Szybko i konkretnie, gdzie się wwiercić w M30? Jutro zakładam i chciałbym żeby było dobrze, może coś podpowiedzieć gaziarzowi ;-)
macie jakieś fotki jak to jest u Was???
Wersja do druku
Szybko i konkretnie, gdzie się wwiercić w M30? Jutro zakładam i chciałbym żeby było dobrze, może coś podpowiedzieć gaziarzowi ;-)
macie jakieś fotki jak to jest u Was???
Jak najbliżej wtryskiwaczy PB, lekko pod skosem w stronę zaworu. Jednak ważniejsze są równe i jak najkrótsze wężyki.
Jaką montujesz instalację i jakie komponenty ?
a miałbyś może jakieś zdjęcie żeby unaocznić to gaziarzowi żeby się nie wykręcał????
zakładam STAG-300-6 plus + KME Gold + narazie Valtek czerwony ale najwyżej się wymieni potem na 34 jak będzie kicha. Okazyjnie dałem za całość 800zł (nowe) więc nie wybrzydzam ;-)
Jeżeli ten gaziarz nie wie jak nawiercić kolektor to lepiej uciekaj stamtąd czym prędzej...
Jakie zakładasz valteki ? Przed ich założeniem koniecznie podjedź na kalibrację (do Piotrka Ficka) - przynajmniej równo będą podawać gaz.
W oficjalnych materiałach AC masz pokazane prawidłowe nawiercenie kolektora (oczywiście po demontażu kolektora) http://www.alltop.pl/AC_wytyczne.pdf
bardziej chodziło mi o zdjęcie njak np macie umiejscowione wtryskiwacze tak aby te wężyki były jak najkrótsze :-)
valteki czerwone, te takie do dupy niby ;-)
Chcesz najkrótsze wężyki - wierć od spodu kolektora i wtryski pod kolektor. Ale musi to robić dobry kazownik (najlepiej, żeby od razu dobrał dobre dysze) i dobre wtryski - żeby tan nie grzebać co miesiąc.
ok instalacja założona, powiem tyle, różnica jest kosmiczna, jestem w szoku jak to auto teraz jedzie, teraz to może go nawet swoją ładą nie wezme ;-)
wciska w fotel powyżej 4000 że az sie trzymac trzeba ;-)
Jak możesz podeślij jakieś zdjęcia, jak to wygląda wszystko ; ) Ostatecznie jak były wiercone kolektory?
Czekam na filmik z różnicy na sekwencji ;)
podeśle wszystko jak będzie czas, pewnie w weekend dam filmik ;-)
Dałeś 800 złotych za sekwencję? Ile Cię kosztowała cała ta impreza?
1650zł mnie całość kosztowała.
tak to u mnie wyglada
http://www.konnieciu.hosty24.pl/sekw_1.jpg
http://www.konnieciu.hosty24.pl/sekw_2.jpg
Ciekawi mnie długość, przewodów od wtryskiwaczy do dysz udało się to, w miarę zoptymalizować?
w miarę się udało, zrobiłem już pierwsze 600km i jak na razie jest naprawdę super, niestety trochę ślisko jest więc sprintu jeszcze nie nakręciłem ale wrzucę, obiecuję jak tylko się zrobi sucho :-)
Czy źle widzę, czy założyłeś valteki bez kalibracji ?
Zapomniałem zapytać, wiercili na zdjętym kolektorze?
z tego co wiem coś tam je ustawiali :-)
wiercili na zdjętym.
przejechałem 300km i spalanie średnie (100km trasa 200km Kraków) wyszło mi 13l, więc mam wrażenie że jest lepiej :-)
lekki update, po ok 2000km na sekwencji.
Jak na razie samochodzik chodzi super, nie wróciłbym do II gen.
Spalanie po Krakowie przy jeździe mieszanej spokojno-dynamicznej wychodzi mi 16l, na trasie auto pali ok 12l gazu
Filmiku jeszcze nie nakręciłem ale robi się teraz sucho więc niedługo coś wrzucę :-)
Witaj,
kupiłem 7er z zainstalowaną już sekwencją. Natomiast intryguje/denerwuje mnie fakt, że nie mogli założyć osłony silnika u góry bo listwy przeszkadzają.
Oglądałem ostatnio to z bliska i zastanawiam się, czy lepiej byłoby skrócić te wężyki tak, żeby listwy mogły zejść ze "szczytu" kolektora na jego boki pod poziom zaczepów pokrywy...
I teraz wyjdzie, że dwa wężyki z czterech z każdej strony będą nieco krótsze (te w środkowej częsci listwy) od pozostałych dwóch..
Czy taka zmiana cokolwiek mi poprawi w działaniu LPG? Teraz mam cztery dłuższe wężyki, a tak, będę miał krótkie, ale niekoniecznie równe długością...
Dlaczego tak ważna jest równa długość wężyków? Teraz mają (szauję) jakoś 15cm długości, a mogę je skrócić o około 40-50%..
Długość i równość wężyków zostały trochę zdemonizowane wg. mnie. Jednak wiadomo, że lepiej gdy są krótsze i równej długości - wężyki zostaw równej długości - skrajne pociągnij prosto, a środkowe zawiń, albo pozamieniaj cilindry (razem ze sterowaniem) - da się zrobić bezproblemu tak, aby założyć pokrywę.
a skracając wężyki nie trzeba będzie potem jechać na regulację? Bo może długość wężyka jest jakoś kompensowana w programie sterownika?
Zależy mi, żeby poprawić a nie pogorszyć.
Dzisiaj skróciłem wężyki. Ale tylko połowę. Bo żeby drugie skrócić, trzeba przedłużyć rurę zasilającą listwę wtryskiwaczy...
Ale zasadniczej poprawy osiągów czy wyższej kultury pracy silnika nie zauważyłem.
Zastanawiam się, jakie wężyki będą odpowiednie. Mam obecnie takie jak od paliwa (czarne z oplotem w środku gumy). Są strasznie sztywne i trudno cokolwiek nimi zrobić. Umęczyłem się przy tej jednej listwie. Jakie wężyki będą lepsze? Takie silikonowe przeżroczyste?
A nie są czasem sztywne od gazu. Jak są kiepskie założone to tak się dzieje.
http://www.drypa.pl/kategoria208_WEZ...-_Do_gazu.html
Wymień sobie na nowe bo jak są sztywne to może gaz uciekać.
dobra, zamówiłem klamoty. Jutro powinny przyjść.
W międzyczasie obmyśliłem plan jak toto wszystko ładnie rozplanować..
Upchnę listwy wtryskiwaczy w tych plastikowych pudełkach na kable przy każdej z głowic. Wtedy będzie tylko widać wężyki wychodzące z kolektora a wchodzące do obudowy :-) Będą równe i krótkie.
Poprzedni właściciel zapuścił nieco tą instalację. Wymienię filrty, wszystkie gumowe węże od LPG i pojadę na sam koniec na regulację. Wczoraj jak ruszałem wężami to teraz mi lekko pośmierduje gazem, znaczy się węże do wymiany.
Przyszły mi elementy. Węże ładne i giętkie...Czytaj dalej w innym wątku