felgi to rh zw1 9,5" przód i 11,5" tył więc myślę że będzie nieźle :D na syndykacie nie jestem zarejestrowany więc mam ograniczony dostęp
No to rzeczywiście zestaw słuszny ]:
->
Poszukaj takiego czegoś
http://www.google.com/m?q=camber
Wybacz że tylko tyle, ale z telefonu nie chce mi się szperać :P
~wysłane poprzez Tapatalk
hmmmm... do e32/34 na allegro nie widzę, zresztą cena za kpl 4szt będzie wysoka, ale musze popatrzeć na spokojnie w domu i fotki na necie pooglądać bo nie jest to skomplikowana konstrukcja i może da się to "urodzić" w garażu przy odrobinie checi
Na zw 11.5J ?? Na pewno dobrze to policzyłeś ? Kumpel ma 11J w E34 też na zw1 i negatyw już jest słuszny...Dobry naciąg na feldze i nie ma siły że negatyw się nie zrobi.Wiadome że jak na 11j założysz (jak większość na tym forum by zrobiła) 275/285 to felga będzie wyglądac jak kasztan.Kumpel właśnie na tych zw1 11j ma założone 225 i jest super...
Nie sądzę po fotkach ze spota w otwocku...Negro ma niżej jeszcze,to ile on ma w takim razie ? -100mm? Każdy mówi ma tyle i tyle...zrób pomiar wg wskazań Xsilvera i wtedy bedzie coś potwierdzone.Nie sądzę żeby Twoja stała niżej niż moja czy Maćka a my mamy po -60
Zdjęciem poniżej sie nie sugeruj bo doszyły dystanse teraz i auto nabrało innego wyglądu ;)
Dzuda, ty to wszystko wyłapisz :D No to tak: Gleba, powiedziałem na oko, nie mierzyłem, ale jest więcej jak 50mm, tył jest jeszcze do opuszczenia i to sporo bo jest za wysoko, niestety....czas. oponki teraz za przodzie to 215/40/17, docelowo ma być 205/40/17, natomiast tył to 235/35/17 a ma być 225/40/17. Możliwe że jak tył opuszczę to zrobi się negatyw ale z przodu to wątpię :D. Co do szerokości felg to też mierzone w locie ale jakoś tak wyszło, suwmiarą mierzone :D Będę miał urlop to pomierzę dokładnie, na spokojnie. Ok ale tu nie chodzi o rozmiar felg i wielkość gleby ale o negatyw
Gleba OK, zwiększy negatyw. Ale jak szerokość felgi ma go niby zmienić?? Bo kminię i wykminić nie umiem...
Dzuda, owszem zrobi się negatyw ale nie aż taki jak ja chcę, potrzebuje taki 3 stopnie, na samej glebie tego nie osiągniesz
Mówię:
Gleba+szeroka felga+ naciąg na niej daje negatyw
Czego tu nie rozumieć??:707: Ja swojej dałem teraz dystans i już jest o wiele lepiej.Musze tylko zmienić opony bo te są za szerokie proporcjonalnie do felg
W jaki sposób szerokość felgi i opony ma wpłynąć na kąt pochylenia? Może uczynić bardziej widocznym ale go nie zmieni. Zmienić kąt można wyłącznie przez ingerencję w zawieszenie
www.bmw-syndykat.pl ....zobaczy czy high-tech robił jakaś interwencje w zawieszeniu.... http://img35.imageshack.us/img35/3076/19156572.jpg
A gdzie on ma ten negatyw?
Ja tam widzię seryjne 1,5 stopnia, więc nadal nie odpowiedziałeś na pytanie szajboosa ;)
Negatyw panie to był w Rustym ze Stanceworks. -10* tam było ;)
Bo w tak szerokim aucie teho nie widać....tu auto bujonika http://members.upcpoczta.pl/nonam3/camber3.JPG (taką pokrakę chcesz zrobić z auta? :sarcastic:), też uważasz że nie ma negatywu?Poczytaj opis i w zawieszeniu jedyna zmiana to gwint. na normalnej sprężynie też da się taki efekt osiągnąć
To byłe e36 "noname-a" jak już coś hehe ;) ale kasztan straszny od tyłu to fakt..
Sent from my Desire HD using Tapatalk
autko poszło z tyłu w dół, negatyw, może być, jutro popracuje się z przodem :D
Maćku tego czy tamtego dla mnie pokraka i tyle :686:
Sam gwint też dużo nie zdziała bez tych w/w czynników.Więc czego tu nie rozumiesz bo ja nie rozumiem
Pamiętaj że negatyw z przodu pogorszy Ci przyczepność kół zwłaszcza przy hamowaniu :)
Jestem mechanikiem i nie potrafię zrozumieć jak szerokość felgi i opony jest w stanie zmienić kąt pochylenia koła. W e38 mam na lato 10x18, na zimę 8x16 i na jednych i drugich kąt mam taki sam. Więc weź no mnie to wytłumacz?
