Jaki olej do skrzyni GA6HP26Z ?
Rozmawiałem z ludźmi od skrzyni to poradzili mi Shell M-1375.4
Wersja do druku
Jaki olej do skrzyni GA6HP26Z ?
Rozmawiałem z ludźmi od skrzyni to poradzili mi Shell M-1375.4
Pawełku zadzwoń do Sebka on ostatnio wymieniał i miał ori z serwisu z Niemiec łącznie z miską (bo też trzeba wymienić) i z tego co pamiętam to jakoś straszliwie drogo nie było
pozdrawiam :)
No nie bylo lecz czas goni ..... :D
Pawel ten Shell to to samo co ori BMW, jednak z tego co sie orientuje to ten olej produkuje teraz Mobil.
W ZF jest to Life Guard Fluid 6
Takze wszytkie te oleje spelniaja specyfikacje producenta skrzyni 6hp26:
* Audi/VW G 055005 A1/A2/A6
* BMW 83220142516
* BMW 83220144137
* Jaguar C2C 8432
* Land Rover TYK50005
Jeszcze doczytałem :
BMW 83220142516 (1800 zł za 20 litrów)
BMW 83220144137 (120 zł za 1 litr)
ZF LifeGuardFluid 6 (S671 090 255) (110 zł za 1 litr)
G 055 005 A2 - oznaczenie grupy VW (120 zł za 1 litr)
Shell ATF M-1375.4 - zamiennik który firmy BMW / VW firmują swoim logiem.
RAVENOL ATF 6HP Fluid - zamiennik, który dostał rekomendację producenta - można stosować nawet jako dolewkę bez wymiany dynamicznej - bez obaw (ok. 200 zł za 5 litrów)
Może ktoś wie jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni, ja zalazłem - temperatura ok 40 stopni P>>D>>M1>>M2>>D i do przelania. Prawda to? Może macie jakiegoś manuala wymiany oleju i tego adaptera złącza elektrycznego które lubi się pocić.
Prosze : http://www.zf.com/na/content/media/u...28_Catalog.pdf
Cała oryginalna procedura uzupelnienia/zmiany.
Oryginalne oleje są 2: ZF LifeGuardFluid 6 i ZF LifeGuardFluid 6+
ten z plusem podobno jest zalecany na pełną wymianę i taki też sobie zafundowałem.
Ja zdecydowałem się na RAVENOL ATF 6HP Fluid jako dolewkę. Głównie cena oleju ok. 200 zł za 5 litrów miała wpływ na wybór oraz fakt, że Ravenol to dobrze znana w Niemczech marka. Należy również pamiętać, że główne składniki olejów (Poliofeiny "PAO") produkowane są i tak przez Deutsche Pentosin Werke a ZF też tylko firmuje Shella M-1375.4.
Dzięki za tego pdfa. Z tym ravenolem to się waham. Może jeszcze ktoś wie czy muszę jakoś specjalnie uważać przy zdejmowaniu płyty sterownika w celu wymiany złącza elektrycznego nr 1 z którego lekko się poci. Jest na schemacie jakiś tajemniczy też adapter nr 2 trzeba to wymieniać przy demontażu? Jak będę robił wymianę to zrobię fotorelacje dla potomnych.
http://bmwfans.info/parts/catalog/E6...ounting_parts/
Aby wyciagnac to zlacze (prowadnice / hülse) nie musisz sciagac plyty.
Po sciagnieciu miski odbezpiecza sie ta prowadnice od dolu, pociagajac plastkiowe zabezpieczenie w dol.
Wtedy wypinasz wtyczke i wyciagasz (jest bardzo malo miejsca) stara prowadnice a pozniej wsadzasz nowa i zabezpieczasz.
Elementu numer 2 nie trzeba wymieniac.
Ale czemu się boisz Ravenolu ? A co jest niby w nowych butelkach ZF :) ? Widziałeś jakie bagno wychodzi ze skrzyni :) bez żadnych ochronnych zabezpieczeń dla skrzyni ?
