-
730v8 - utrata mocy
Witam :)
Mam kolejny dziwny problem z moja 7er no wiec na zimnym silniku jest wszystko dobrze lecz gdy sie nagrzeje do 90 stopni zaczyna tracic moc nagle , gdy depne gaz to obroty spadaja i tak kilka razy znowu wciskam i znowu spadaja ostatnio nawet gasnie caly czas po dodaniu gazu , tak samo na postoju jak mu depne gaz do konca to obroty dochodza do 4-5 tys i auto gasnie juz sam nie wiem co moze byc tego powodem i dlatego prosilbym o pomoc i porady.
-
Sprawdź Kolego filtry paliwa i sondy, ja wymienilem wszystkie filtry i nie dalo to żadnego efektu, dopiero jak odłączyłem sondy (mimo, że komputer diagnostyczny nie pokazywał błędu w ich działaniu) auto odzyskało moc na ciepłym silniku.
-
A w jaki sposob moge odpiac sondy? Gdzie sie one znajduja?
-
sondy masz w wydechu przed katalizatorem wkręcone, tylko w e32 jest chyba tylko jedna, jak znajdziesz sondę to idź po kablu będzie wtyczka i ja rozłącz.
-
M30 posiadają jedną sonde M60 i M70 Dwie
-
Potwierdzam, w m60 sa dwie sondy, do ich odpięcia niezbędny będzie kanał.
-
A co moze spowodowac calkowicie odpiecie sad lambda obu , zwiekszy sie zuzycie paliwa czy moze poprostu wymienic na nowe? bo nie chce sie ponownie pakowac w koszta. Auto jest wystawione do sprzedania i nie chcialbym przykrych niespodzianek przed klientem :)
-
Sondy lambda badaja zawartosc spalin i po analizie steruja wtryskiem benzyny.
Na padnietych sondach sterowanie wtryskiem moze byc bledne.
Po odpieciu sond sterownik wskoczy w tryb awaryjny a sterowanie wtryskiem odbywac sie bedzie z wartosci na stale zapisanych w sterowniku.
Praca w trybie awaryjnym moze byc bardziej wydajna niz na padnietych sondach, lecz najlepszym rozwiazaniem jest zmiana na nowe, najlepiej od razu dwie.
@Armani
uzupelnij dane w swoim profilu aby kazdy wiedzial jaki posadasz samochod i gdzie mieszkasz.
-
Czyli w kilku słowach, auto będzie normalnie chodzić ;)
-
no okaze sie na dniach :)
-
Najpierw zrób pełną diagnostykę na KTSie w BOSCH ESi TRONIC
posprawdzaj odczyty czasów rzeczywistych komputera silnika i reszty elementów.
Podepnij sondy lambda BOSCH LSH-6 (nowa około 350zł sztuka) bo takie powinieneś mieć, nawet używki wstaw jeśli niechcesz pakować się w większe koszta, dostaniesz je bez problemu w kosztach około 70zł sztuka z aut na części - po części odsyłam do znajomego BOSSS z Zgorzelca on ma takie cudeńka na warsztacie u siebie
Dodatkowo polecam sprawdzić świece , cewki zapłonowe !!! i adaptery
jeśli cewki są pęknięte chociaż dwie to efekt też będzie taki jak piszesz powyżej
-
Czy zapchane katalizatoy rowniez moze miec wplyw na utrate mocy na nagrzanym silniku? I co mozna wstawic zamiast katalizatorow podobno jakies strumienice czy cos takiego ??? :)
-
Oczywiście,ma to duży wpływ na spadek mocy.Żadnych strumienic i tego typu wynalazków,wstaw uniwersalny katalizator (są na allegro z dwururką),tłumik,lub zwykłe rury.
-
Dzsiaj sie okazalo e jest zapchany Katalizator ale tylko jeden natomiast fatet mi powiedzial ze moze to byc rowniez czujnik Halla z tym ze nie wiem gdzie on sie znajduje i czy Czujnik Halla jest to samo co Czujnik polozenia walu ???
