Witam. Panowie zczytałem błedy z mojego m52 96'
Chciałbym o wytłumaczenie ich, z tego co wyczytałem jest do sonda i czujnik polozenia walka.. Ponizej screny. Pozdro:)
http://images38.fotosik.pl/535/e69dc4d2d6dda1fbm.jpg
Wersja do druku
Witam. Panowie zczytałem błedy z mojego m52 96'
Chciałbym o wytłumaczenie ich, z tego co wyczytałem jest do sonda i czujnik polozenia walka.. Ponizej screny. Pozdro:)
http://images38.fotosik.pl/535/e69dc4d2d6dda1fbm.jpg
Czujnik Lambda
Czujnik położenia walka rozrzadu
z tego co widze to pierwszy błąd nie występuje, natomiast drugi camshafts (czujnik położenia wałka rozrządu, cena ok 250zł siemens VDO) błąd jest obecny. Skasuj jeszcze raz błędy i zobacz co wywali na Inpie. Zacząłbym od wymiany czujnika wałka, przez niego są problemy z wtryskami, skrzynią, dynamiką itd. Pozdrawiam
Dzieki bardzo za pomoc.. Mój problem z samochodem to konkretnie: mulowaty do 3 tys obrotow.. Mam LPG i coś się zesrało.. mianowicie, Gdy silnik się rozgrzeje przełaczy się na gaz, ale dojdzie do 3tyś obr, i przełącza się na PB gdy zejdzie poniżej 3tys znów się przełacza na lpg I tak w koło.. czy może mieć to związek z Czujnikiem położenia walka rozrzadu?
instalacje masz 4gen.?? jaki reduktor? mułowatość jak najbardziej może być przez czujnik:)ale przełączanie się samoistnie na gaz?? hmm trudno stwierdzić mi to wygląda na problem z ciśnieniem gazu. Na początek zajmij się czujnikiem. Jeśli problem nie ustąpi trzeba podpiąć lpg pod komp.
To normalne, że przy ustawionej temp. 35C przełącza się sam na LPG
Problem polega na tym, że nawet jak wskazowka temp. stoi w pionie to po przejściu 3tyś obrotow znów, przełącza sam na PB gdy zejdzie poniżej 3tys znow sam się przełącza na LPG, tak myslałem, że może to reduktor już nie wyrabia (uszkodzona membrana w środku), ale dziwny by był zbieg okolicznosci, żę na LPG i PB samochod miał by okropnego mula.
Dodam, że na PB od 3 tyś w góre idzie jak powinien.
Kolego mam sekwencje, staga 300, reduktor tomasseto alaska, wtryskiwacze valteki czerwone..
Mam instalacje przez 3 lata w aucie, nie miałem z nią problemów, raz tylko regenerowałem wtryskiwacze.
Samochód zaczoł źle jezdzić na PB i odrazu zauważyłem problem z LPG
samoistnie z z gazu na benzynę:P źle napisałem:). Najpierw wymień czujnik wałka. Kombinowanie przy gazie teraz i tak nic nie da skoro masz uszkodzony czujnik wałka. W mojej E38 jak miałem uszkodzony czujnik to już na słuch można było stwierdzić że wtryskiwacze pracują nie tak jak to miało miejsce przed uszkodzeniem.
...zawsze zanim zaczniesz grzebac przy lpg, napraw to co jest przy PB. Tak jak Blubas napisal, masz staly blad na czujniku walka rozrzadu, zreszta nie jest to zadka usterka ;D
tak też zrobię, dzięki. Wymienie czyjnik i zdam relacje.. :) pozdro!
Witajcie. Koledzy problem rozwiązany ;) Kupiłem dziś, Czujnik położenia walka rozrzadu, SIEMENS VDO (dla potomnych, po zniżkach 239zł, bez 260zł)
Po wymianie i odpaleniu buni było słychać różnice. Po dodaniu gazu samochód wkręca się elegancko na obroty, idzie jak burza i LPG działa jak powinno :)
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc :)
Odświeżę temat. Mam chwilowo 728 E38, wyskakuje błąd "65 camshafts - sensor", dokładnie jak u kolegi powyżej. Auto mułowate, chodzi nierówno. Zmieniłem czujnik położenia wałka (ten przy vanosie) i nadal to samo i nadal ten sam błąd. Jakieś sugestie ?
Czujnik założyłeś nowy czy używany?
Czujnik nowy .
VDO siemens czy zamiennik?
