Ile wychodzi wam km z jednego baku w dieslach,sprzedałem 740i i zmieniam na poliftowe e38 w dieslu.
Wersja do druku
Ile wychodzi wam km z jednego baku w dieslach,sprzedałem 740i i zmieniam na poliftowe e38 w dieslu.
Z Webasto które bierze ropę ale silnika nie grzeje (jest jakiś problem z pompką obiegu wody), jazda trasa/miasto (głównie Wiedeń i głównie zimne auto w mieście) na zimówkach robię spokojnie 1000 - 1100km. Na letnich 18" 900km. Ale będę robił wtryski chyba w przyszłym roku bo moje delikatnie przelewają chyba więc powinno być troszkę lepiej
A posiadacze 740d jak tam u was?
Ja jeżdżę raczej spokojnie - krótkie trasy wieś- miasto, aktualnie na zimowych 16", auto grzeje się z 5 min. po wyjechaniu z garażu. Średnie spalanie teraz przy mrozach to 10,5. Aha, cztery wtryski były robine rok temu.
10,5 to mało,a w samym mieście ile ci łyka
Nie wiem , bo nigdy nie mierzyłem. Tak jak napisałem mało śmigam po mieście. Ale sądzę, że 14 po mieście to minimum.
14 to po mieście typu Wrocław pewnie a ja mieszkam w Oławie gdzie nie w godzinach szczytu 5 razy przejede miasto na jednym biegu jak miałem 740i zrobiłem sobie taki teścik jazda jak emeryt zrobiłem sobie z 80 km skasowałem kompa po tych 80 km spalanie miałem 12.7 a po Wrocku to twardo 18 było:)
To chyba jednak kolego oddałbym wtryski do konkretnego zakładu :) i zmienił stację paliw ;)
Przy bardzo ekonomicznej jeździe EMERYTA 730d mieści się w przedziale 7-8 litrów mieszane, miasto jak Leszno 9 litrów to już szaleństwo :D
Kolega miał z rok czasu 740d i jego auto analogicznie paliło mu maksymalnie 2 litry więcej w stosunku do mojego.
Jestem posiadaczem 740d od ok pół roku
Na jednym baku tzn tylko trasa robię ok 1200km spokojnie po mieście ok 800-850km bez butowania
W mieście przy jeździe normalnej ok 10-11/100km trasa średnio 7,5l/100km
ja ze swoimi bolaczkami to mam trase 9l a miasto to okolo 14l srednio mi wychodzi z dystrybutora norma 10,9l
oo fuck mi na 19 calach we wroclawiu pali około 14 litrow . tylko ze nie ma mowy o jakimkolwiek przelocie przez miasto non stop korki!!!!!!! a wtryski i tak muszę zrobić bo leją. na trasie w 9,5 litra a autostrada 8,5
Czyli 14 to max a więc minimalnie na jednym baku 600km cały bak kosztuje mnie 230zł i to wychodzi 38zł za 100km w najgorszym wypadku, stary znowu ze mnie łacha pociśnie ze pier******** jestem,że taki silnik no ale ja takie lubie:)
jak przewiozlem mojego ojca (53l) moja 740d, to zapytal czy przpadkiem skrzydel nie ma bo czul sie jak w samolocie... nie jest on sympatykiem BMW lubuje sie raczej w VW... (no comments), stwierdzil ze samolot tez tak startuje ze chmurka dymu z tylu, przod w gore i wciska w fotel... i stwierdzil: synu Bedziesz Mial Wydatek... a ja odparlem: tato Bede Mogl Wyprzedzac...
przyjechalem do domu na swieta wypucowana Betti, to ojciec stwierdzil ze to auto jest naprawde reprezentacyjne.
Mi e38 740d paliła ok 7,5-16 ;) Wiadomo minimum jak emeryt bez swiatel, noc tempomat, przepisowo :) A max korki, śnieg, wiecej stania niż jazdy..
