-
e32 - przewody zapłonowe
Witam. Odkąd kupiłem moja siódemkę walcze z nierówną pracą silnika. Poczyniłem już wiele działań...każde z nich poprawiło troche sprawę, ale nadal obrowy falują znacząco. Wyregulowałem zarowy, wyczyściłem specjalnym środkiem układ dolotowy, wyczyściłem wtryski, a wczoraj wymieniłem świece... jest troche lepiej ale nadal puszczam gaz a obroty latają od 300 do 700. Czasami zdarza się wręcz ze silnik przestaje pracować na chwile, zapala się czerwony wykrzyknik i dopiero wraca do 700, tak jakbym dodał gazu.
Nie dzieje się to czasami, ale cały czas. Ponadto, zeby go odpalić, to co średnio 2 odpalanie muszę do z 5 sekund piłować, aż ledwo załapie i się powoli wkręca.
Wyczytałem, że przyczyną mogą być przewody....i zeby na odpalonym silniku odpinac przewody i patrzec kiedy będzie różnica. Tak też zrobiłem i.... zaczynałem odpinać od strony chłodnicy. Odpiąłem pół silnika (3 przewody) a reakcji nie było żadnej. Tak jakbym w ogole maski nie otwierał i nic tam nie robił.
Przewody to dość spory wydatek....dlatego wole się upewnić. Powiedzcie mi, czy to może mieć wpływ na to odpalanie, falowanie, na kopcenie i słyszalne strzały w wydechu? (bo te dwa czynniki też mają miejsce, jak w miejscu dogazuje to za sobą mam białą mgłę, ale płynów ani oleju nie ubywa). Dzięki za odpowiedź
-
kolego to nie przewody mialem tak w mojej e38 4.0bena wina byla sonda lambda i strzelanie z wydechu wymienilem na bosha i po problemie tylko nie kupuj zamienikow z allegro przekonalem sie na wlasnej skorze chodzila dokaldny tydzien
-
napisz mi jeszcze jaki silnik masz
-
m30b30
ALe z tego co wiem to sonda załącza się dopiero przy wyższej temperaturze. U mnie czy silnik zimny czy nagrzany - jest to samo.
-
sonda dozuje dawka paliwa jak jest za duza to podczas dodawania gazu strzela w wydech i tez moze chodzic nie rowno.czuc u ciebie benzyna jak chodzi?? moze przeplywka jest uszkodzona
-
no właśnie czuć. Po odpaleniu w kabinie czuć trochę benzyne. Przepływke sprawdzałem tylko w taki sposób, że po jej wypięciu nie było żadnej różnicy. We wcześniejszym e34 mialem uszkodzoną przepływkę i po jej odpięciu silnik pracował równo. Wymienilem u było ok... tutaj raczej bym ją wykluczył. Mam lpg, ale to chyba nie przepływka.
Może sonda też do wymiany...ale upieram się przy stwierdzeniu że sonda załącza się od jakiejś temperatury...:) A nie jest dziwny fakt, żę po odpięciu 3 fajek silnik pracuje tak samo?
-
to jak czuc bene po odpaleniu to na 100% sonda mialem to samo w swojej i takze szukalem na cewkach bo w m60 sa cewki do swiec nie przewody kupilem 8szt. i okazalo sie ze sonda. zobacz bo moze kabel masowy od niej puscil, a jak nie to zamien od kogos i zobaczysz tylko jedz na komputer bo jak sonda to musisz wykasowac błąd. co do odpinania to ja wyciagalem 4 cewki ze swiec i tez chodzil tak samo dlatego kupilem odrazu 8 szt. ja obstawiam sonde , ale moze ktos jeszcze sie wypowie na ten temat.pozdrawiam i zycze szybkiej i taniej naprawy.
-
A jak wyglądają świece. Oglądałeś te nowe świece jak aktualnie wyglądają?
Spotkałem się z padniętym jednym wtryskiem w E34 M30B35, niewykluczone, że tutaj też wtryski mogą powodować problemy.
W tym momencie LPG czasem się przydaje w diagnozowaniu. ;)
-
jeśli będziesz zmieniał sonde to z zamienników polecam Magneti Marelli - ok 140zł więc taniej niż Bosch a pracuje bardzo dobrze :)
w E32 sonda jest podgrzewana więc pracuje praktycznie od razu.
Sprawdż jeszcze palec i kopółke, odkręć na początek i zobacz czy nie zostały po nich drzazgi :)
-
Przyszedł do mnie kumpel mechanik i sprawdziliśmy swiece w ten sposób, że odpiąłem przewody, okręciłem świece i patrzyłem na ktorej są iskry. Rezultat taki, że na dwóch przewodach nie ma w ogole iskry, na dwóch jest bardzo słaba, i na dwóch jest. Do tego jeden przedów ma przebicia. Kupie nowe przewody i zobaczymy rezultat. W drugiej kolejności do wymiany idzie sonda. Jest tylko jedna w e32?
Wydaje mi się, że przewody tłumaczą strzały w wydechu, zapach benzyny w spalinach, gazu z resztą też, nierówną pracę na luzie i spadek mocy. Zobaczymy jak będzie po wymianie.
-
daj znac jak juz bedziesz mial diagnoze. ciekawy jestem co ja boli:D
-
Jasne, że dam. W ciągu kilku dni:) Mam nadzieje, że wszystko będzie jak należy!
