Witam, czy te auta tak mialy czy przy 160km/h jest juz dosyc glosno w srodku?
Wersja do druku
Witam, czy te auta tak mialy czy przy 160km/h jest juz dosyc glosno w srodku?
to z powodu starych uszczelek w dzwiach
Mam taki sam problem, mimo podwójnych szyb w aucie jest głośno przy większych prędkościach. Uszczelki w drzwiach z czasem się kurczą i tracą swoje właściwości.
Koszt nowych w aso po prostu powala (ok 300 zł szt.).
To nie tylko uszczelki.
Zastanówcie się jakie są przeciążenia na dużych (ba, duuużych) prędkościach - buda też ma prawo się lekko odkształcać - więc ja bym na 100% nie stawiał tylki i wyłącznie na uszczelki.
Ja mam regenerowane/sztukowane uszczelki w drzwiach, i choć jest ciszej to i tak mi szumi przy dużych prędkościach.
Więc idąc ironią życia - jeździjmy przepisowo (na autostradzie do 140kmh - i tu jeszcze nie huczy jak w samolocie), albo silikon i przed każdą jazdą doszczelnianie auta ;D ;D ;D
no moje uszczelki tak sie skurczyly ze zaczelo odstawac i musialem je porozcinac, 3cm luki mam teraz pod listwami -_-
Mi w prawie nowej Octavii przy 130 już huczy w aucie
I żeby nie było w ML'i 2005r. też przy 120 gwizda...
Więc czego oczekujecie od 20'sto letniego samochodu ...
E32 jest autem kiepsko wyciszonym. Sam kształt karoserii już powoduje huczenie i nie jest to wina uszczelek.
Nie ma co porównywać E32 do aut współczesnych. Passat b5 czy mondeo mk3, są autami które są sporo cichsze ze względu na ostre krawędzie których nie mają jak E32. Jak chcesz ciszy to kup E38.
ja nie zauważyłem świstów ani szumów przy większych prędkościach, a wolno nie jeżdżę. bardziej przyczyn szukał bym w braku elementów typu pianki w trójkątach lusterek itp.
Wlasnie, gdzie na dolnym slasku sa szroty? Takie prawdziwe, ze auto sobie stoi rozbite i mozna kupowac czesci bo ja nie widzialem zadnego, wiem ze w niemczech sa, ale u nas nie widzialem zadnego -_-. Moze bym cos fajnego wychaczyl.
Tuczi tak zrobie.
Przyjedź na jakiś większy śląski zlot BMW, dowiesz się wszystkiego, zdobędziesz namiary.
Nie znam bliżej śląskiej sceny, ale cenię i szanuję Śląsk, forum bmw-mania może się okazać pomocne w namierzeniu tego czego szukasz, a na pewno jest czego szukać - Bytom, Chorzów, Katowice.
Szum przy większych prędkościach to wina przede wszystkim uszczelek w drzwiach.
Jeśli uszczelki są w dobrym stanie, a drzwi poprawnie ustawione, w aucie ma być bardzo cicho do 140-160 km/h.
Wystarczy że uszczelka jednych drzwi będzie odstawać - słychać ją będzie już od niewiele ponad setki.
Wpadnij kiedyś na jakiegoś Wrocławskiego spota, uprzedź wcześniej że będziesz to jak ja będę na nim to zabiorę ze sobą kawałem uszczelki w gratisie. A jak nie chcesz czekać to kliknij http://moto.allegro.pl/listing.php/s...category=18087 i zamów sobie od kogoś całą uszczelkę z wysyłką. Całość nie powinna być droższa niż 25zł
Jak potrzebujesz taką uszczelkę to wal na PW :) mam z e34 ;)
A tak nawiasem to Irek aż mnie ciarki przechodzą jak widzę te białe 750i na tych felgach... :(
7demka 140 na autostradzie to grzech nie jechać więcej. Też miałem taki problem. Zmieniłem uszczelki w drzwiach i jest ok.
Dzisiaj obadalem uszczelki, sa popekane w niektorych miejscach i miekie jak szmaty :/ to na pewno ich wina.
Mam robiony srodek na zamowienie ( czarny ), niestety uszczelki zostaly siwe. Jutro jade po sklepach polatac za uszczelkami od indywidual. Moze uda mi sie namierzyc. Jesli nie to sie odezwe ;)
A na Wroclawski spot z checia przylece. Byliscie w Krzywej? ;)
P.S. Czy uszczelka przedniej szyby rowniez odpowiada za poziom halasu tak bardzo jak w E38 gdyz z tego co pamietam tam dosyc czesto byla ona powodem szumow podczas wyzszych predkosci ;) moja rowniez nie jest w najleszym stanie - delikatnie mowiac.. rozpada sie.
Co do uszczelek: nie spodziewaj się, że całkowicie wygłuszysz auto. Tych uszczelek jest zbyt wiele do wymiany i jeśli chciałbyś to zrobić perfect to należałoby wydać na nie w ASO fortunę. Oprócz tych w karoserii masz jeszcze na drzwiach, uszczelki szyby x 2 i np listwy zbierające. Każda z nich może powodować dodatkowy szum. Te auta niestety nie są nowe.
Ja nie byłem w Krzywej - nie mój klimat...
@Dominik: już się tak nie spu.....j :D
Uszczelka w bagażniku też wiele daje raz się przejechałem bez to na początku byłem w szoku ;)
Mógłbyś zdradzić więcej szczegółów? Co za uszczelki wymieniłeś i gdzie można je dostać poza aso?
Tak jak pisałem, nie zajmowałem się wygłuszaniem sam tylko oddałem auto do serwisu, gdzie wyciszyli uszczelki drzwi:) Serwis mieści się w Warszawie - SztukaWyciszania.pl - tam znajdziesz więcej informacji. :)