Witam,
zakupilem 19 stylin 92 do mojej e38:)
mam w zwiazku z tym pytanie, chcialbym zalozyc z tylu opone 255 a z przodu wezsza, jakie proponujecie?z tylu jaka wysokosc a z przodu jaka szerokosc i wysokosc?:>
Felgi 2 sztuki 9J 2 sztuki 10J
Wersja do druku
Witam,
zakupilem 19 stylin 92 do mojej e38:)
mam w zwiazku z tym pytanie, chcialbym zalozyc z tylu opone 255 a z przodu wezsza, jakie proponujecie?z tylu jaka wysokosc a z przodu jaka szerokosc i wysokosc?:>
Felgi 2 sztuki 9J 2 sztuki 10J
Masz w tym dziale wszystkie informację!
Wystarczy poszukać!
http://7er.pl/showthread.php/1781-op...ARY-OPON-W-E38-!!!!!!!!!!!!!
chyba sie nie zrozumielismy, ta stronke przejrzalem na samym poczatku, ale mnie nie interesuja opony takie jakie sa podane tam przy 19' tylko takie jakie ja zaproponowalem. pytanie zwiazane jest z tym, czy sie nadaja, i jakie polecicie na przod.........
Dobry dobór opony to bardzo ważna rzecz. Nie można sobie wybierać szerokości i wysokości opony. Są tabele, które dokładnie wskazują jakie opony nadają się do danego modelu.
Możesz na upartego założyć 235/45 na przód i 255/40 na tył. Ale najlepiej przy tych szerokościach zakładać opony 245/40 przód i 275/35 tył.
ja CIe rozumiem, ale interesuje mnie delikatny naciag opony, stad te pytania
zastanawiam sie na dtym , ze jak zaloze opony 235/45 przod to od oryginalu bede mial odchylke +2.23% z przodu a jak z tylu zaloze 255/40 odchylek bedzie + 1.67%
czy natakim zestawie moge jezdzic czy cos bedzie wariowac?
Witam.... podlaczam sie do tematu.... na ktory zreszta nie bylo odpowiedzi.... kupilem dwie opony na tyl 255/40 r 19 i nie mam pojecia jakie teraz dokupic na przód bo w kazdej wulkanizacji mowia mi co innego jedni ze mam kupic na przod 245/40 a inni ze 245/45 a co jesli wloze 235/45 musze zmiejszyc szerokosc bo przy motorze 2.8 chce zeby to sie jako tako odpychalo do przodu.... Pilnie mi zalezy na odpowiedzi bo juz troche musztarda po obiedzie... opony 255/40 juz na tyle naciagniete....
Powiedz jeszcze jaką masz szerokość felgi z przodu i z tyłu.
nie napisalem bo tak jak w temacie powyzej 9J i 10J
no to moim zdaniem 235/45 na przód,
zalezy kto jak rozumie naciag:) dla mnie 10J i 225 to juz przesada do 7er, ale 255 na 10J 19' wygladaja ladnie delikatnie:)
mi te 255 na 10J juz srednio sie podoba a 225 to sobie nawet nie wyobrazam.... przeciez to trójkąt a nie walec :)
no ale odbieglismy od tematu... Nikt mi w sumie na 100% nie potwierdzil ze jak zaloze 235/45/19 na 9J to bedzie ok.... przy tylnich 255/40/19 10J. . . ktore juz mam .
a jeszcze kwestia szpilek... czy moga byc ori od e38 ? bo dostalem w komplecie ori od e65 z tym ze sa grubsze i dluzsze. Stad moje pytanie czy ori od e38 nie beda za krótkie do tych sloneczek... A i te od e65 maja troche inny kat nachylenia tego kapturka (główki)....czy jak to sie tam nazywa :)
P.S.
bylem w dwoch wulkanizacjach i w kazdej uzyskalem inna odpowiedz... a powoli brakuje juz mi zapalu do tego :(
235 będzie OK.
Co do stożka na śrubie to musisz ja dopasować do felgi. Śruba jeśli zrobi 5 pełnych obrotów to wystarczy.
Reasumując- zakładaj 235/45, śruby wkręć te od E65 i sprawdź czy nie obija o nic jak zakręcisz kołem. Jeśli będzie OK to zostawiaj je, jeśli będą za długie to próbuj te swoje-jeśli zrobisz 5 obrotów to też mogą być.
srub od e65 nie wkrece bo sa za grube to 14 chyba a w e38 jest 12 (nie jestem pewien). Obawiam się ze śruba robi mi 4 pełne obroty .... i w jednej wulkanizacji powiedzieli mi ze nie moze byc a w drugiej ze to wystarczy.
4 obroty to trochę mało. To są duże i ciężkie koła.
W takim razie najlepiej gdybyś kupił nowe dłuższe śruby.
no wlasnie troche malo bo jak mowiles to duze i ciezkie kolo ale powiedzieli mi w wulkanizacji cytuje - kolo trzyma sie na piaście a szpilki je tylko podtrzymuja... a juz tak jestem tym wszystkim zdenerwowany ze nie wiem czy sobie nie odpuscic i zalozyc 235/60/16 ori takich jak na foto a te sloneczka sprzedac.
tu sa fotki
http://otomoto.pl/bmw-728-model-2000...C18992215.html
bo trzy komplety to dla mnie troche za duzo jak na e38 tym bardziej ze na codzien jezdze e90 i tez mam do niej dwa komplety 16" i 17"
a tak naprawde to na codzien jezdze Sprinterem :) hehehhe . a e90 tylko w weekendy :) a e38 to juz w ogole bede chyba raz na miesiac ja odpalal :)
Pogratuluj wulkanizatorowi i kup sobie dłuższe śruby. ;)
no powiem ci szczerze ze juz nie mam sily jechac do trzeciej wulkanizacji... dalem sobie spokoj narazie a beemka i tak na niemcu bez ubezpieczenia... Jak odpoczne psychicznie to powroce do tematu ale to juz nie w tym tygodniu hehhehe :)
wiesz ze jak zrobisz taki naciag to brak komfortu i ciaganie na koleinach.....
tak jak evan pisal, 245/40/r19 i 275/35r19
powaznie ? przeciez ja specjalnie naciagam wezsze opony zeby to jakos jezdzilo bo motor tylko 2.8..... myslisz ze przy tym silniku na 275 bedzie lepiej ?
a co ma szerokosc opon, mialem m60b30 na 255/40r19 i 275/35r19 i niewidzialem roznicy z zimowkami 215/65r16