-
No ta jak ma chodzic i jak ma nie byc czuc benzyny jak na dwuch garach nie chodzi a na reszcie kuleje wazna jest tez kopułka z palcem bo to śniedzieje ściera sie i robią sie wżery na bolcach kopułki
-
Jutro sprawdzę też kopułkę.
Powiedzcie mi.... Do jednego przewodu zapłonowego, zaraz przy kopułce dochodzi taki jakby....hmmm.....kabel, przyczepiony plastikowym zaczepem, i on dochodzi do wtyczki podpiętej do listwy wtryskowej. Od czego to jest? W nowych przewodach nie widze czegoś takiego, a raczej nie ma opcji przełożyć to...
-
Ja bym wymył dokładnie kopułkę i palec. Jak jest wilgoć i grafit z pręcika osadzony na kopułce to następuje przeskok iskry na cylinder w którym jest otwarty zawór wydechowy lub ssący i następuje strzał - przy gazie II gen to przepływki nie ma. Oryginalne przewody są bardzo dobrej jakości. Co do sondy auto ma normalnie pracować bez sondy. Sonda zaczyna pracować po około minucie po odpaleniu. Jak chcesz wykluczyć sondę to ją odepnij i zresetuj komp. Bez sygnału z sondy auto będzie miało lekko wzbogaconą mieszankę ale ma normalnie pracować. Te sterowniki są bardzo podatne na rozjeżdżanie korekt dawki!!! dlatego reset.
Co do nierównej pracy na zimnym - Ważne !!! To nie prawda że sonda nie ma wpływu na palenie na zimnym, że gaz sekwencyjny nie ma wpływu na odpalanie!!! Sterowniki się uczą dawkowania na podstawie sygnału z sądy. Jak się sondę odepnie i zresetuje komputer to sterownik będzie dawkował na podstawie map wgranych w fabryce. Przy uszkodzonej sądzie komputer uczy się złej pracy i zmienia korekty mapy w całym zakresie, dlatego auto źle pali. Wiem, że mapa jest stała w kości tylko do odczytu ale sterownik ma pamięć podręczną w której trzyma informacje o korekcji mapy.
Pisałeś, że wymyłeś dolot, a czy regulator bieg jałowego? Przesłona w środku ma się swobodnie obracać.
Co do zapachu benzyny - po tylu latach twardnieją przewody paliwowe i zaczyna się benzyna sączyć z łączeń. Albo wymiana opasek albo przewodów paliwowych.
Sam mam m30b30 z LPG i już trochę poświęciłem mu czasu.
-
SZYBKIE PYTANIE!
Odkręcam kopułkę rozdzialacza i znalazłem przyczynę mokrego od oleju silnika.... Od dolnej strony kopułki rozdzialacza spływa olej. Czy jest tam jakaś uszczelka? To pierwsze pytanie...
Drugie - styki w kopułce są całe czarne i pośniedziałe. Od zewnętrznej przy przewodach jest ok, ale w środku niestety syf. Jak to wyczyścic? Po prostu papierek ścierny drobny i benzyna ekstrakcyjna?
-
Wyczyściłem papierem ściernym i benzynką. Rezultatu to za dużego nie przyniosło, może minimalny. Czekam na przewody aż dojdą i wtedy będę kombinował dalej
-
Jak będziesz wymieniał przewody pamiętaj o impulsatorze na przewodzie od 6 cylindra, on musi być aby poprawnie wszystko pracowało. Nowy przewód jest przystosowany do założenia tego pierścienia-cewki. Co do uszczelki to jest na wałku rozrządu tylko symering. Sprawdź kopułę i palec czy nie ma pęknięć. Jak są pęknięcia to od razu wymieniaj.
-
Tylko jak bedziesz wymienial kopulke palec, przewody i swiece to pamietaj zeby na tym nie oszczedzac majac zamontowana II gen. lpg radze przyinwestowc w zestaw beru fakt jest drogi ale cos za cos, z tego co wyczytalem to juz jakies kable zes kupil i czujnika nie ma wnioskuje ze kupiles jakies sentechy za 200zl nie radze ci ich zakladac bo 1.nie ma czujnika, 2.jest to dziadostwo i moga byc strzaly. Przyinwestuj raz i twoje problemy powinny sie rozwizac.
-
-
powiem wam tak....
Palec jest cały, jak dojde do ladu z silnikiem to będę musiał sprawdzić dlaczego tam olej sie leje. Wyczyściłem go ale to nie przyniosło efektu. Przewody nie jestem pewien czy są zepsute... Jak odpalam to strasznie śmierdzi benzyną. Wydawało mi się, że w mieszance jest za dużo benzyny no i postanowilem wyregulować przepływomierz. W internecie wyczytałem ze na luzie powinien miec napiecie 1V i powinno przy 2500 wzrastac do 2V. U mnie na luzie jest 1,56V i wzrasta do 3,89V, więc o wiele za dużo. Przepływka chodzi płynnie, tylko przy najbardziej rozwartej pozycji minimalnie się blokuje, ale to nie ma wpływu na prace na luzie - a to z nią jest problem. Pobawie się z regulacją teraz troche i zobaczymy. Przy przepływce było już kombinowane więc nie wiem czy to nie tam leży problem i nie będzie trzeba jej wymienic. I tutaj kolejne pytanie - ma ktoś na sprzedaż przepywke do m30b30?:) Oczywiście po znajomości forumowej....;)