. to mi sie podoba :PCytat:
synu Bedziesz Mial Wydatek... a ja odparlem: tato Bede Mogl Wyprzedzac..
moja 740 pali jak większość napisała przy spokojniej jeździe pali 8-9 l a jak już chcesz poszaleć to i 14 -15l może zjeść ropy , a co do tego ile przejedzie na pełnym baku to nie tankowałem do pełna jeszcze a dziwne to , zawsze leje tak 40 l i na tym po wawie mogę zrobić 400 km to wychodzi ze na pełnym zrobię 800 po mieście, nie jest złe jak na samolot :D
10 litrów po Wawie eee dodaj te 2 litry:)
lukaszwbo 230 zł za cały bak ropy??? chyba jak jest do połowy zatankowany :) nie lej jakiegos goowna do zbiornika to wtryski sa bardzo drogie :) takie moje zdanie
Ja mam prosto z cysterny:) a nie z jakiś tam oszczędności nie wiadomo jakiego pochodzenia:)
z cysterny na lewo czy z fakturą??? mam firmę transportową to mogę wziaść wieksza ilość ,do oławy rzut beretem :)
przy spokojniej pali mi 8-9 a normalnie to 10-12 a co do paliwa to wole już trochę więcej zapłacić i wiedzie ze dobra ropę leje
A nie mogles zagazowac swojej 740i? Chyba lepszy to wybor niz kupowanie kota w worku w postaci 740d... ciezko cokolwiek znalezc w przyzwoitym stanie i z ludzkim przebiegiem. ;) Jak tylko kupisz to nie zapomnij sie nam pochwalic :D
OK zaraz po kupnie dam zdjęcia z nowym autem:)
ja zajmuje sie transportem i handlem drewna. paliwa kupuje okolo 8-10 tys l miesiecznie. cudow nie ma, ja moja 740d w zrobilem w pierwsze dwa tyg uzytkowania 3 tys km, i to jest chudy okres, bo z Wołowa i Legnicy nie biore teraz, a bywalo tak ze osobowka 2 razy w tyg na DWL jezdzilem (okolo 1200km kolko) + inne wyjazdy poprzednim autem w 5 m-cy zrobilem 35t km. tylko mialem go w LPG. takze takie tankowanie jak Ty mowisz to mojemu dziadkowi do sklepu na codzien i do kosciola w niedziele moze by starczylo, bo watpie zeby jakis kierowca - zlodziej zdazyl nakrasc tyle co ja zdaze spalic. Dla mnie taki kierowca to najgorsza kanalia co gryzie reke ktora go karmi czyli daje prace.
Zakladam ze wlasnie z takiego zrodla to tanie paliwo, bo napewno nie z innego, no chyba ze kupujesz od zlodzieji co okradaja ciezarowki na parkingach. Potepiam caly proceder, i zycze temu dostawcy zeby WPADL.
Z ta cysterna to chyba jakis smiech. Gadac to sobie mozesz.
Hurtowe ceny paliw PKN ORLEN
Aktualne ceny obowiązujące od dnia 28-12-2010 godz. 00:00
Nazwa Cena
Benzyna bezołowiowa - Eurosuper 95 3 769,00 zł/m3
Benzyna bezołowiowa - Super Plus 98 3 869,00 zł/m3
Olej Napędowy Ekodiesel 3 629,00 zł/m3
Olej Napędowy Arktyczny 2 3 839,00 zł/m3
Olej Napędowy Miejski Super 3 909,00 zł/m3
Bioester RME stanowiący samoistne paliwo 3 529,00 zł/m3
Olej Napędowy Grzewczy Ekoterm Plus 2 555,00 zł/m3
Jak widac na orlenie ON kosztuje w hurcie 3,63zl netto za litr. duze hurtownie paliw maja od tego rabaty ok. 100 zl/m3
czyli jesli ktos zakreci i sprzeda bez vatu to taniej jak 3,50zl nie kupisz. zbiornik w 740d ma 95l ja najwiecej zalalem 85l wiec 85 , 3,50zl = 297,50zl
czyli okolo 300zl przy dobrych wiatrach do pelna. Ale to jest nie realne poniewaz zadna hurtownia nie sprzeda po cenie zakupu, jeszcze pewnie malych ilosci. Wiec to czysta teoria... Wiec 230zl za pelny bak to tak, ale musisz tankowac do pelna jak bedzie jeszcze 1/4.
Ostatnio na pelnym baku zrobilem 740km, poczym weszlo do niego 82l. NORMA: 11.08l/100km Warunki: miasto 30%, trasa 70%, troche webasto zjadlo...
