Witam.
Nie mogę nigdzie znaleźć informacji apropo zmiany mk1 na mk2 :/
Wiem, ze wystarczy dołożyć kawałek wiazki przed czytnikiem, ale dokładnie co, jak i z czym to nie pamietam..
Ma ktoś fotorelacje itp ?
Wersja do druku
Witam.
Nie mogę nigdzie znaleźć informacji apropo zmiany mk1 na mk2 :/
Wiem, ze wystarczy dołożyć kawałek wiazki przed czytnikiem, ale dokładnie co, jak i z czym to nie pamietam..
Ma ktoś fotorelacje itp ?
Potrzebny tez bedzie osobny, zewnetrzny modul GPS.
Jezeli chcesz ogladac TV to modul TV jest takze inny.
Spodziewałem się, ze potrzebny będzie zewn odul GPS który mam.
Tybet tv do mk2 rownież mam.
Ale jak to się dokładnie ma ze zmiana instalacji.. :/
Dodatkowy moduł do anteny GPS z tego co zauważyłem jest w MKI i MKII.
Podejrzewam, że wystarczyłoby zmienić wtyczki na takie jak w MKII i zaczęło by to działać
Cursor, to nie podłączenie żarówki...!
Przecież mk1 a mk2 to 2wie inne historie! Inna wiazka itp.. :/
odświeżę kotleta. Czy ktoś z was przerobił taka zamianę???? dostalem od kumpla czytnik mk2 i chciałbym to podłączyc. mam równiez kawałek wiazki z oryginalnej instalacji idacej z czytnika do głownej wiazki tylko ze nie wiem z jakiej wersji mkl2 czy mk3. w mk1 jest przy czytniku 3 wtyczki oraz kabel jakis antenowy. idzie to wszysto do duzej wtyczki białej i czarnej oraz do nie wiem modułu anteny czy czegos takiego z wtyczka jak do kompa rs232 i w okolice nadkola do plaskiej wtyczki na 4 piny. w tej wiazce co mam do czytnika idzie 2 wtyczki, potem idzie na duza biała i duza czarna i do takiej kwadratowej na 6 pinow. Wszystko podłącze ale zostaje mi ta wlasnie 6 pinowa kwadratowa i nie wiem gdzie to wpiac bo w instalacji tego nie mam. Czytnik mk2 niby ruszyl ale navi nie dziala. Znika mi z menu na ekranie GPS. Jak to podłaczyc zeby to działo
Najprościej, omijając tv, odlacz wszystkie wtyczki mk1 i zostaw je. Odlacz moduł tv i z niego niebieska wtyczkę połącz do czytnika.
dzieki grabol. A jeśli bym chciał mk3 czy mk4 założyc co co wtedy??? czy bede potrzebował innego TV oraz tej wiazki takiej dodatkowej zwanej adapterem do tej co mam nowej ktorej teraz nie zakładam????
Wówczas jest zostawiają tą partyzantke na tej samej kości tylko przy mk3/4 wypinasz antenę z zewnetrznego pozycjonera bezpośrednio w czytnik i bangla ;)
Nie potrzebujesz innego TV, bo mk3 i 4 maja modul video wbudowany. Wiazke przepinasz, wywalasz modul gps i gra:D.
ale mi chodzi o to żęby tuner tv zostawić gdyz chciałbym tam podłaczyć DVD. wiem że anolog zaraz zgaśnie ale i tak g.. jest w telewizli ale zalezy mi na tym zeby podłaczyc dvd.
Czytnik mk3/4 mają wbudowany moduł tv? -przemyśl jeszcze raz to co napisałeś :D
Jezeli chcesz mieć/korzystać z DVD to faktycznie musisz mieć podpiety moduł tv. Moduł musisz zmienić jezeli chcesz mieć mk3 lub 4 i 16:9 i na wysokości nadkola przepiąć wiazke na taką co najmniej od mk2. Idąc tropem wiazki od mk1 dojdziesz to wtyczek. Resztę co i jak znajdziesz na Forum ponieważ było już opisywane.
wiązke mam od mk2 lub mk3. wczoraj probowalem sie tym bawic i z tej wiazki z mk3 zostaje mi jedna wolna kostka taka mala kwadratowa na 6 pinow. na necie jest wiele roznych instrukcji i opisow ale nic precyzyjnego. jedyne co jest w miare ok to znalazlem to
http://www.7-forum.com/modelle/e38/m...nd_mk4_e38.pdf
i tu bodaj na 5 tym zdjeciu od góry jest dokładnie pokazana ta kostka i ona zostaje mi wolna
w tej instrukcji montazu oprocz tego kawalka wiazki z mk2/mk3 jest jeszcze jakas mala wiązka z 3 wtyczkami tzw adapter. i teraz tak czy ja to musze miec czy nie musze????
Tak, dokladnie tak. MK3 i 4 maja wbudowany modul video odpowiedzialny za wyswietlanie obrazu. Do MK1 i 2 potrzebujesz osobny modul. Co mam przemyslec?
EDIT: Nie mialem na mysli tele. Podlacz mk2 bez tunera tv i wpatruj sie w czarny ekran a nastepnie zrob to samo z mk3:D
To teraz idź do auta i podepnij niebieska wtyczkę z modułu TV do MKII i napisz co za obraz widzisz;)
Do MK I i MK II masz moduł od anteny GPS a w MKIII i MKIV jest on wbudowany...
