Witam -jak w temacie... niewiem jak otworzyć to ustrojstwo :), a dodatkowo przypuszczam, że kiedyś ktoś zaspawał go klejem :confused:
Wersja do druku
Witam -jak w temacie... niewiem jak otworzyć to ustrojstwo :), a dodatkowo przypuszczam, że kiedyś ktoś zaspawał go klejem :confused:
noooo uważaj,tego nie da się rozebrać!!!!! bateria w środku owszem jest ale ładuje się jak jedziesz i masz kluczyk w stacyjce:p
także zostaw to rozbieranie bo jeszcze kluczyk rozwalisz:cool:
hehe no to nieźle :) -> a gość ( który wymienia baterie i dorabia kluczyki) mówi tak ".... eeeech no musi się jakoś dać.... eeeeh jeszcze raz.... eeeeh ..." i porysował mi pilota śrubokrętem :D
Dzięki
ale się nie martw nie byłeś pierwszy heee,ja dopiero się dowiedziałam jak mąż do mnie powiedział- "weż drugi kluczyk żeby się naładował" :p a tak wogóle takie kluczyki już nasza "piątka" też miała:smile:
W e65 byly dwa rodzaje kluczy:
- z wymieniana bateria - do wersji z Comfort Access
- z niewymieniana bateria - do wersji bez Comfort Access
Kluczyki w kształcie rombu są z akumulatorkami w środku. Te akumulatorki ładują się podczas jazdy. Zalecane jest używanie na przemian kluczyków. Przynajmniej raz na miesiąc warto użyć drugiego kluczyka przez jakieś min 30 min. Te akumulatorki da się wymienić ale ciężko rozkleić ładnie pilota.
Tego się obawiałem :/
Przy okazji wytropiłem temat, kluczyk od innego modelu auta ale ten sam co mają właściciele E38 po liftingu.
http://radxcell.nora.pl/2009/02/16/j...yk-do-e46.html
Kluczyk od E65 na siłę się rozebrać da, wyciągamy blade'a potem delikatnie małym
śrubokrętem, poczynając od dziurki po mechanicznym kluczu dookoła rozklejamy,
tylko po co? Tj pisał Sebek - baterię wymienia się, tylko przy opcji key less go, ale
tam jest ona na wierzchu.
Rozbieranie ori klucza to ruletka, albo sie uda albo nie.
Gdybys potrzebowal nowy to daj znaka, zalatwie moze cos taniej ....
Witam. Niestety problem z kluczem dotknął i mnie. Bateria jest tak słaba, że otwieranie samochodu trwa około 30 sekund zanim kluczyk "załapie" i otworzy samochód a na dodatek otworzyć da się tylko od tyłu samochodu (nie wiem, może jakiś sensor tam jest) a od przodu w ogóle już nie łapie. Mam tylko jeden kluczyk (e65 2005r bez comfort access) i już chyba naładować się go nie da bo jeżdżę cały dzień (taka praca) i nic nie pomaga a bateria jest wręcz coraz słabsza. Czy w grę wchodzi wymiana akumulatorka w ASO czy tylko nowy klucz? Proszę o pomoc, jest to dla mnie bardzo ważna i zarazem uciążliwa już sprawa.. Pozdrawiam.
No antena w bagażniku jest najbliżej, więc pewnie "najszybciej" łapie. Kluczyk można rozebrać, jak najbardziej, fotki poniżej. Ten cały akumulatorek to bateria,
taka sama jak u góry.
http://hexlab.pl/klucz/klucz1.jpg
http://hexlab.pl/klucz/klucz2.jpg
http://hexlab.pl/klucz/klucz3.jpg
Pilot z bateria to pilot z CA. I bateria odpowiada tylko za CA. Akumulatorek za zasilanie klucza
Piloty bez baterii sa bez CA i tam jest tylko akumulatorek zasilajacy kluczyk. Aso oferuje tylko pelny klucz a w przypadku CA baterie 2032 (i tylko markowe nalezy uzyc, innaczej odpalanie komfortowe nie zawsze dziala).