Wracamy do tematu Panowie !
Ile na jednym baku w 740d i 730d
:]
Mi wychodzi ok 900 km 235 szerokość opony ALE z tego co wiem lekko mi przekłamuje przepływka i to też może zawyżać spalanie . Dodam , że auto zimą sporo się grzej stojąc nie jadąc po odpaleniu . Generalnie nie mogę narzekać na spalanie .
Po zatankowaniu komp pokazuje łacznie na ok 1100 km ale wychodzi na koniec ok 900 km na baku.
I jest to jak najbardziej realny wynik- 1200km na baku po miescie to chyba jakies zarty... :D wiec nie wprowadzajcie pytajacego w blad takimi "rewelacjami"
trasa w tempie emeryta owszem 1200km mozliwe :)
730d jezdzac po miescie spali w zaleznosci od miasta dyche i wiecej...
Ale Cię poniosło trochę :)
Jak sam stwierdziłeś jesteś z innej branży i tylko kupujesz paliwa w hurcie. Jakie rabaty mają hurtownie się nigdy nie dowiesz i walenie cenami to śmieszny żart. Ja Ci tylko zdradzę, że autoryzowane hurtownie nie kupują paliwa w litrach ale w tonach i tutaj jest ich zysk kolego nie w jakichś rabatach, utrzymanie bazy paliw z ich infrastrukturą kosztują miliony zł i nikt nie bawi się za 10gr na litrze :)
Co do gryzienia ręki która karmi, nie opierdzieleją pracodawcy. W każdej branży idzie pokombinować i także oni to robią a raczej cholerna polska administracja łupie państwo i tyle. Stąd są paliwa na rynku ale tak jak powiedziałeś są to ilości dla dziadka :D i nie życz komuś co tobie nie miłe, mają chłopaki możliwość dorobić kilka złotych do nędznej pensji to dorabiają. Ciebie też w xxxx robią to chyba, że jesteś taki mega gość, że stolarzowi średnią krajową wypłacasz...
Wszystko zależy od miasta i stylu jazdy ja nigdy nie oszczędzałem bo nie potrafię zawsze obiecuje sobie że koniec z szaleństwami ale jak widzę Tigre, Pume że nie wspomnę o calibże która ciśnie to muszę pokazać gdzie jego miejsce haha. ale wracając do tematu to mi na krótkich odcinkach bo 7-8 km zużycie wychodzi nawet do 14L natomiast to samo miasto tylko inna dzielnica i odcinki po 18km zużycie spadało do 11L to auto daje tyle radości z jazdy że nie wiem jak można jeździć tempem emeryta.
A jeśli chodzi o cenę paliwa to pamiętajmy że POLAK POTRAFI i psu na budę takie wyliczenia
No masz racje troche sie zagotowalem... Wiem jak jest z kupowaniem na tony. ;-) zimno, cieplo roznica temperatur itd. Wiem ze wszedzie cos mozna pokombinowac, ale bynajmniej nie nalezy sie tym chwalic na forum. Mnie raczej na paliwie nikt nie robi w xxxx, za dobrze znam temat. Co do pensji to stolarzy nie zatrudniam nie mam tartaku. U mnie zawsze jest na akord, taka wyplata motywuje najbardziej. Ile zrobione tyle zaplacone.
Zeby nie odbiegac od temutu, po moim ostatnim tankowaniu wyszlo 13,9l/100km 80% miasto 20% trasa.
no chłopaki to ja renordy biję 19,4 litra X razy sie zakopałem jeździłem tylko do sklepu non stop stałem w korkach przed marketami, 100 km przejechałem i 19,4 znikneło z baku :) srednia prędkość 4,9 km /h :P
Moja 740 d w trasie pali jakies 9 a w miescie okolo 12,5 litra oczywiscie przy spokojnej jezdzie
Ja na zbiorniku najwięcej zrobiłem 1080km. Spalanie od 8 w trasie do 16 w miescie. Rekord spalania z testu 5 czyli ostatnie 50 km 6.6l/100km i to przez trase 150 km (90km/h)
A i zbiornik w 740d ma 85l pod korek 87l a nie 95 tak jak ktoś tam napisał