Witam, otóż moje pytanie to: czy u was też po przekręceniu kluczyka kontrolka pasów zapala sie i gaśnie? pomimo niezapięcia pasów? czy nie powinna się świecić cały czas ostrzegając o niezapiętych pasach?
Wersja do druku
Witam, otóż moje pytanie to: czy u was też po przekręceniu kluczyka kontrolka pasów zapala sie i gaśnie? pomimo niezapięcia pasów? czy nie powinna się świecić cały czas ostrzegając o niezapiętych pasach?
mi tez gaśnie :)
Mi też gaśnie, ale z tego co wiem to można to właczyć. tylko trzeba podłaczyc pod kom.
W instrukcji podają, że to normalne. Napisali też, że konfiguracja świecenia jest uzależniona od wersji na dany kraj, czy coś w tym stylu.
Mnie też gaśnie. Pewnie nie ma możliwości ustawienia tego tak, żeby paliło się cały czas, jak pasy nie są zapięte, a szkoda...
hm... trochę dziwne nie sądzicie?? (w nexii z 96` paliła sie dopóty nie zapiąłem pasów)
eee nie porównuj e38 do nexii !!!!!
a moze to jest kontrolka napinaczy pasow? ;)
U nas też gaśnie a w clio mamy dopiero jak kierowca zapnie pas ;d
to jest normalne że gaśnie w naszych 7-kach, w e36 jak włożysz żarówkę w miejsce gdzie jest kontrolka pasów (bo w standardzie nie montowali) też się przez chwilkę świeci i gaśnie :)
U mnie też gaśnie i całe szczęście :D już podejrzewałem, że jakiś "pomysłowy Dobromir" coś tam zadziałał i tak zostało. Ja generalnie zapinam pasy ale wkurza mnie w MINI np. (tam jeszcze jest jazgotliwy przerywany dźwięk :P) jak chcę kawałek podjechać to po przekroczeniu 18 km/h ciężko wytrzymać i człowiek jest zmuszony do zapięcia nawet na odcinku 100m. Choć i na to widziałem sposoby, że ludzie zapinają pasy na pustym fotelu i tak jeżdżą no ale to już lekka przesada...
mój ojciec w mazdzie srubokręt wkładal do zamka pasów i sie wyłączała kontrolka i pisk ustawal :)
Można dorobić kawałek plastiku na kształt klamry i zapiąć albo pojechać na szrot i poszukać takich zniszczonych pasów z dobrą klamrą.
Panowie, ale uciekacie od tematu. Chodzi o to, że w starszych i mniej luksusowych autach różnych marek kontrolka gaśnie dopiero po zapięciu pasów (dźwięk to inna sprawa) a u nas tylko przypomina przez 2 sekundy o pasach. Czy da się włączyć tą kontrolkę, żeby gasła dopiero po zapięciu pasów?
Tak, zmieniając napinacz na taki z klamrą z czujnikiem, podłączając go do odpowiedniego modułu(w IKE jest taka opcja)
Grzebiąc w pliku FSW_PSW z IKE mamy opcję:
GURTWARNUNG
I dwie dostępne opcje:
ohne_gurtschlosskontakt without seat belt contact
mit_gurtschlosskontakt with seat belt contact
Tak więc jest taka możliwość ;)
a tak w ogóle po co ci taka kontrolka???? zapięcie pasów powinieneś mieć w nawyku, jak oddychanie, czy mycie zębów.
u mnie tez gasnie takze mam wszystko ok:P kontrolka od poduchy mi sie swioeci ale to na kompie pokaze ktora?:> czy to mata czy co?:> bo poprzedni wlasciciel kierownice rozkrecal moze cos zle poskrecal... (on tak mysli) ..
Po odczytaniu błędów z modułu airbag powinieneś dowiedzieć się co go boli.
On tak myśli, czy może coś próbuje Ci wmówić?
Ostatnio robiłem E36 compact. Ktoś grzebał przy airbagu.
Był takim debilem, że zamiast wymienić taśmę kierownicy(przy okazji, żeby klakson działał) i zaślepić matę pasażera, to wolał wyciągnąć żarówkę z licznika.
Niby nic takiego, ale w tych licznikach jest jeszcze dodatkowa dioda, na wypadek jakby żarówka spaliła się bądź została wyciągnięta. Na to też znalazł sposób, rozwiercił diodę i płytkę pod diodą. Przez co nawet założenie żarówki z powrotem nic nie dawało.
no niestety są tacy rzeźbiarze. miałem to samo w jednej 7er. tam znowu byl uszkodzony czujnik cisnienia oleju i smarowanie by sie caly czas palilo - wiec zdolny lachman rozwiercil diode w zegarach, tak ze sie w ogole nie zapalala kontrolka - zniszczyl zegary - a wystarczylo wymienic czujnik za psie pieniadze....
Witam,podpinam sie pod temat. U mnie w 7er nawet po zapieciu pasow dalej sie swieci kontrolka z pasow bezpieczenstwa. CZy to normalne,czy po zapieciu powinna zgasnac?
No jak normalne, skoro cały temat jest o tym że zaraz gaśnie, nawet jak nie zapniesz.
U mnie tez gaśnie ... też się kiedyś nad tym zastanawiałem dlaczego skoro w autach blizej 2005 drą jape o nie zapiętości pasa....
I wydedukowałem sobie że widocznie kiedyś mniej zawracali sobie glowe takimi pierdolami.. chcesz zapinasz nie chcesz wypadasz przez szybe :)...