Witam. Dzisiaj w mojej E38 nagle zapaliła mi się kontrolka kontroli trakcji, ABS i przestał działać licznik prędkości i spalania.... Wie ktoś co mogło się stać ??
Wersja do druku
Witam. Dzisiaj w mojej E38 nagle zapaliła mi się kontrolka kontroli trakcji, ABS i przestał działać licznik prędkości i spalania.... Wie ktoś co mogło się stać ??
Obstawiam modul ABS
ewentualnie czujnik abs lewy tył ostatnio trochę o tym było
Odczyt idzie z modulu. Z reszta poczytaj o tym, rowniez przepacz temat zapodany przez Kolege lockbud
Poza tym, iz czujnik jest zepsuty, jesli model, gdzie sterownik ABS jest juz pod maska, mozna sie liczyc z uszkodzonym sterownikiem Abs (przerwane sciezki w sterowniku)
Ajjj dopiero co uporałem się z sondami lambda to teraz to ;p No ale nic czego nie robi się z miłości ;p A da się sprawdzić jakoś ten moduł lub czujnik ? czy tylko komputer ?
Zobacz co pokaże komp. jak pokaże moduł to odp jest prosta, ale jak pokaże czujnik ABS lewy tył to albo będzie czujnik albo moduł. Ja bym najpierw obstawiał czujnik. Wiadomo jaka jest pogoda, sprawdź połączenie (wtyczkę za kołem), może dostało się tam błoto lub woda. Najlepiej jakbyś miał drugi na podmiankę - 15 minut roboty, odpalasz i jedziesz kilka metrów, jak zgaśnie to masz winowajcę.
1. Najpierw przeczytaj bledy
2. Aby wykluczyc czujnik zamien je stronami (zepsuty wg. kompa na przeciwlegly dobry), ale uwaga, moze siedziec czujnik mocno i wyciagnij najpierw niby zepsuty
3. Jesli blad wg. kompa przejdzie na 2 strone zmien czujnik, jesli bedzie dalej tam gdzie byl z dobrym czujnikiem - sterownik abs.
Jesli sterownik, to na allegro masz ogloszenia o naprawe, raz robilem chyba w jeleniej gorze dla e39.
Jesli czujnik, to kup tylko oryginal aso lub producent, zaden zamiennik!
Powodzenia!!!
Mozesz tez zakombinowac ze sterownikiem ABS. Te same sa w Audi a4 i a6 1.6 rocznik 01/02. Musisz zobaczyc jaka jest koncowkaczy 001(wystepuje zadziej), czy 002. Sa o niebo tansze. Pozdro
No to też jest problem bo niestety u mnie w mieście nie ma żadnego kompetentnego diagnosty.... I tak samo sam nie sprawdzę tych czujników bo nie mam gdzie.... Dlatego też prawdopodobnie kupie ten czujnik i wymienię może trafie...
PS
Co myślicie o tych interfejsach do BMW co są na allegro ? działa to dobrze ? bo widzę że z ściągnięciem np Inpy nie ma problemu.
A co powiecie na taki interface LINK Widziałem że kolega dealer25 ma podobny i zaprogramował panel klimatyzacji bez problemu.