Jak rozróżnić silniki m60 3.0 od 4.0 zamontowane w samochodzie patrząc tylko pod maskę. Nie sugerując się wyglądem auta z zewnątrz.
Wersja do druku
Jak rozróżnić silniki m60 3.0 od 4.0 zamontowane w samochodzie patrząc tylko pod maskę. Nie sugerując się wyglądem auta z zewnątrz.
Wizualnie od góry wygląd jest raczej taki sam i silnika m30 też byś nie rozróżnił gdyby nie kolektor na którym jest napis z pojemnością.
Patrząc tylko pod maskę a nawet nie na silnik bardzo łatwo po tabliczce znamionowej samochodu czy pisze 730 czy 740 ;P
Inaczej według mnie jak bys miał taki silnik luzem i bys nie wiedział to prawdopodobnie gdzieś on ma nabitą pojemność ale gdzie ona w m60 moze byc to nie wiem ze sciagniętą głowicą było by widać po tłokach.
Najprościej jak patrzysz od przodu silnika i widać rurę dolotową a właściwie to kolanko idące od przepływomierza do kolektora ssącego to w M60B40 jest ono koloru aluminium, natomiast w M60B300 jest po prostu czarne i nieco mniejsze niż to w M60B40. No chyba ze nie ma tego kolanka to wówczas już nie wiem :-)
Właśnie właściciel takiego silnika może coś więcej powiedzieć podając na przykład taki szczegół jak kolor i wygląd kolanka.
Być może takich wskazówek jest więcej ale ktoś kto tego nie ma widział tylko na zdjęciach to nie odróżni
Auto w którym jest silnik to golas bez asc to kolanko jest inne;)
Kolor tej "rury" nie ma najmniejszego znaczenia - zależy on od tego,czy auto ma asc.
Najprościej popatrzeć na kolektor dolotowy - różnią się średnicą kanałów dolotowych. Inna też jest średnica przeływki. Sprawa się komplikuje, gdy ktoś postawił b40 na osprzęcie z b30. Jazda próbna powinna rozwiać wszelkie wątpliwości. A jeżeli nie ma takiej możliwości to sprawdzić numery.
W takim razie niech ktoś poda średnicę tego kolanka i wszystko będzie jasne.
Tak dżuda wlaśnie to wynika u mnie.
Po prostu się przejedz i bedziesz wiedział
oj panowie ja mam m60b30 a jest zamontowany caly dolot powietrza i kolektor ssacy od m60b40 i jak teraz rozroznic????:D przeplywka wszystko jest od 4.0 nie ma opcji jak ktos nigdy nie jezdzil takim silnikiem to nie bedzie wiedzial nawet cale sterowanie z komputerem jest od 4.0
A czemu masz taką konfigurację? Czy przez to zwiększyła się moc?
Napewno moc się zwiększyła,czym więcej powietrza zostanie wtłoczona do komór spalania tym moc silnika wzrasta.Bardzo często podobne patenty robi się w m52b28,zakładają cały dolot z m50b25 ma większą średnicę.
Ciekawe ile koni w ten sposób przybyło, szkoda że nie ma wykresów z hamowni przed i po tych modach.
Jednym ze sposobów odróżnienia B30 od B40, nawet bez zaglądania pod maskę, jest spojrzenie na końcówki wydechu. B40 ma fi = 65mm a B30 fi = 55mm. Oczywistym warunkiem (jak i w poprzednich przykładach) jest brak modyfikacji tego elementu.
koni napewno przybywa bo fabryczne kolegi m60b30 wciaga teraz nosem:D a wczesniej mialem problem. nawet mozna powalczyc z m60b40 :D a spalanie wcale nie wzroslo.polecam taka modyfikacje:D
ta jasne co byś czasem z M60B40 nie powalczył :)
A co do większej ilości powietrza to skoro chcesz mieć więcej KM to wywal zwężkę z dolotu od tego M60B40 a potem zajrzyj pod tylnią belkę pod tylnie prawe koło i wywal 3 zwężki z wydechu :) A potem zeswapuj na 4,0 :)
A czy przypadkiem układ wydechowy nie jest puszczony z lewej strony auta?