Zmierz czy we wtyczce z czujnika jest napięcie(bodajże 5V powinno być)
Zamiennik kupiłem. We wtyczce oczywiście w aucie po zapłonie, czy na odpalonym ( o ile odpali !?) ?
Kumpel ma wpaść 325 E46 - od niego będzie ten sam ? Będę miał możliwość podmianki ?
Dzięki cursor za pomoc !
To zależy jaki masz silnik.
W E46 były M52TU i M54
W E38 był w przedlifcie M52(bez TU), na pojedynczym Vanosie. Ten ma inne czujniki.
Napięcie powinno pojawić się już na samym zapłonie z tego co pamiętam
No ja mam przedlift na pojedynczym vanosie. Czyli rozumiem, że z tej 325 czujnik nie będzie pasować ?!
Dzisiaj jestem po za miastem, ale jutro pomierzę to napięcie.
Sprawdziłem i we wtyczce w środkowym pinie jest 2,42V po zapłonie na zgaszonym silniku.
Między 1. i 3. pinem powinno być 5V
Środkowy pin to sygnał zwrotny z czujnika
No niestety nie ma. Jakieś pomysły co dalej ?
We wtyku z czujnika wału na tych samych pinach, jakie masz napięcie?
1 i 3 5v wychodzi
To skoro we wtyku czujnika wałka nie ma napięcia, a wału jest, to zacząć należy od prześwietlenia wiązki.
Jeśli wiązka do sterownika silnika będzie ok, to możliwe że problem jest w samym sterowniku silnika
Czyli w sumie najłatwiej na podmiankę wsadzić sterownik jakis hmm tylko czy przypadkiem immobiliser nie jest połaczony ?!
OK moduł wylądował u kolegi na przejrzenie :) Zobaczymy co dalej :) Jeszcze raz dziękuje Ci za pomoc.
Odświeżę. Moduł sprawdził Dróżdż w Czeladzi. Coś ponaprawiał - przy okazji zrobił mi drugi moduł, ale nadal na obu nie chodzi. Mam jeden stary ori czyjnik a jeden nowy zamiennik Delphi. Próbuje zdobyć na próbę kolejny. Podobno mój moduł nie daje 5V.
Jakies pomysły ktoś coś jeszcze ?
Cursor - kiedyś pisałem na prv, ale przez problemy z serwerem nie wiem czy widziałeś.
Wg schematów nic ponadto nie ma po drodze.Cytat:
Jakies pomysły ktoś coś jeszcze ?
Od wtyczki przewody idą wprost do sterownika silnika.
Zdejmij osłonkę gumową przy wtyczce, może kabelek jest urwany.
Nie dotarła do mnie żadna wiadomość od CiebieCytat:
Cursor - kiedyś pisałem na prv, ale przez problemy z serwerem nie wiem czy widziałeś.
A sprawdzałeś czy nie ma zwarcia między pinami we wtyczce? Wtedy wykluczysz zwarcie na przewodzie
Zerkałem na tą wtyczką i nie widziałem w niej nic dziwnego hmm Po za tym jak mierzyłem przejście miedzy wtyczką do czujnika a wtyczką do modułu to było tylko na pojedynczych pinach, jakby było zwarcie to by sie powtarzało co najmniej na 2ch.
A tak w ogóle czy to mogą być specjalne (ekranowane?!?) kable ? Czy jak się gdzieś przerwie sama izolacja to będą problemy ? Podobno w wersji jaką mam gdzie nie ma napięcia 5v na czujnik to jest jakiś problem !?
W sumie nadal się nie uporałem z problemem. Pytanko czy Hella robiła czujniki dla bmw ? Lub gdzie można dostać siemensa ?
A szukałeś jako VDO lub Continental?
Nie widziałem nigdzie - musze poszukać zaraz.
Nie widziałem nigdzie - musze poszukać zaraz.
No jest VDO hmm brać ? Masz pewność, że będzie git ?
EDIT: Dupa. niedostępny
EDIT2 wróć. znalazłem w necie.
OK założony ori (jak się okazuje po numerach bmw sprzedaje vdo) i nadal nierówna praca. Podczas gdy auto się nagrzało i gasło wywalało czujnik wału. Bagatelizowałem to bo myślałem, że to wina tego iż przez chwile silnik "głupieje" przed zgaśnięciem z powodu czujnika wałka. No ale, że akurat mialem czujnik wału to też go zmieniłem i... i sukces ! Niestety nadal nie chodzi idealnie rowno. Ale to w innym temacie.