O jak dobrze z tym złączem, opis części "Can be replaced by the part in the next line" wskazywałaby ze poprawili coś w nim żeby nie puszczało. Co do ravenolu, wcześniej jeździłem Grand Cherokee Wj i z opowieści na forum że po zalaniu zamiennika oleju zaczynały się problemy. Ja lałem mopara i nic się nie działo, wiem że trwałość skrzyni i jej bezawaryjność zależy od sposobu użytkowania ale obawy są.
Fajny ciekawy artykuł http://www.automatikoelwechselsystem...selsystem.html
niezły sprzęt, ciekawie piszą
olejus, może jakieś spostrzeżenia po zastosowaniu ravenolu, czy nic się nie zmieniło w zachowaniu skrzynki?
pozdr
Ja już zrobiłem kilka tys. km na Ravenolu i nie zauważyłem różnicy w pracy skrzyni.
Czyli jest ok.
Jest wszystko ok. Olej RAVENOL ATF 6HP Fluid jest zgodny ze specyfikacją producenta do Naszych skrzyń w E65/E66 do tego nieśmiało twierdzę, że jest to to samo co olej firmowany przez ZF (to jest moje zdanie) tyle że o 3 razy tańszy. W Niemczech firma Ravenol to znana marka podobnie jak Pentosin a w Polsce to praktycznie egzotyczne nazwy a szkoda bo marketing 3 producentów narobił w Polsce według mojego zdania dobrej etykiety do .......
a wytarczylo by zrobic korki spustowe do sprzegiel hydrokinetycznych i po problemie tak jak w starych mercach bylo.
wtedy splywa 95% oleju a nie 6 litrow z 9,5
Panowie, pomóżcie, gdzie znajduje się korek do sprawdzania poziomu oleju?
http://www.zf.com/na/content/media/u...28_Catalog.pdf
Strona 10, czy jest to element 01.100? proszę o pomoc.
Strona 5(strona 7 dla programu), masz jak byk na turkusowy kolor zaznaczone oba korki. Ten w misce to spustowy, ten z boku skrzyni to korek do wlewania i sprawdzania poziomu oleju
Na stronie 10, korek do poziomu i wlewania oleju to 01.140
Ok, dzięki kolego, właśnie z tej strony 7 za cholerę nie mogłem skojarzyć o jakie miejsce tam chodzi:/
hej
powiedzcie mi prosze bo jakos znalesc niemoge a gdzies wyczytalem ze ze zmiana miski i oleju zaleca sie jeszcze wymiane jakiegos uszczelniacza czy cos takiego
czy moze chodzi o to 24 34 7 588 725 Sealing sleeve??
dzieki
tak .
Mam pytanie w jaki sposób dolać olej do skrzyni , na zgaszonym silniku czy odpalonym ? ciepłym zimnym , prosze o pełną odpowiedź . Pozdr
Skrzynia powinna miec pomiedzy 30 a 50 stopni celsjusza.
- odkrecasz korek po prawej stronie skrzyni (imbus srednica korka 12 mm) na wylaczonym silniku
- jezeli olej sie nie wylewa znaczy ze jest go za malo - dolewasz na zgaszonym tak dlugo az sie zacznie przelewac
- zakrecasz korek i odpalasz silnik - odkrecasz korek na odpalonym i dolewasz jeszcze raz az zacznie sie przelewac
- zakrecasz - gotowe
a w skrzyni nie ma zadnego czujnika ilosci oleju ?
nie ma nic takiego
W 6 biegowych skrzyniach ZFa stan oleju sprawdza sie tylko poprzez odkrecenie korka wlewu.
w 5 zf tez sie tak sprawdza
Dziękuje kolego Sebek ,
Nie ma za co.
W razie potrzeby mam w ofercie wszystkie oryginalne elementy do wymiany oleju i malej "regeneracjii" plyty mechatronica do wszystkich 6 biegowych przekladni ZF - takze oleje, w bardzo konkurencyjnych cenach.
Tutaj wiecej szczegolow:
http://7er.pl/showthread.php/23391-M...124#post305124