"ruti" wydaje mi się że kostka o której piszesz jest od CD ale najlepiej cyknij jej fotkę.
wiec wpiąłem niebieska kostke z tunera tv do czytnika mk2 i obraz mam w kolorze granatowym coś takiego ale jest normalny. problem natomiast pojawił sie taki że po wpieciu ponownym czytnika mk1 w menu nie mam pozycji GPS????? co sie stało na czytniku mk2 miałem normalnie ale nie miałem pozycji TV-to bylo do przewidzenia.
fotki kostki ponizej
http://images44.fotosik.pl/543/f3e199f01a374da2med.jpg
http://images44.fotosik.pl/543/01e74346b7c945c0med.jpg
http://www.bimmerboard.com/forums/posts/72969 i e38.org poczytaj sekcje navi, tam znajdziesz wszystko;)!!
panowie ale ja dalej nie wiem co to za wtyczka i gdzie ją wpiać
"ruti" czy w kostce od tunera (sądzę po kostce z zdjęcia iż masz stary BM24 ten z okrągłymi pinami) masz KOSTKI A i B.
Pod okrągłymi pinami jest miejsce na dwie kostki A i B.
"OskiUK" - ruti właśnie podłączył MKII bez tunera TV i jak sam widzisz napisał że obraz jest normalny (pozatym że jeden z 3 pinów od przesyłania obrazu odmówił dlatego obraz był pozbawiony jednego koloru)
"ruti" sprawdź piny lub wypnij i podepnij ponownie wtyczke (niebieską) są tam 3 przewody w transparentnej izolacji odpowiedzialne za przesyłanie obrazu. Z tego co piszesz to zabrakło chyba zielonego ale nie pamiętam który to był pin a WDS coś mi nie trybi.
tomgtdek69. tuner mam na pewno bm24 i to pewno jeszcze ten stary bo auto jest z 97 roku. auto fabrycznie nie ma zmieniarki i zamierzam ją dopiero dołożyć. w tunerze mam podłaczona tylko jedną wtyczke ponizej tych okragłych pinow ciezko mi to okreslic bo nie wyjmowałem tunera ktora jest A i B ale jest ona po prawej stronie patrzac jak tuner jest zamontowany czyli na jego rogu. co do niebieskiej wtyczki to oczywiście to sprawdze.
No i mamy odpowiedź od czego to wtyczka:)
Wyjmij kompletną wtyczkę z tunera BM wepnij te małą i dopiero podłącz.
Zaraz poszukam Ci jakąś fotkę dla zobrazowania.
ED: Sugeruj się lewą częścią obrazka (prawa jest od BM54)
http://www.xoutpost.com/attachments/...-bm24-bm54.jpg
tomgtdek69 dzieki sliczne i poczekam jeszcze na fotke. tyle co wrocilem z sylwestra wiec dlatego nie odpowiadałem. Jutro na spokojnie to sprobuje ogarnąc ale jakoś nie chce mi się wieżyć żeby ta wtyczka była do podpiecia do tunera bo co mi to da??? gdzie podłącze wtedy zmieniarke skoro tylko ta wtyczka jest wolna. no chyba żę mam ją wpiąć zamiast tej co jest wpięta obecnie.Zeby tak było to wydaje mi się że powinna być jeszcze jakaś wtyczka żeby podłaczyć zmieniare-ale to moze mi sie wydawać. A powiedz mi jeszcze taka sprawe. W 5er mam tez tuner bm24 i z kierownicy jak naciskam strzalke to zmienia mi sie stacja radiowa w 7er zaczyna mi skanować w poszukiwaniu nowej stacji. Kumpel podpowidział mi że to jest wina tunera i pasowało by go zmienić na nowszy bm24 żeby działal tak samo jak w 5er
Tak ma wyglądać kość od BM:
http://img6.imageshack.us/img6/9375/radioyr.jpg
W poprzednim poście masz rozpiskę pinów od zmieniarki CD bo skoro piszesz że jej w aucie nigdy nie było trzeba będzie wyciągnąć odpowiednie piny.
Co do multifunkcji w kierownicy to zmień może w ustawieniach wyszukiwania stacji radiowych.
tomgtdek69 zerkni jeszcze raz na link poniżej czy wtyczka którą widać na 5 tym zdjęciu od góry czy to nie jest czasem wtyczka o której mówimy
http://www.7-forum.com/modelle/e38/m...nd_mk4_e38.pdf
poogladalem różnego rodzaju adaptery z mk1 na mk3 na necie do różnych aut od e46 przez e39 i e38 i mi wychodzi na to że kostka która potrzebuje podpiąć jest do podłaczenia adaptera i z adaptera jedna wtyczka idzie do tunera TV a druga do podpięcia pod ori kostke biała z tunera TVi tak też to wychodzi mi z tego linka powyzej więc żeby mieć Tv to musze kupić jeszcze adapter-wiązke
tak moduł mam podłączony i czytnik ruszył mk2 oczywiscie. niedlugo bede chciał założyc mk3 lub mk4 i musze zmienić tą wiązke i brakuje mi jeszcze kawałka wiazki żeby uruchomic to razem z tunerem TV do tej czarnej wtyczki o ktorej pisalismy brakuje mi tzw adaptera. podłanacza sie ten adapter do ori bialej wtyczki tunera, druga czesc do tunera tv i do tej czarnej kostki
Jeśli miałbyś dalej inwestować w navi to zastanów się nad wymianą ca łej wiązki (mkIII i MKIV a sądzę że w twoim wypadku nie warto dwa razy wykładać kasę, wiec od razu skok do MKIV nie potrzebują modułu GPS) poza tym w nowszej wiązce miał być już kość do BM54. Przy okazji pozbył byś się tej plątaniny kabli.
Za 200zł. znajdziesz kompletną wiązkę.