-
Miałem podobny problem, po wymianie sond śmiga jak talala :) pozdrawiam
-
No wlasnie problem polega w sondach . A jakie sondy zalozyles kolego ?
-
Hej, ja wtedy kupowałem jakieś zamienniki, zapłaciłem 100 zł za sztukę, trzeba było przelutować przewody.
Prawdopodobnie kupiłem te sondy u tego gościa http://allegro.pl/show_user.php?uid=6148655 ale z tego co widze to chyba nie ma teraz takiej sondy, pozdroo
-
No wiec tak dzisiaj wymienilem obie sondy lambda wynik - nadal dzieje sie to samo jak w pierwszym poscie utrata mocy i gasniecie naprawde nie mam juz sil ani praktycznie $$ zeby wymieniac coraz to nowe czesci w samochodzie , jednak ze zauwazylem ze jadac kiedy puszcze noge z gazu ta wakazowka ktora teoretycznie wskazuje spalanie paliwa buja sie po skal a powinna sie schowac do 0 a jak dojade do skrzyzowania lub swiatel to chowa sie za 30L czy to jest normalne bo chyba nie
No i jak zaczal mi tak gasnac ze wkoncu nie dalo sie jechac zatrzymalem sie i odpiolem przeplywomierz i ku zdziwieniu auto zaczelo jezdzic a wczesniej jezdzilem na podpietej przeplywce lecz odpietych sondach efekt kosmiczne spalanie i slabiutkie przyspieszenie nie mam juz pojecia co moze byc powodem takiego zachowania i tylko po malu zaczynam sie zniechecac do naszej ulubionej marki a tym bardziej modelu 7.
-
Odswierzam
Jakies pomysly ???
-
Czemu nie pojechałeś na komputer tylko wymieniłeś sondy. Sondy się sprawdza na komputerze a poza nimi wiele innych rzeczy.
Głównym powodem uszkodzenia sond jest osadzenie się nagaru co powoduje jej wolniejsze działanie oraz nie dochodzenie do wartości granicznych, czasami padają grzałki i robią zwarcie ale to wyjdzie na kompie. Ja swoją w celach doświadczalnych wsadziłem w myjkę ultradźwiękową i się sporo poprawiło (ożyła ).
Jedź do kogoś dobrego w tym temacie i ma doświadczenie z tymi silnikami.
I nie wierz w bajki, że jest wszystko ok bez jazdy z komputerem bo na postoju przepływki nie sprawdzisz i innych ważnych parametrów.
Najpierw trzeba zobaczyć jakie były błędy zapisane. Skasować je, przejechać się z 15 km i jeszcze raz zobaczyć co wróciło bo po twoich zabiegach będzie sporo błędów.
Komputer wszystkiego nie pokarze ale czujniki obrotów i wałka, da się zobaczyć czasy wtrysku podczas jazdy, przepływ powietrza. Sprawdź ciśnienie paliwa w momencie gaśnięcia bo może się pompka zacierać. Ja w takich przypadkach jeżdżę z manometrem.
Jak są sądy przed i za katalizatorem da się zobaczyć jaka jest jego sprawność.
-
"Bujająca" wskazówka może świadczyć o nieregularnej dawce paliwa.
komputer reguluje tak:
- na zimnym silnik pracuje "na ssaniu" - priorytet temperatury roboczej (i odparowania paliwa) wymusza większe ciepło spalania przez zwiększenie ilości paliwa (rosną też obroty)
- po rozgrzaniu dawka paliwa jest zmniejszana, obroty biegu jałowego spadają.
wygląda na zbyt mało paliwa, bo jeśli byłby zalewany, to na zimnym paliwa byłoby jeszcze więcej i by nie zapalił.
Ja bym zaczął od diagnostyki komputerowej albo podmiany przepływomierza.