moja malutka to fabryczne m60b40 tylko po wymianie silnika na m60b30 z dolotem i kolektorem ssacym od m60b40:D
Panowie zgodze sie z dawid740ia widzialem przerobke takowa na wlasne oczy, i szlo ladnie:) duuzo lepiej od m60b30:)
co do odrozniania silnikow, wydaje mi sie ze, rozni sie troche uklad chlodzenie, wisco, wiatrak, chyba chlodnica?dawno nie zagladalem:)
spoko temacik:)
Ok szło ładnie i dużo lepiej od M60B30 ale to chyba nie to samo co M60B40?
Taka zmiana zapewne pogarsza moment obrotowy w dolnym zakresie obrotów, jednak może podnieść moc na wysokich obrotach. Dla przeciętnego użytkownika zmiana raczej nieopłacalna - chyba, że ktoś jeździ z nogą w podłodze.
Idąc tym tropem - po co powstało b40, skoro b30 z kolektorem z b40 chodzi równie dobrze? :suspicious: Panowie - rozwagi :icon_wink:
nieee bron bosze! duuzo jej do b40:) i dobrze:)
Właśnie do tego zmierzam :-) Swoją drogą interesuje mnie ile tak modyfikacja dodała KM M60B30? Czy kolega dawid740iA może podjechać swym autem na hamownię? Myślę że nie jednego to ciekawi. :-)
panowie chetnie ,ale auto jest wystawione na sprzedaz i juz prawie nie nim nie jezdze . jak nie sprzedam to napewno podjade bo sam jestem ciekawy. jak wstawilem m60b30 to bylem zalamany:D ale jak kolega podpowiedzial mi taki sposob to zaczelismy sobie grzebac i jest lepiej. ja nie mowie, ze moje auto jest lepsze od b40 ,ale twierdze ze juz mozna sobie powalczyc z b40
a jeszcze pytanko ile moze kosztowac hamownia???:D
U nas w Mińsku kosztuje jednorazowy wjazd 50 zł a gdy powiedzmy po zjechaniu z rolek dołożysz sobie jakiś mod na przykład stożek i chcesz zobaczyć czy to coś dało to dopłacasz wówczas tylko 10 zł. Niestety hamownia w Mińsku nie zmierzy mocy w aucie z automatyczną skrzynią biegów:-(
jak bede na hamowni kiedys to podjade zobaczyc:D i dam znac
Ok trzymam Cię za słowo. ;-)
Buda tego auta to niby 730 ale koleś się upiera że to b40 i siedzi tam manual 5 gang auto nie jeździ w tym momencie. Czy jak stanę obok swoim b40 to zobaczę różnice kolektorów?
Zdecydowanie zobaczysz. Jeżeli to było oryginalnie m60b30, to któs mógł postawić b30 na osprzęcie z b40 (lub na odwrót) - pomoże tylko sprawdzenie numerów.
M60B30:
M60B40:
- 1 725 970 - Nikasil
- 1 741 212 - Nikasil
- 1 745 871 - Alusil
- 1 725 963 - Nikasil
- 1 742 998 - Nikasil
- 1 745 872 - Alusil
W ktorym dokladnie miejscu silnika sa te numery widoczne?
Pod przepustnicą
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07...4739e422c0.jpg
I na bloku pod prawym kolektorem wydechowym
Czy kolektor ssący nie jest taki sam? Jest na nim nr i się zastanawiam czy w 4.0 nie jest taki sam, jest jakis nr i oznaczenie b30, trochę dziwnę bo i w 4.0 widzialem to samo oznaczenie b30, nie wiem czy to chodzi o silnik czy to po prostu zwykły nr :)