Witam koledzy. Zauwazylem ze przy w miare ostrym skrecaniu kierownica jakby buczala.
Nie wiem skad ten dzwiek sie wydobywa, i co by trzeba bylo zrobi, sprawdzic.
prosze o pomoc
pozdrawiam
Wersja do druku
Witam koledzy. Zauwazylem ze przy w miare ostrym skrecaniu kierownica jakby buczala.
Nie wiem skad ten dzwiek sie wydobywa, i co by trzeba bylo zrobi, sprawdzic.
prosze o pomoc
pozdrawiam
za malo plynu w zbioniczku od wspomagania
Plyn jest, tyle co ma byc i jest swierzy
to wymien na nowy przewod pomiedzy pompa a zbiornieczkiem , tylko zastosuj oryginalne opaski
(przewod dostepny tylko w bmw wraz z opaskami)
dzieki bardzo, szacunek
Może głupie pytanie ale.. ile tego płynu powinno być w tym zbiorniczku?
U mnie burczy przy jeździe na wprost i głośniej przy skręcie w prawo, jak kręcę w lewo robi się ciszej. Chcę wymienić płyn tylko powiem szczerze.. czytam już o tym tu i ówdzie od dwóch godzin i każdy pisze coś innego.
Jaki właściwie powinienem wlać olej do wspomagania kiery?
BMW 728i 2000r
Ważne jest aby się układ nie zapowietrzał bo będzie buczenie. U nie wystarczyło, że stan był o 5 mm niżej i objaw występował. Uszczelniłem układ i spokój. Najczęściej siadają opaski i trzeba je wymienić na nowe bo cieknie po przewodach. Sprawdź cy węże są suche od zbiorniczka w dół i przy chłodnicy płynu.
Węże są mokre i wiem, że płynu jest za mało ( bo jest na dnie zbiornika). Chcę wymienić olej i wtedy też uszczelnić węże tylko ciągle nie wiem jaki olej powinienem wlać do układu i jaki powinien być jego prawidłowy stan?:confused:
jaki olej to masz napisane na korku od zbiorniczka (oraz były już tematy co do olejów do wspomagania), stan: zamoczony bolec od korka przynajmniej w połowie.
Wspomagania mocno buczało nie dało się praktycznie zaparkować bo kierownica chodziła jak w starze.. Prze chwilą odkręciłem korek od płynu wspomagania patrze na miarkę nic... w środku piana (bąble). Pojechałem na orlen kupiłem jakiś Dextron II zalałem, pokręciłem, stan znów się obniżył zalałem jeszcze raz. Stan się utrzymuje bąbelków brak. Jednak wspomaganie nie chodzi tak jak powinno (chodź jest o niebo lepiej) Może mi ktoś powiedzieć jak dokładnie odpowietrzyć układ?
dextron II to zly plyn do BMW i nie powinno sie mieszac z oryginalnym bo sie moze nie polaczyc i nie bedziesz mial dobrej pracy wspomagania
Dextron II to płyn ATF 220, na korku mam napisane ATF only, w wyrównawczym był czerwony płyn... taki sam jaki dolewałem więc nie wiem po czym wnioskujesz że wlałem zły płyn ?? ?? ?? Poza tym moje pytanie dotyczyło odpowietrzania układu wspomagania a nie opinii o płynie wspomagania.. Jak by było napisane na korku CHF 11s to bym wlał CHF 11s....
To chyba nie mam szczelnego układu ponieważ tak robiłem i dało to tylko częściową poprawę. jest dobrze gdy jedzie i ma powyżej 1000obr gdy stoi chodzi ciężej i słychać wycie
Odpowietrzanie odbywa sie poprzez krecenia kierownica najlepiej od maxa do maxa .oczywiscie lepiej robic to z czyjas pomoca.Druga osoba sprawdza stan plynu i miare potrzeby dolewa
Kolego pierwsze co.. to wymiana opasek.. SZCZELNY musi być układ inaczej będzie się zapowietrzał.. dolać i zobaczyc stan Oleju.
Jak będzie dalej jęczeć, to lepiej rozgląnij się za nową pompa.. Moja jęczała rok czasu, aż w końcu tak cięzko chodziła, żę odechciewało się jezdzić.. pewnego pięknego dnia coś pier***o pod maska.. Okazało się, że łopateczki się mieliły zablokowało pompe i wirnik pompy się ukręcił..