Nalezy od czasu do czasu zmieniac piloty i wkladac do stacyjki. No tak, ale ta bateria to nie bedzie zwykla bateria...
W moim aucie jak mam wymienic baterie to mi komunikat na zegarach wyskakuje .A zasieg pilota to niewim dlaczego mam zaledwie z 5 m
Widzisz przecież na fotkach, że ten słynny akumulatorek to zwykła bateria panasonica,
z opcją ładowania, obok której jest cewka, która ją doładowuje. Bateria od CA jest na
górze, pod zwykłym dekielkiem, bez opcji ładowania.
akumulatorek : VL2020-1HF
dostępny chociażby tutaj
zwykła bateryjka od CA : CR2032
ot i cała tajemnica wiary :) A, że serwis tą pierwszą uważa za niewymienialną? Życie. 18zł to trochę mniej niż 170 parę euro...
Problem jak u mnie, który opisałem w innym temacie.
Czyli mogę śmiało spróbować go otworzyć i wymienić baterię? Nie uszkodzę niczego do takiego stopnia że poskładać go nie będę mógł i auta nie odpalę?
Uważaj tylko żeby płytki nie zarysować bo bardzo łatwo to zrobić. Czyli nie wolno wkładać czegoś ostrego do kluczyka. Tylko po krawędzi.
Jezeli ktos bedzie otwieral kluczyk w celu wymiany baterii - zrobcie prosze fotki.
Wlasnie zauwazylem ze fotka otwartego pilota jest na stronie wczesniej ;D
To nie takie proste jak tu koledzy piszą. To nie jest zwykły akumulatorek VL2020-1HF. BMW najwyraźniej zamówiło sobie w Panasonicu-u specjalny model z inaczej wlutowanymi nóżkami. Trzeba trochę pokombinować. Na oko po otwarciu wygląda to dość prosto. zastanawiałem się tylko co za debil przykleił tę baterię do styków. Udało mi się to jakoś skalpelem z obu stron oderwać ale okazało się że już sam akumulatorek ma te styki przytwierdzone do aku fabrycznie. We wspomnianej wcześniej VL2020-1HF nóżki od tych styków są w innym miejscu. Będę kombinował. Jak mi się uda to napiszę.
Tak się składa że jakiś czas temu rozebrałem pilota bo nie działał przycisk od otwierania auta. Okazało się że jeden styk baterii był luźny, logicznie rzecz biorąc nie powinno nic chodzić a jednak po ponownym przylutowaniu wszystkiego do dziś spokój..
Batimex ma w ofercie kilka typów podobnej baterii. Chyba zamówię VL2020-1VCE
Nie wyglada dokładnie tak samo jak te w naszym pilocie ale na oko powinien pasować.
W każdym razie bez lutownicy i skalpela ani rusz.
Obecnie też mam problem z pilotem i niedziałającym otwieraniem. Pilot służy jedynie do odpalania auta, a otwieranie drzwi tylko mechanicznie z kluczyka. W serwisie proponują nowy pilot za 690zł. Odświeżając wątek, czy ktoś z sukcesem wymienił tą baterie (akumulatorek) i pilot zaczął działać?
To nic trudnego..Musisz tylko postarać się ładnie go rozkleić, rozciąć jak kto woli a potem szybciutko podmienić baterie. Mój pilot bardzo słabo łapał po wymianie luzik.
Witam , na imie mi Jarek , czy rozwiązał ktoś samodzielnie problem z akumulatorkiem w pilocie E65 ? Byłbym wdzięczny za opis działań i jakiej użyto bateryjki;)!!
Jestem po wymianie akumulatorka w pilocie i wszystko działa. Zakupiłem wcześniej wskazany aku w tym wątku i wlutowałem zamiast oryginalnego. Ten nowy ma trochę inne nóżki ale za pomocą przylutowanego krótkiego kabelka można zrobić obejście i podłączyć minus w odpowiednie miejsce :) Znajomy kilka miesięcy temu miał ten sam problem i nie miał styczności z lutownicą - zdecydował się zanieść do serwisu gdzie naprawiają komórki i tam mu przelutowali ten aku. Nawet jak nowy aku z usługą wyjdzie około 100zł to zawsze to taniej niż prawie 700zł w ASO.
