Ciekaw jestem czy ktoś poddał takiemu tuningowi swoje bmw7? Chodzi mi szczególnie o przyrost momentu obrotowego.
Dzięki za odpowiedź.
Wersja do druku
Ciekaw jestem czy ktoś poddał takiemu tuningowi swoje bmw7? Chodzi mi szczególnie o przyrost momentu obrotowego.
Dzięki za odpowiedź.
Maciek777 robił.. tu masz dane
http://www.ac-schnitzer.de/fileadmin...38_english.pdf
ciekawe jest że z obu mocy początkowych uzyskali dokładnie tą samą moc. Kolega tuningował e klase 3,2 cdi i na lekkim tuningu ma teraz 560 Nm.
Co do 3.0 d czekam na opinie w realu czu to coś pomogło.
Ja znalazłem na allegro takie ogłoszenie odnoście chip tuningu diesla i nie wiem co o tym myśleć? Wydaje mi się coś tanio. Może ktoś ma już coś takiego zamontowane? Pozdrawiam
http://allegro.pl/item311508447_chip...530d_730d.html
To jest chiptuning i płacisz tylko za chipa, którego sam na własne ryzyko musisz przelutować... ;)Cytat:
Zamieszczone przez raf_jez
Ja raczej bym z allegro raczej nie kupił a gdzie zestrojenie i reszta ???
Cytat:
Zamieszczone przez bonopingwin
Oj u Maćka pomogło... auto mega zapie....... On ma dodatkowo o ile pamiętam zrobiony wydech więc całokształt jest taki że po Wrocławiu musiałem naprawdę ostro deptać za dieslem.. :hah: :hah:
Ja tez nie bawiłbym sie w Allegro. Jak chip to tylko w firmie która sie tym zajmuje np ECUSOFT.
w takim razie czekamy na Maćka, co do taniego tuningu to omijał bym go szeroko. Do takich rzeczy potrzebna jest hamownia.
Witam :P Polecam Alta Tuning w Warszawie na Bemowie swoją siedzibę ma tam Tomek, który jest bardzo sympatycznym elektronikiem/tunerem... Ma hamownie... lecz lipa jest mała z hamowaniem automatycznej skrzyni biegów, podobno się ślizga skrzynia na rolkach... Mój kolega chipował E39 '2003 520d fabrycznie 136 KM po wyhamowaniu auta okazało się że jest 131 KM, po zdjęciu norm emisji spalin i z małym podkręceniem paru ustawień wyszło 162 KM i 360 Nm (fabrycznie 280). Koszt chipa i dwóch hamowań taki mały zestawik wyniósł 1500 zł kolejne auta o stówę taniej... Aha na robotę jest gwarancja na podzespoły czyli skrzynia itp... Czas trwania "zabiegu" wynosi jakieś 3 godzinki :) E39 nie jeździ ale lata teraz :P
Ja robilem to w Niemczech ,mam wgrany program AC SCHNITZER i jest mega efekt auto jest zywsze i wogule lepiej sie wkreca,,a co do testu na hamowni to mozna tez stestowac auto z automatem mi zrobili taki test .Tylko podczas testy zapali sie ASC i ABS bo szczyta blad gdyz przednie kola stoja i jada tylnie. Ale po przejechaniu paru kilometrow wraca do normy i jest ok.
Co do chipa to wedlug mnie musi ktos to zrobic profesionalnie zeby nienarobic problemow.
Ja jestem mega zadowolony i polecam bo po chipie jest nietosamo autko .
Prawda Kronos??? :D :D :D :D :D
Niektórzy widzieli mój filmik ze sprintem 0-150... teraz już go nie ma d;] i nie wiem może ja też mam już chipa bo znajomi mówi że niemożliwe jest to że ona tak zapier tara ra :D
Musisz to sprawdzic na hamowni.O ile pamietam taki test w Niemczech kosztowal cos kolo 50 euro .
W Polsce tez sa hamownie najlepiej poszukaj zeby miala chomologacje .
bo jak ja ma to pomiar jest dokladny i niczym sie nieruznic bedzie od pomiarow na zachodzie -cena tez bedzie podobna.
Yhy... może zrobię to 29 w Wawie :P zamierzam przybyć... zobaczymy jak to będzie :P
To zrob,a jak niemasz chipa to polecam jest mega efekt :D
Boję się o skrzynię :/
No co Ty ja mam przejechane ponad 150 tys na chipie i nic sie niedzieje. ;)
No proszę :) a spalanie jak? Wzrosło? Spadło?
Jest tak pali mniej jak jezdzisz spokojnie bo niepotrzebujesz wciskac pedalu do podlogi zeby sie auto wkrecilo.
Ale jak chcesz poszalec to wiesz :D
ja nieodczulem zeby mi mniej palilo ale zato odczulem jakiego dostalo buta :D :D :D :D
Chipowanie samochodu tylko u doświadczonych mechaników. Z hamowaniem samochodu przed i po zmianie sterowania.
Ja polecam chłopaków z kreatormocy.pl ul Młodnicka w Warszawie. (twórcy słynnego S4 KILLER). Przy okazji jest tam siedziba Stowarzyszenia Sprintu Samochodowego.