(ukręcony wirnik, łopatki rozwalone)
http://images41.fotosik.pl/917/98bc09847b5c3e04.jpg
http://images39.fotosik.pl/918/0b6a61ee6663ac88.jpg
http://images37.fotosik.pl/898/b27c07248c710aa1.jpg
A i jeszcze jedno. Gdy jest zimno, tak 11 stopni wspomagania prawie nie słychać i chodzi lekko tak że można kręcić jednym palcem, gdy jest Ciepło jest głośno i ciężej. ;/
może nie chłodzi Ci płynu tak jak powinno ? zobacz kolego chłodnice klimatyzacji może nie przepuszcza wystarczająco powietrza ;)
To chłodnica klimatyzacji chłodzi wspomaganie? Gdzie jest?
Moje nerwy nie wytrzymały.. Szukam tanio SPRAWNEJ pompy wspomagania do m60 bez NIVO ;] ma ktoś może ?
Dobra, pompa i płyn kupione czekam na przesyłkę. Da radę to samemu wymienić?
da rade kolego.. zadnych problemów ściągasz pasek głowny, luzujesz dwie śruby odkrecasz przewód wysokiego ciśnienia i drugi powrotu..
Wyciagasz wkładasz nową ;)
Nie brzmi trudno :) a powiesz mi jak ściągnąć pasek? Jest tam jakiś napinacz czy coś ?
tak kolego.. jest napinacz.. sciagasz z niego plastikowe wieczko (oslona łozyska napinacza)
I masz srube na torx chyba t50 ;) krecisz mocno w prawo i luzuje się napinacz.. sciagasz szybko pasek i wymieniasz pompke, kolejnosc załozenia ta sama.. :)
ok pompa przyjdzie wymienię zdam relację czy działa :) dzięki :)
Powodzenia - Pozdro ;)
No dzięki :) wszystko już mam jutro o 11 jadę do kolegi na kanał i do roboty :)
Operacja zakończona sukcesem chodzi cicho jak nowa :)
Witam podłącze się ja mam następujący problem
Panowie co mogło się rozdupczyć :wall: kiera się przycina przy większym skręcie trochę delikatnie skręcam jest ok dalej przycina się i znów jest ok tak jakby pompa wspomaganie padała, płyn jest pompa nie wyje przy maksymalny dokręceniu kół słychać ja ale jakby delikatnie syczała. Dodam że stało się to z dnia na dzień żadnych objawów pojechałem do roboty było ok wracam a tu bieda
Sprawdź czy napinacz dobrze naciąga pasek. Ja niedawno wymieniłem i schodziłem z powrotem pod samochód żeby podkręcić napinacz. Teraz jest lux. Jeżeli to nie pomoże a masz dobry stan płynu w zbiorniczku i nie ma tam żadnej piany. No to koniec pompy. Ale nie ma co się martwić ja używaną pompę i nowy płyn CHF 11s kupiłem za 200zł na allegro siedziałem 4h w kanale i operacje zakończyłem sukcesem jej trudność w skali do 10 oceniam na 4 :)
Derreg - mam to samo :( kiera chodzi "przgubowo" raz ok a raz do d.... , no i też syczy jak na maxa się skręci koła. Daj znać co pomogło !!!
Postanowiłem przyłaczyc sie do tego watku aby nie zakladac nowego.
Mam taki oto problem ze wspomaganiem: Auto zimne kierownica pracuje idealnie mozna krecic paluszkiem na postoju a mam 19tki 255 szerokosc, gdy auto przegonie troche dalej i dobrze sie zagrzeje kierownica kreci sie bardzo ciezko, a na wstecznym to juz wogole trzeba dobrze sie zaprzec (przy parkowaniu auta po prostu masakra) wtedy tez da sie zauwazyc wyciek plynu wspomagania.
Wymienilem juz zbiorniczek, plyn ATF 220 Mobil1 (atf na korku), oraz jeden z przewodow od zbiorniczka. Do wymiany zostal przewod wysokiego cisnienia (ten najdrozszy) z ktorego to prawdopodobnie leje sie plyn. Czy jest mozliwe ze ten oto przewod w czasie gdy plyn sie zagrzeje rozwarstwia sie i sprawia ze wspomaganie siada ....? Dodam ze pompy nie slychac....
Wkrotce bede mial podnosnik ale narazie staram sie ustalic za co zabrac sie najpierw.....
Czy mam zabrac sie od razu za wyciaganie pompy i przekladni?
Moze macie jakies sugestie?
dodam ze paski i napinacze powymieniane....
nikt nie mial podobnych problemow?