Powiedz mi jak długo pozostawał pilot bez zasilania ?? Ja wyczytałem gdzieś że nie może być dłużej niż kilka sek więc ja wymieniałem w tempie błyskawicznym ;) Może to jakiś mit ?;)
To dotyczy kluczy starych od np e38 ale i tak można było to zgrać. Te nowe klucze działają na zupełnie innej zasadzie i można je bez zasilania zostawiać na dłużej.
Napewno to mit :) u mnie pilot leżał bez baterii około 6 godzin bo zaraz po tym jak wylutowałem stary AKU to okazało się, że nie mam pod ręką cyny do przylutowania nowego :) Podobno problemem mogą być sytuację gdy wymieniamy AKU w pilocie który bardzo dawno nie był używany i nie siedział w stacyjce nawet w celu odpalenia i zapisania danych w pilocie - podobno jest to związane z zasadą, że jeżeli ilość kilometrów w kluczyku jest różna od tej w samochodzie o 30km to odpalenie / zameldowanie kluczyka nie będzie możliwe, ale nie wiem ile w tym jest prawdy - dla pewności przed rozebraniem kluczyka odpaliłem nim auto. Po wymianie AKU pilot bez problemu otworzył i odpalił auto.
Witaj , Jaro jestem i mam kłopot z kluczykami , podałeś że udało Ci się wymienić akumulatorki w kluczykach.Napisz proszę jak to uczyniłeś i jakich uzyłeś bateryjek - czy to było VL 2020-1VCE czy też inne jakieś ustrojstwo
Kilka fotek z roboty, na luty nie patrzcie, poprawiłem wszystko później tak jak trzeba ale nie zrobiłem już zdjęć.
Bateryjka jest odwrócona plusem do dołu (fabr. do góry) więc nakleiłem na nią taśmę izolacyjną.
Model to Panasonic VL2020 a jak wykończone będą piny to wedle uznania, jak wygodniej będzie wlutować, nie kupi się takich jak były fabrycznie!
Załącznik 5364
Załącznik 5365
Załącznik 5366
Załącznik 5367
Z przebiegiem to bajki. Odpalenie ma być możliwie nawet bez baterii. Od tego jest cewka co zasila elektronikę i ładuje aku. VIN też może się nie zgadzać i tak zapali.
Załącznik 5374Tu Jaro , dzięki Coboss za opis i zdjęcia , czy mój kluczyk będzie mógł zostać poddany takiemu zabiegowi?Nie mam pojęcia czy pod obudową nie ma jakiś sprężynek od przycisków i czy akumulatorek jest taki sam :confused:
Taki właśnie rozbierałem, nie ma sprężynek, nic nie wyskoczy, trzeba uważać żeby nie wcisnąć za głęboko śrubokręta bo można uszkodzić elektronikę. najlepiej zacząć od strony przycisku zwalniającego grot i po kawałku dookoła rozchylać. Przydają się specjalne klipsy do podważania (coś na styl kostki do gry na gitarze) można zastosować dwugroszówkę :) Do wyjęcia starego AKU przydatna będzie lutownica (przydaje się też odsysarka do cyny), nowa cyna i kawałek cienkiego zaizolowanego kabelka żeby można było doprowadzić minus.
Dzięki za okazaną pomoc , jak podziałam to tam znać :D
Niedawno zmuszony byłem rozebrać 2-go pilota bo nie otwierało się auto. Pilot nigdy nie był otwierany. Tym razem poradziłem sobie nowym nożykiem do tapet. Ostrzem do około pilota , potem delikatne odchylenie i pilot mam otwarty. Jest tam jedna sprężynka od blokady grota-trzeba uważać aby gdzieś nie wystrzeliła. Okazało się że guzik który przylutowany jest w 2 miejscach odpadł-pewnie komuś spadł. Przylutowałem na nowo i cyka aż miło. Ponowne złożenie pilota to już dobre oczyszczenie krawędzi i super glue. Ogólnie pilot do ogarnięcia bez niespodzianek ;)