A jezeli chodzi tylko o hamownie to Master's lub Chojnacki( tylko hamownia, nie ulepsza samochodów dla obcych bo jak mówi códotwórcą nie jest. Ale jak go się za język pociągnie to kilka ciekawych porad może powiedzież i z kilku mitów wyleczy jak np magnetyzer).
To jezeli chodzi o Stolicę. Master's (Na forum ich strony na większość pytań odpowiada właściciel i wg mnie guru chipowania diesli pan Staszewski) ma jeszcze siedziby w Krakowie i chyba Katowicach.
A co myślicie o chipowaniu benzyny? Daj to coś czy gra nie warta świeczki bo są mniejsze przyrosty niż w dieslu.
Slyszalem ze mija sie to z celem bo przyrost mocy jest minimalny
Przyrost mocy jest okolo 5-8%.
Taki zabieg jest kosztowny ale w jednym pomaga. Poprawia wykres krzywej mocy do momentu (prostuje go). Przyrost mocy jest równomierny.
Przy 240 koniach wzrost nawet o 15 koni i kilka Nm nie sprawi że samochod będzie rakieta, ale takie manewry jak wyprzedzanie będa większą przyjemnością niż jest teraz.
Coś co poprawia niutki, a co za tym idzie i konie daje banana nawet po paru niutkach jazda jest o wiele przyjemniejsza ..... ;D ;D
Przy turbo daje duże przyrosty ale bez to chyba jednak lipa. Tych 15 KM to się raczej nie odczuje.
Odczuwalne .....w prawdziwym sporcie właśnie sie walczy o te pare kucy ;)
Anatol dobrze mowi.
Te nawet 15 koników w stadzie więcej może czasami uratować życie przy wyprzedzaniu tira.
Nie mówimy że nasze 7 mają rywalizowac z Blachą lub Ozzem.
No to może czas wstawić do jakiejś 7'ki mały kit Garreta d ; ]
Chłopaczek z augustowa proponował za 5 tyś wstawienie mi turbinki ale kaskę to ja wolę na coś innego wydać ,a że się nie ścigam - odmówiłem :)
Generalnie 2,8 wytrzymuje spokojni 300 kucy :)Cytat:
Zamieszczone przez Neuf
juz jezdza te silniki po polsce uturbione.. na seryjnych gratach :)
Tylko ze 5 tys to chyba troche malo , sam kolektor z flansza pod turo kosztuje sporo ...
Do Hondy Civic V Gen zestaw turbo kosztuje 4.000 zł... chłopaki z Civic Klub'u wykombinowali patent wsadzenia turbo od jakiegoś busa bodajże IVECO :) tylko że to dla silniczków 1.3, 1.4, 1.5 i nie jestem pewien czy do 1.6 też... :) a intercooler jest chyba od Fiata Ducato czy coś takiego... :P
Jezeli chodzi o spalanie mojego auta po czipie to wyglada tak-
Dzisiaj przejechalem 670km i srednia wyszla mi 148km/h a zluzycie 10,6.
Dodaje ze mam juz letnie kola 19"
Tak ze mysle ze jest to calkiem zadawalajacy wynik :D :D
Bardzo dobry wynik! :)
a chipowal ktos 740d?ile koni mozna miec po zalozeniu chipa i jak to w wyglada w praktyce?jakie spalnie?
mozna wyciagnac cos okolo 280ps
Co do spalania to ruznie bywa ale ta moc ??? :)
ktos tu pisal ze 30D pali mu w miescie 13L a w trasie 6L.??????????
ale najwazniejsza jest ta moc :)
http://www.sancodk.dk/uk/chiptuning-carbrands/bmw.htm
a na tej stronie oferuja chip do 740d ->294koniusze :cool:
STARY TEMAT ale cos powiem....
ja chipowalem pierwsze swoje e60 530d , seria 218 km i 500 nm, na 280 KM i 600 NM
to byl rocznik 2004 w nowszych gdzie jest juz filtr czastek stalych wychodzi okolo 275 KM i 580 NM taki program ma moj ojciec w e60 530xd, natomiast ja teraz w e65 740d mam dwa programy seria byla 258 KM i 600 nm , na D mam 280 KM i 680 NM a na DS 310 KM i 750 NM ( wiecej nie wolno zrobic bo do tylu NM jeest skrzynia jak bedzie wiecej niutkow to moje ja zmielic ) polecam tylko jedna firme w ktorej odwazylbym sie robic chiptuning .. to FIRMA COMPSPORT z Bielska-Białej, jezeli ktos bedzie mial wiecej pytan to sluze pomoca, pozdrawiam
Hrabia a orientujesz się jak jest z chipowaniem benzynki??Mam 740M60.
Ładne wartości Mateusz :)
DZIEKI DAMIAS...
phdream mysle ze nie ma z tym problemu, ale pytanie jest jedno czy sie oplaca, poniewaz w wolnossaku przyrosty mocy sa male( 10-15 KM i niewiele wiecej NM) i raczej jest to nieoplacalne... natomiast w dieslu sa znacze ... pozdro