Zbyt duży negatyw zawsze pogarsza przyczepność. Czy to na przodzie czy na tyle. Zmniejszasz przez to powierzchnię styku koła z nawierzchnią ;)
DoDominik, dziękuję że się martwisz ale ja jeszcze nie jechałem (po obniżeniu) szybciej niż 50 km/h. Zastosowałem sposób który znalazłem w necie http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=8&t=53365 o podkładkach, efekt: negatyw jest ale niestety nie są równo koła, ułożyły się w literę V (szerzej z przodu zwężając się ku tyłowi). Nie mam już dzisiaj siły ale spróbuję jeszcze podłożyć podkładki pod tą drugą śrubę ("tylną") może wtedy się wyrówna
Szajbos to skoro jesteś takim świetnym mechanikiem to oświeć nas jaką trzeba zrobić ingerencje w tylnej osi żeby zrobił się negatyw.
Po drugie uświadom kolegów z syndykatu co oni tam robią że mają negatywy chodź wyraźnie piszą w swoich wątkach że przy tym nic nie robią.
Po trzecie,znając życie i "wasz" tok myślenia (czyt.użytkowników 7er) to na tych 10x18 masz opone 275 albo i lepiej i dlatego wygląda to jak kasztan...
Jak obniżyłem tył to ewidentnie koło się trochę położyło,od tyłu widać najbardziej a jak bym miał tam felgę z 11j i naciągniętą oponą to ten efekt by się spotęgował:)
Dzuda, nie denerwuj się. Z tego co zauważyłem to nie ma chętnych do podzielenia się patentem na negatyw w e32/34, ale jak to mówią masz łeb i ch*j to kombinuj. Podziałam z tym trochę w weekend i jak zrobi się taki jak mi pasuje to na pewno podzielę się tą informacją (choć pewnie i tam niewielu będzie ona potrzebna bo jeździć tym na cdzie to się nie bardzo będzie dało :D)
Ależ ja się absolutnie nie denerwuje ;) tylko nie przesadź tam
I tu mamy cały sens tematu:
Obniżając auto też ingerujesz w zawieszenie. Zmieniając sprężyny należy jechać ustawić zbieżność i kąt(a przynajmniej sprawdzić) bo najczęściej zmienia się to
A tu mamy odpowiedź na temat szerokich felg:
Fizycznie nic się nie zmienia, jedynie nasze oczy dostrzegają to bardziej z racji naciągu opony i tyle w temacie
To właśnie chciałem przekazać bo chłopaki coś się sprzeczali:D
Obniżenie samochodu powoduje zwiększenie negatywu - dolne mocowanie koła jest wysunięte bardziej na zewnątrz niż górne. Więc jak zmniejszymy odległość pomiędzy nimi, to zwiększamy negatyw ( http://www.houseofthud.com/cartech/suspension2.gif ) . Et felgi nie ma nic do negatywu, naciąg opony - także.
Jeżeli chcesz zwiększyć negatyw możesz - albo wysunąć dolne mocowanie koła (co w e32 jest problematyczne, że względu na 2 wahacze) lub przesunąć górne mocowanie koła (obrotnicę). Najlepiej zakupić camberplates - mamy wtedy możliwość płynnej regulacji kąta w jakimś zakresie - http://toniohost.home.pl/szablony_al...es/kielich.jpg (tutaj ktoś sprzedaje takie zestawy - tylko trzeba zobaczyć, czy to się kupy trzyma http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=87203 ).
Pewnym rozwiązaniem jest także rozpiłowanie fasolek w kopule - niektórzy uważają ten sposób za druciarstwo i za stwarzanie zagrożenia - jednak samo BMW stosowało takie rozwiązanie w niektórych samochodach (i nie tylko) - http://m3.madrussian.net/diy/camber/8.jpg , więc jeżeli zrobimy to profi, to nie ma problemu (sposób sprawdzony i działa bezbłędnie).
xilver i to jest rzeczowa odpowiedź na moje pytanie, dziękuję ci bardzo :D Teraz jeszcze pozostał tył. Owszem jest negatyw ale chciałbym bardziej "hardcorowy" :D i nie chce mi się wierzyć że chłopaki z syndykatu w swoich e34 uzyskali takie efekty tylko poprzez opuszczenie tyłu. Ja mam teraz bieżnik schowany w nadkole więc gleba jest już nie mała i negatyw jak dla mnie nie jest zbyt imponujący, przynajmniej nie taki żeby mnie zadowolił :D
Powiem Ci tak. Nie wiem po co ten tekst skoro nie odnosi się w żaden sposób do tematu dyskusji. Dla Twojej wiadomości mam 255 na tych 10J. Robię tym autem troszkę kilometrów i nie zamierzam się użerać z błędami ABS i TC. Co to naciąg dobrze wiem, miałem swego czasu 215 na 9J, potem 195/40 na 9J. Ale to w Kadecie, więc pewnie się w Twoim świecie BMW nie liczy
Pozatym widzę że koledzy już wyjaśnili Ci czym jest ingerencja w zawieszenie a czym jest złudzenie optyczne
Peace
I na tym zakończmy obrzucanie się jajkami a wróćmy do rzeczowej dyskusji związanej z tematem. Następne OT będzie odpowiednio "nagradzane".
Dla przypomnienia temat brzmi:
NEGATYW E32
tuczi77 dziękuję za zaprowadzenie porządku :D xsilver czy ten patent zadziała także na tyle?