Witam jak sie zmienia sprezyny tylnie?? czy trzeba cala polke rozbierac itd moze jest inny sposob??
Wersja do druku
Witam jak sie zmienia sprezyny tylnie?? czy trzeba cala polke rozbierac itd moze jest inny sposob??
Niestety :/
Zaczynasz od zdjęcia siedziska kanapy (szarpniecie do góry),potem demontujesz oparcie (sruby u dołu),zciagasz tylne słupki (śruby pod lampkami) i wkoncu mozesz bezpiecznie wyjąć polke.
Pod nią masz 3 sroby od amora i jedna na wachaczu.
Wyciagasz cała nogę i zciagasz sprezyne. :)
Ps. Powodzenia z wyszarpaniem dolnej tulei mocowania amorka!!!
Półkę masz przykręconą w bagażniku 3 śrubami klucz 10. Do 3 śrub tylnych słupków przygotuj 8. 3 śruby amortyzatora u góry to klucz 13, a ta na dole 22.
Tuleja amorka siedzi dosyć mocno. Najlepiej zaopatrz się w jakąś breche i dość duży młot, no i oczywiście pomocnika. Wczoraj robiłem :D
Generalnie to podaj adres, przyjedziemy i wymienimy :D
juz mi sie odechciewa wymiany peknietej sprezyny przy dole:(
Nie łam się. Dasz radę. Pomęczyć się niestety trzeba ze wszystkimi "zarośniętymi" śrubami :) Mam nadzieję, że masz odpowiednie narzędzia.
Jest trochę rozbierania, więc zaplecze musisz mieć :) ale za to potem jaka satysfakcja, że zrobiłeś sam a mechanik nie złamał jakiegoś plasticzka :D
Mariusz ma racje!!
W dodatku,patrząc na rok Twojego auta ('95r) to tuleje trzymajace dolna czesc mogą stworzyć problem z powodu korozji i dla ułatwienia pod sruba mocujaca na tulejce masz wycięcia na płaski klucz! Napnij najpierw ta tuleje i dopiero uderzaj to prędzej odpuści.. :)
Sprawa może się trchę komplikować jeśli masz nivo. Jak nie to luzik.
Dasz rade... Ja to robiłem na dworzu, pod blokiem. Wiec nie ma lipy :) musisz sobie poradzic :)
podłącze się koledzy bo też mam walniętą sprężynę czy w wersji z silnikiem 2,8 jest identycznie z mocowaniem amorka i sprężyn? tak samo trzeba wybebeszać autko?
Tak Kolego,taki sam zabieg!
Rozłożenie wnętrza to pieprzota,często schody zaczynaja sie dopiero gdy musimy wypiac dolne mocowanie..
Nieeee ;D bierzesz klucz 19, ruszasz (lub pukasz w klucz młoteczkiem) tą tulejką i wychodzi pięknie :D
Dopiszę jeszcze, że jak dokładnie wiesz jak wyjąć tylne siedzenia to jest tylko chwila roboty. Wywalasz siedzisko, zagłówki, oparcie lewe i prawe, lampki, boczki, półkę i już masz śrubki amorka :D
Kolego co Ty wiesz o wybebeszaniu auta ;D Rozebranie półki żeby dojść do amorów to pikuś :D
Ja dwa dni temu wymieniałem amorki tylne, niestety potrzebny był palnik ale małe grzanko pomogło
sposób na to to poluzowac sróbe i sie karnąc oczywiscie raczej po dziurach a nie z duża prędkoscią.. dobrze postawic auto na koziołku o pod piaste podłorzyc lewarek lekko podniesc piaste i wtedy obstukac.. jestem mechanikiem i nie zdarzyło mi sie jeszcze zeby w bmw nie chciała sie odkrecic sróba lub odpowietrznik nawet stare e30 e28 wszystko sie ładnie odkreca... z problemami korozji gwintów tłumików itd. obrobionymi łbami srób, radze popytac włascicieli opli :D i wtedy mówic ze w bmw cos idzie ciezko :D pozdrawiam....
szajboos mechanicy potrafią odkręcać śruby, nawet te zardzewiałe i zapieczone... ci co zrywają obrabiają gwinty to niestety " kowale" nie obrażaj fachu nieświadomie :D oki śruby są te same a le często zabezpieczenie antykorozyjne jest gorsze u konkrecji co powoduje utrudnienie po kilkunastu latach przy próbie odkręcenia..
Chcesz mi powiedzieć że w e30, e34, e36 itp też nie ma zapieczonych śrub? Proszę Cię...
Nagrzebałem się w starszych Oplach naprawdę mnóstwo czasu, dalej zresztą mam przyjemność to robić i fakt, niekiedy trzeba przyłożyć trochę siły. Ale troszkę odrdzewiacza i porządne 6-kątne klucze i nie ma wiele problemów. A śruby i przeróżne tulejki w zawieszeniu będą się zapiekać w każdej marce. Poprostu pracują w dość ekstremalnych warunkach;)
Panowie wiele piszecie na temat wymiany amortyzatorow tylnych ale dlaczego nikt nie chce zrobic ladnej instrukcji ? Przydala by sie na forum .
Ja zrobię ładną instrukcje wymiany sprężyn tylko niech się trochę ociepli. Bo będę Amorki wymieniał:)